Valkenburg met kinderen

Valkenburg met kinderen: 6 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt prima een weekendje naar Valkenburg met kinderen boeken. We namen deze stad ook op in onze blog Limburg met kinderen, waarin we de leukste activiteiten van de provincie op een rij zetten. Er is genoeg voor kinderen te doen in de stad en ook de omgeving heeft genoeg in petto om je prima een paar dagen te vermaken in deze regio. Het is niet voor niets dat Valkenburg door het jaar heen een populaire bestemming voor gezinnen is. Wij hebben de stad een aantal dagen bezocht en naar aanleiding van dit bezoek zetten we de leukste activiteiten in Valkenburg met kinderen op een rij. 

Valkenburg met kinderen #1: Sprookjesbos

Ga je naar Valkenburg met kinderen die jong zijn, dan is het Sprookjesbos van Valkenburg zeker een aanrader. Het Sprookjesbos heeft niet alleen heel erg veel sprookjes, maar ook een aantal hele leuke attracties voor jonge kinderen. Zo heb je er een schommelschip, ronddraaiende vliegtuigjes, ronddraaiende bootjes, twee zweefmolens, een draaimolen en een treintje. Ook is er een 7D bioscoop, waar je om de zoveel minuten een film kunt bekijken met je kinderen. 

Sprookjesbos Valkenburg met kinderen
Sprookjesbos Valkenburg met kinderen

Naast deze attracties en sprookjes heb je ook genoeg speeltoestellen voor de kinderen om je minimaal een halve dag in het park te vermaken. Ook is er nog een kleine binnenspeeltuin voor als het minder weer is en kun je er uiteraard een hapje en een drankje doen tussen de middag. Lees voor meer informatie over dit sprookjesbos onze uitgebreide blog Sprookjesbos Valkenburg met kinderen

Sprookjesbos Valkenburg met kinderen
Sprookjesbos Valkenburg met kinderen

Valkenburg met kinderen #2: AGOGO Valkenburg

Deze activiteit in Valkenburg is zowel leuk voor jonge als voor oudere kinderen en is ook prima te combineren op één dag met het sprookjesbos (deze twee activiteiten liggen op loopafstand van elkaar). Als eerste ga je met de kabelbaan de berg op, aangezien alle activiteiten op de berg zijn. Vanaf de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over Valkenburg. 

Boven op de berg kun je hier meerdere activiteiten ondernemen met je kinderen. Zo is er een rodelbaan, waar je twee keer achter elkaar van een rodelbaan gaat (tussen de twee ritjes door wordt je weer de berg opgetrokken met je sleetje). Dit is een leuke activiteit voor zowel jonge als oudere kinderen. De jonge kinderen (tot negen jaar) moeten wel onder begeleiding van een ouder de berg af. 

Familiehotel Valkenburg
Valkenburg met kinderen

Wat verder een leuke activiteit is voor kinderen is tubing. Kinderen gaan hier in een baan met een band van de berg af. Deze band wordt aan de onderkant met zeep ingesmeerd, waardoor deze nog meer vaart maakt. Verder kun je op de berg mini golf spelen, een uitkijktoren beklimmen, tokkelen van deze toren af, lasergamen en een parcours met netten beklimmen. Voor iedere activiteit betaal je afzonderlijk. Daarnaast kun je hier ook prima een hapje eten en heb je vanaf het terras een prima uitzicht over de omgeving. 

Toen wij er waren was het prachtig weer en wij hebben ons hier prima een hele middag vermaakt. We zijn met de kabelbaan naar boven gegaan en onze dochter is verschillende keren met de band naar beneden gegaan en we hebben een paar ritjes op de rodelbaan gemaakt. Ondertussen hebben we hier ook nog geluncht, waardoor we een mooie middagbesteding hadden in de zon. Wij vonden het echt wel een aanrader als je Valkenburg met kinderen bezoekt. Kijk voor meer informatie over de verschillende activiteiten even op de website van AGOGO. 

Valkenburg met kinderen
Familiehotel Valkenburg

Valkenburg met kinderen #3: Steenkolenmijn Valkenburg

Je kunt in Valkenburg met kinderen ook de allerlaatste steenkolenmijn van Nederland bekijken. De steenkolenmijn ligt iets buiten het centrum ten zuiden van de stad. Een rondgang door dit museum dat over de mijnbouw gaat duurt ongeveer 75 minuten en dat is inclusief een film die je te zien krijgt over de mijnen van Limburg. 

De meeste gidsen die de rondleidingen geven zijn al op leeftijd en hebben vaak zelf ook nog in de mijnen gewerkt. Je ziet tijdens deze rondleiding wat voor machines er allemaal werden gebruikt in de mijnen. Het is wel een museum dat meer geschikt is voor wat oudere kinderen en je moet er uiteraard wel een liefhebber van zijn. 

Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en het museum even op de website van Steenkolenmijn Valkenburg

Valkenburg met kinderen #4: Maastricht

Vanaf het centrum van Valkenburg is het nog geen twintig minuten rijden met de auto om in het centrum van Maastricht te zijn. Wat dat betreft is het zeker leuk om vanuit Valkenburg een dagtrip te maken naar deze grote stad. Met de trein doe je er zelfs maar 11 minuten over om in de binnenstad van Maastricht te zijn. 

De binnenstad van Maastricht is zeker leuk om een rondje te lopen. Je hebt genoeg gezellige terrasjes rondom het Vrijthof en je kunt de stad vanaf het water bekijken met een rondvaart en van bovenaf bekijken vanaf de toren van de Sint-Janskerk. Daarnaast is het leuk om de grotten van de Sint-Pietersberg te bekijken met het gezin.

Ook heeft de stad nog een aantal leuke speeltuinen en een kindvriendelijk museum voor de liefhebbers. We schreven er al eerder de blog Maastricht met kinderen over. 

Familiehotel Maastricht
Maastricht met kinderen

Valkenburg met kinderen #5: Dierentuin GaiaZoo

Een van de mooiste dierentuinen van Nederland ligt in Kerkrade op twintig minuten rijden van Valkenburg. In deze grote dierentuin kom je de meeste bekende en grote dieren wel tegen zoals de leeuw, de neushoorn en de giraf. De dierentuin is erg groen en het is erg prettig om door deze omgeving te wandelen. De dierentuin is opgedeeld in verschillende gebieden en in die verschillende gebieden zitten ook de dieren die in dit gebied voorkomen. Zo vind je bijvoorbeeld een hele groep gorilla apen in het Rainforrest gedeelte. 

Voor kinderen is deze dierentuin ook heel erg geschikt, aangezien kinderen door de hele dierentuin kunnen spelen. Een van de mooiste speelplekken van de dierentuin is wel DinoDome, waar je overdekt in een koepel een heel groot speeltoestel hebt staan in het thema van dino’s. Onze dochter had zich hier alleen al prima een hele ochtend of middag kunnen vermaken. Lees voor meer informatie over deze dierentuin onze blog GaiaZOO met kinderen. 

Limburg met kinderen
Gaiazoo met kinderen

Valkenburg met kinderen #6: Mondo Verde

Op 25 minuten rijden van Valkenburg vind je het Mondo Verde park in Landgraaf, waar genoeg te doen is voor kinderen om er een leuke dagtrip van te maken. Het park heeft verschillende dingen die leuk zijn om te bezoeken. Zo heeft het park verschillende attracties, heeft het verschillende (grote) dieren die je kunt bewonderen, heeft het prachtige tuinen die ingedeeld zijn aan de hand van landen en kunnen kinderen in de zomer spelen in het grote piraten waterparadijs. 

Mondo Verde met kinderen
Mondo Verde met kinderen

Daarnaast hoef je geen eten en drinken mee te nemen, omdat eten en drinken in de entreeprijs inbegrepen zijn. Zo kun je op verschillende plekken in het park pannenkoeken, frietjes, broodjes, rijstmaaltijden en pasta’s eten. Doordat het park behoorlijk groot is en er veel te doen is voor kinderen kun je je hier makkelijk een dag vermaken met het gezin! Zeker als het lekker weer is en de kinderen ook nog in het waterparadijs kunnen spelen. Lees voor meer informatie over dit park onze uitgebreide blog Mondo Verde met kinderen

Mondo Verde met kinderen
Mondo Verde met kinderen

Waar overnachten in Valkenburg met kinderen?

In Valkenburg zijn genoeg opties voor gezinnen met kinderen te overnachten. We hebben hieronder een kleine selectie gemaakt met kindvriendelijke hotels in deze stad.

Budget hotel: Hotel Dupuis

Middenklasse hotel: hotel Atlanta

Luxe hotel: Boutique Hotel Scheepers

Voor de hele lijst met kindvriendelijke hotels in Valkenburg klik hier. 

Scroll naar boven