Rome met kinderen

Rome met kinderen: 18 leuke activiteiten op een rij!

Is een stedentrip naar Rome met kinderen de moeite waard? In principe zijn de bekendste bezienswaardigheden van de stad niet gelijk de meest aantrekkelijke bezienswaardigheden voor (jonge) kinderen. Toch zijn er nog genoeg activiteiten te ondernemen in de stad die zeer geschikt zijn voor kinderen, waardoor je tijdens je bezoek een combinatie kunt maken van dingen bekijken en leuke activiteiten ondernemen met de kinderen. Wij zetten in deze blog zowel de wat saaiere bezienswaardigheden (voor kinderen) als de leukere activiteiten in Rome met kinderen op een rij. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen: niet te missen bezienswaardigheden

Je hebt in Rome een aantal bezienswaardigheden die enorm bekend zijn bij het grote publiek en die zeker de moeite zijn om even te bekijken tijdens je stedentrip naar Rome met kinderen. We zetten ze hieronder op een rij. 

#1 Colosseum: dit is de bekendste bezienswaardigheid die je in Rome met kinderen kunt bezichtigen.  Dit amfitheater is wereldberoemd en het is zelfs verkozen als één van de nieuwe wereldwonderen van deze tijd. Het Colosseum ligt midden in het centrum en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Wij bezochten het amfitheater met de metro en als je bij de halte Colosseo uitstapt dan sta je gelijk oog in oog met deze bezienswaardigheid. 

Je kunt zowel ter plaatse als online entreekaartjes kopen voor dit theater. Zeker in de zomermaanden kan er een behoorlijk lange rij staan, dus als je weet wanneer je wil gaan dan is een kaart online aanschaffen aan te raden. Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang, dus zorg ervoor dat je voor de kinderen het legitimatiebewijs meeneemt. Je kaartje voor het Colosseum biedt ook toegang tot Forum Romanum en Palantijn. Dit zijn beide ook ruïnes van het oude Rome en liggen allemaal bij elkaar.

Bezoek je het Colloseum met kinderen zorg dan dat je voldoende water meeneemt aangezien ze dat daar ter plekke niet verkopen. Ook een kinderwagen is in het theater zelf niet handig om mee te nemen. Het beste kun je het Colosseum zo vroeg mogelijk bezoeken, zodat het nog niet zo druk is en het ook een stuk minder warm is. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

#2 Pantheon: deze antieke tempel die een stukje verderop in de stad staat maakte op ons veel indruk. Zeker als je er voor staat is het een enorm gebouw en ziet het er heel indrukwekkend uit. Groot voordeel van deze bezienswaardigheid is dat hij gratis te bezoeken is. Het meest indrukwekkende deel van deze tempel is de enorme koepel waar een gat in zit. Hierdoor valt er ieder moment van de dag ergens anders licht in de tempel. 

Door de grote opening in de tempel kan er dus bij regen water naar binnen komen, maar daar hadden ze vroeger al iets op bedacht. De marmeren vloer heeft namelijk kleine gaatjes en loopt iets af, waardoor het regenwater makkelijk afgevoerd kan worden. Het is leuk om deze tempel even te bekijken en reken hooguit dat je een kwartier kwijt bent om deze bezienswaardigheid in Rome met kinderen te bekijken. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

#3 Trevifontein: ook voor deze bezienswaardigheid hoef je niet veel tijd in te ruimen in je planning. De Trevifontein is de bekendste fontein van Rome en vanaf het Pantheon loop je hier in ongeveer 8 minuten naar toe. Het is een behoorlijke fontein die 20 meter breed en 30 meter hoog is. Het is een prachtige fontein met vele mooie beelden en op de bodem van de fontein liggen heel veel muntjes. 

Dit komt voort uit een traditie, waarbij gezegd wordt dat als je een muntje over je schouder in de fontein gooit, en je je daarna snel omdraait en je ziet hoe de munt het wateroppervlakte raakt voordat deze zinkt, je Rome nog een keer zal bezoeken. Wanneer je twee munten in de fontein gooit, dan zal je de liefde van je leven vinden en als je drie munten in de fontein gooit, dan trouw je zelfs in Rome!

