Magaro Berg Macedonië

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: alle informatie!

Een van de mooiste wandelingen in Macedonië is het beklimmen van de Magaro berg. Deze berg ligt aan het meer van Ohrid en we namen deze wandeling al op in onze blog Meer van Ohrid met kinderen, waarin we alle leuke activiteiten in de regio beschreven. In deze blog geven we meer informatie over de beklimming, aangezien hier op het internet weinig over te vinden is en we graag onze ervaringen willen delen. 

Beklimming Magaro berg Macedonië
Beklimming Magaro berg Macedonië

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: hoe kom je er?

De meeste toeristen die de berg gaan beklimmen, komen uit de plaats Ohrid aan het gelijknamige meer. Vanuit deze plaats is het ongeveer 55 minuten rijden met de auto en het laatste stuk rijd je al een stuk de bergen in via een weg met veel haarspeltbochten. Je bent dan ook al in het nationale park Galičica. 

Wil je weten waar het startpunt van de beklimming precies is kijk dan even hier. Zelf gebruik ik altijd de app maps.me, waar ik vooraf kaarten van de wegen en omgeving kan downloaden en ik had vooraf dit punt in de app aangegeven waar ik moest zijn. Aangezien het langs de kant van de weg niet super goed aangegeven staat ben ik met deze app op mijn telefoon naar de juiste plek gereden en wist ik dus ook precies waar het startpunt was van de beklimming. 

Je kunt vanuit Ohrid ook de bus nemen richting St. Naum, maar dan sta je niet gelijk bij de ingang van de wandeling en moet je nog een stuk langer naar boven lopen. Wat dat betreft is het met het openbaar vervoer niet onmogelijk, maar handig is het zeker niet. Met een taxi is het startpunt uiteraard wel weer makkelijk te bereiken. 

Beklimmen Magaro Berg Macedonië
Beklimmen Magaro Berg Macedonië

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: het nationale park

De Magaro Berg ligt in het nationale park Galičica. Aan het begin van de weg die door het park leidt betaal je een klein bedrag van een paar euro voor de toegang naar het park. Op de heenweg was het nog te vroeg en zat er niemand achter het hokje, maar op de terugweg was dit wel het geval. Je kunt zeggen dat je alleen op doorreis bent en dat je het nationaal park niet bezocht hebt, maar de entree is zo weinig geld dat het de moeite niet loont om te gaan liegen.

Het nationale park is behoorlijk groot en er zijn als je heel veel geluk hebt ook nog dieren te zien. Er leven namelijk 1644 verschillende soorten vlinders, talloze vogelsoorten, slangen, de bruine beer en de  bedreigde Balkanlynx. Helaas (of juist gelukkig ;)) ben ik geen van deze dieren tegengekomen tijdens mijn wandeling door het gebied. 

Beklimmen Magaro Berg Macedonië
Beklimmen Magaro Berg Macedonië

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: de beklimming naar de top

Bij de beklimming van de Magaro berg kun je in een lus wandelen. Hierdoor hoef je dus niet precies dezelfde weg terug te wandelen voor een deel. In totaal is de hele route 8,5 kilometer lopen en zit er een hoogteverschil van 700 meter in. Je begint dus op 1550 meter vanaf je auto en je klimt uiteindelijk naar een hoogte van 2250 meter. 

De route naar de top begint in het bos, waarna het al snel overgaat in vooral veel rotsen. Soms moet je echt een beetje naar boven klimmen en de route is aangegeven onderweg met houten bordjes en rood met witte verfstrepen op stenen. Soms is het wel even zoeken, maar over het algemeen is het vrij duidelijk hoe je naar de top moet klimmen. 

Op een bepaald moment kun je eigenlijk op twee manieren naar boven klimmen en begint de lus. Ik heb zelf de rechtse route als eerste genomen en die is qua afstand wat korter naar de top, maar wel steiler omhoog de berg op. Wel heb je hier onderweg mooiere uitzichten. Ik ben toen ik op de top was via de andere route omlaag gelopen. 

Onderweg heb je op verschillende plekken een prachtig uitzicht over de twee meren. Op een bepaald moment kom je een groot metalen bord tegen en dan denk je dat je er bent, maar dan is het nog een klein stukje verder omhoog, waar een stenen paal staat met de naam van de berg er op en de hoogte die je hebt beklommen.

Overigens is het mogelijk om nog veel langere wandelingen te maken in het gebied, aangezien er verschillende wandelroutes door het hele gebied liggen.  

Beklimmen Magaro Berg Macedonië
Beklimmen Magaro Berg Macedonië

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: conclusie

Ik vond het echt een hele toffe beklimming. Ik was vroeg vertrokken van ons hotel (rond 6 uur in de ochtend) en ben om tien voor zeven begonnen met de tocht. Om kwart over acht was ik op de top, dus ik heb er ongeveer 1,5 uur over gelopen inclusief foto’s maken onderweg. Voor de route staat ongeveer 2 uur heen en 2 uur terug, maar doe je het op je gemak moet je toch wel een uurtje of vier tot vijf rekenen.

Ik moet wel zeggen dat ik zelf altijd tijdens het klimmen wel behoorlijk doorklim. Daarentegen ben ik wel wat tijd kwijt geweest om foto’s te maken met de zelfontspanner van mezelf. Tijdens de hele wandeling ben ik niemand tegen gekomen. Toen ik weer bij de auto was begonnen de eerste wandelaars van de dag zich klaar te maken om de tocht te lopen. Toch is het een wandeling die maar weinig wandelaars op een dag maken en daardoor is het niet super toeristisch en dat is wel een groot pluspunt. Ik vond de beklimming van deze berg echt een aanrader!

Beklimmen Magaro Berg Macedonië
Meer van Ohrid met kinderen

Beklimmen Magaro Berg Macedonië: waar slapen?

Het nationaal park Galičica ligt aan het meer van Ohrid en Ohrid is de grootste plaats in deze regio, waar het meeste te doen is voor toeristen. Hier heb je de meeste restaurants en cafés in de regio.

Budget hotel: Villa Klia

Middenklasse hotel: Tino Hotel & Spa

Luxe hotel: Hotel Izgrev Spa & Aquapark

Bij Hotel Izgrev Spa & Aquapark hebben we zelf als gezin overnacht. Wij vonden dit een erg fijn luxe hotel. Bij de prijs van de overnachting zat het ontbijt en diner inbegrepen en ook toegang tot het grote waterpark zat bij de prijs inbegrepen. Wat ons betreft zeker een aanrader als je een leuk hotel zoekt om met je gezin te overnachten in de regio. 

Voor een overzicht van alle hotels rondom het meer van Ohrid klik dan even hier

Meer van Ohrid met kinderen
Meer van Ohrid met kinderen

Scroll naar boven