Palermo met kinderen

Palermo met kinderen: 8 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt prima een nachtje overnachten in Palermo met kinderen en deze prachtige stad bekijken in Sicilië. We zouden er niet een aparte stedentrip naar maken met het gezin, maar Palermo is zeker een aanrader wanneer je bijvoorbeeld een rondreis maakt door Sicilië met kinderen. Naar aanleiding van ons bezoek aan deze mooie stad, zetten we de leukste activiteiten in Palermo met kinderen op een rij. 

Sicilië met kinderen
Sicilië met kinderen

Palermo met kinderen #1: oude binnenstad

De binnenstad van Palermo is prachtig en het is zeker een aanrader om deze te bezoeken met het gezin. Ok, toen we er in de zomer waren was het er behoorlijk warm en de stad kan zeker chaotisch zijn, maar wanneer je onder de toegangspoort van de oude stad doorloopt is de oude binnenstad ook zeker de moeite waard om te bekijken.

Een van de bekendste bezienswaardigheden van de oude stad is de kathedraal van de stad. Deze kun je gratis bezoeken met je gezin en alleen voor toegang tot het dak betaal je een paar euro. Vanaf het dak heb je echt een prachtig uitzicht over de stad. Vanuit de kathedraal wandel je in een paar minuten door het park Villa Bonnano (met zijn vele palmbomen) naar het Palazzo dei Normanni. Dit paleis kun je ook bezoeken, maar de entreeprijs is wel stevig. Zeker als je met een gezin bent. Wij zijn niet binnen geweest, maar de kapel schijnt wel prachtig te zijn. 

Ook hebben wij net iets buiten Palermo ook nog de oude kathedraal van Monreale bezocht, maar dan moet je een klein stukje met de bus en voor kinderen is dit niet super interessant en misschien iets teveel van het goede. Wel is het interieur van deze kathedraal ook prachtig en je hebt vanaf de kathedraal ook een prima uitzicht over de omgeving. 

Sicilië met kinderen
Sicilië met kinderen

Palermo met kinderen #2: fietstour door de stad

Een leuke manier om Palermo het gezin te verkennen is op de fiets. Je kunt bij de Nederlandse maatschappij Bajabikes zowel fietsen huren als een fietstocht met gids boeken. Je kunt al voor een paar euro in Palermo een fiets huren voor een halve dag en de maatschappij heeft kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar. Uiteraard is dat een prima ochtend of middagbesteding in de stad. 

Ook biedt de maatschappij fietstochten aan onder leiding van een Nederlandse gids. Deze tours zijn uiteraard een stuk duurder, maar dan hoef je ook niets uit te zoeken en kun je achter de gids aanfietsen. Uiteraard krijg je dan ook meer informatie over de stad en kom je sneller op plekken in de stad waar je anders niet komt als je het zelf moet regelen. 

Een andere manier om de stad op een snelle manier te bezichtigen is met de hop on hop off bussen die door de stad rijden. Je hebt twee verschillende routes die de bussen door de stad rijden (een rode en blauwe lijn) en de bussen stoppen op 14 verschillende punten in de stad waar iets te zien is. Je kunt een ticket kopen voor 24 uur en gedurende deze 24 uur kun je zo vaak gebruik maken van deze bussen als je wil. 

Palermo met kinderen
Palermo met kinderen

Palermo met kinderen #3: Aquapark Monreale

Bezoek je Palermo in de zomermaanden dan kan het behoorlijk warm zijn in de stad en kan het lekker zijn om een dagje naar een waterpark te gaan. Rondom Palermo liggen er geen grote waterparken, maar op 25 minuten rijden van het centrum van Palermo ligt Aquapark Monreale. 

Het waterpark heeft twee grote glijbanen en nog een aantal kleine kinderglijbanen. Zeker voor wat jongere kinderen zijn hier zeker leuke speelmogelijkheden, maar voor oudere kinderen of voor pubers is het waterpark niet heel uitdagend. Houdt er wel rekening mee dat je (net als bij zoveel zwembaden in Italië) een badmuts op moet. 

Palermo met kinderen #4: Mondello Beach

Het is ook mogelijk om een dagje naar het strand te gaan tijdens je stedentrip naar Palermo. De stad ligt aan het water, maar voor het beste strand in de omgeving kun je het beste Mondello Beach bezoeken. Mondello is een fijn zandstrand met een mooie helder blauwe zee. Vanuit de stad is het naar deze badplaats een minuutje of veertig fietsen en met de auto ben je er in twintig minuten. 

Houdt er wel rekening mee dat dit strand in de zomermaanden erg druk is en dat je redelijk hutje op mutje ligt op het strand. Je kunt hier voor een schappelijke prijs bedjes en parasols voor een hele dag huren en rondom het strand liggen genoeg horecatentjes voor een hapje en een drankje. 

Palermo met kinderen
Palermo met kinderen

Palermo met kinderen: overige activiteiten

Je hebt naast de hierboven beschreven activiteiten nog een aantal dingen die je in Palermo met kinderen kunt doen. We benoemen ze hieronder kort. 

#5 Marionetten museum: dit is een klein museum met wel 2000 poppen die in Sicilië gemaakt zijn. Op sommige momenten worden er ook voorstellingen gegeven met de poppen in het museum. Een nadeel van het museum is wel dat er geen airco in het museum is en dat het niet heel erg op kinderen is gericht. Zo is er nergens een mogelijkheid om met bijvoorbeeld poppen te spelen voor kinderen. 

#6 Streetart: in de stad Palermo heb je ook behoorlijk veel streetart. Muren, gebouwen en zelfs hele wijken zijn hier onder handen genomen door straatkunstenaars. Loop gewoon door de straatjes van de stad en je vindt al genoeg streetart. 

#7 Botanische tuin: je kunt in Palermo in het centrum ook een bijzondere tuin bekijken met het gezin. Deze botanische tuin heeft hele aparte bomen en cactussen en het is bijzonder om hier een wandeling door deze tuin te maken. Naast deze botanische tuin ligt ook nog een openbaar park (Villa Giullia) dat je gratis kunt bezoeken en dat praktisch aan de zee ligt. 

#8 Boom zone: het wordt als pretpark in Palermo omschreven, maar dat is wel een beetje overdreven. Je hebt een aantal kleine attracties en ook een binnen en buitenspeeltuin. Daarnaast zit er een soort van klimparcours bij voor de kinderen. Ook zijn er verschillende trampolines op het park te vinden. 

Palermo met kinderen
Palermo met kinderen

Waar overnachten in Palermo met kinderen?

Je kunt in Palermo met kinderen prima overnachten. Er zijn best wel wat opties voor gezinnen met kinderen en de prijzen zijn over het algemeen niet super hoog. We hebben een aantal hele goede opties op een rij gezet in het centrum van de stad die allemaal minimaal met een 8 of hoger zijn beoordeeld uit veel beoordelingen. 

Budget hotel: Alba central City

Middenklasse hotel: Hotel Elite

Luxe hotel: Hotel Politeama

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties op Palermo even hier

Scroll naar boven