NEMO Amsterdam Review
NEMO wetenschapsmuseum Amsterdam: een review!
Op basis van ons bezoek aan NEMO schrijven we deze uitgebreide NEMO Amsterdam review! Wij vinden dit wetenschapsmuseum één van de leukste kinderactiviteiten die je in Amsterdam kunt ondernemen. Uiteraard hebben we daarom dit kindvriendelijke museum in Amsterdam opgenomen in onze blog Amsterdam met kinderen, waarin we alle kinderactiviteiten in de hoofdstad op een rijtje hebben gezet. We zetten daarom in deze blog alle informatie op een rij voor NEMO Science Museum in Amsterdam en geven jou hopelijk een goede indruk van het museum.
Algemene informatie NEMO Amsterdam
NEMO Amsterdam tickets
Tickets voor NEMO Amsterdam kun je op de website van NEMO kopen. Kinderen tot en met drie jaar hebben gratis toegang en voor kinderen (vanaf vier jaar) en volwassenen betaal je dezelfde entreeprijs voor dit kindvriendelijke museum. Je kan dit museum ‘gratis’ bezoeken met een museum jaarkaart, een I Amsterdam City Card en ook met de Vriendenloterij VIP kaart.
Met deze laatste kaart hebben wijzelf ook het museum bezocht en als je regelmatig verschillende steden bezoekt kan deze kaart best een voordeel voor gezinnen opleveren.
NEMO Amsterdam korting
Zoals we al aangaven kun je met verschillende passen in Amsterdam het NEMO museum ‘gratis’ bezoeken. Daarnaast kun je met een CJP pass of studentenkaart 50% korting krijgen op de entreeprijs van dit wetenschapsmuseum in Amsterdam. Ook zijn er regelmatig kortingsacties te vinden online voor het museum, dus houdt het internet goed in de gaten als je het museum met kinderen wil bezoeken.
NEMO Amsterdam parkeren
Helaas heeft het wetenschapsmuseum in Amsterdam geen eigen parkeerplaats, waar je de auto kan parkeren. Wel ligt het museum vrij centraal in de stad Amsterdam en liggen er in de buurt van het museum verschillende parkeergarages. Zo heb je de parkeergarages Oosterdok (ligt 400 meter van het museum af), Makenhoven (afstand is 600 meter tot het museum), Parkeergarage Waterlooplein (750 meter) en de parkeergarage Amsterdam centraal (1,3 kilometer).
Houdt er rekening mee dat de prijzen van deze parkeergarages vrij hoog zijn en dat je dan uiteraard met de auto door de stad moet. Je kan er ook voor kiezen zoals wij dat vaak doen om de auto goedkoop te parkeren aan de rand van de stad op een P&R parkeerplaats en dan met het openbaar vervoer naar het museum te gaan. Vanaf het centraal station is het ongeveer een kwartier lopen naar het museum toe. Dit hebben wijzelf ook gedaan en dat was prima te doen met onze dochter.
NEMO Amsterdam openingstijden
De openingstijden van NEMO Amsterdam zijn van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur in de ochtend tot 17.30 uur in de middag. In de schoolvakanties en ook op feestdagen en in de zomermaanden (van april tot september) kun je ook op de maandagen terecht bij NEMO Amsterdam. Je kunt vooraf kaartjes regelen en dan kun je ook een starttijd boeken, zodat het museum ervoor kan zorgen dat het niet te druk in het museum wordt op een bepaald tijdstip!
NEMO Amsterdam voor welke leeftijd?
Voor welke leeftijd is NEMO Amsterdam geschikt? Wij hebben het museum bezocht toen onze dochter vijf jaar oud was en dat was goed te doen. Ze snapte het merendeel van de proefjes met onze hulp wel. Tot een jaar of twaalf kunnen kinderen zich hier uitstekend vermaken. We zouden dus zeggen dat de dit wetenschapsmuseum in Amsterdam geschikt is voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Het wetenschapsmuseum NEMO Amsterdam
Voor dit wetenschapsmuseum in Amsterdam kun je prima een halve dag uittrekken. Je kan hier met kinderen tientallen proefjes doen, waardoor je al snel best wel wat uurtjes vermaak hebt. In totaal zijn er vijf verschillende verdiepingen, waarbij er verschillende tentoonstellingen per verdieping zijn. Ook zijn er shows op bepaalde tijdstippen in het museum, waarbij medewerkers van het museum allerlei wetenschappelijke proefjes laten zien. Het is zeker een aanrader om één van deze shows te gaan bekijken.
