Bologna met kinderen

Bologna met kinderen: 9 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt prima een dagje naar Bologna met kinderen gaan. In de stad is er genoeg te zien en te doen om je minimaal een dagje te vermaken met het gezin. Bologna is een stuk rustiger dan het nabijgelegen Florence en ook om te shoppen kun je in Bologna goed terecht. Er zijn genoeg winkels en boetiekjes te vinden in het centrum en de meeste winkels liggen in overdekte straten, waardoor er genoeg schaduw is in de zomer en je droog blijft bij minder weer. Wij vonden het een leuke stad om een dag door te brengen en op basis van ons bezoek zetten we alle activiteiten in Bologna met kinderen op een rij! 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Bologna met kinderen #1: Piazza Maggiore

Dit plein is het middelpunt van de stad Bologna en stamt uit de middeleeuwen. Het oudste gebouw dat aan het plein staat is het Palazzo del Podestà dat rond 1200 gebouwd werd. Het plein is in de vorm van een rechthoek en het bekendste bouwwerk op het plein is de Sint-Petroniusbasiliek. Dit is één van de grootste kerken ter wereld. 

De voorkant van deze kerk ziet er bijzonder uit, omdat de kerk nooit helemaal is afgemaakt en dus twee verschillende kleuren baksteen heeft. Op de trappen van de kerk zitten veel toeristen mensen te kijken, aangezien je op het plein zelf maar weinig terrasjes hebt (je hebt een terras tegenover de kerk op het hele plein). 

Loop je de hoek om bij het plein dan heb je nog een mooie fontein liggen (Fontana del Nuttuno) die je kunt bekijken. Het plein is overigens autovrij dus met jonge kinderen is dat een groot voordeel. Het is leuk om het plein even te bekijken als je de binnenstad van Bologna met kinderen bezoekt en je bent hier niet al te veel tijd mee kwijt. 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Bologna met kinderen #2: San Luca Basiliek

Je kunt vanaf Piazza Maggiore ook een toeristentreintje nemen in Bologna. Er rijdt namelijk een paar keer per dag een treintje de berg op naar de Basiliek van San Luca. Uiteraard is dit heel erg toeristisch en je krijgt onderweg naar boven via audio informatie over de stad. Zorg er wel voor dat je niet in de voorste wagonnetjes gaat zitten, aangezien de motor van de trein behoorlijk wat lawaai maakt en je zodoende weinig hoort van de audio. 

De tickets voor het treintje zijn altijd retour en niet heel erg goedkoop. Ben je met een gezin met een aantal personen, dan is een taxi nemen naar de basiliek een stuk goedkoper dan het treintje, maar onze dochter vindt dit soort treintjes waar ze een beetje kan kijken wel heel erg leuk. Je kunt ook naar boven lopen, maar dat is met (jonge) kinderen bijna niet te doen (zeker in de zomer niet). 

Bovenop de berg kun je de basiliek bezoeken en ook kun je in de basiliek bovenin de basiliek klimmen om van het uitzicht te genieten. Hier liggen ook verrekijkers voor de kinderen om te kijken wat er in de omgeving te zien is. Ben je met oudere kinderen dan is het zeker een optie om vanuit de Basiliek omlaag te lopen de stad weer in onder de honderden bogen (zie de foto hieronder). 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Bologna met kinderen #3: Bologna vanaf grote hoogte

Wat wij ook een aanrader vonden toen wij Bologna bezochten is de stad te bekijken vanaf grote hoogte. Bologna stond in het verleden bekend om zijn honderden torens en ondanks het merendeel van de torens gesneuveld is, staan er nog een aantal in de stad overeind. De toren van Asinelli is de hoogste van de stad en deze toren kun je ook beklimmen. 

De toren heeft bijna 500 treden (498 treden in totaal) en je kunt voor een paar euro per persoon de toren beklimmen. De tocht naar boven kan voor kleine kinderen wel vermoeiend zijn, maar het uitzicht over de stad bovenaan de toren is wel heel erg mooi. Al die mooie rode daken in de stad zorgen er voor dat het panorama van de stad een plaatje is!

