Gelderland met kinderen: 17x doen met het gezin!

Een vakantie naar Gelderland met kinderen is zeker een aanrader. Je hebt in de provincie een aantal leuke steden liggen, verschillende leuke pretparken, één van de mooiste dierentuinen van Nederland en ook nog eens volop natuur, waar je mooie wandel – en fietstochten kunt houden met je gezin. Naar aanleiding van de verschillende bezoeken die we aan de provincie gebracht hebben, zetten we de leukste activiteiten in Gelderland met kinderen op een rij. 

Nijmegen met kinderen
Arnhem met kinderen

Gelderland met kinderen: leukste steden

Je kunt in Gelderland met kinderen een aantal leuke steden bezoeken. We zetten de leukste steden hieronder op een rij. 

#1 Arnhem: dit is de hoofdstad van Gelderland en voor gezinnen met kinderen kun je je hier prima een aantal dagen vermaken op een stedentrip. Zo heeft Arnhem met Burgers Zoo één van de mooiste dierentuinen van Nederland, waar je makkelijk een hele dag kunt rondlopen. Ook heeft het een leuk openlucht museum, waar kinderen kunnen zien hoe het er vroeger aan toeging. Ook qua natuur heb je genoeg keuzes in de stad Arnhem. Zo liggen de prachtige nationale parken Hoge Veluwe en Veluwezoom om de hoek van deze stad. Wij schreven over deze stad de blog Arnhem met kinderen

#2 Nijmegen: deze stad met de meeste inwoners van de provincie, heeft ook genoeg leuke activiteiten te bieden om je minimaal een weekend goed te vermaken. Je hebt in de stad verschillende leuke stadsparken die je kunt bezoeken en ook heeft Nijmegen een pretpark voor jonge kinderen. Ook kun je in Nijmegen een toffe speeltuin bezoeken, waar je je minimaal een halve dag kunt vermaken. Wij schreven over de stad de blog Nijmegen met kinderen, waarin we alle activiteiten van de stad voor gezinnen op een rij zetten. 

#3 Apeldoorn: dit is de grootste stad van de provincie qua oppervlakte en ook naar deze stad kun je prima een weekendje weg gaan met het gezin. Zo heeft Apeldoorn een tof pretpark (Julianatoren) en ook een leuk dierenpark (Apenheul) wat volledig gericht is op kinderen. Ook in Apeldoorn zit je zo in de natuur en het nationale park de Hoge Veluwe ligt ook tegen de stad aan. Daarnaast kun je in Apeldoorn in de bomen klimmen met je kinderen en kunnen de liefhebbers van kastelen hun hart ophalen in Paleis ’t Loo. We schreven over deze stad de blog Apeldoorn met kinderen, waarin we uitgebreid alle activiteiten van de stad beschrijven. 

Apeldoorn met kinderen
Kindvriendelijk hotel Nijmegen

Gelderland met kinderen: pretparken en dierentuinen

Ook op het gebied van pretparken en dierentuinen heb je in de provincie Gelderland met kinderen een ruime keuze. We beschrijven hieronder de leukste van de provincie. 

#4 Burgers Zoo: deze grote dierentuin is misschien wel de mooiste dierentuin van Nederland. De dierentuin is heel groen en ook heeft de dierentuin de meeste bekende Afrikaanse dieren zoals de olifant, de neushoorn en de tijger. Naast de vele dieren die je kunt bezichtigen heeft de dierentuin ook verschillende speeltuintjes in de dierentuin voor kinderen. De dierentuin is ingedeeld in verschillende thema’s en ieder deel heeft zijn eigen eco-systeem. Zo heb je een mangrove gebied, woestijn gebied, onderwaterwereld en ook een gedeelte regenwoud. Je kunt hier prima een hele dag rondlopen zonder je te vervelen. 

#5 Julianatoren: dit pretpark in Apeldoorn heeft behoorlijk wat attracties en richt zich voornamelijk op kinderen tot en met tien jaar. Je vindt hier niet super grote attracties die je van de grote pretparken gewend bent, maar je kunt dit pretpark het beste omschrijven als één grote speeltuin, waar ook een aantal attracties aanwezig zijn die je ook vaak op de kermis ziet. Je moet hierbij denken aan een draaimolen, een spookslot, botsauto’s en een reuzenrad. 

