Hanoi met kinderen

Hanoi met kinderen is (zoals onze dochter zou zeggen) ‘mega leuk’! Wij reisden van noord naar zuid Vietnam en begonnen in de kleurrijke hoofdstad Hanoi. Het is een goede uitvalsbasis voor tours in de omgeving. Zo kwamen wij nog een tweede keer terug, waardoor we in totaal bijna vier dagen in Hanoi waren. Hanoi is een oude drukke stad, waar het wemelt van de toeterende scooters, handelaren op straat met koloniale hoedjes op en manden of fietsen vol fruit en souvenirs, sfeervolle eet- en koffietentjes, veel winkeltjes en mooie bezienswaardigheden. In deze blog vind je de leukste kinderactiviteiten in Hanoi en kindvriendelijke tours vanaf Hanoi.

Beste reistijd Hanoi met kinderen

Het noorden van Vietnam kent warme zomers met veel regen en wat koudere winters, maar wel met minder regen. Het regenseizoen is van mei tot en met september. De beste tijd om te reizen naar Hanoi met kinderen zijn de lente (maart-april) en de herfst (oktober-november). Dan zijn de temperaturen niet te warm en heb je de minste kans op regen.

Tip! Vietnam is een langwerpig land met verschillende klimaten. Bezoek je tijdens je reis zowel noord als zuid Vietnam, bekijk dan de verschillende klimaten en bepaal mede aan de hand van het klimaat je ideale reisroute door dit prachtige land!

Vervoer in Hanoi

Wij hebben ons in Hanoi met de kinderen vaak verplaatst met behulp van de Grab taxi. Dit is de Uber van Zuidoost-Azië en werkt enorm fijn. Heel eenvoudig bestel je in de app een taxi, zie je wanneer deze aankomt, kan je met de chauffeur communiceren en zie je hoe lang je rit duurt naar je bestemming. Met twee jonge kinderen was dit voor ons ideaal om zo genoeg energie te hebben bij de activiteiten. Zorg er dan uiteraard wel voor dat je op het vliegveld een lokale simcard koopt voor jouw telefoon, zodat je overal in Hanoi bereik hebt.

Afhankelijk waar je verblijft in de stad, kan je ook heel goed wandelend door de stad. Ons hotel lag tussen de oude wijk en West Lake in en zo waren veel bezienswaardigheden binnen 30 minuten lopend te bereiken.  

Kinderactiviteiten Hanoi

#1 Old Quarter en Hoan Kiem Lake

De oude wijk (Old quarter) is één van de beroemdste bezienswaardigheden in Hanoi. De kleine smalle straatjes, koloniale architectuur en het vele verkeer zorgen er voor dat er voor kinderen (en volwassenen) genoeg te zien is. Het is het leukst om hier even lekker rustig doorheen te wandelen en de sfeer te proeven.

Onze kinderen keken hun ogen uit. Er werd veel gezwaaid naar de scooters. De fietsen met producten en de vrouwen met manden over de schouder met fruit werden goed bekeken, want zeker niet alles was herkenbaar voor ze. Alvast een mooi beschilderde koloniale hoed werd ook gescoord, want er zijn ook genoeg winkeltjes met souvenirs.

Onderweg komen we langs het Dong Kinh Thuc square, bekend vanwege de drukte, gebouwen en eetgelegenheden. Het is even wennen om over te steken, maar fantastisch om tussen al de zigzaggende auto’s, scooters en fietsers door te wandelen. Dan kom je uit bij het Hoan Kiem meer.  Een groot meer in het midden van de stad die je het best ontdekt door er een rondje omheen te wandelen.

Op ieder moment van de dag vind je hier wel iets. ’s Ochtends zie je veel mensen sporten, in de middag staan er straatstalletjes waar je van alles kan kopen en ’s avonds zijn het meer, de Ngoc Son Tempel en de rode Huc brug mooi verlicht. Kortom je kunt eigenlijk op ieder moment van de dag dit deel van de stad van Hanoi met kinderen bezoeken.

Hanoi met kinderen

#2 Temple of Literature

Niet heel ver van de oude wijk van Hanoi vind je de Temple of Literature. Dit is de perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte en rumoer van de stad. Voor iets meer dan 2,50 euro breng je een bezoekje aan deze tempel en kinderen tot 15 jaar hebben gratis entree. De tempel stamt uit het jaar 1070 en was ook de eerste universiteit van Vietnam, de keizerlijke academie.

Het tempelcomplex heeft vijf binnenplaatsen, met allemaal hun eigen kenmerken. Van de grote middenpoort (de eerste binnenplaats) wandel je naar de tweede binnenplaats met een houten paviljoen (dat ook is afgebeeld op de 100.000 VND briefgeld). In de derde binnenplaats vind je de bron van de Hemelse Helderheid en via de poort naar succes kom je bij de keizerlijke academie, wat gelijk ook de laatste binnenplaats is.