Een kaartje voor de toren kun je kopen bij de plaatselijke VVV op het Piazza Maggiore en kinderen onder de twaalf betalen een gereduceerd tarief. 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Bologna met kinderen: Overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven activiteiten kun je in Bologna met kinderen nog een aantal dingen doen. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#4 Aquapark della Salute Piu: wil je in Bologna naar een waterpark met het gezin, dan ligt dit waterpark ten zuiden van de stad. Je hebt hier wel een auto nodig om er te komen en met de auto is het iets minder dan een uur rijden vanuit het centrum van de stad. Je hebt hier verschillende glijbanen en verschillende zwembaden en je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken met het gezin. 

#5 IJsmuseum: Italië staat bekend om zijn heerlijke vers gemaakte ijs en in Bologna kun je een bezoek brengen aan een museum dat in het teken staat van deze lekkernij. Je kunt hier een rondleiding door het museum krijgen van een klein uurtje en achteraf mag je ijs proeven. Houdt er wel rekening mee dat het museum niet in het centrum ligt en je met het openbaar vervoer ongeveer 40 minuten onderweg bent. 

#6 Fietsen huren: je kunt de stad Bologna prima verkennen met de fiets. Er zijn genoeg aanbieders van fietsen in de stad en wij vinden het altijd een leuke manier om een stad te verkennen. Daarnaast organiseert de Nederlandse aanbieder Baja Bikes fietstochten van 2,5 uur door de stad onder leiding van een Nederlandse gids. Voor kinderen zijn er kinderfietsen beschikbaar en voor hele kleine kinderen zijn er ook stoelzitjes voor achterop bij de ouders beschikbaar. 

#7 Pasta maken: veel mensen denken gelijk aan pasta Bolognese als ze aan de stad Bologna denken. Overigens zijn ze in Bologna zelf helemaal niet blij dat deze link gelegd wordt en is het gerecht zowel in Bologna als de rest van Italië een beetje taboe. Wel kun je in Bologna op verschillende plekken een kookworkshop volgen om pasta te maken met het gezin. Bij La Vecchia Scuola Bolognese in het centrum van de stad leer je bijvoorbeeld hoe je verse pasta moet maken. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

#8 Dagje strand: ben je voor een langere tijd in Bologna in de zomer en wil je ook een dagje naar het strand dan kan dit ook. Je kunt bijvoorbeeld de trein nemen vanuit Bologna naar Rimini en dan ben je er binnen een uurtje. Rimini is een leuke stad met een mooi oud centrum en prima stranden. In deze stad zelf is ook genoeg te doen voor gezinnen met kinderen zoals een waterpark en een pretpark. 

#9 Stedentrip Florence: je kunt vanuit Bologna ook een bezoek brengen aan Florence. Met de trein ben je er in iets meer dan een half uur. Florence is een mooie stad, waar je je zeker een dagje kunt vermaken met het gezin. Wij schreven er al eens de blog Florence met kinderen over. 

Toscane met kinderen
Bologna met kinderen

Bologna met kinderen: Bologna kaart

Je kunt in Bologna ook een kaart aanschaffen, waarmee je bij verschillende musea in de stad gratis toegang krijgt. Je kunt hierbij uit twee verschillende kaarten kiezen, waarbij de uitgebreidere kaart, ook toegang geeft tot een hop on hop off bus. Kijk vooraf even wat je in Bologna met kinderen allemaal wil bekijken en of de kaart voordelig genoeg is voor jou en je gezin. Kijk voor meer informatie over deze kaart even op de website van de aanbieder. 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Waar overnachten in Bologna met kinderen?

Je hebt genoeg mogelijkheden om in Bologna met kinderen te overnachten. Wij zetten een aantal hotels op een rij in verschillende prijsklassen die allemaal uit vele beoordelingen (meer dan 100) hoger dan een 8 scoren en die in het centrum van de stad liggen. 

Budget Hotel: La Corte del Sant’Orsola

Middenklasse Hotel: I Portici Hotel Bologna

Luxe Hotel: Starhotels Excelsior

Kijk voor de hele lijst met accommodaties in Bologna even hier. 

Bologna met kinderen
Bologna met kinderen

Scroll naar boven