Parijs met kinderen: top 27 bezienswaardigheden!

Wat is er te doen in Parijs met kinderen? Uiteraard genoeg om je makkelijk een paar dagen in de hoofdstad van Frankrijk te vermaken. Omdat er zoveel te doen is hebben we voor jullie alle bezienswaardigheden en activiteiten in vijf hoofdcategorieën verdeeld, zodat het voor jullie overzichtelijk is wat er allemaal te doen is in Parijs met kinderen. 

Parijs met kinderen

Niet te missen bezienswaardigheden in Parijs met kinderen

In Parijs met kinderen heb je een aantal bezienswaardigheden die de meeste toeristen op het lijstje hebben staan als ze de stad bezoeken. We zetten de bekendste bezienswaardigheden hier even op een rijtje. Of ze allemaal even leuk zijn voor jou en je gezin daar moeten jullie zelf een keuze in maken uiteraard. De volgende bezienswaardigheden staan in dit rijtje:

#1De Eiffeltoren: er zullen weinig toeristen zijn die deze bezienswaardigheid zullen overslaan. De Eiffeltoren hoort bij de stad Parijs en hoe leuk is het om naar de top te gaan voor een fantastisch uitzicht over de stad Parijs. Je kunt ervoor kiezen om de toren zelf te beklimmen of de lift te nemen, maar zeker als de kinderen niet super klein zijn is het het leukste om natuurlijk de 324 meter hoge toren zelf te beklimmen. Tussendoor op de verschillende etages kun je nog wat informatie lezen over zaken als het ontstaan van de toren en kun je even uitrusten en genieten van het uitzicht. Voor meer informatie over de beklimming van de toren op het blog Eiffeltoren beklimmen

#2 Arc De Triomph: dit is ook zo’n iconisch gebouw van de stad en één van de bekendste bezienswaardigheden. Je kunt het bouwwerk betreden en naar de top toe gaan, maar daar zagen we de meerwaarde niet zo van in. Van de buitenkant is dit gebouw indrukwekkend genoeg en een uitzicht over de stad heb je natuurlijk vanaf de Eifeltoren veel meer. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

#3 Notre Dame: deze kathedraal is ook een niet te missen bezienswaardigheid in Parijs met kinderen. Door de brand in 2019 is er veel van de kerk verwoest en ze zijn nog druk bezig om alles weer te restaureren, maar ondanks alles blijft het een indrukwekkend bouwwerk om te zien. 

#4 Sacre-Coeur: deze wereldberoemde basiliek ligt in de gezellige wijk Montmartre en ook hier is het leuk om even te gaan kijken. Het heeft een leuk sfeertje en overal zie je kunstenaars die mensen op een schilderdoek zetten. Het Sacre Coeur ligt op een heuvel in deze wijk en je kunt via trappen de basiliek bereiken. Overigens kun je ook in de koepel van de basiliek, wanneer je een prachtig uitzicht over de stad wil hebben voor een paar euro. Kijk even op de website naar de openingstijden en de prijzen. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

Leuke parken in Parijs met kinderen

In Parijs heb je ook een aantal geweldige parken waar je met kinderen van alles kunt doen. Wij zetten de leukste parken in Parijs met kinderen voor jullie hier op een rijtje:

#5 Park Jardin du Luxembourg: dit is een erg mooi en leuk park in Parijs met kinderen. In het midden van het park bevindt zich een vijver waar kinderen miniatuurbootjes kunnen laten varen. Verder is er een poppentheater en kunnen kinderen er een rondritje maken op een pony. Uiteraard is er in het park ook een gezellig cafeetje aanwezig. Een prima park ook om lekker in het gras te picknicken met het gezin. 

#6 Jardin d’Acclimatation: Dit pretpark ligt in het enorm grote park Bois de Boulogne en heeft ook genoeg leuke activiteiten voor kinderen in petto. Het park ligt op ongeveer 2 kilometer van Arc De Triomph en je kunt in dit attractiepark ervoor kiezen om een kaart te kopen voor alle 25 attracties of een goedkoop entreekaartje en dan voor iedere individuele attractie apart te betalen. De attracties liggen tussen het groen verstopt en zeker voor kleine kinderen is dit een heel leuk park om te bezoeken. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

#7 Jardin des Tuileries:  dit park heeft een centrale ligging tussen het Louvre en de Place de la Concorde.  Ook dit park is erg ruim en er zijn genoeg mogelijkheden voor je kinderen om zich uit te leven. Ten eerste is het een mooie tuin met fonteinen en bloemen, maar er is ook genoeg voor de kinderen te doen. Zo zijn er in dit park trampolines, een reuzenrad, speeltuin en kun je er bootje varen en ponny rijden. 

