Istanbul met kinderen: 20 activiteiten met het gezin

Je kunt prima een stedentrip naar Istanbul met kinderen maken. Deze enorme stad in Turkije heeft genoeg activiteiten te bieden voor gezinnen met kinderen om je een paar dagen te vermaken. Istanbul is ook steeds vaker de tussenstop als je bepaalde landen wil bezoeken. Een prima reden om dan ook wat meer van de stad te zien. Wij vonden Istanbul een prachtige stad en zetten in deze blog de leukste activiteiten die je in Istanbul met kinderen kunt ondernemen op een rij. 

Istanbul met kinderen
Istanbul met kinderen

Istanbul met kinderen: niet te missen bezienswaardigheden

Als je de stad Istanbul met kinderen bezoekt, dan zijn er ook een aantal bezienswaardigheden die je niet mag missen. Ze zijn misschien niet de meest kindvriendelijke bezienswaardigheden, maar wij vinden dat je deze bezienswaardigheden toch niet kan overslaan als je de stad bezoekt. We zetten ze hieronder kort op een rij. 

#1 Hagia Sophia: dit is één van de bekendste gebouwen van Istanbul en het is één van de grootste kerkgebouwen ter wereld. Deze moskee kun je gratis bezoeken (indien er geen gebedsdienst is) en ziet er van binnen indrukwekkend uit. Wij vonden het leuk om deze moskee kort te bezoeken en te bekijken van binnen. Reken er op dat je binnen een kwartier het gezien hebt. 

#2 Blauwe Moskee: bezoek je de Hagia Sophia, dan kun je de Blauwe Moskee eigenlijk niet missen. Deze moskee staat namelijk tegenover de Hagia Sophia. Ook deze moskee is gratis te bezoeken en ook deze moskee is prachtig van de binnenkant. Eigenlijk geldt hier hetzelfde voor als voor de Hagia Sophia dat je er niet meer dan een kwartiertje aan kwijt bent om de moskee te bezoeken. 

#3 Topkapi Paleis: je kunt in Istanbul met kinderen ook een paleis bezoeken. Het Topkapi Paleis is een enorm kasteel en één van de grootste bouwwerken van de stad. Het kasteel kun je ook (betaald) bezoeken en je kunt hier een bezoek brengen aan de schatkamer, kamers met wapens en oude kleding en ook de tuinen zijn beschikbaar voor het publiek. Onze dochter vindt een kasteel altijd wel interessant om te bezoeken en is ook vaak onder de indruk van de verschillende wapens die ze vroeger gebruikten. 

#4 Bazaar: een bezoek aan Istanbul is niet compleet als je ook niet even de bazaar van de stad bezoekt. De Kapalı Çarşı bazaar is één van de grootste overdekte markten ter wereld en heeft meer dan duizend verschillende kraampjes en winkeltjes. Uiteraard is dit voor kinderen ook leuk, aangezien er veel te zien is en daardoor is het leuk om te verdwalen door de vele straatjes van deze bazaar. Uiteraard moet je hier flink afdingen als je iets wil kopen op deze markt! Dat is wel een beetje het spelletje. 

Istanbul met kinderen
Istanbul met kinderen

Istanbul met kinderen: de stad bekijken

Er zijn verschillende manieren om de stad Istanbul met kinderen te bekijken. Wij zetten een aantal leuke mogelijkheden hieronder op een rij!

#5 Fietstocht door de stad: je kunt met de Nederlandse maatschappij BajaBikes een fietstocht door de stad maken. Je maakt onder leiding van een Nederlandse gids een fietstocht van drie uur en komt daarbij langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Wij hebben deze fietstocht in Parijs gedaan met BajaBikes en wij vonden het een mooie introductie op de stad! De organisatie in Istanbul heeft kinderfietsen voor kinderen vanaf tien jaar en voor jongere kinderen is er een kinderzitje beschikbaar. 

#6 Hop on Hop off bus: je kunt Istanbul met kinderen ook met de bus verkennen. Deze dubbeldekker bussen met open dak rijden een route door de stad en stoppen onderweg bij 11 verschillende bezienswaardigheden. Je kunt gedurende een bepaalde tijdsperiode zo vaak in- en uitstappen als je zelf wil. Wij vinden dit altijd een snelle manier om veel te zien van een stad. Zeker als je niet veel tijd hebt en toch veel van de stad wil zien met het gezin, kan dit een prima optie zijn. 