Zo starten wij in het museum op de eerste verdieping en gaan zo steeds een verdieping hoger in het museum. Op de begane grond staat alles al in het teken van de wetenschap en kun je verschillende proefjes doen. Deze tentoonstelling heet Wonderlijke Wetenschap, waarbij kinderen kunnen zien hoe een bliksembol werkt, hoe ze enorme bellen kunnen blazen en hoe ze op afstand met elkaar kunnen communiceren. Verschillende natuurverschijnselen zoals geluid, licht en elektriciteit worden hier belicht.
Op de tweede verdieping heb je de tentoonstelling Technium, waarbij kinderen een kijkje krijgen hoe bepaalde logistieke processen werken. Ze kunnen een robotarm besturen en een bestelling gereedmaken voor transport. Ook kunnen kinderen op deze verdieping experimenteren met verschillende constructies, waarbij ze onder andere gaan bouwen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een wolkenkrabber en een brug gaan bouwen.
In dit gedeelte van het museum zijn er ook tentoonstellingen die in het teken staan van water en energie, waarbij kinderen ook allerlei proefjes kunnen doen zoals bijvoorbeeld energie opwekken door middel van waterstroom, maar ook bijvoorbeeld door middel van de wind.
De tentoonstelling op de derde verdieping van NEMO Amsterdam heet Elementa en bestaat eigenlijk uit twee delen. In het eerste gedeelte heb je een soort laboratorium, waar kinderen vanaf zes jaar proefjes kunnen uitvoeren. Het andere gedeelte in dit museum staat in het teken van het heelal en ook hier kun je allerlei proefjes doen, zoals het interactieve spel waarbij je de aarde moet beschermen met een schild tegen UV stralen en meteorieten.
Op de vierde verdieping staat alles in het teken van de mens. Net als in de rest van het wetenschapsmuseum kunnen kinderen hier allerlei spelletjes en testjes doen die met de mens te maken hebben. Dit gedeelte van het museum is geschikt voor de wat oudere kinderen, maar wij hebben ons hier ook prima vermaakt met onze dochter van zes jaar.
Op de vijfde verdieping zijn er dan buiten (Energetica) nog verschillende activiteiten te ondernemen. Naast dat je hier een prachtig uitzicht hebt over Amsterdam, heb je hier ook allerlei installaties staan die in het teken staan van energie. Al met al is er genoeg vermaak en zijn er genoeg proefjes om hier heel wat uren je te vermaken met kinderen. Het museum is ook echt op kinderen gericht, waardoor de meeste proefjes makkelijk zijn uit te voeren voor kinderen.
Eten en drinken in het museum
Het is ook mogelijk om wat te eten en te drinken bij NEMO Amsterdam. Zo heb je op de vijfde verdieping een restaurant zitten, waar je prima een gezonde maaltijd kunt nuttigen. Zelf hebben wij hier ook geluncht met het gezin en dat was uitermate smaakvol. Daarnaast heb je een mooi uitzicht op deze verdieping over Amsterdam. Overigens mag je ook zelf eten en drinken meenemen naar het museum. Het museum heeft bepaalde plekken waar je dan wat kunt eten en drinken met de kinderen.
Conclusie
Wij hebben ons super goed vermaakt in dit wetenschapsmuseum in Amsterdam. Wij bezochten het museum aan het begin van de dag en verlieten het museum pas na de lunch. Je kunt hier met kinderen heel veel verschillende proefjes doen en uiteraard is het voor kinderen naast dat het heel leuk is, ook nog heel leerzaam. Kijk voor meer informatie over dit museum even op de website van NEMO Amsterdam.
Waar overnachten in Amsterdam met kinderen?
Amsterdam is een hele toffe stad om een weekendje naar toe te gaan. Wij hebben al meer dan tien keer een stedentrip gemaakt naar Amsterdam en inmiddels ook in meer dan tien verschillende accommodaties geslapen in Amsterdam. Wij schreven er de blog kindvriendelijk hotel Amsterdam over, waarbij we de leukste hotels waar wij geslapen hebben op een rij hebben gezet.