Merida met kinderen

Wat te doen in Mérida met kinderen? Mérida is een mooie stad met veel geschiedenis wat vaak over het hoofd wordt gezien. Het ligt wat verder weg, maar is echt een perfecte stop voor je rondreis door Yucatan met het gezin. Mérida is een leuke uitvalbasis om verschillende dingen te gaan ondernemen in de buurt. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Merida op een rij.

Beste reistijd Merida met kinderen

Net zoals de meeste plekken in Yucatan heeft Mérida het hele jaar door een lekkere temperatuur. De droogste maanden in Merida zijn van december tot en met maart. De andere maanden zijn wat natter, maar laat dit je niet weerhouden om te gaan. Er zijn genoeg plekjes om even te schuilen voor de regen en vanaf daar de schoonheden van deze stad te bewonderen. Als er een regenbui valt, is dit meestal ook niet de hele dag. 

Merida met kinderen

Vervoer naar en in Mérida

De bezienswaardigheden in de stad zijn goed te voet te doen en dit kan ook tevens met een kinderwagen. Er is ook een uitgebreid bussensysteem in de stad, maar daar hebben wij ons niet aan durven te wagen. Mocht je naar de bezienswaardigheden buiten de stad willen, is de huurauto je beste vriend.

In Mexico zijn ze al een tijdje bezig om de Maya-treinrails aan te leggen. Wellicht kan dit voordelen bieden tijdens jouw bezoek in Mexico. Deze trein verbindt alle Maya bezienswaardigheden van Yucatan (zowel de tempels als de steden).

De meeste gezinnen met kinderen starten hun reis door de Yucatan in de stad Cancun. Hier komen de meeste gezinnen met het vliegtuig aan en hier huren de meeste gezinnen met kinderen ook een auto. Op dit vliegveld kun je een auto huren via Sunny Cars. Sunny Cars werkt met het all inclusive principe en dat is voor gezinnen met kinderen erg fijn. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Cancun met Sunny Cars even hier.

Kinderactiviteiten Mérida

#1 Free Walking Tour

Je kunt de stad Mérida gaan verkennen met het gezin door mee te gaan met een Free Walking Tour. Tijdens deze tour bezoek je met een gids de highlights van de stad. Hierbij hoor je de geschiedenis van de stad en de verhalen achter de koloniale gebouwen. Er zijn namelijk hele mooie gebouwen in de stad Mérida.

Merida met kinderen

Zonder de context krijg je niet mee wat alles inhoudt en wat er zich op straat heeft afgespeeld. Helaas hadden wij ons vergist in de tijd en hebben wij deze Free Walking Tour gemist. Dit vonden wij een groot gemis, want daardoor kregen we niet goed mee wat er in de stad was gebeurd. Het is bij een Free Walking Tour gebruikelijk dat je de gids die je door de stad heeft rondgeleid aan het einde van de tour een fooi geeft, die je dan zelf mag bepalen.

Je kunt uit verschillende Free Walking Tours kiezen in de stad Mérida, die allemaal net een andere insteek hebben. Kijk voor een overzicht van de verschillende tours even op de website van Freetours. Hier zie je ook gelijk de tijden van de tours en waar de tours over gaan.

Kinderactiviteiten Merida

#2 Uxmal

De meeste gezinnen met kinderen die de Yucatan bezoeken, doen dit voor de prachtige tempels die je hier in de regio hebt en ook in de omgeving van Mérida kun je een prachtige Maya tempel bekijken. Je hebt hier namelijk het prachtige tempelcomplex Uxmal liggen. Dit tempelcomplex ligt op een uurtje rijden met de auto van de stad af.

Dit was voor onze eerste tempel tijdens onze reis door de Yucatan met onze kinderen. Het was echt prachtig om deze tempel te bezoeken. Het is een groot complex en daardoor ben je ook wel een paar uurtjes zoet om alles te bekijken. De kinderen vonden het ook leuk, omdat er achter elke hoek weer wat anders te zien was.

Tip: parkeer je auto bij het Choco-Story museum aan de overkant van de straat. Dit is een klein stukje lopen naar de tempel, maar je kunt er wel gratis parkeren als je ook het museum bezoekt. Ook kan je dit uitstapje perfect gebruiken om je doorreis naar Calakmul korter te maken. Je kan in het bijliggende dorpje overnachten.

Heb je geen auto tot je beschikking dan kun je ook met een georganiseerde tour naar Uxmal toe gaan. Vaak zijn dit tours van een gehele dag en worden er verschillende bezienswaardigheden in de omgeving met elkaar gecombineerd. Zo zijn er ook tours waar je nadat je het tempelcomplex van Uxmal hebt bezocht gaat zwemmen en dat kan zeker met kinderen wel erg fijn zijn. Kijk voor meer informatie over deze tour even hier.

Merida met kinderen

#3 Choco-story

Een bezoek aan dit museum met kinderen is perfect te combineren met een bezoek aan de Uxmal-tempel. In dit openluchtmuseum staan er op de route die je loopt verschillende Maya huisjes, die de geschiedenis van chocola vertellen. Je leert wat chocola voor de Maya bevolking betekent en je mag het zelf proeven op de manier hoe de Maya’s het chocolade dronken.

Kinderactiviteiten Merida

Wij vonden dit een erg interessant museum! Dit museum is goed te bezichtigen met kinderen zonder een gids. De bordjes met uitleg staan in het Engels en Spaans beschreven, dus je krijgt toch genoeg informatie mee. Tijdens je route door het museum zijn er ook dieren die je kan bekijken zoals apen, luipaarden en een krokodil.

Deze dieren zijn opgevangen in het museum en kunnen helaas niet meer terug naar de wildernis. De aapjes kan je nootjes voeren en dit zorgt natuurlijk voor een leuke interactie met de kinderen. Kijk voor meer informatie over dit museum even op de website van Choco-Story.