#7 Bosporus Cruise: je kunt de stad Istanbul met kinderen ook vanaf het water bekijken. Tijdens een vaartocht met deze cruise van anderhalf uur vaar je over de Bosporus rivier en kom je langs verschillende bezienswaardigheden van de stad zoals het Topkapi Paleis. Tijdens de vaartocht is het mogelijk aan de hand van een Engelstalige audio meer over de stad te weten te komen. 

Istanbul met kinderen
Istanbul met kinderen

Istanbul met kinderen: kinderplezier

Er zijn ook een aantal activiteiten in Istanbul die voor een groot deel op kinderen zijn gericht. We zetten de leukste activiteiten voor kinderen hieronder op een rij. 

#8 MiniaTurk: Istanbul heeft zijn eigen Madurodam en bij MiniaTurk loop je in de buitenlucht langs allerlei bekende Turkse gebouwen die in het klein zijn nagebouwd. Je ziet hier allerlei bezienswaardigheden die je in Turkije kunt bezoeken. MiniaTurk ligt buiten het centrum van de stad en met de auto ben je er in ongeveer een half uur rijden. Je kunt hier overigens ook komen met de Hop on Hop off bussen die door de stad rijden. 

#9 Istanbul Legoland: je kunt in Istanbul ook naar een vestiging van Legoland. Eigenlijk is de opzet van het Legoland Discovery Center in alle steden waar ze zitten hetzelfde. Er is een 4d bioscoop, er is een attractie waar het speelgoed Lego centraal staat, er is een Lego fabriek en uiteraard kun je ook met Lego spelen. Ben je weleens in de vestiging van Legoland in Scheveningen geweest dan is het daar mee te vergelijken. 

#10 Kidzania: vinden je kinderen het leuk om allerlei beroepen na te spelen dan is Kidzania zeker een aanrader in Istanbul. Onze dochter heeft in Singapore de vestiging van Kidzania bezocht en vond dat ook erg leuk. Kinderen kunnen aan de slag in de supermarkt, tankstation, bank, ziekenhuis, tandartspraktijk en nog veel meer van dit soort beroepen. Ook zijn er allerlei workshops waar kinderen zich kunnen inschrijven en waarbij ze bijvoorbeeld ijs maken, snoepjes maken, sushi maken en nog veel meer van dit soort etenswaar. 

#11 Vialand Temapark: je kunt in Istanbul met kinderen naar een pretpark toe. Dit pretpark ligt in het noorden van de stad en er rijden gratis shuttlebussen naar het pretpark vanuit de stad. Je hebt een aantal spectaculaire attracties die je kunt bezoeken in het pretpark. Wel zijn de recensies online over het park erg wisselend en de grootste kritiek op het pretpark is dat de prijs (zeker vergeleken met de prijs die de lokale bevolking betaalt) erg hoog is, er weinig attracties zijn en dat de wachtrijen lang zijn. Je kunt hier overigens wel een fastpass voor kopen in het park. 

#12 Moipark: je hebt in Istanbul ook een soort van pretpark dat volledig indoor is. Een goede optie als het een dag minder weer is in Istanbul. Ook dit park ligt iets buiten het centrum, maar er zijn verschillende opties zoals een shuttlebus die je naar het park kunnen brengen vanuit het centrum van de stad. 

Istanbul met kinderen
Istanbul met kinderen

Istanbul met kinderen: kindvriendelijke parken

Je kunt in Istanbul met kinderen verschillende leuke parken bezoeken. Op die manier ontvlucht je even de drukte van de stad met je gezin. We zetten hieronder de leukste twee parken op een rij. 