Het was heel prettig rondwandelen in al deze prachtige binnenplaatsen. Het is opvallend hoe weinig geluid je uit de stad hoort. Dit was echt even ontspannen rondkijken, dansen en spelen met de kinderen. Wij hebben een traditioneel optreden kunnen bekijken met dansers, trommelaars en de Chinese draken. Het optreden werd met open mond bekeken door de kinderen. Daarna hebben we binnen gekeken in de academie wat werd bestempeld als ‘vet leuk’.

Een leuk weetje voor als je met jonge kinderen reist: naast het tempelcomplex is een park met een mooi prieel, maar vooral ook een leuk klein speeltuintje met een glijbaan, buizen om doorheen te kruipen en schommels.

Hanoi met kinderen

#3 Train Street Hanoi

Onze zoon is gek op treinen, dus wij gaan op veel bestemmingen altijd treinen kijken. In Hanoi heb je een treinspoor dwars door de smalle Tran Phu-straat in een woonwijk. Dit heet de Hanoi Train Street. Het is een bijzondere straat waar de trein een paar keer per dag langskomt en wel heel dicht langs de huizen en appartementen raast.

Langs de route heb je allerlei kleine cafeetjes waar je kan kijken. Overdag loopt hier wel politie rond voor de veiligheid. Zij willen zo min mogelijk mensen langs het spoor. Het is natuurlijk een echt spoor en de trein rijdt hard voorbij dus let wel op met kinderen.

Wij kiezen ervoor om vroeg in de ochtend (voor 8 uur) bij Hanoi Train Street te zijn. De beste manier om er in te komen en de treintijden te achterhalen, is door van tevoren contact te zoeken met een eigenaar van één van de cafeetjes. Zo hadden wij via Whatsapp contact met de eigenaar van Railway Café, een leuk klein tentje.

De vriendelijk man haalt ons op en begeleidt ons Train Street op naar zijn café. Het is nog lekker rustig op dit tijdstip. Om 8:20 kwam de trein dus genoeg tijd om veilig foto’s te maken. Als de trein langsrijdt, is het eerst even spannend maar al snel wordt de trein door de kinderen luid juichend uitgezwaaid. Het was een hele toffe ervaring. Ga je in de avond hierheen dan geniet je ook van de leuke gekleurde en verlichte lampionnen in deze straat.

Hanoi met kinderen

#4 Trấn Quốc Pagode

Op een klein eilandje in de West Lake in Hanoi ligt de oudste Boeddhistische tempel van de stad, Trấn Quốc Pagode. Via een weg (zonder rijdend verkeer) over het water met links en rechts allemaal palmbomen, rode lampionnen en gekleurde vlaggen kom je bij de gele toegangspoort. Als je binnen bent kom je een pleintje tegen met verschillende heiligdommen om te bidden.

Je ziet hierbij grote versierde potten met veel wierook en in het midden staat de kenmerkende 15 meter hoge stoepa. Deze bestaat uit 11 zeshoekige niveaus met een niche per hoek en daarin een wit standbeeld van Boeddha.

Achter in het complex heb je de tuin met gele gebouwtjes en in het midden staat de heilige Bodhiboom. Deze boom is gegroeid uit een stek uitgesneden uit de oorspronkelijke Bodhiboom uit Bodh Gaya, India. Onder die Bodhiboom zou Boeddha tijdens het mediteren zijn verlichting bereikt hebben.

Het is een mooi gekleurd klein tempelcomplex waar je heerlijk kan rondwandelen. Er zijn geen entreekosten voor het bezoeken van deze tempel. Wij en de kinderen vonden het er leuk om die verschillende taferelen van bidden en wierookstokjes te bekijken, de verschillende Chinese tekens in het complex te bestuderen, in de tuin dier standbeelden spotten en even vrij te kunnen rondrennen.

Kinderactiviteiten Hanoi

#5 Fietstocht door Hanoi

Wij hebben een fietstocht gemaakt door Hanoi met de kinderen met de organisatie Baja Bikes . Het was heel goed geregeld met elektrische fietsen en goede veilige kinderzitjes achterop. Zo konden we in 3,5 uur verschillende delen van de stad zien. Het is even gek om in het drukke verkeer te fietsen, maar je bent daar al heel snel aan gewend.

Wat een belevenis zo door al die kleine straatjes en achterop horen we niet anders dan de kinderen roepen ‘kijk!’ bij alles wat ze grappig, mooi of bijzonder vinden om te zien. We hadden een hele leuke gids die veel wist van zijn stad en land en daar ook super enthousiast over vertelt.

