Skopje met kinderen

Skopje met kinderen: 5 leuke activiteiten op een rij!

De meeste gezinnen bezoeken Skopje met kinderen, wanneer ze een vakantie boeken naar Macedonië of een rondreis maken door oost Europa en ze met het vliegtuig landen op het vliegveld van de hoofdstad van Macedonië. Afgelopen zomervakantie startte onze rondreis door Oost-Europa met het gezin ook in deze stad. We verbleven er in totaal twee dagen en we zetten de leukste activiteiten van de stad op een rij!

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Skopje met kinderen #1: Binnenstad Skopje

Een mooi begin van je stedentrip naar Skopje met kinderen is een bezoek aan de historische binnenstad. Wat dat betreft is deze vrij compact en is die goed te bewandelen met kinderen. Het centrale punt van de stad is de Alexander de Grote fontein die midden in het centrum staat. Rondom dit plein zitten prima restaurantjes om een hapje te eten en een drankje te doen en zeker in de hete zomermaanden kunnen kinderen hier prima even verkoeling zoeken bij het water. 

Wat gelijk opvalt als je door de binnenstad van Skopje loopt is dat er enorm veel verschillende beelden in de stad te ontdekken zijn. In 2014 heeft de stad om toeristen te trekken honderden beelden laten maken voor de stad en het gevolg is dat je echt over deze beelden struikelt als je door de binnenstad loopt. Of de binnenstad er mooier op geworden is dat ligt uiteraard aan je eigen smaak, maar het is zeer zeker een bijzondere bezienswaardigheid als je door de stad loopt. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Vanaf de fontein loop je in ongeveer tien minuten over de oude stenen brug naar de oude bazaar van de stad. Hier heb je tientallen winkels die goud verkopen en andere prullaria en het is zeker leuk om er even door heen te lopen. Houdt er rekening mee dat midden op de dag de meeste winkels dicht zijn. Toen wij er waren was er ook een markt rondom de oude bazaar, waar ze allerlei troep en gekke voorwerpen verkochten. 

Je hebt hier ook prima tentjes waar je wat kunt eten en drinken en je kunt hier ook de Mustafa Pasha moskee bekijken. Vanaf de parkeerplaats bij de moskee op de heuvel heb je ook een prima uitzicht over het oude gedeelte van de stad. Al met al ben je een uurtje of twee zoet als je een wandeling maakt door de oude binnenstad en je ook nog even ergens wat drinkt met het gezin. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Skopje met kinderen #2: Matka Canyon

De Matka Canyon ligt op ongeveer een half uurtje rijden met de auto vanaf het centrum van Skopje. Je kunt er met de taxi (onderhandel goed en vraag of de taxi wil wachten op je) of de bus voor niet al teveel geld komen, maar wij waren er met onze eigen auto en reden over een redelijke weg in een half uurtje naar de canyon toe. Hier konden we de auto gratis parkeren en konden we de kloof gaan bekijken. 

Matka Canyon Macedonië met kinderen
Matka Canyon Macedonië met kinderen

Je kunt op verschillende manieren de kloof bekijken, maar ben je met kleine kinderen dan is het aan te raden om gewoon de boot te nemen. Wij betaalden een paar euro per persoon voor een privé boot en kozen er voor om een korte tocht door de canyon te maken. Wij genieten altijd volop als we op een bootje zitten op het water en vinden het altijd een aangename manier om ons te verplaatsen en dingen te bekijken.  

De canyon is prachtig en zeker de moeite waard om te gaan bekijken. Na afloop hebben we nog aan het water een drankje gedaan bij het restaurant. Naar aanleiding van ons bezoek hebben we de blog Matka Canyon Macedonië met kinderen geschreven, waar je uitgebreide informatie krijgt voor een bezoek aan deze kloof in Macedonië. 

Matka Canyon Macedonië met kinderen
Matka Canyon Macedonië met kinderen

Skopje met kinderen #3: Kabelbaan Millenium Cross

Nadat we de Matka Canyon bekeken hadden, zijn we met de auto de berg opgereden en wilden we met de kabelbaan naar het Millenium Kruis toe gaan. De kabelbaan kost maar een paar euro per persoon en je hebt een mooi uitzicht over de omgeving van Skopje met kinderen. Daarnaast heb je bovenop de berg ook nog een leuke speeltuin liggen. Prima activiteit in Skopje met kinderen dus voor niet al teveel geld. 

De auto is gratis te parkeren op de grote parkeerplaats bij de kabelbaan. Ook hier kun je makkelijk met de taxi voor niet al teveel geld vanuit het centrum komen en ook rijdt er een bus richting het kabelbaanstation. Helaas toen wij er waren was de kabelbaan gesloten vanwege de vele bosbranden die in het gebied waren. De vrouw bij de kiosk kon ons ook niet goed vertellen of de kabelbaan ’s avonds wel open ging. 