#6 Apenheul: ook dit dierenpark is zeker een aanrader om te bezoeken als je de provincie Gelderland met kinderen bezoekt. Het dierenpark is volledig ingericht op kinderen en je kunt hier met kinderen veel meer doen dan alleen de 35 apensoorten bewonderen die het park heeft. Zo kunnen kinderen door het park een speurtocht houden, zijn er verschillende speeltuinen in het park en is er ook een draaimolen in het thema van het park. Ook kun je op verschillende plekken in het park grappige foto’s maken met het gezin. Wij hebben ons hier een hele dag prima vermaakt en schreven er de blog Apenheul met kinderen over. 

Apenheul met kinderen
Apenheul met kinderen

#7 Land van Jan Klaassen: in de buurt van de plaats Doetinchem ligt deze grote speeltuin met meer dan 60 speeltoestellen voor de kinderen. Naast de vele speeltoestellen rijdt er ook een treintje door het park en is er in de zomer een waterspeeltuin aanwezig. Ook als het minder weer is, dan kun je bij het park terecht. Zo is er een grote binnenspeeltuin waar je vele speeltoestellen hebt, maar ook een spookhuis. Uiteraard worden er ook poppenkastoptredens gegeven.

#8 Tivoli Pretpark: dit pretpark ligt in de plaats Berg en Dal tegen Nijmegen aan en richt zich vooral op de wat jongere kinderen. Het is niet een super groot pretpark, maar er zijn genoeg leuke attracties om je minimaal een halve dag goed te vermaken. Zo heeft het pretpark een achtbaan, een spookslot, een zweefmolen, botsauto’s en nog een aantal van dit soort attracties. Toen wij er waren was het niet heel erg druk en hoefden we eigenlijk nergens heel lang te wachten. Groot voordeel was ook dat onze dochter in de meeste attracties zelfstandig kon, waardoor we niet ieder ritje in de zweefmolen mee hoefden. 

Pretpark Tivoli met kinderen
Pretpark Tivoli met kinderen

Gelderland met kinderen: natuur

Ook op het gebied van de natuur kun je in Gelderland met kinderen goed uit de voeten. Ze hebben een aantal prachtige nationale parken in de provincie. Hieronder beschrijven we de belangrijkste. 

#9 De Hoge Veluwe: dit is één van de mooiste nationale parken van Nederland en het nationale park ligt tussen de plaatsen Arnhem, Apeldoorn en Ede. Wij bezochten het park in de winter en genoten al enorm van het prachtige park, maar we kunnen ons voorstellen dat het er in de zomer nog veel mooier is. De meeste bezoekers van het park verkennen het park met de fiets. Deze fietsen staan door het hele park en de huur van een fiets zit inbegrepen in de entreeprijs. In het nationale park is ook een grote speeltuin en ook een restaurant waar je tussen de middag prima kunt lunchen met het gezin. 

#10 Veluwezoom: dit is ook een prachtig natuurpark die je in Gelderland met kinderen kunt bezoeken. Je kunt de auto gratis parkeren bij het bezoekerscentrum en bij dit bezoekerscentrum zit ook een prima restaurant en een leuke speeltuin. Vanaf het bezoekerscentrum kun je verschillende wandelingen maken. Wij hebben in het nationale park een korte wandeling gemaakt met onze dochter naar een uitkijkpunt en onderweg stonden er langs de route ook nog allerlei speeltoestellen. Wij vonden het een leuke route en het is dat het niet zo’n best weer was die dag anders hadden we nog wel een langere wandeling in het park willen maken. 

#11 Kootwijkerzand: dit zandstuifgebied ligt bij de plaats Kootwijk en bestaat voor een groot gedeelte uit zand met her en der een stukje bos. Je kunt hier met kinderen prima wandelen en een aanrader is de wandelroute Kootwijkerzand van ongeveer drie kilometer, waarbij je ook de uitkijktoren (die je op de route tegenkomt) gratis kunt bezoeken voor een prachtig uitzicht over de omgeving. 

