Isla Holbox met kinderen

Wat te doen op Isla Holbox met kinderen? Isla Holbox is een leuke bestemming om in Mexico met kinderen even uit te rusten aan het begin of einde van jouw rondreis door Yucatan. Het is een klein eiland met heerlijke tropische sferen en kilometers hagelwitte stranden. Het is een autoluw eiland met wegen van zand. Er is voor iedereen wat te doen op dit eiland. Wij zijn op dit eiland drie nachten verbleven en dit was voor ons voldoende. In deze blog zetten we alle leuke kinderactiviteiten van Isla Holbox op een rij en geven we je alle informatie die je nodig hebt voor een vakantie op het eiland.

Beste reistijd Isla Holbox met kinderen

Het hele jaar door is het qua temperatuur heerlijk vertoeven op Isla Holbox met kinderen. Wanneer het warmer begint te worden, is er die heerlijke zeebries die voor verkoeling zorgt. Het regenseizoen is van juni tot en met oktober en november kan hier nog wel een staartje van meekrijgen. Na het regenseizoen verdwijnen de grote waterplassen op de zandwegen en het zeewier op de stranden.

Mocht je walvishaaien willen gaan spotten dan is juni tot en met half september de reisperiode. De meeste gezinnen met kinderen bezoeken Isla Holbox vanwege de stranden en dan is een zonnetje wel erg fijn. De beste reistijd om van de zon te genieten is van december tot half maart. Dan valt er ook de minste regen en heb je een grote kans dat je een gehele dag zon hebt.

Isla Holbox met kinderen

Vervoer naar en op Isla Holbox

Het makkelijkste om bij Isla Holbox te komen is met een huurauto. Met de ADO-bus, gedeelde of privé taxi is ook een optie. De meeste gezinnen met kinderen die een rondreis gaan maken door Yucatan landen op het vliegveld van Cancun. Je rijdt dan vanaf Cancun naar Chiquilá in iets meer dan 2 uur met de auto, waar je de ferry kan pakken richting het eiland.

Als je met de auto gaat, kan deze worden geparkeerd op het vaste land bij de haven. Als je richting de haven rijdt, wordt er overal naar je gezwaaid om te parkeren, doe dit niet. Rij tot aan de haven en sla dan linksaf. Als je een klein beetje verder rijdt, is er een grote parkeerplaats voor een veel lager tarief. Deze parkeerplaats is niet te missen.

Hierna ga je met de ferry naar het eiland toe. Er zijn twee rederijen: ‘9 Hermanos’ en ‘Holbox Express’. De ene maatschappij vertrekt op het halve uur en de andere maatschappij op het hele uur. Qua prijs schelen ze niets van elkaar. De bootreis duurt een klein half uurtje. Eenmaal aangekomen op het eiland kan je met je koffers een taxi (golfkarretje) nemen. De prijs wordt berekend naar je bestemming en het maximale tarief is 150 Mexicaanse Peso.

De meeste gezinnen met kinderen die Yucatan in Mexico gaan verkennen doen dit met een huurauto en huren de auto op het vliegveld van Cancun. Je kan hier een auto huren via Sunny Cars. Bij deze maatschappij zitten de meeste verzekeringen en ook vaak het eigen risico in de prijs en je kan via deze maatschappij een auto huren op het vliegveld. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Cancun met Sunny Cars even hier.

Isla Holbox met kinderen

Kinderactiviteiten Isla Holbox

#1 Strandwandeling richting Punta Mosquito

Wanneer het eb is, is het erg leuk om een mooie strandwandeling te maken richting Punta Mosquito vanuit het dorp Holbox. Bij eb komen er zandbanken tevoorschijn waar je mooi overheen kan lopen. Ondertussen kan je zeesterren en skeletten van degenkrabben vinden. Erg leuk voor de kinderen om op zoektocht te gaan. Wellicht spotten jullie ook in de buurt van Punta Mosquito een flamingo.