Het was een diverse, gevarieerde fietstocht door de oude wijk, Franse wijk en politieke wijk naar het West Lake gebied. De tocht leidde ons langs Ba Da Pagode, St Josef Kathedraal, Mausoleum van Ho Chi Minh, West Lake met de Trấn Quốc Pagode en Long Bien brug. Tijdens de tocht gaan we overal (behalve bij het Mausoleum van Ho Chi Minh) naar binnen en we proeven tijdens deze tocht ‘de lekkerste’ Banh Mi van Hanoi.

Voordat we weer teruggaan, mogen we ook nog even wandelen op het treinspoor van de Long Bien brug. Deze fietstocht is echt een aanrader! Kijk voor meer informatie over deze georganiseerde fietstocht in Hanoi even hier.

Kinderactiviteiten Hanoi

#6 Phung Hung Mural Street

Een leuke activiteit met kinderen in Hanoi is Phung Hung Mural Street, te vinden vlakbij Train Street. Tijdens de fietstocht reden we door deze hele gezellige straat en liepen daarom na afloop van de fietstocht nog even terug. Boven over de hele breedte van de straat hangen allemaal wit met geel, oranje of groen gekleurde lampionnen.

Met aan de ene kant van de straat allemaal eetgelegenheden maar ook stalletjes met souvenirs. Aan de andere kant van de straat is een 200 meter lange presentatie van kunst, cultuur en geschiedenis van Hanoi. Langs de muur van de Long Bien brug loop je langs zeventien verschillende kunstwerken waarin oude en nieuwe alledaagse scènes uit het leven in Hanoi zijn uitgebeeld.

Het was echt een feestje om langs deze kunstwerken te lopen. Zo lopen we onder andere langs een 3D werkstuk met mannetjes in traditionele kleding die lopen met trommels, lampionnen en een draak, een schilderij van een smalle straat waarin mensen aan het werk zijn met scooters en de Vietnamese vlaggen, een schilderij van een man die zijn kunstwerken maakt en een beeld van een typische vrouw met manden over de schouders en een koloniale hoed op. Het hoogtepunt voor de kinderen is de gouden scooter waar zij op kunnen zitten.

Kinderactiviteiten Hanoi

#7 Waterpoppenshow

Wat wij zelf niet hebben gered, maar wat wel een goede kinderactiviteit in Hanoi kan zijn is een waterpoppenshow in Hanoi bezoeken. In het oude centrum vlak bij het Hoan Kiem Lake zit het Thang Long Water Puppet Theater. Hier zijn meerdere shows per dag. Het zijn geen hele lange shows, wat het ook leuk maakt om met jonge kinderen heen te gaan.

Het is een traditionele show met houten poppen in het water, livemuziek en oude legendes of mythes die worden verteld. Het is in het Vietnamees, maar door de beeldende poppen en andere figuren goed te volgen.

Kindvriendelijke tours Hanoi

Eerder schreven we al dat Hanoi een goede uitvalsbasis is voor tours in het noorden van Vietnam. Zo hebben wij ook een aantal leuke uitstapjes gemaakt vanuit Hanoi met de kinderen. Hieronder zetten we deze uitstapjes op een rijtje.

Mai Chau District

Mai Chau District Mai Chau ligt in een landelijke vallei met daaromheen allemaal hoge bergen en je rijdt er in drie uur heen vanaf Hanoi. Het is mooi om het landschap te zien veranderen tijdens deze autorit. We rijden van de oude stad, naar de grote snelwegen en dan naar de paadjes waar we steeds meer groen en kleinere dorpjes zien tot we in het gedeelte komen met bergen en rijstvelden.

We verblijven een nacht in Mai Hich in Minh Tho Homestay en zoals ik de kinderen heb uitgelegd slapen we in een huis op palen. En het is ook echt een huis op palen. Boven een grote slaapzaal met per slaapplek twee eenpersoonsmatrassen, een klamboe en rondom gordijnen. Dit vonden de kinderen echt feest. Zij mochten namelijk samen in hun eigen tent slapen!

We hebben door deze mooie omgeving gefietst. We zagen tijdens deze fietstochten veel rijstvelden, lokale mensen aan het werk, mooie bruggen en een prachtige natuur. Echt een fantastische omgeving. ’s Avonds werden we getrakteerd op traditionele Tai-dansen uit deze omgeving. De volgende dag bezochten we ook nog Top View Mai Chau waar je een waanzinnig uitzicht hebt over de omgeving. Al met al een hele bijzondere ervaring.

Mai Chau District met kinderen

Ninh Binh

Wij maakten ook een dagtrip vanuit Hanoi met de kinderen naar Ninh Binh, waar je vanaf Hanoi in twee uur zit. Onze eerste stop zijn de King Dinh-tempel en de King Le-tempel. Het is een complex waar twee tempels zijn voor twee verschillende koningen van Vietnam. Het ligt ook op een prachtige locatie, zo tussen de bergen en aan de rand van de jungle.