#8 Parc André Citroën: in dit park ligt een bijzondere attractie en dat is een enorme luchtballon die je naar 150 meter hoogte brengt. De ballon zit vast aan een kabel en blijft dus op een bepaald moment hangen, maar uiteraard is dit wel een hele bijzondere ervaring om de stad Parijs met kinderen uit de lucht te bewonderen. 

#9 Parc de la Vilette: dit park is echt een aanrader voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Er zijn hier echt superveel speeltuinen te vinden in dit park met gave klimtoestellen, draaimolens en fijne grasveldjes om te voetballen en te picknicken. Je kunt hier in dit park makkelijk je een halve dag vermaken. Hier staan ook een aantal kindvriendelijke musea, maar hier gaan we in het volgende onderdeel dieper op in. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

Kindvriendelijke musea in Parijs met kinderen

In Parijs liggen ook verschillende musea voor kinderen. Toch is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de musea in Nederland en België. In veel musea in Parijs staat veel uitleg bijvoorbeeld niet in het Engels, is er vaak een apart kindergedeelte in plaats van dat er bijvoorbeeld een speurtocht door het hele museum is en je moet vaak voor het kindergedeelte in het museum een tijdslot reserveren. Hierdoor moet je een bezoek aan een museum in Parijs met kinderen wel een beetje voorbereiden. We zetten voor jullie de belangrijkste musea op een rijtje in Parijs met kinderen.

#10 Centre Pompidou: de buitenkant van dit museum ziet er bijzonder uit en het lijkt net of er een grote glijbaan door het museum loopt. In dit museum hebben ze vier gedeelten voor kinderen/ jongeren en ieder gedeelte is voor een andere leeftijdsgroep. Zo heb je voor kinderen van 2 tot 10 jaar Galerie des Enfants en de Ateliers des Enfants, voor kinderen van 8 tot 12 jaar Le Fabrique en voor kinderen van 13 tot 16 jaar is er het gedeelte Studio. Ze hebben voor kinderen ook workshops en rondleidingen. De tijden hier van kun je op de website vinden. 

#11 Louvre: dit is het grootste en meest bekende museum ter wereld en is natuurlijk bekend vanwege de Mona Lisa die er hangt. Behalve schilderijen, vindt je hier ook onder meer kunst van de oude Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Voor kinderen onder de 18 jaar is het Louvre gratis te bezoeken. Of je nu het museum bezoekt of niet, de glazen piramide voor het museum is in ieder geval een foto waard met het gezin. 

Tip: achter het museum het Louvre ligt in de Nelson Mandela-tuin een grote speeltuin, waar kinderen hun energie kwijt kunnen. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

#12 Cité des Sciences et de l’Industrie: dit is een wetenschapsmuseum in Parijs. Je hebt in dit museum drie verschillende delen: het planetarium, explora en een gedeelte speciaal voor kinderen. In het Explora gedeelte vindt je voornamelijk proefjes die je ook in het wetenschapsmuseum Nemo vindt. Denk hierbij aan proefjes met betrekking tot geluid, energie en de hersenen. In het Planetarium kun je een film kijken, maar dit moet je wel vooraf reserveren. Wil je graag een film bekijken, dan is het aan te raden gelijk bij binnenkomst de film die je wil zien te reserveren. In het kindergedeelte heb je gedeeltes voor twee leeftijdscategorieën. Voor kinderen van twee tot zeven jaar en eentje voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Het is in deze ruimtes gericht op spelend leren en ontdekken.
Kinderen kunnen testen hoe flexibel ze zijn, hun zintuigen worden geprikkeld, ze kunnen zichzelf in spiegels bekijken en ze kunnen spelen met evenwicht, geluiden en letters. Voor de oudere kinderen zijn er ook veel spelletjes die ze kunnen spelen in dit gedeelte. 