#4 Spaanse Trappen: deze trappen zijn te vinden op het Piazza di Spagna en de trappen zijn goed te combineren met een bezoek aan Park Villa Borghese. Bij de Spaanse trappen kun je lekker even op de trappen gaan zitten en kijken naar de drukte op het plein. Ook voor deze bezienswaardigheid hoef je niet veel tijd te reserveren. Onderaan de Spaanse trappen vind je ook de fontein Fontana Della Barcaccia. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

#5 Vaticaanstad: dit is de laatste niet te missen bezienswaardigheid in Rome met kinderen. Vaticaanstad ligt in Rome zelf en met de metro ben je er vanuit het centrum in iets meer dan een half uur. Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en toeristen bezoeken deze staat vanwege de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel. Om Vaticaanstad te bezoeken ben je al snel een paar uurtjes kwijt. Zeker omdat het ook een stukje met de metro is om er te komen. Ook hier kan het behoorlijk druk zijn en kunnen er rijen ontstaan. 

De Basiliek is gratis te bezoeken en houdt er dus rekening mee dat er een rij kan staan. Toen wij er in de zomermaanden waren stond er een behoorlijke rij, maar liep het ook wel redelijk door. Voor de Sixtijnse kapel en het museum moet je een kaartje kopen en zeker het museum is enorm.

Je moet je wel afvragen of dit voor kinderen heel interessant is. Ben je hier wel in geïnteresseerd (de Sixtijnse kapel is prachtig) dan kun je dit beter een keer doen zonder de kinderen. Wil je Vaticaanstad op een rustig moment bezoeken, doe dit dan net na openingstijd in de vroege ochtend of in de late namiddag. Qua dagen zijn de minst drukke dagen de dinsdag en de donderdag. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen: pretparken

Je kunt in Rome met kinderen ook een aantal pretparken bezoeken. We zetten de leukste parken hieronder op een rij. 

#6 Eden Park: dit is een zeer klein pretpark dat je in Rome met kinderen kunt bezoeken. Het park ligt in het westen van de stad en met de metro doe je er ongeveer een half uur over. Het park heeft een achtbaan, botsauto’s, een schommelschip, bootjes op water, vliegtuigjes, een ballenbak en een draaiende bank. Dit park is echt voor de jongste kinderen en is vrij overzichtelijk. Je kunt hier ook de auto voor de deur parkeren. 

#7 Hydromania: je kunt in Rome met kinderen ook naar een waterpark toe. Hydromania ligt in het oosten van de stad en heeft zowel glijbanen voor jonge als voor oudere kinderen. Het waterpark heeft een aantal snelle glijbanen, waarbij je met een band of zonder hulpmiddelen vanaf kunt. Ook is er een zwembad met golven in dit park. Ze hebben ook een strandgedeelte met bedjes, waardoor je echt het idee hebt dat je op het strand bent. 

Daarnaast heb je een volleybalveld en een voetbalveld en ook een 25 meter bad. Ook is er een kinderzwembad (Mermaids Rock) en heb je een jacuzzi zwembad. Wat dat betreft kun je hier prima een hele dag je vermaken op dit waterpark. Ben je wat langer in Rome met kinderen op vakantie, dan is het leuk om dit als afwisseling voor een dag te doen. Houdt er wel rekening mee dat de entreeprijzen voor een heel gezin niet laag zijn. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

#8 Cinecitta World: ten zuiden van Rome op een half uur rijden met de auto van het centrum van de stad ligt dit grote attractiepark. Het pretpark heeft meer dan 35 attracties voor jonge en voor oudere kinderen. Bij de zes snelste attracties van het pretpark geldt er ook een lengterestrictie, dus kijk vooraf even op de website in welke attracties je kinderen allemaal kunnen (een link naar de website staat in het blauw bij deze tekst). 

Aangezien het in de vakantieperiode druk kan zijn in het park, werken ze hier ook met een fastpass die je extra kunt kopen en op die manier een stuk minder lang in de rij hoeft te staan. Naast de verschillende attracties heeft het park ook verschillende spectaculaire shows waar je heen kunt gaan met je kinderen. Ook in dit pretpark kun je je makkelijk een hele dag vermaken met het gezin. 

#9 Zoomarina: dit park is een combinatie van een dierentuin, zwembad en pretpark. Zo heeft het park twee zwembaden, waarbij ook verschillende grote glijbanen op deze zwembaden uitkomen. Ook worden er verschillende shows gehouden met dieren zoals een dolfijnenshow en een show met tropische vogels.

