Arnhem met kinderen

Arnhem met kinderen: 7x top om te doen met het gezin!

Je kunt je in Arnhem met kinderen prima een weekend vermaken. De stad heeft één van de mooiste dierentuinen van Nederland en rondom de stad is er genoeg mooie natuur te vinden om je minimaal twee dagen goed te vermaken met het gezin! Daarnaast heb je in het centrum van de stad ook een aantal leuke dingen die je kunt doen. Naar aanleiding van onze bezoeken aan de stad en de omgeving zetten we de leukste activiteiten in Arnhem met kinderen op een rij. 

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

Arnhem met kinderen #1: Burgers Zoo

De dierentuin van Burgers Zoo is voor de meeste gezinnen de reden om de stad Arnhem aan te doen. Deze dierentuin wordt ook wel gezien als de mooiste dierentuin van Nederland. De omgeving is heel erg bosrijk, ze hebben de meeste grote bekende Afrikaanse dieren en ook hebben ze verschillende grote speeltuinen. 

De dierentuin is niet super groot en is verdeeld in verschillende thema’s. Je hebt in de dierentuin de thema’s Safari, Mangrove, Desert, Bush, Rimba, Ocean en Park.  Over het algemeen zitten de dieren in grote verblijven en de dierentuin heeft een aantal eco-systemen. Zo heb je er een onderwaterwereld, kun je lopen door de woestijn, heb je er het grootste overdekte mangrove gebied ter wereld en ook is er een gedeelte waar je door het regenwoud (met watervallen, lianen en vogels die rondvliegen) loopt. 

Op verschillende plekken in de dierentuin is het mogelijk om wat te eten. Ook heeft de dierentuin op drie verschillende plekken een speeltuin, waarvan een overdekte speeltuin. Deze liggen bij de restaurants, zodat je lekker op het gemak kunt lunchen in de dierentuin, terwijl je kinderen aan het spelen zijn. Je kunt je hier dus makkelijk een halve tot hele dag vermaken in deze dierentuin. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

Arnhem met kinderen #2: Openlucht museum

Dit museum is zoals de naam al zal vermoeden voornamelijk buiten en kinderen kunnen hier ervaren hoe de mensen vroeger geleefd hebben. Het dorp is best groot en er rijdt een tram rond om je door het park heen te rijden. Kinderen kunnen in het dorp verschillende activiteiten ondernemen zoals brood bakken, boogschieten en op de boerderij meehelpen.

Ook is er in het museum een binnengedeelte, waar kinderen op een interactieve manier dingen over het verleden kunnen leren. Kinderen vanaf een jaar of zeven/ acht kunnen hier verschillende spellen spelen, waarbij ze een boot moeten besturen en moeten handelen of moeten raden uit welke tijd bepaalde voorwerpen komen. 

Het openluchtmuseum heeft ook een grote speeltuin, waar kinderen zich wel een tijdje kunnen vermaken. Daarnaast heeft het museum verschillende restaurants door het museumpark heen. Zo is er een grand café, een ijssalon, een herberg waar je poffertjes kunt eten, een poffertjeskraam, een Brabants ouderwets café, een bakkerij en een frietbakkerij. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, entreeprijzen en activiteiten even op de website van het museum

Eindhoven met kinderen
Eindhoven met kinderen

Arnhem met kinderen #3: De Hoge Veluwe

Op een kwartier rijden van het centrum van Arnhem met de auto ligt het nationale park De Hoge Veluwe. Dit nationale park is één van de mooiste nationale parken die Nederland heeft. Een goede reden dus om het park eens te bezoeken. Het park ligt tussen de steden Ede, Apeldoorn en Arnhem in en heeft ook drie verschillende ingangen. 

Het is mogelijk om het park met de auto te bezoeken, maar de meeste bezoekers van het park verkennen het park met de fiets. Bij iedere ingang van het park staan honderden fietsen die je gratis kunt pakken en waarmee je het park kunt verkennen. Op de meeste fietsen zit een kinderstoel, maar er zijn ook kinderfietsen als kinderen zelf willen fietsen. 

Wij bezochten het park in de winter toen het behoorlijk koud was, maar we kunnen ons voorstellen dat het park in de zomer nog een stuk mooier is (als alles in bloei staat) en aangenamer voor kinderen om te spelen. In een paar uur tijd kun je met de fiets een groot deel van het park zien, dus trek er minimaal een halve dag voor uit als je een groot deel van het park wil zien. 