Isla Holbox met kinderen

Op een gegeven moment kom je een bord tegen dat je niet meer verder mag lopen ter bescherming van de vogels die er zijn. Velen mensen negeren dit, maar probeer de natuur hierin te respecteren. Je kan ook een ritje op een boot maken die je naar dit punt brengt, maar de wandeling is echt de moeite waard.

Let wel op dat je echt met eb gaat lopen, want bij vloed gaan de zandbanken weg en kom je diep in het water te staan. Zorg ook voor een petje en goede zonnebrand aangezien je pal in de zon loopt. Doordat het iedere dag op een ander tijdstip eb is, kun je dit het beste vooraf even online bekijken wanneer dit het geval is. Je kan meer informatie vinden over de getijden op het eiland via deze website.

Isla Holbox met kinderen

#2 Struinen door het centrum van Isla Holbox

Het dorp Holbox is niet heel erg groot en daarom goed te bewandelen. Dit is de plek waar je ook met jouw hotel moet zitten, aangezien hier alle faciliteiten voor het eiland zijn. Spot de mooi street-art die in elk straatje in het centrum wel te vinden is. De mooiste street-art in Isla Holbox vind je rond het centrale plein van het dorp.

Tijdens jouw wandeling door het dorp van Isla Holbox met kinderen kan je een mooie stop maken in het centrum waar er een leuke speeltuin is, zelfs voor de allerkleinsten.

Isla Holbox met kinderen

#3 Met walvishaaien zwemmen

Dit is echt een ‘once in a lifetime’ ervaring om het gezin te doen! Wij waren hier niet in het seizoen, maar deze ervaring hebben we wel mogen ervaren in een ander land. Een walvishaai zien is zo ontzettend indrukwekkend en helemaal veilig. Een walvishaai eet namelijk plankton, waardoor hij de mens niet als een prooi beziet.

Hij wordt ook wel als de grote vriendelijke reus van de onderwaterwereld gezien. Hij wordt namelijk gemiddeld 12 meter lang. Natuurlijk blijft het een dier en moeten we de natuur blijven respecteren door het dier niet aan te gaan raken en te voeren. Kijk dan ook naar een organisatie die het welzijn van deze dieren in ere houdt op Isla Holbox.

De periode om de walvishaaien te kunnen zien is op Isla Holbox van juni tot en met half september. Deze tours duren in totaal ongeveer 6 uur, dus je bent er wel het merendeel van de dag mee kwijt. Meer informatie over deze tour die je op Isla Holbox met kinderen kan boeken vind je hier.

#4 Asielhondje uitlaten

Houden de kinderen erg van hondjes? Dan is dit misschien een leuk idee. Er is namelijk een asiel op Isla Holbox waar je de honden mag uitlaten. Helaas komt het personeel er zelf vaak niet aan toe om alle honden de tijd en aandacht te geven die ze eigenlijk nodig hebben. Je mag een hondje ophalen en deze uitlaten, maar je mag ook daarheen komen om met de andere dieren te knuffelen.

Alle hulp en donaties zijn welkom. Er zijn niet alleen maar honden in het asiel. Ze ontvangen elk dier die hulp nodig heeft op het eiland. Mocht je ze willen vinden, is dit het adres: Av. Pedro Joaquin Coldwell + Calle Tintorera. Het asiel ligt net wat buiten het centrum, maar nog steeds zeer goed te belopen vanuit het centrum. Tip: download vooraf de app maps.me en pinpoint daar het adres van het asiel.

Met deze app kan je altijd navigeren zonder dat je internet nodig hebt. Dit is een hele fijne app die je eigenlijk overal ter wereld heel goed kan gebruiken en waardoor je zonder internet altijd de weg weet. Deze app kun je ook gebruiken in plaats van bijvoorbeeld de navigatie van de huurauto, die je vaak apart bij de huurauto moet bijboeken. Dan bespaar je toch weer wat geld.