Daarnaast heb je bij dit park ook een aantal attracties zoals een achtbaan, een wildwaterbaan en een dinosauruspark. Ook dit park ligt ten zuiden van de stad en het is ongeveer een uur rijden met de auto vanaf Rome. 

#10 LunEur Park: dit pretpark dat ook ten zuiden van de stad ligt is geschikt voor jonge kinderen. Je hebt hier ook verschillende attracties zoals een achtbaan, een reuzenrad, een baan met auto’s, een schommelschip, een zweefmolen en nog een paar van dit soort kleinere attracties. Naast deze attracties hebben ze ook een kleine waterspeeltuin, waar kinderen verkoeling kunnen zoeken. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen: musea

Rome heeft natuurlijk een hoop musea in de stad, maar we beperken ons hier tot de musea die eventueel voor gezinnen met kinderen interessant kunnen zijn. 

#11 Explora Kindermuseum: dit is het leukste museum in Rome met kinderen, aangezien het helemaal in het teken staat van deze doelgroep. Het museum is ingedeeld in verschillende leeftijdsgroepen en de tentoonstellingen zijn interactief. Het heeft wel wat weg van een wetenschapsmuseum waar kinderen proefjes kunnen doen. Het motto van het museum is ook leren door te doen. 

Houdt er rekening mee dat het museum om de drukte te managen werkt met tijdsloten van twee uur. Je moet dus rekenen dat je in dit museum twee uur met je gezin kwijt bent. Het museum is ook niet supergroot, dus die twee uur zijn genoeg om alles in het museum te kunnen bekijken. 

#12 Technotown: dit is niet echt een museum, maar meer een plek waar verschillende workshops worden gegeven aan kinderen vanaf zes jaar. Je kunt daarbij denken aan met Lego robots bouwen en Light Painting (tekenen met licht). Het is uiteraard wel in het Italiaans, maar het personeel spreekt als het goed is Engels. Wel zijn er wisselende reviews over de workshops. De een vindt het fantastisch voor kinderen en de ander geeft aan dat het vooral in het Italiaans is. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen #13: Villa Borghese Park

Een goede plek om in Rome met kinderen even tot rust te komen is het stadspark Villa Borghese. Zeker voor kinderen is het een leuk park. Zo kun je in het park familiefietsen huren voor vier personen, waarbij de kinderen voorop in een stoeltje kunnen. Je kunt dan een uur lang door dit park rijden. Ook rijdt er een toeristentreintje door het park als je geen zin hebt om te trappen. 

In het midden van het park is er een grote vijver, waar je met kinderen een roeiboot kunt huren en het water op kunt gaan. Het park is sowieso heel mooi aangelegd en er zijn genoeg beelden en fonteinen in het park te vinden. Uiteraard zijn er ook verschillende speeltuinen te vinden in het park.

Daarnaast zit er in het park ook een dierentuin (Bioparco dierentuin) met behoorlijk wat dieren, zoals onder meer olifanten, neushoorns, leeuwen, krokodillen en slangen. Wel is deze dierentuin wat verouderd en dat zie je ook terug in de verblijven van de dieren. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen: overige kinderactiviteiten

Je kunt in Rome met kinderen nog meer doen. We benoemen de rest van de activiteiten hieronder kort. 

#14 Hop on Hop off bus: één van de snelste manieren om een stad te bekijken is altijd een ritje in de Hop on Hop off bussen van de stad. Net als de meeste grote steden heeft Rome ook van deze bussen rondrijden die een route door de stad rijden langs alle bekende bezienswaardigheden van de stad. 

Het is zeker een ontspannende manier om snel een stad te bezoeken, maar over het algemeen ook een prijzige. De metro voor een dag is een stuk goedkoper en ook daar kom je op de meeste plekken waar de bus langsrijdt. Uiteraard zie je dan wel een stuk minder, omdat je onder de grond reist. Je komt met de bus door de hele stad en op die manier kun je ook verschillende leuke wijken in Rome bezoeken. 