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

In het Nationale park is het ook mogelijk om wat te eten en te drinken. Ze hebben een restaurant en twee theehuizen in het park waar je terecht kunt. Bij het restaurant zit ook een leuke speeltuin, waar ze zich kunnen vermaken en de ouders rustig wat kunnen eten en drinken. Ook zijn er twee musea in het park (Kröller-Müller museum en Museonder), maar die waren dicht toen wij er waren. Museonder kun je gratis bezoeken op basis van je gekochte entreeticket voor het park. 

Uiteindelijk hebben we een uurtje of vier doorgebracht in het park en hebben we een grote ronde door het park gefietst. We vonden het leuk om de verschillende soorten natuurgebieden te zien en kunnen ons voorstellen dat we in de zomer veel langer waren gebleven, aangezien onze dochter dan op meerdere plekken prima had kunnen spelen in het zand en in de bomen. 

Gelderland met kinderen
Arnhem met kinderen

Arnhem met kinderen #4: Veluwezoom

Een ander nationaal park wat dicht bij de stad Arnhem ligt (iets meer dan 20 minuten rijden met de auto vanaf het centrum van Arnhem) is nationaal park Veluwezoom. Bij het bezoekerscentrum van het nationale park kun je de auto gratis parkeren. Bij het bezoekerscentrum van het nationale park ligt ook gelijk een leuke speeltuin en een brasserie waar je wat kunt eten en drinken. De meeste speeltoestellen zijn van hout en vanaf het terras van de brasserie kun je je kinderen in de gaten houden. 

Vanuit dit bezoekerscentrum kun je meerdere routes lopen door het nationale park, waaronder een korte route naar een uitkijkpunt. Tijdens de korte wandeling naar dit uitkijkpunt kom je in het bos ook verschillende speeltoestellen tegen en zijn er ook een aantal kabouterhuisjes te spotten langs de route. 

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

Bij het uitzichtpunt (waar je ook met de rolstoel kunt komen over een verhard pad) kun je naar beneden lopen en kinderen kunnen hier prima spelen, hutten bouwen en in de bomen klimmen. 

Toen wij de Veluwezoom bezochten was het niet zo’n best weer, waardoor we maar 1,5 uur in het park gebleven zijn. Was het een stuk beter weer geweest dan hadden we zeker wat meer gewandeld door het nationale park. Zeker in de zomer (wij waren er in de winter) moet de omgeving er nog een stuk mooier uitzien. Je hebt sowieso in dit gebied van de Veluwe veel mooie plekjes om te wandelen. 

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

Arnhem met kinderen: overige activiteiten!

Naast de vier boven genoemde activiteiten kun je in Arnhem met kinderen nog meer dingen doen. We benoemen de overige activiteiten hieronder even kort. 

#5 Eusebiuskerk: wil je een mooi uitzicht over Arnhem met kinderen dan moet je naar deze kerk toe gaan in het centrum van de stad. Ze noemen zelf de activiteit de Eusebius Experience. Afgezien van het uitzicht heb je hier ook exposities over de slag van Arnhem en laten ze zien hoe de toren in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest en weer werd opgebouwd. Voordeel is met kleine kinderen dat je de toren niet hoeft te beklimmen, maar dat je met een lift naar boven toe kunt gaan. 

#6 Speelaardvarken: dit grote opvallende speeltoestel is geschonken door Burgers Zoo aan de stad Arnhem en heeft altijd een plek in de buurt van het centrum gehad. In 2021 is het speelaardvarken voor renovatie even terug bij de dierentuin en wordt er nog gekeken waar het opvallende speeltoestel in de stad wordt teruggeplaatst. Zeker voor kinderen een leuk speeltoestel om te beklimmen. 

#7 Sonsbeekpark: op loopafstand van het centrum van de stad ligt dit stadspark. Een prima plek om na een stadsbezoek aan Arnhem met kinderen nog even naar toe te lopen om te wandelen of te spelen. In het park vindt je tevens het watermuseum, waar kinderen dingen over water kunnen leren. Met een museumkaart heb je gratis toegang, maar anders is het wel een vrij prijzig museum. 

Waar overnachten in Arnhem met kinderen?

Je hebt in Arnhem met kinderen prima opties om te overnachten. Verschillende hotels hebben een familiekamer. We zetten een aantal opties op een rij.

Budget hotel: Stayokay Arnhem

Middenklasse hotel: Hotel Haarhuis

Luxe hotel: Landgoed Groot Warnsborn

Voor de hele lijst met kindvriendelijke hotels in Arnhem met kinderen klik dan hier

andere artikelen die interessant kunnen zijn

SOCIAL CHECK-IN