Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: alle informatie!

Een van de mooiste natuurgebieden in Macedonië is de Matka Canyon die in de buurt ligt van de hoofdstad Skopje. Wij namen de Matka Canyon ook al op in onze blog Skopje met kinderen, waarin we de leukste activiteiten voor gezinnen op een rij zetten van deze stad. Wij bezochten de canyon zelfstandig met de auto vanaf de hoofdstad en in deze blog zetten we alle informatie voor ouders met kinderen over de Matka canyon op een rij. 

Matka Canyon Macedonië met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: hoe kom je er?

Als eerste is het natuurlijk van belang hoe je bij de canyon terecht kunt komen vanuit Skopje. Wij reden er zelf met de auto naar toe vanuit de hoofdstad en we waren een half uurtje onderweg. Over het algemeen is de weg prima te rijden en aan het einde heb je wel wat smalle stukken. Je kunt eigenlijk helemaal doorrijden tot het begin van de canyon en daar kun je de auto gratis parkeren. Ook voor de entree van de canyon hoef je niets te betalen. 

Heb je geen auto tot je bezit, dan kun je er ook prima komen met de taxi of met de bus. Toen wij er waren werd er verteld door het hotel dat de prijs van een taxi rond de 10 euro ligt voor een enkele reis. Ben je met het hele gezin dan is deze prijs per persoon natuurlijk prima. Ook rijden er bussen richting de canyon. Vanaf het centrale busstation rijdt bus 60 en deze kostte een paar euro per persoon. Je bent natuurlijk wel langer onderweg en ben je met een gezin van vier of vijf personen dan is de taxi ook goedkoper. 

Matka Canyon Macedonië met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: de kloof

De Matka Canyon is een kloof waar een rivier door heen stroomt. Je kunt langs het water wandelingen maken, maar je kunt ook met een boot het water op gaan. Je ziet hier vooral rotsformaties die soms wel meer dan 100 meter hoog zijn. In de kloof kun je (als je een liefhebber bent) verschillende vogels en vlinders kunnen spotten. 

Ook is het mogelijk om in de canyon verschillende kloosters te bezoeken. De meeste van deze kloosters kun je alleen bezoeken na een pittige wandeling. Zeker met kinderen is dat niet echt een optie. Zo ligt er bovenop de berg het St. Nikola klooster, waar je in een half uur naar toe kunt wandelen, maar dit is dan wel uiteraard steil de berg op. 

Ook zijn er in het gebied van de Matka Canyon verschillende grotten die je met je gezin kunt bezoeken. In één van de grotten heb je ook nog een ondergrondse bron. Ook leven er in bepaalde grotten verschillende vleermuizen die je kunt bekijken. Wij moeten eerlijk zijn dat we al in verschillende landen dit soort grotten hebben gezien en dat we er meestal niet zo van onder de indruk zijn. Wij hebben deze grotten daarom ook niet bezocht in de Matka canyon. 

Matka Canyon Macedonie met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: de kloof verkennen

Zoals we al eerder melden kun je langs de rivier gaan wandelen, maar zeker in de zomer kan dat behoorlijk warm zijn. Op sommige plekken is geen enkele schaduw en dan kan het behoorlijk warm worden gedurende de dag in de zomer. De route van zes kilometer enkele reis wordt ook steeds slechter. Wil je toch een stukje wandelen langs de kloof met het gezin, dan is het advies om genoeg water mee te nemen en goede schoenen aan te doen. 

Wijzelf hebben de kloof bezocht met de boot. Deze boottocht duurde een half uur en tijdens deze tocht vaar je een stuk door de kloof heen. Het privé bootje dat we hadden kostte een paar euro per persoon en was overkapt, zodat er genoeg schaduw op de boot was. Doordat je vaart staat er ook een windje, waardoor het een aangename manier was om de kloof te bezoeken. Het is ook mogelijk om een boottocht van een uurtje of twee te boeken en dan bezoek je ook de grotten in het gebied. 

Een andere manier om de kloof te bezoeken is met een kajak. Ze verhuren kajaks voor een of voor twee personen. Op deze manier kun je dus samen met je kind in een kajak het gebied verkennen. Je betaalt per uur voor een kajak. 

Matka Canyon Macedonie met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: eten en drinken

Bij het begin van de canyon, waar je ook de bootjes kunt huren ligt Hotel en Restaurant Matka Canyon. Hier kun je wat drinken en eventueel een hapje eten. Je kunt hierbij zowel binnen als buiten zitten. Zeker als je buiten aan het water zit heb je een prachtig uitzicht over de canyon. Wij vonden de prijs van het drinken best meevallen en hadden een hogere (meer toeristische) prijs verwacht. Zelf hebben we er niet geluncht, omdat we de kloof al vroeg in de ochtend bezochten. 

Matka Canyon Macedonie met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: conclusie!

Wij vonden het zeker de moeite waard om deze kloof te bezoeken met onze dochter. Doordat we zelf met de auto konden rijden, hoefden we niet veel uit te zoeken en reden we zo naar de kloof toe. We namen een boot voor een half uur en dat was ook genoeg om een goede indruk van de kloof te krijgen. Daarna hebben we een lekker drankje gedaan en al met al hebben we met het vervoer een uurtje of drie besteed aan deze activiteit in de kloof. Zeker als je wat langer bent in de hoofdstad Skopje, is het zeker een aanrader om de kloof te bezoeken!

Matka Canyon Macedonie met kinderen
Matka Canyon Macedonie met kinderen

Matka Canyon Macedonië met kinderen: Waar overnachten?

De Matka Canyon ligt in de buurt van de hoofdstad van Macedonië Skopje. Hier heb je genoeg mogelijkheden om te overnachten voor gezinnen. We zetten een aantal goede opties op een rij.

Budget hotel: Hotel Portal (de eerste nacht heb ik (Joep) hier alleen geslapen in afwachting van Sanne en Sophie die de volgende dag met het vliegtuig aankwamen. Prima hotel om te overnachten voor die prijs. Ontbijt vond ik zelf niet heel erg lekker, maar voor die prijs per nacht kun je ook niet veel verwachten. Wil je in Skopje met kinderen goedkoop overnachten dan is dit zeker een hele goede optie! 

Middenklasse hotel: Alexandar Square Boutique Hotel

Luxe Hotel: DoubleTree By Hilton Skopje 

In het DoubleTree Hilton hotel hebben we zelf twee nachten geslapen. Wij vonden de prijs kwaliteit verhouding erg goed van het hotel. Luxe hotel met super goed ontbijt en ruim onder de honderd euro per nacht. Wij waren er wel in de periode met corona toen er weinig andere toeristen waren, waardoor de prijs misschien lager was dan normaal. Zeker de wellness van het hotel vonden wij een erg groot pluspunt!

Voor een overzicht van alle hotels in Skopje met kinderen kijk even hier. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Scroll naar boven