Wat te doen in Merida met het gezin

#4 Rondvaart door de mangrove

Je kunt in de omgeving van Merida met kinderen ook op een leuke boottocht gaan. Deze rondvaart gaat door de mangrove in Celustún – Manglares de Dzinitun en deze rondvaart was voor ons de highlight van ons bezoek aan Mérida. Wij hadden namelijk een tourorganisatie gevonden die hier met een kano door de mangrove ging.

Dit is vrijwel uniek aangezien alle andere bedrijven met een motorboot door de mangrove varen. Helaas wordt daardoor veel kapot gemaakt en vervuild in dit natuurgebied. Doordat je met de kano gaat (welke de gids bestuurd), kom je middenin de mangrove terecht op de plekken waar de boten niet kunnen komen.

Merida met kinderen

Met deze tocht is er de mogelijkheid om verschillende vogels, krokodillen en zelfs slangen te spotten. Nu ben ik zelf heel bang voor slangen en heb ik aangegeven deze niet te willen zien. Tijdens onze reis hebben ze deze dus ook niet aangewezen. Na de tocht door de mangrove, ga je per ‘tuktuk’ naar de zoutwinningsvlakte om de vele flamingo’s te spotten.

Van de gidsen die meegaan op deze tour spreken er maar een paar Engels. Mocht dit echt een must zijn, dan is het verstandig om je tour vooraf te reserveren. Een reservering is niet perse nodig, alleen heb je dan hoogstwaarschijnlijk een Spaans sprekende gids. De Spaans sprekende gids kon aan ons wel goed en begrijpelijk aangeven welke dieren er te zien waren.

Na de mangrove tour kan je nog lekker afsluiten op het strand. Voor de kinderen perfect om nog even te zwemmen of zandkastelen te bouwen na deze kanotocht.

Wat te doen in Merida met het gezin

#5 Izamal

Je kan ook in de omgeving van Merida met het gezin naar het leuke dorp Izamal gaan. Dit is een klein geel dorpje wat op onze doorreis van Vallodolid en Mérida lag. Dit dorpje is geheel geel geverfd, omdat de paus op bezoek kwam om naar het grote klooster te kijken. Het is leuk om hier even een kleine tussenstop te maken met de kinderen.

Je kan hier mooie foto’s maken met de kinderen, omdat je veel fotogenieke plekken hebt in dit dorp. Één van de bekendste bezienswaardigheden in de stad is het klooster van San Antonio de Padua. Ook in Izamal heb je nog een aantal Maya tempels liggen die je eventueel kan bezoeken in dit dorp. Het bekendste plein van Izamal is Parque Itzamna en je hebt op dit plein ook de letters van Izamal staan, waar je een foto kan maken.

Overigens als je toch op de route van Valladolid naar Merida zit, dan is het ook leuk om even te stoppen bij Ik Kil Cenote. Dit is één van de bekendste bezienswaardigheden van de Yucatan en je kunt hier met kinderen lekker gaan zwemmen in deze sinkhole. Aangezien dit een populaire bezienswaardigheid is, kan het hier wel druk worden overdag.

Wat te doen in Merida met het gezin

#6 Hacienda Sisal

Wil je zelf nog een leuk souvenirtje mee naar huis nemen, ga dan langs bij Hacienda Sisal. Dit is een winkel in Mérida waar kleine winkeltjes in het pand zitten met allemaal handgemaakte spullen. Alles is gemaakt door de Maya’s die in de omgeving van Merida wonen. Het zijn producten met eerlijke prijzen. Daarbij vertellen ze ook graag over de betekenis van de producten en de achtergronden van de Maya cultuur.

De producten die je hier kan kopen zijn bijvoorbeeld hangmatten (waar de Maya’s in slapen), hoedjes, beeldjes, kleden en nog meer van dit soort dingen.

Wat te doen in Merida met het gezin

#7 Pok-ta-pok, Maya voetbal

Elke zaterdagavond wordt er op het centrale plein van Mérida voor de kerk het Pok-ta-pok voetbalspel gespeeld. Het is het voetbal van de Maya’s. Als je een tempel gaat bezoeken zie je de ‘goal’ ook terugkomen op het complex. Dit voetbalspel wordt elke zaterdagavond om 20.00 uur gehouden en is geheel gratis te bekijken.

Kindvriendelijk restaurant Merida

Je kan in Merida prima met kinderen gaan eten. Er zijn genoeg restaurants in het centrum van de stad waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Wij vonden het restaurant Flamante Burger wel een aanrader. Ben je even die taco’s en tortilla’s helemaal zat, dan is dit kindvriendelijke restaurant in Merida namelijk een hele goede optie.

Wij hebben bij Flamante Burger echt overheerlijke hamburgers gegeten, een lekkere milkshake gedronken en genoten van de airco van het restaurant. Het restaurant heeft leuke spelletjes voor de kinderen om de wachttijd op het eten te doden.

Merida met het gezin

Kindvriendelijk hotel Merida

Je kan in Merida ook prima overnachten met kinderen. Je hebt genoeg kindvriendelijke accommodaties in Merida die je kan boeken. We zetten een aantal van de best beoordeelde kindvriendelijke accommodaties in Merida op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie over de betreffende accommodatie.

Budget accommodatie: Hotel Reforma

Middenklasse accommodatie: Mision Express Merida Altabrisa

Luxe accommodatie: DECU DOWNTOWN

Kijk voor een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Mérida even hier.

Over de auteur: wij, Chris en Ruben, proberen samen met onze jongens zoveel mogelijke mooie herinneringen en ervaringen te maken voor het leven. 

Scroll naar boven