#5 Stranden

Isla Holbox kent kilometers aan witte stranden, dus zat ruimte om je handdoekje uit te leggen. Het bekendere strand is toch wel bij het dorpje zelf (Playa Holbox). Hier zijn ook alle beachclubs te vinden waar je een hapje en een drankje kan bestellen. Op de meeste plekken kun je ook een strandbedje huren.

Mocht je wat meer buiten het centrum willen gaan, kan je een fiets of golfkarretje huren om naar Punta Coco te gaan of om een ander rustig plekje op te zoeken. Het is ook mogelijk om je bij het strand van Punta Coco door de taxi af te laten zetten en terug te lopen naar het centrum.

Punta Coco is een mooi strand en er hangen hier hangmatten bij de zee. Waarom dit strand zo kindvriendelijk is, is omdat het water van de zee heel geleidelijk afloopt. Zo kun je met kinderen een heel stuk de zee in lopen, zonder dat het gelijk heel erg diep wordt en kunnen kinderen makkelijker zelfstandig de zee in.

Isla Holbox met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Isla Holbox

Toen wij in Isla Holbox waren met onze kinderen hebben wij niet specifiek gekeken naar kinderrestaurants. Er is genoeg keuze aan restaurants bij de stranden waarbij de kinderen een goede afwisseling hebben van lekker eten en spelen in het zand. Je kan ze dan ook goed in de gaten blijven houden, mochten ze bij de zee aan het spelen zijn.

Carioca’s Restaurant & Beach Club: hier hebben wij lekker gegeten met onze voeten in het zand. Tijdens het wachten op het eten, hebben de kinderen heerlijk gespeeld in het zand. Ze hebben daar een speelhuisje en wat schommels. Deze zijn eigenlijk bedoeld voor die mooie Instagramfoto, maar uiteraard ook fijne speeltoestellen voor de kinderen.

Het eten en de cocktails waren hier goed en voor redelijke prijzen. Ze hebben hier ook leuke deals die op een bord staan beschreven op het strand. In dit restaurant vindt je Mexicaans eten en heerlijke gerechten met verse vis.

Taco Mokieras: wil jij eten waar de locals eten, dan is dit je plek! Het restaurant is niet speciaal voor kinderen, maar wel een echte smaakbeleving. Ontzettend vriendelijk personeel en heerlijk eten. Hier hebben wij de lekkerste taco’s gegeten van onze vakantie. De prijs was goedkoop vergeleken met de rest van de restaurants op het eiland en we gingen met een goedgevulde buik naar ons appartement.

Wanneer je je bordje krijgt, is er nog een barretje met extra toppings die je gratis kan toevoegen aan je ‘antojitos’. Het restaurant ziet er misschien niet echt fancy uit met de plastic stoeltjes en betonnen ondergrond, maar het is wel echt de moeite waard. Side note: Je kan hier alleen met contant geld betalen en dit restaurant is pas vanaf 19.00 open. Dit is overigens met de meeste restaurants in Isla Holbox.

Kindvriendelijk hotel Isla Holbox

Je kunt op Isla Holbox met kinderen prima overnachten. Er zijn verschillende kindvriendelijke accommodaties op het eiland, die je met het gezin kan boeken. Wij hebben de kindvriendelijke accommodaties in Isla Holbox op een rij gezet, die super goed beoordeeld worden door gezinnen met kinderen. We hebben voor iedere prijsklassen een optie gegeven. Druk op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: Bhoga Boutique Hotel

Middenklasse hotel: Hotel Boutique Naj Casa Holbox

Luxe hotel: Palapas del Sol

Zit er bij de bovenstaande 3 accommodaties op Isla Holbox geen geschikte accommodatie voor jullie? Kijk dan even in de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties op Isla Holbox.

Over de auteur: wij, Chris en Ruben, proberen samen met onze jongens zoveel mogelijke mooie herinneringen en ervaringen te maken voor het leven. 

Scroll naar boven