Valladolid Mexico met kinderen

Wat te doen in Valladolid in Mexico met kinderen? Valladolid met kinderen is de perfecte kennismaking met de Mexicaanse cultuur en haar Maya verleden. Natuur en cultuur ontmoeten zich prachtig samen in deze omgeving. Valladolid is door deze combinatie perfect en bijna een ‘must’ om naar toe te gaan tijdens je rondreis in Yucatan met het gezin. De kleurrijke straatjes en koloniale gebouwen maken het Mexicaanse sfeertje compleet. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Valladolid in Mexico op een rij.

Beste reistijd Valladolid met kinderen

Het voordeel van Valladolid is dat er het gehele jaar door een lekker temperatuurtje is. De temperatuur is hier het gehele jaar rond de 30 graden. In de winter (december tot en met maart) kent Valladolid de droogste maanden. Dit wordt ook gezien als de beste reistijd om de stad Valladolid met kinderen te bezoeken. Het is dan ook overigens hoogseizoen en dat kan betekenen dat de prijzen van hotels omhoog gaan in die periode.

Ook in het regenseizoen hoeft het niet te betekenen dat het de gehele dag regent in Valladolid. Meestal zijn het stevige en korte buien aan het einde van de middag. Het kan dan de rest van de dag gewoon prima weer zijn. Hoewel wij tijdens onze reis een flinke bui hebben gehad, heeft dat niet onze sfeer verpest in deze stad.

Valladolid met kinderen

Vervoer naar en in Valladolid

In de stad zelf kan je prima wandelen, zelfs met een kinderwagen. Buiten de stad is om de ultieme vrijheid te ervaren een huurauto geen overbodige luxe. Je kan dan op de plek waar je met het vliegtuig landt (meestal Cancun) een auto huren via Sunny Cars. Bij deze maatschappij zitten de meeste verzekeringen en ook vaak het eigen risico in de prijs en je kan via deze maatschappij een auto huren op het vliegveld van onder meer Cancun. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Cancun met Sunny Cars even hier.

Je kan natuurlijk ook met het openbaar vervoer reizen door Yucatan en dan ter plekke met georganiseerde tours naar de verschillende bezienswaardigheden gaan. Als je allerlei tours moet boeken op de verschillende bestemmingen dan kan dat met een gezin natuurlijk wel vrij prijzig zijn en dan kan een huurauto goedkoper zijn. Er worden veel tours aangeboden vanuit Valladolid, waarbij de ‘cenotes’ of verschillende Maya-tempels bezocht kunnen worden.

In Mexico zijn ze al een tijdje bezig om de Maya-treinrails aan te leggen. Wellicht kan dit voordelen bieden tijdens jouw bezoek in Mexico met het gezin. Deze trein verbindt alle Maya bezienswaardigheden van Yucatan. Hier gaat het om zowel de tempels als de steden. Kijk voor meer informatie over deze trein even op de website van Tren Mayan.

Valladolid met kinderen

Kinderactiviteiten Valladolid

#1 Free Walking tour

Dit vonden wij persoonlijk een erg leuke ervaring in Valladolid met ons gezin. Deze gratis tours worden door vrijwilligers gegeven in de ochtend en in de avond. Het verzamelpunt is op het centrale plein van Vallodolid. De lokale bevolking van Valladolid vindt het belangrijk om hun Maya cultuur niet in de vergetelheid te laten raken.

Door hun verhaal leer je zien wat hun geschiedenis is in Vallodolid en wat de Spanjaarden hebben aangericht in hun cultuur. Tijdens de ochtend tour loop je langs de Kerk San Servacio, Cenote Zaci en bezoek je de markthal van Vallodolid. In de markthal wordt er gestopt bij een kraampje waar je verschillende dingen mag proeven. Erg leuk om deze lekkernijtjes te proeven.

Tijdens de avond tour loop je via ‘Calzada de los Frailes’, door het kleurrijke straatje, richting klooster ‘San Bernadino de Siena’. Na afloop is het meestal wel gebruikelijk om een kleine fooi te geven, maar je bent in principe niets verplicht. Er wordt tijdens de tour perfect Engels gesproken. De kinderen hebben zich prima vermaakt tijdens deze tour.