#13 Grande Galerie de L’evolution: dit is een museum wat te combineren is met andere musea die ook in het park Jardin des Plantes te vinden zijn.  In het Grande Galerie de L’evolution staan heel erg veel opgezette dieren. Dit ziet er indrukwekkend uit als je van bovenaf al die verschillende dieren in het museum ziet zoals een olifant en een giraf. Ook hier is weer een gedeelte voor kinderen, waar je extra voor moet betalen. Je ziet dus dat bij de meeste musea een apart kindergedeelte is en dat het niet zoals bij de meeste Nederlandse musea gewoon onderdeel is van een bezoek aan het museum. 

#14 Galerie de Geologie et de Mineralogy: het tweede museum in park Jardin des Plantes gaat vooral over ons sterrenstelsel en alles wat daarbij hoort.  

#15: Galerie de Paléontologie et d’anatomie comparée: dit is het derde museum in park Jardin des Plantes en populair gezegd is dit het botjes museum. Honderden skeletten vindt je hier van allerlei dieren.  Ook de botten van een dinosaurus zijn te vinden in dit museum. Dit is wel een museum waar voor kinderen behalve naar de skeletten van dieren kijken niet zoveel te doen is. 

#16 Palais de la Découverte: dit museum bevindt zich in de westelijke vleugel van Grand Palais en staat ook in het teken van de wetenschap. Kinderen kunnen hier proefjes doen en er zijn behoorlijk wat demonstraties die betrekking hebben op de wiskunde, fysica, astronomie, chemie, geologie en biologie. 

Zoals je ziet is er genoeg keuze qua musea in Parijs met kinderen, maar moeten je kinderen wel echt van een museumbezoek houden om hierheen te gaan. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

je verplaatsen in Parijs met kinderen

In Parijs heb je zoveel verschillende opties om de stad Parijs met kinderen te ontdekken dat we ze allemaal voor je overzichtelijk op een rijtje hebben gezet.

#17 Metro: de metro in een stad heeft bij ons meestal de voorkeur als we ons snel willen verplaatsen door de stad. Parijs is een grote stad en te voet kom je uiteraard niet overal met je kinderen. De metro is daarom dan een hele goede optie. Het mooiste metrostation is Arts ét Métiers (lijn 11), waar het lijkt of je in een onderzeeër zit, doordat dit metrostation bekleed is met koperen platen. Kinderen onder de vier jaar mogen gratis met de metro en kinderen tussen de vier en negen jaar krijgen korting op een kaartje van de metro. Uiteraard zijn er ook dagpassen voor de metro te koop, waardoor je niet steeds een nieuw kaartje moet kopen. Deze zijn pas aantrekkelijk als je meer dan 5 keer met de metro gaat op een dag. 

# 18 Treintje in Montmartre: dit is een toeristentreintje die je in de wijk Montmartre kunt nemen. Onze dochter vindt dit soort treintjes altijd heel leuk en het is ook wel even fijn om gewoon alleen te hoeven zitten en rond je heen te kijken. Je krijgt tijdens de rondrit in het Engels informatie over de wijk. 

#19 Wandelen: uiteraard kun je ook wandelen door de stad Parijs met kinderen. Er worden ook wandelingen voor kinderen aangeboden. Zo kun je met een gids in een drie uur durende wandeltocht door de stad de hoogtepunten van de stad zien en kunnen de kinderen op zoek gaan naar een schat. Uiteraard is het net zo leuk om zelf een leuke wandeling te maken. Een aanrader qua wandeling is langs de rivier de Seine. Een aanrader is om hier van de Pont des Arts te lopen langs het water naar Pont Nortre Dame. Dit is een kwartiertje lopen en hier kom je voor de kinderen allerlei speeltoestellen tegen. Uiteraard heb je hier ook een schitterend uitzicht op de bruggen en liggen hier ook wat terrasjes in de buurt van het water. 

#20 Hop on Hop off bus: er zijn behoorlijk wat maatschappijen die een busdienst aanbieden die langs alle belangrijke bezienswaardigheden rijden. Wij vinden zo’n bus altijd wel lekker. Je kunt bovenin bij het open dak zitten en je ziet binnen een korte tijd een groot gedeelte van de stad Parijs. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

#21 Hop on Hop off boot: aangezien best veel bezienswaardigheden aan het water liggen is er in Parijs zelfs een Hop on Hop off boot. Je kunt hier kiezen tussen een 24 uurs en 48 uurs pass. De boot stopt op negen verschillende punten langs het water. De totale duur van de boottocht langs alle stopplekken is twee uur. Zeker bij mooi weer een relaxte manier om Parijs met kinderen te ontdekken. 