Gelderland met kinderen
Kinderactiviteiten Arnhem

Gelderland met kinderen: overige activiteiten

Naast de eerdere genoemde activiteiten in de verschillende categorieën, heb je nog een aantal activiteiten die we niet in de voorgaande categorieën konden plaatsen, maar die we uiteraard wel graag met jullie willen delen. We noemen ze hieronder kort.  

#12 Klimbos Veluwe: wij zijn dol op klimbossen, dus een klimbos mag in deze lijst met activiteiten in de provincie Gelderland met kinderen niet ontbreken. Bij dit klimbos heb je negen verschillende klimroutes die kinderen vanaf zes jaar kunnen beklimmen. In totaal mogen jij en je kinderen na de uitleg drie uur klimmen en na gelang de lengte mogen kinderen tot 17 meter hoogte klimmen. Wij vinden dit altijd een hele leuke activiteit om te ondernemen met onze dochter. 

#13 Paleis ’t Loo: houden jij en je kinderen van kastelen, dan is dit zeker een optie. Wij hebben het paleis bezocht en vinden het een prachtig paleis. Vooral de tuinen zijn prachtig om door heen te wandelen. Voor kinderen kan deze activiteit misschien wel wat minder zijn, maar je kunt bij de kassa van het paleis een gratis speurtocht voor de kinderen ophalen. 

#14 Openlucht museum: bij dit museum bezoek je eigenlijk een soort van dorp, waar ze laten zien hoe het leven er vroeger uitzag. Zo heb je allerlei oude ambachten zoals een bakker, een smederij en een oude herberg, waar kinderen verschillende activiteiten kunnen ondernemen zoals brood bakken, boogschieten en op de boerderij meehelpen. Ook is er een grote speeltuin voor de kinderen en kun je bij het museum prima lunchen tussen de middag. 

Apeldoorn met kinderen
Klimpark Fun Forest Amsterdam met kinderen

#15 Speeltuin de Leemkuil: deze speeltuin in Nijmegen heeft enorm veel speeltoestellen en is zeker leuk om voor een ochtend of een middag te bezoeken. Wij waren er gelijk toen de speeltuin open was en zijn er tot de lunch gebleven. Je hebt een aantal hele grote glijbanen en vele andere speeltoestellen. Ook rijdt er een treintje door de speeltuin, waar kinderen tegen een kleine betaling mee mee mogen rijden. Wij vonden hier alleen de menukaart wel erg beperkt om te lunchen. 

#16 Hof van Eckberge: bij dit park in de buurt van Doetinchem is ook van alles te doen voor kinderen. Alleereerst hebben ze hier een kleine dierentuin met verschillende kleine dieren zoals de wasbeer, het stekelvarken en de wallaby. Ook is er een grote buitenspeeltuin en is er de mogelijkheid om hier te bowlen en te lasergamen. 

#17 Skyzone Doetinchem: zoek je in de provincie Gelderland met kinderen een leuke binnenactiviteit als het minder weer is, dan kan dit zeker een goede optie zijn. Zo zijn er hier verschillende klimtoestellen, trampolines, een voetbalgedeelte met allerlei led panelen en een heel klimparcours voor de kinderen. Ook is er een doolhof waar de kinderen zich door heen moeten klauteren. 

Nijmegen met kinderen
Nijmegen met kinderen

Gelderland met kinderen: waar overnachten?

Je kunt in de provincie Gelderland met kinderen prima overnachten in de verschillende steden. We zetten van de grootste drie steden verschillende opties op een rij. 

Arnhem:

Budget hotel: Stayokay Arnhem

Middenklasse hotel: Hotel Haarhuis

Luxe hotel: Landgoed Groot Warnsborn

Voor de hele lijst met kindvriendelijke hotels in Arnhem met kinderen klik dan hier

Nijmegen:

Budget Hotel: Hotel Nimma

Middenklasse Hotel: Boat ‘Opoe Sientje’

Luxe Hotel: Hotel Oranjestaete

Voor de hele lijst met hotels in Nijmegen klik dan hier

Apeldoorn:

Budget hotel: Bastion Hotel Apeldoorn Het Loo

Middenklasse hotel: Hotel Berg en Bos

Luxe Hotel: Bilderberg Hotel De Keizerskroon

Voor de hele lijst aan hotels in Apeldoorn klik dan even hier. 

Scroll naar boven