Valladolid met kinderen

#2 Bezoek een Cenote

In Yucatan kennen ze niet de rivieren die we in Europa kennen. Hier lopen veel van de rivieren onder de grond. Een cenote is een plek waar de rivieren samenkomen en zo toegankelijk zijn geworden voor de mens. De Maya’s gebruikte dit vroeger als bron om water te kunnen putten, maar in sommige cenotes worden ook offers gebracht.

Veel cenotes zijn erg diep en de Maya’s zagen dit als toegang tot de onderwereld. Hedendaags worden ze alleen gebruikt voor recreatieve doeleinden en is het geheel veilig om er in te zwemmen. Je hebt cenotes in een grot en cenotes in de openlucht. De laatste kan je meer bezien als een soort put. Aangezien er zoveel cenotes in de buurt zijn, is het goed om van tevoren te kijken naar welke je toe wilt gaan met kinderen.

Wil jij graag een cenote voor je alleen of juist die cenote voor het juiste plaatje? Wij zijn naar cenote ‘Choj-Ha’ gegaan die we bijna voor ons alleen hebben gehad. Een prachtige cenote in een grot wat ook wel ‘de kathedraal van wonderen’ wordt genoemd. Choj-Ha betekend in de Maya taal ‘druppend water’.

In deze cenote staat het vol met stalagmieten en stalagtieten. Het was een dik half uurtje rijden vanaf Valladolid, maar het was echt de moeite waard! Op de terugweg zijn er nog vele andere keuzes in cenotes om eventueel naar toe te gaan met de kinderen.

Valladolid met kinderen

#3 Chichén Itzá of Ek Balam

Chichén Itzá is veruit de bekendste Maya-complex van Mexico. Dit complex staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Ek Balam is het kleinere zusje en deze tempel mag je ook beklimmen. Erg indrukwekkend voor jezelf, maar zeker ook voor kinderen om tenminste één tempel te bezoeken tijdens je rondreis door de Yucatan.

Wij hebben bewust niet voor deze tempels gekozen wegens de grote mensenmassa. Wij hebben de tempels bij Mérida en Calakmul bezocht. Volgens verschillende reizigers die we spraken, waren deze tempels even prachtig en een stuk goedkoper. In Calakmul is de tempel zelfs in de jungle en mocht je alles beklimmen. Bij het uitzicht kan je zelfs naar Guatemala kijken. 

Bloggers Joep en Sanne hebben Chichén Itza wel bezocht tijdens hun reis door de Yucatan. Chichén Itza is één van de nieuwe wereldwonderen en het complex is vanaf 8 uur in de ochtend open. Om een beetje de tempel voor jezelf te hebben, kun je daarom het beste zo vroeg mogelijk de tempel bekijken. Hoe later je komt, hoe meer bussen met toeristen bij de tempel aan komen.

Houdt er rekening mee dat op zondag het nog drukker is bij Chichen Itzá, omdat dan de Mexicanen gratis naar binnen mogen op het terrein.

Chichen Itza met kinderen

Wil je niet in de rij staan voor een kaartje dan kun je eventueel al online een kaartje kopen voor Chichén Itzá. Kijk voor meer informatie over een kaartje voor dit tempelcomplex even hier. Wil je meer informatie hebben over de tempel, dan kun je bij de ingang een gids huren. DIt hebben wijzelf niet gedaan, omdat we het altijd prettig vinden om zelf rond te kunnen lopen.

Je hebt verschillende bouwwerken op het terrein, maar de bekendste is El Castillo – de piramide van Kukulcán. Deze piramide is de meest gefotografeerde bouwwerk op het complex. Je kan overigens prima eten bij Chichén Itza. Op het complex ligt restaurant Oxtun, waar je prima kan eten met het gezin.

Chichen Itza met kinderen

#4 Videomapping bij het klooster

Bijna elke dag wordt er een videomapping (dat is een videoprojectie op een gebouw) gehouden op het klooster ‘San Bernadino de Siena’ in Valladolid. De geschiedenis van de Maya’s en van de stad zelf worden getoond tijdens deze videomapping. De show duurt ongeveer 20 minuten. Om 21.00 uur wordt de show in het Spaans vertoond en om 21.25 uur in het Engels.