Informeer daarom vooraf goed bij je accommodatie of de kabelbaan wel open is, anders dan ga je hier voor niks naar toe. Wel hebben we vanaf de parkeerplaats mogen genieten van het mooie uitzicht over de stad (zie de foto hieronder). Bovenop de berg is het ook mogelijk om wat te drinken en je kunt naast het spelen in de speeltuin, hier ook korte wandelingen maken naar verschillende uitzichtpunten over de stad. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Skopje met kinderen #4: Skopje Zoo

Als alternatief voor de gesloten kabelbaan hebben we ’s middags de dierentuin van Skopje bezocht. De entreeprijs is echt maar een paar euro voor het hele gezin en we vroegen ons al af hoe het kan zijn dat de entreeprijs zo laag is als je een dierentuin moet runnen. Onze verwachtingen waren dan ook niet hooggespannen. 

Toch heeft de dierentuin nog best wel wat grote dieren zoals de olifant, de beer, de giraf, de leeuw en het nijlpaard. Je kunt je voorstellen dat de dierentuin niet super goed is onderhouden. Toen wij er waren was er een handjevol mensen en met de entree van een paar euro, kunnen we ons voorstellen dat er weinig geld is om flinke investeringen te doen. Eigenlijk zou het beter zijn om een aantal grote dieren weg te doen en de focus te leggen op de wat kleinere dieren. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Wij zijn er een uurtje of twee geweest en onze dochter vond het vooral leuk om voer te kopen voor de boerderijdieren die je hier hebt en deze eten te geven. Heb je niet superveel tijd in Skopje met kinderen, dan kun je deze dierentuin prima overslaan. Het is dat we door omstandigheden snel ons programma moesten omgooien en dat dit één van de activiteiten die we zo snel op internet konden vinden. 

Naast de dierentuin zit nog een soort van dinopark en daar hebben we even snel via een open staande deur naar binnen gekeken, maar dat stelde ook niet zo heel erg voor. Wij hebben het dinopark niet helemaal bezocht, dus misschien is het toch wel heel leuk als je kinderen van dino’s houden. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Skopje met kinderen: Skopje fort

Op verschillende plekken in de stad zie je het oude fort (dat in de zesde eeuw gebouwd is) boven de stad uitsteken. Het fort ziet er aan de buitenkant beter uit dan dat het er van binnen uit ziet. De binnenkant van het fort zelf hoef je namelijk niet te bezoeken. Wel heb je een mooi uitzicht over de zuidelijke helft van de stad Skopje met kinderen.

Van de binnenkant is het fort namelijk vervallen en het wordt niet bijgehouden, De entree naar het fort is wel gratis. Je kunt op de buitenmuur van het fort staan en vandaar heb je een mooi uitzicht over de stad. Wanneer het donker wordt, is het fort ook mooi verlicht aan de buitenkant. 

Ze zijn wel bezig om het fort in ere te herstellen, maar dat gaat nog wel even duren voordat het weer een beetje toonbaar is. Het is wel een klimmetje naar boven en dat kan met de hitte in de zomer wel zwaar zijn als je jonge kinderen bij je hebt. Ben je met de auto dan kun je de berg oprijden en bij het fort parkeren. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Waar overnachten in Skopje met kinderen?

Wij sliepen zelf in het Double Tree Hotel Skopje en dat was een erg goede keuze. Wij vonden de prijs voor een overnachting heel erg meevallen voor de luxe die we er voor terug kregen. Een prima luxe kamer met alles er op en er aan en ook een uitgebreid ontbijt in de ochtend was inbegrepen bij de prijs. 

Daarnaast heeft het hotel een wellness met een zwembad, sauna en grote jacuzzi. Zeker aan het einde van een vermoeiende dag door de stad, vonden wij het heerlijk om even lekker te zwemmen en te relaxen op deze plek. Kijk voor meer informatie over het boeken van dit hotel hier. Wij betaalden in het hoogseizoen nog geen honderd euro per nacht. Wel was dit in tijden van corona, dus het kan zijn dat hierdoor de prijs ook wel lager was dan normaal. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Wat dat betreft heb je in Skopje met kinderen genoeg opties om te overnachten. We zetten een aantal goede suggesties op een rij op basis van de prijs. 

Budget hotel: Hotel Portal (de eerste nacht heb ik (Joep) hier alleen geslapen in afwachting van Sanne en Sophie die de volgende dag met het vliegtuig aankwamen. Prima hotel om te overnachten voor die prijs. Ontbijt vond ik zelf niet heel erg lekker, maar voor die prijs per nacht kun je ook niet veel verwachten. Wil je in Skopje met kinderen goedkoop overnachten dan is dit zeker een hele goede optie! 

Middenklasse hotel: Alexandar Square Boutique Hotel

Luxe Hotel: DoubleTree By Hilton Skopje 

Voor een overzicht van alle hotels in Skopje met kinderen kijk even hier. 

Skopje met kinderen
Skopje met kinderen

Scroll naar boven