De kinderen waren enorm onder de indruk van de rood met gouden koets waar de koning op werd gedragen. Onze volgende stop was een boottocht, waar de meeste toeristen voor naar deze plek komen. Je gaat met deze boottocht over de rivier door het prachtige landschap met de karstbergen. De omgeving ziet er echt geweldig uit.

Tot slot maken we nog een stop bij de grotten en tempels van Bich Dong. Deze tempel heeft een bijzondere entree met een mooie poort zo voor de bergen. Binnen het complex is een kleine boeddhistische tempel en nog een tempel in de grot boven in de berg. Ook deze tempel is zeker een stop waard.

Ninh Binh met kinderen

Ha Long Baai

We gingen ook vanuit Hanoi met de kinderen op een twee daagse tour met de boot door Ha Long Baai met Swan Cruise. Met een kleine boot worden we met een groep van maximaal 25 personen naar het cruiseschip gebracht. Op de boot hebben we een hele mooie kamer met uitzicht op het water en de karstbergen.

Er is een ruimte waar alle maaltijden heel erg goed verzorgd zijn met verschillende gerechten en een bovendek waar je kunt genieten van deze toffe omgeving. We gaan een stukje kajakken, met z’n vieren in 1 boot, wel even wiebelig en spannend aan het begin maar uiteindelijk heel leuk. We peddelen een weg naar een mooi afgelegen strandje waar wij genieten van het uitzicht en de kinderen lekker spelen en schelpen zoeken.

Terug op de boot krijgen we kookles, waar onze dochter enthousiast loempia’s leert maken. De volgende dag gaan we naar een grot en bezoeken we nog een strand en dan is het alweer tijd om terug te keren. Het was een hele toffe beleving en de kinderen hebben het ook thuis nog steeds over slapen op de boot. Kijk voor meer informatie over een boottocht naar Ha Long Baai vanuit Hanoi even hier.

Ha Long Baai met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Hanoi

Je kan in Hanoi met kinderen ook goed eten in hele leuke sfeervolle restaurantjes. Je hebt verschillende leuke kindvriendelijke restaurants in Hanoi. We zetten een aantal kindvriendelijk restaurants in Hanoi op een rijtje.

Hidden Gem Cafe: dit kindvriendelijke restaurant ligt aan het randje in de oude wijk van Hanoi. De entree is een beetje vreemd, want het lijkt net of je een autogarage binnenstapt. Als je binnen de trap oploopt, kom je in een heel leuk restaurantje. Alle meubels en accessoires zijn gerecycled. De kinderen vinden de verschillende zitplekken heel cool.

Ze vinden ook de vissenkommen van oude autobanden heel grappig en ze rennen rond van de ene naar de andere muurschildering. Je kan hier de speciale ‘egg coffee’ proberen en een proeverij van allerlei Vietnamese gerechten. Zo heb je kleine porties van Banh Mi, loempia’s, noedels, etc. Voor elk wat wils. 

Bancông: dit restaurant is te vinden in het verlengde van de gezellige Beer Street Hanoi in de oude wijk. Het is een geel gebouw van buiten helemaal versiert met gekleurde bloemen, planten en lichtjes. Je gaat naar binnen door een mooie houten ingang. Er zijn allemaal leuke zitplekken binnen en op balkonnetjes met vintage accessoires.

Je kan hier terecht voor een lekker ontbijt (van vol Engels ontbijt tot een croissantje of een chocolade broodje). Ook serveren ze lunch en avondeten. Wij kwamen hier ’s avonds voor een lekker bakkie koffie en toetjes. De rode hartjes cheesecake was de favoriet van onze dochter. 

Kindvriendelijk restaurant Hanoi

Kindvriendelijk hotel Hanoi

Je kan in Hanoi met kinderen prima overnachten! Er zijn genoeg kindvriendelijke hotels in Hanoi die je kan boeken. Wij zetten hieronder in de verschillende prijsklassen een goed beoordeeld hotel op een rij. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget hotel: Lubi House Homestay

Middenklasse hotel: Silk Path Boutique Hanoi

Luxe hotel: Golden Sun Hotel

Zit er bij de bovenstaande opties geen geschikte accommodatie in Hanoi bij? Kijk dan in de volledige lijst van kindvriendelijke accommodaties in Hanoi.

Over de auteur: ik ben Kim (34) en samen met Karsten (35) en onze kinderen Joy (4) en Skye (3) vormen wij een gezin. We ondernemen graag nieuwe dingen zoals leuke activiteiten op onze vrije dagen, een dag naar de sneeuw in Limburg, wandelen in de bergen in Oostenrijk en een rondreis door Vietnam. Reizen is voor ons de ultieme tijd samen en altijd een mooi avontuur, in Europa of ver weg. We willen vooral altijd iets nieuws ontdekken. Zijn we er al geweest? Nee? Dan gaan we! 

Scroll naar boven