Alhoewel het aan de late kant is, kunnen de kinderen zich voor de show vermaken in de kleine speeltuin die in de buurt van het klooster ligt. De videomapping op het klooster wordt regelmatig aangepast, waardoor je steeds weer een iets andere show hier kunt zien. Deze show kun je gratis bekijken in Valladolid met kinderen.

#5 Cenote Maya Native Park

Voor kinderen vanaf zes jaar oud is een bezoek aan Cenote Maya Native Park een leuke en sportieve activiteit. In dit park zit namelijk een hele grote grot (cenote) waar je leuke activiteiten kan doen met kinderen, zoals ziplinen, tokkelen, abseilen en slacklinen. Er is niet een minimale leeftijd aan deze activiteit, maar met hele jonge kinderen is deze kinderactiviteit misschien niet zo geschikt.

Tijdens deze dagtour breng je ook een bezoek aan een Maya dorp. Hier krijg je een rondleiding door het dorp en ga je ook lunchen in het dorp. Ook is er een traditionele Maya-zegeningsritueel die je krijgt als je dit dorp bezoekt. Er worden ook tickets aangeboden met een hoteltransfer. Meer informatie over deze volledige dagtour naar deze cenote, vind je hier.

Valladolid met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Valladolid

Je kunt in Valladolid met kinderen prima eten en drinken. Er zijn verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in de stad. Hieronder benoemen wij 2 hele leuke gelegenheden, waar je prima een hapje kan eten met het gezin.

Mercado gastronómico y de artesanías de Valladolid: dit is een overdekte markthal aan het centrale plein van Valladolid. Het is niet persé voor kinderen, maar bevat wel het authentieke eten van die streek. Wij hebben hier het lekkerste gegeten in Vallodolid. De hal bevat allemaal verschillende soorten tentjes waarbij ze Mexicaans eten verkopen, maar er is ook een Chinees tentje en een koffiebarretje aanwezig.

Zeker de moeite waard om hier even naar binnen te gaan en qua prijs ook erg interessant. Vergeet niet de ‘Longaniza de Valladolid’ te proeven. Dit is een lekker gekruide worst wat je alleen in Valladolid kan krijgen. Onze kinderen waren hier dol op.

Los Tres Reyes: dit is geen restaurant, maar een stalletje wat dé lekkerste marquesitas verkoopt van onze hele reis. Een marquesita is een echte Yucataanse zoete snack. Het is een crunchy crêpe met daarin een vulling naar keuze. Het lijkt meer op een ijshoorntje qua structuur, maar dan lekkerder.

Wil je deze marquesita op zijn Mexicaans eten, kies dan voor de combinatie Nutella en kaas. Dit klinkt heel gek in de oren en is in je hoofd niet te rijmen, maar dit is echt lekker! Natuurlijk zijn er genoeg andere opties met fruit voor de kids of misschien wel voor jezelf. 😉 Eet deze marquesita lekker onder het genot van de gezellige sfeer van het centrale plein in de avond waar altijd wel iets te doen is.

Dit stalletje staat op het centrale plein aan de kant van de grote kerk. Er staat meestal een rij bij, maar het wachten in de rij is het echt waard. Zelfs de locals sluiten hier aan om even na het werk een marquesita te halen.

Kinderactiviteiten Valladolid

Kindvriendelijk hotel Valladolid

Je kunt in Valladolid met kinderen prima overnachten. We zetten een aantal kindvriendelijke hotels in Valladolid op een rij, die allemaal erg goed beoordeeld zijn door gezinnen met kinderen die er overnacht hebben. Dit doen we in de verschillende prijsklassen. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Hostal Tunich Naj & Hotel

Middenklasse hotel: Casa Quetzal Hotel

Luxe hotel: Hacienda Kaan Ac

Kijk voor de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in Valladolid in Mexico even hier.

Over de auteur: wij, Chris en Ruben, proberen samen met onze jongens zoveel mogelijke mooie herinneringen en ervaringen te maken voor het leven. 

Scroll naar boven