#15 Fietsen door de stad: je kunt Rome met kinderen ook op de fiets verkennen. Er zijn genoeg verhuurbedrijven die een fiets verhuren voor jou en je kinderen. Daarnaast is het ook mogelijk om een fietstocht te ondernemen met een Nederlandse gids door Rome. Baja Bikes organiseert fietstochten in Rome voor kinderen. Kinderen vanaf acht jaar kunnen zelf fietsen en kinderen jonger dan acht jaar kunnen achterop bij de ouders. De tocht duurt ongeveer drie uur en gaat langs veel van de bekende bezienswaardigheden van de stad. Kijk voor meer informatie over deze fietstochten in Rome met kinderen even hier

#16 Dagje strand: je kunt in Rome met kinderen ook een dagje naar het strand toe gaan. Het strand dat het dichtste bij Rome ligt is het strand van Ostia. Neem voor een dagje strand in Ostia vanaf Station Ostiense (bij de Piramide) de trein naar Ostia Lido en je bent er in ongeveer 35 minuten. Houdt er wel rekening mee dat het in deze badplaats in de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn.

Uiteraard zijn er meer stranden waar je naar toe kan gaan vanuit Rome met kinderen maar die liggen wel wat verder van de stad af. Heb je een auto tot je beschikking dan zijn Paradise Beach en Fregene beach goede opties. 

#17 IJssalon Giolotti: Italië en ijsjes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en één van de beste ijssalons in de stad is ijssalon Giolotti. Deze ijssalon ligt op een paar minuten lopen van het Pantheon. Houdt er rekening mee dat er een rij kan staan, maar het systeem van bestellen is vrij efficiënt, waardoor je niet al te lang hoeft te wachten. 

#18 Piassa Navona: dit is een mooi plein in het centrum van Rome, waar je prima op één van de terrasjes een hapje en een drankje kunt doen. Op het plein is veel leven en er staan ook twee mooie fonteinen op het plein zelf. Je kunt je kinderen hier laten natekenen door één van de kunstenaars die op dit plein staan. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Pakketreis Rome

Je kan uiteraard een reis naar Rome met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Rome even hier.

Rome met kinderen: Roma Pass

Als je op stedentrip naar Rome met kinderen gaat, wil je natuurlijk veel zien en veel dingen bezoeken. Het kan dan voordelig zijn voor jouw gezin om vooraf een pass aan te schaffen, waarmee je bij bepaalde bezienswaardigheden gratis toegang krijgt en bij andere bezienswaardigheden flinke korting.  

Zo heb je de Roma Pass. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden en verschillende passen bij deze maatschappij. Zo heb je een pass waarmee je de eerste bezienswaardigheid gratis mag bezoeken en je bij de rest van de lijst bezienswaardigheden korting krijgt. Ook mag je gedurende de duur van de pass ook gratis gebruik maken van het openbare vervoer. Je hebt hierbij een pass voor 48 uur en voor 72 uur. 

Kijk vooraf goed welke attracties en bezienswaardigheden je allemaal wil gaan bekijken en of een pass voordeel biedt. Overigens zijn er nog wel meer van dit soort kortingspassen op het internet te vinden. Het kan dus geld schelen om je hier vooraf in te verdiepen. 

Rome met kinderen
Rome met kinderen

Rome met kinderen: auto huren

Ga je de hierboven beschreven activiteiten op Rome met kinderen doen dan is een auto wel erg handig. In principe is er openbaar vervoer in de stad, maar wij vinden een eigen auto toch wel heel erg fijn. Wij vinden de auto’s van Sunny Cars eigenlijk altijd top! 

Je hebt hier eigenlijk alle kosten in de prijs zitten en bent voor de meeste zaken verzekerd (inclusief je eigen risico). Wij hebben in het verleden hier nog weleens problemen mee gehad dat er op de plek van bestemming nog allerlei kosten bij komen. Bij Sunny Cars weet je dat dat niet het geval is en dat geeft een fijn gevoel. Je kunt daarnaast de auto 1 uur voor je reservering kosteloos annuleren. Je kunt ook op Rome met kinderen een auto huren van Sunny Cars.

Kijk hier naar de verschillende huurauto’s. 

Waar overnachten in Rome met kinderen?

Je kunt in Rome met kinderen prima overnachten. De stad heeft enorm veel verschillende accommodaties. Als wij een accommodatie boeken in een grote stad vinden we het fijn dat we in een hotel zitten en dat hij door genoeg andere toeristen beoordeeld is. We kijken dan alleen naar de accommodaties die minimaal een 8 scoren uit veel recensies. Op basis hiervan hebben we in verschillende prijsklassen een aantal opties in Rome op een rij gezet.

Budget hotel: MEININGER Roma Termini

Middenklasse hotel: Hotel Amalia Vaticano

Luxe hotel: Otivm Hotel

Voor een overzicht van alle accommodaties in Rome met kinderen kijk even hier. 

Scroll naar boven