#13 Emirgan Park: dit park moet je alleen bezoeken als het het tulpenseizoen is. Dan is dit echt een prachtig park met vele tulpen in allerlei kleuren. Groot nadeel van dit park is dat het niet centraal ligt en dat je met het openbaar vervoer al snel een uur onderweg bent. Wat kinderen in dit park wel enorm zal aanspreken is dat er heel veel speeltuintjes in het park zijn waar ze kunnen spelen. Ook zijn er genoeg eettentjes om wat te eten en te drinken. Al met al ben je uiteraard al snel een halve dag onderweg in dit park met het gezin. 

#14 Gulhane Park: dit park is de voormalige tuin van het Topkapi Paleis en dit park ligt wel centraal in de stad! Ook dit park is het leukste om te bezoeken als het tulpenseizoen is. Dit park is ook een prima plek om te gaan picknicken met het gezin. Ook hier vindt je speeltoestellen in het park, maar dat zijn er wel een stuk minder dan in het Emirgan Park. 

Istanbul met kinderen: overige kinderactiviteiten!

Je hebt naast de hierboven genoemde activiteiten, nog een aantal activiteiten die je in Istanbul met kinderen kunt doen. We noemen ze hieronder kort. 

#15 Sea Life Istanbul: je kunt in Istanbul met kinderen ook naar een vestiging van Sea Life. Net zoals alle vestigingen wereldwijd, kun je bij Sea Life Istanbul ook vele tropische vissen, roggen, haaien en schildpadden zien. Het hoogtepunt van Sea Life is altijd de onderwatertunnel, waar je door heen loopt en de hele onderwater wereld boven je hoofd ziet. 

#16 Istanbul Aquarium: dit is een ander aquarium dat je kunt bezoeken in Istanbul. Ze hebben er gratis vervoer naar toe als je je kaartje alvast koopt in het centrum van de stad. Wel zit je al snel een uur in de bus om bij het aquarium te komen. Dit Aquarium is ruim opgezet en je kunt hier ook pinguïns bekijken. In de buurt van dit aquarium zit ook een winkelcentrum met foodcourt. Je bent mede door de reistijd al snel een halve dag onderweg met het gezin. 

#17 Galatatoren: je kunt de stad Istanbul met kinderen ook vanaf grote hoogte bekijken. De Galatatoren is in het centrum van de stad  en de toren is 63 meter hoog. Vanaf de toren heb je een prachtig 360 graden uitzicht over de stad! 

#18 Istanbul Sapphire: ook bij deze wolkenkrabber kun je de stad Istanbul vanaf grote hoogte bekijken. De toren is goed bereikbaar met de metro. Je kunt ook een 3d film bekijken hier van tien minuten, waarin je in een helikopter alle hoogtepunten van de stad Istanbul bekijkt. 

#19 Besiktas stadion: zijn je kinderen gek op voetbal, dan kun je een bezoek brengen aan het stadion van één van de grootste clubs van de stad: Besiktas. Je kunt hier een rondleiding door het stadion boeken met een gids en de club heeft ook een interactief museum over de historie van de club. Uiteraard is het helemaal geweldig als je ook een wedstrijd van de club kunt bijwonen. Kijk op de website van de club voor het speelschema van het team. 

#20 Dagje strand: zeker in de zomermaanden kan het erg warm zijn in Istanbul en dan kan het lekker zijn om met kinderen naar het strand te gaan. Je moet hiervoor wel een uurtje rijden met de auto naar de badplaats Kilyos. Voor de meeste stranden betaal je een klein beetje entree, maar dan krijg je wel een ligstoel en een parasol erbij. 

Istanbul met kinderen

Pakketreis Istanbul

Je kan uiteraard een reis naar Istanbul met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Istanbul even hier.

Istanbul met kinderen

Waar overnachten in Istanbul met kinderen?

Je kunt in Istanbul met kinderen prima overnachten. De stad heeft genoeg accommodaties waar ze kamers hebben voor gezinnen met kinderen. Als je naar Istanbul gaat dan wil je wel in het centrum van de stad zitten. Wij zetten in iedere prijsklassen een hotel op een rij die uit vele beoordelingen meer dan een 9 gemiddeld scoort. Druk op de blauwe link voor meer informatie!

Budget hotel: Interstar Hotel

Middenklasse hotel: Novus Pera Hotel

Luxe hotel: Romance Istanbul Hotel Boutique Class

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Istanbul even hier

Scroll naar boven