#22 Rondvaart over de Seine: je kunt ook een rondvaart maken over de rivier de Seine en Parijs met kinderen vanaf het water bekijken. Deze rondvaartboten zijn open aan de bovenkant, waardoor je bij lekker weer buiten kunt zitten en kunt genieten van het uitzicht. De rondvaart over de Seine duurt een uur, wat wij altijd een prima tijd vinden voor jonge kinderen. Na een uur is onze dochter meestal er wel klaar mee. 

#23 Fietsen door Parijs: hoe leuk is het om de stad Parijs met kinderen te verkennen per fiets. Een Nederlands bedrijf Baja Bikes organiseert door Parijs tal van fietstochten en ook fietstochten met kinderen. Voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar hebben ze fietsstoeltjes en voor kinderen vanaf 4 jaar hebben ze kinderfietsen. Je fiets in ongeveer 3 uur tijd langs vele bezienswaardigheden van de stad met een Nederlandstalige gids. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

Pretparken in Parijs met kinderen

Naast het pretpark Jardin d’Acclimatation die we al eerder vernoemde heb je nog andere pretparken in Parijs met kinderen die het bezoeken waard zijn:

#24 Disneyland Parijs: dit is uiteraard het bekendste pretpark van Parijs en misschien wel van heel Europa. Het bestaat uit twee verschillende pretparken: Disneyland Park en Walt Disney Studios Park. Wil je deze twee pretparken beide goed zien, dan heb je toch wel zeker twee tot drie dagen nodig met je kinderen. Het hoofdpark (Disneyland Park) bestaat uit verschillende gedeeltes zoals Main Street Usa, Frontierland, Adventureland en Discoveryland. Je kunt in dit park gebruik maken van Fastpasses. Wij hebben al eens een blog geschreven voor de parken van Disney in Orlando met tips zodat je nooit langer dan 20 minuten in de rij staat. Het tweede park Walt Disney Studios Park bestaat uit de delen Front Lot, Toon Studio, Production Courtyard en Backlot en hier staat meer de animaties en film centraal. Vaak zijn er voor dit pretpark genoeg online acties te vinden, waardoor je een stuk goedkoper dan normaal de pretparken kunt bezoeken. 

#25  Parc Asterix: uiteraard staat dit pretpark in het teken van de striphelden Asterix en Obelix. Er zijn maar liefst 41 attracties, maar kijk vooraf wel even op de Nederlandstalige website van het park waar je kinderen allemaal in mogen, aangezien verschillende attracties werken met een minimale lengte. Daarnaast heeft het pretpark verschillende shows waar je naar toe kunt gaan. 

#26 Parc Zoologique de Paris: je kunt in Parijs met kinderen ook naar de dierentuin toe. De meeste dieren zijn hier wel te vinden (alleen de olifant ontbreekt) en kinderen van 3 tot en met 12 jaar betalen een gereduceerd tarief voor deze dierentuin. 

Fastpass Disney
Fastpass Disney

Parijs met kinderen: overige activiteiten

#27 Tour Montparnasse: kun je geen genoeg krijgen van mooie plaatjes schieten van Parijs uit grote hoogte, dan is deze uitkijktoren wel iets voor jou en je kinderen. Wij hebben deze toren ook bezichtigd en je hebt hier een prachtig uitzicht. Je gaat met de snelste lift van Europa naar de 56e verdieping van het gebouw, waarna je een prachtig uitzicht hebt op het observatieplatform over de stad en ook over de Eiffeltoren. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

Waar slapen in Parijs met kinderen

Budget hotel: Hotel Cluny Sorbonne

Middenklasse hotel: Elysées Ceramic

Luxe hotel: Hotel Monsieur & Spa

Voor het zoeken naar andere hotels in Parijs met kinderen klik dan hier voor de hele lijst van hotels. 

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

Verdere informatie Parijs met kinderen

Parijs ligt op een vijf uur rijden van Utrecht met de auto. Tegenwoordig nemen veel gezinnen de Thalys trein naar Parijs. Dit hebben wij ook gedaan toen we Parijs bezochten. Vanaf Roosendaal waren we in drie uur op het centrale station van Parijs. Voor meer informatie over de mogelijkheden per trein kijk even op de website van de Nederlandse Spoorwegen

Klimaatinformatie

Beste reistijd

Parijs met kinderen
Parijs met kinderen

SOCIAL CHECK-IN