Transfăgărășan met kinderen

Wat te doen op de Transfăgărășan met kinderen? De Transfăgărășan loopt dwars door het Făgărașgebergte, het hoogste gebergte van Roemenië, dat deel uitmaakt van de Zevenburgse Alpen. De weg is 90 km lang en verbindt daarmee de landsdelen Transsylvanië en Walachije. En er zijn ook best veel ‘toeristische attracties’ verspreid door het gebied, waaronder het Bâlea-meer, de Poenari-citadel en de Vidraru-dam. En daarom is het ook een weg die zeker leuk is om met kinderen te bezoeken! Wij geven in deze blog alle informatie die je nodig hebt om de Transfăgărășan met kinderen te bezoeken.

Transfăgărășan met kinderen: algemeen

Roemenië is misschien niet een land waar veel toeristen naar toe gaan, maar dat soort bestemmingen maakt ons juist nieuwsgierig en daarom kozen wij ervoor hier naar toe af te reizen met de kinderen. Ook doordat het land arm is, gunnen wij deze mensen wat inkomsten uit toerisme.
Voordat we die kant op gingen hebben we wat voorbereidend werk gedaan en ben ik op zoek gegaan naar de mooiste plekjes, want die zijn er echt genoeg.

De Transfăgărășan is er zo één die je niet wilt missen wanneer je op roadtrip door Roemenië gaat met je kinderen. Deze weg; nationaal wegnummer 7C is een prachtige weg vol met haarspeldbochten, prachtige landschappen en fenomenale vergezichten in Roemenië en heeft wel iets weg van de Trollstigen in Noorwegen. Onder de indruk raken van de magnifieke schoonheid van de natuur!

De weg heeft een bijzondere geschiedenis en is in vierenhalf jaar aangelegd tussen maart 1970 en september 1974 in opdracht van Nicolae Ceausescu. Ceausescu wilde een snelle militaire interventie door de bergen mogelijk maken in het geval dat de Sovjets het land zouden binnenvallen, zoals in 1968 in Tsjechoslowakije gebeurde.

De weg werd door de dictator op 20 september 1974 geopend en tot de revolutie in december 1989 had de weg de naam van de dictator. De weg krijgt ook wel de bijnaam: “de weg uit de wolken” en “De Grote Draak”, maar wordt vooral gezien als de mooiste hooggelegen weg ter wereld (de top ligt op 2042 meter) en een van de meest geliefde verharde routes van het land.

Wat deze weg nog meer zo ontzettend mooi maakt en grandioos of misschien zelfs een beetje spannend voor kinderen is dat er een grote kans is om beren te zien! Gewoon in de berm of zelfs op de weg!

Transfăgărășan met kinderen

Beste reistijd Transfăgărășan

De Transfăgărășan is in de winter (van november tot april in verband met sneeuw) gesloten voor verkeer. (Een deel van de weg, meer zuidelijker is dan nog wel open). Maar de beste reistijd is dus voorjaar en zomer. In de zomer kun je genieten van aangename temperaturen, maar het weer is er toch nogal onvoorspelbaar en het kan ook ineens gaan regenen.

Wij reden deze weg in juli en hadden toen echt stralend weer. Een goede tip is om deze weg vanuit noord naar zuid te rijden. Zo zie je de weg en zijn uitzichten op zijn best. En probeer het weekend te mijden, dan is deze weg meestal druk bezocht en kan het wat filerijden zijn, dus ga ook zo vroeg mogelijk op pad zodat je echt de tijd hebt om te genieten, hier en daar uit te stappen, te lunchen en het echt te beleven.

Vervoer bij de Transfăgărășan

Het allermooiste is natuurlijk om deze weg zelf te rijden. Vertrek op tijd in de ochtend en geniet van je road-trip. Geniet samen met jouw kinderen van de duizelingwekkende haarspeldbochten en hoogten! De weg word niet voor niets beschouwd als de mooiste alpine haarspeldbocht ter wereld en is op zichzelf een mijlpaal geworden.

Af en toe stop je om te genieten van stroompjes of watervallen of moet je uitwijken voor een beer. Jaja op deze weg vind je echt ‘beren op de weg’. Vanaf Boekarest rijdt je in een kleine 4 uur naar deze weg toe. Het is mogelijk om in Boekarest op het vliegveld een auto te huren. Je kan een auto huren op het vliegveld van Boekarest via Sunny Cars. Je betaalt één prijs en dan zitten de meeste verzekeringen en ook vaak het eigen risico in de prijs. Wil je meer informatie over het huren van een auto in Roemenië, kijk dan even op de website van Sunny Cars.

Transfăgărășan met kinderen

Kinderactiviteiten Transfăgărășan

#1 Fort Poenari

Fort Poenari is een betoverend middeleeuws fort, ligt op een bergtop, op een hoogte van meer dan 800 meter. Het is een pittige klim naar het fort; en deze tocht duurt ongeveer een uur, waarbij je zo’n 1500 treden moeten beklimmen. Neem daarom voldoende water en energierepen mee. Zeker voor de kinderen.

Door de ligging is dit één van de meest ondoordringbare forten in Roemenië. Intensief en voor kleine kinderen misschien niet te doen, maar als je kinderen wat groter zijn is het echt waanzinnig om het fort te bezoeken. Je kunt het fort gemakkelijk bereiken als je over de Transfăgărășan rijdt, maar je kan het fort ook bereiken vanuit Arefu, de dichtstbijzijnde stad.

Je kan vanuit deze stad eventueel ook een bus of minibus nemen. Laat je chauffeur weten dat je naar fort Poenari wilt, want er is geen bushalte in de buurt, dan word je zo dichtbij mogelijk afgezet. Het fort is open van mei tot en met september en de entree is een paar euro per persoon.

#2 Bâlea meer & Cascade Bâlea

Bâlea is een groot gletsjermeer op 2034m hoogte in het Făgărăşgebergte. Ook bevindt zich hier de onverlichte Bâlea tunnel. Die is 1 km lang. Het is de hoogste en waarschijnlijk donkerste tunnel van Roemenië. Hierbij is ook de Cascada Bâlea te vinden, één van de mooiste watervallen van Roemenië. