Maastricht met kinderen

Maastricht met kinderen: 8x doen met het gezin!

Wat te doen in Maastricht met kinderen? Er is in Maastricht en zijn omgeving genoeg vermaak voor het gezin om er een leuk weekendje weg van te maken. We namen de stad ook op in onze blog Limburg met kinderen, waarin we de leukste activiteiten van de provincie op een rij zetten. In de stad heb je een aantal activiteiten, die je met je kinderen kunt ondernemen, maar zeker ook in de omgeving is er voldoende vermaak. Zo kun je naar een dierentuin, een pretpark, een sprookjesbos en verschillende grote speeltuinen. Kortom er is genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Wij zetten de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Maastricht met kinderen op een rij hieronder.

#1 Grotten van Sint Pietersberg

Een bezoek aan de grotten van de Sint-Pietersberg in de buurt van Maastricht is één van de belangrijkste activiteiten van de stad. Ook voor kinderen is dit een leuke activiteit om te ondernemen. Je kunt verschillende tochten door de grotten boeken en er zijn ook tochten die speciaal voor kinderen worden aangeboden. Zo heb je de kindergrottentocht voor kinderen in de leeftijd van vier tot en met zeven jaar. Onder leiding van een gids gaan kinderen met hun ouders door het donkere gangenstelsel en vertelt de gids spannende verhalen over de grotten. 

Voor de iets oudere kinderen (van 8 tot en met 12 jaar) heb je een kindertour door de grotten. Deze tour duurt ongeveer een uur en ook hier gaan kinderen en ouders onder begeleiding van een gids een tocht door de grotten maken. Tijdens de tour zie je op de wanden van de grotten namen en tekeningen staan van mensen die hier enkele honderden jaren geleden werkten in dit gangenstelsel. De gids geeft hierbij uitleg aan de kinderen. 

Houdt er rekening mee dat het erg koel is in de grotten en dat de temperatuur rond de 12 graden is. Het is dus zaak (ondanks dat de buitentemperatuur misschien wel erg aangenaam is) om je kinderen warm aan te kleden voor een grottentocht. Daarnaast moeten kinderen een zaklamp van thuis meenemen. 

#2 De Binnenstad van Maastricht

Het is zeker een aanrader om met je kinderen even de binnenstad van Maastricht te verkennen. Het centrum heeft genoeg gezellige terrasjes en historische gebouwen om even een rondje te lopen. Het bekendste plein van de stad is het Vrijthof. Hier zijn uiteraard veel terrasjes en ook oude historische gebouwen zoals de Sint-Servaasbasiliek, de Sint-Janskerk, het Spaanse gouvernement, het Theater aan het Vrijthof en het oude postkantoor. 

Wil je een mooi uitzicht hebben over de stad Maastricht met kinderen dan kun je de toren van de Sint-Janskerk beklimmen op het Vrijthof. Voor een paar euro kun je de meer dan 200 treden in de smalle wenteltrap van de toren met het hele gezin beklimmen en heb je bovenin een prachtig uitzicht.

Ook kun je Maastricht vanaf het water met het gezin bekijken. Tijdens een rondvaart van ongeveer 50 minuten vaar je langs de historische gebouwen van de stad en de Sint-Pietersberg. Kinderen krijgen korting op deze rondvaart. Daarnaast is het mogelijk om de stad aan de hand van een speurtocht te ontdekken. 

Familiehotel Maastricht
Maastricht met kinderen

#3 Dierentuin Gaia Zoo

Wil je tijdens je stedentrip naar Maastricht met kinderen naar een dierentuin, dan is dierentuin GaiaZOO in Kerkrade een goede optie. De dierentuin ligt op ongeveer 25 minuten rijden van het centrum van Maastricht en je hebt in de dierentuin maar liefst 150 verschillende diersoorten zoals de leeuw, de gorilla en het nijlpaard.

De dierentuin heeft ook genoeg speelplezier in petto voor kinderen. Zo heeft de dierentuin DinoDome wat de grootste indoor Dino Speelpark van Europa is. Daarnaast heb je buiten ook een grote speeltuin, een Jungletour (loop je over bruggetjes tussen de bomen) en een Savannatour (grote houten speeltorens), waar kinderen kunnen klimmen en klauteren.

Uiteraard heb je verschillende tentjes in het park waar je wat kunt eten en drinken. In GaiaZOO kun je je makkelijk een halve tot hele dag vermaken met het gezin tijdens een stedentrips naar Maastricht met kinderen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Ook schreven we over deze dierentuin de blog Gaia Zoo met kinderen

Gaiazoo met kinderen
Limburg met kinderen

#4 Valkenburg

Op iets meer dan vijftien minuten rijden van het centrum van Maastricht ligt het leuke toeristische plaatsje Valkenburg. In Valkenburg is genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Zo kun je in Valkenburg met het gezin naar het Sprookjebos. Uiteraard staat dit park volledig in het teken van sprookjes. Ook hier heb je verschillende attracties voor jonge kinderen. Uiteraard heb je in het bos ook verschillende huisjes staan met ieder zijn eigen sprookje. Onze dochter vindt dit soort huisjes nog steeds leuk om te bezoeken nu ze zes jaar oud is. 

Naast deze twee parken in Valkenburg kun je ook nog een kasteel bezoeken, een steenkolenmijn bezoeken, een bezoek brengen aan de grotten van Valkenburg en met de kabelbaan omhoog naar een attractieheuvel. Kortom je kunt makkelijk een hele dag in Valkenburg je vermaken met je kinderen. Voor meer informatie over Valkenburg lees onze uitgebreide blog Valkenburg met kinderen

Familiehotel Valkenburg
Sprookjesbos Valkenburg met kinderen

Overige kinderactiviteiten Maastricht

Je hebt in Maastricht nog een aantal leuke kinderactiviteiten die je kan ondernemen. We zetten ze hieronder kort op een rijtje. 

#5 Natuurhistorisch museum: wil je graag in Maastricht met kinderen naar een museum dan is dit een goede optie. In dit museum leer je alles over de natuur, zowel nu als in prehistorische tijden. Uiteraard vind je in dit museum veel opgezette dieren en skeletten van dieren. 

#6 Natuurspeeltuin De Mergelhoof: deze speeltuin ligt wel op een bijzondere plek bij een afgegraven plek. Je betaalt voor de speeltuin een paar euro entree voor de kinderen en uiteraard bestaan de speeltoestellen voornamelijk uit natuurlijke materialen. 

#7 Speeltuin Heer: deze grote speeltuin ligt in het oosten van de stad. De speeltuin is vooral leuk voor wat jongere kinderen (kinderen van 1 tot en met 6 jaar). De speeltuin heeft meer dan 40 speeltoestellen en een fietsbaan naast het terras. Ook is er een knoeihoek met water en zand waar kinderen lekker kunnen kliederen. Rondom de hele speeltuin staat een hekwerk, zodat je als ouder goed zicht hebt op je kinderen en kinderen niet zomaar de speeltuin kunnen uitlopen. 

#8 Drielandenpunt: op iets meer dan een half uur rijden van Maastricht ligt dit park. Het punt zelf is eigenlijk niet meer dan een steen waar drie landen bij elkaar komen, maar op het terrein zelf kun je wel leuke activiteiten ondernemen met je kinderen. Zo heb je een groot labyrint met groene heggen, een grote speeltuin (de hoogstgelegen speeltuin van Nederland) en heb je een uitkijktoren waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving.  

Overigens kun je rondom het Drielandenpunt ook uitstekend wandelen met kinderen in Vaals.

Maastricht met kinderen
Familiehotel Maastricht

Kindvriendelijk restaurant Maastricht

Je hebt een aantal kindvriendelijke restaurants in Maastricht. Wij bespreken hieronder een aantal verschillende opties in de stad. 

  • Confetti: dit kindvriendelijke restaurant ligt in het centrum van Maastricht en is erg gericht op gezinnen met kinderen. Het restaurant heeft een speelhoek, kleurtjes en voor kinderen is er een speciaal kindermenu. Ze hebben hier ook behoorlijk veel gezonde gerechten waar je uit kan kiezen. Uiteraard heeft dit restaurant in Maastricht ook de faciliteiten die je graag wil hebben als je met kinderen gaat eten zoals bijvoorbeeld een kinderstoel en een magnetron om een flesje op te warmen. 
  • Kinderboerderij Daalhoeve: dit restaurant ligt buiten het centrum van Maastricht en zeker in de zomermaanden kun je hier buiten lekker lunchen en kunnen de kinderen spelen met de boerderijdieren en in de speeltuin van de boerderij. Het is ook mogelijk om hier bij minder weer binnen te eten en ook binnen is er een speelhoek voor kinderen. 
  • Villa Kanjel: heb je al wat oudere kinderen en wil je met het gezin in een leuk restaurant gaan eten dan is dit een leuke optie. Bij het restaurant zit een behoorlijk grote speeltuin, waar de kinderen lekker kunnen spelen, terwijl jij nog een drankje doet op het terras van dit restaurant. Ze hebben hier op het menu staan verschillende broodjes, salades en ook een aantal warme gerechten. 
  • Coffeelovers Maastricht: dit kindvriendelijke restaurant ligt in het centrum van Maastricht en je kan hier naast lekkere koffie ook genoeg verschillende soorten gerechten eten. Ze hebben hier behoorlijk wat gezonde opties qua eten en voor de kinderen is er in het restaurant een speelhoek aanwezig!

Waar overnachten in Maastricht met kinderen?

IBIS Budget Stein Maastricht

Toen we gingen kijken voor een hotelovernachting in de buurt van Maastricht bleek dat de meeste hotels met een familiekamer al snel een paar honderd euro per nacht kostten in het hoogseizoen. Wij hebben daarom onze zoekopdracht wat vergroot en kwamen toen het IBIS Budget Stein Maastricht hotel tegen wat op twintig minuten rijden van de stad is, maar waar je een kamer hebt voor minder dan honderd euro inclusief een heerlijk ontbijt. Je kunt hier gratis parkeren en in de omgeving is er ook genoeg te doen. Wil je meer informatie over dit hotel lees dan hier onze uitgebreide review over het hotel.  

Ibis budget Stein Maastricht met kinderen
Familiehotel Maastricht

Waar overnachten in de stad zelf?

Wil je toch liever in de stad Maastricht zelf zitten dan zijn er een aantal opties:

Budget Hotel: easyHotel Maastricht City Centre

Middenklasse Hotel: Hotel de la Bourse

Luxe Hotel: Hotel Monastère Maastricht

Voor de hele lijst van hotels in Maastricht kijk dan even hier. 

Scroll naar boven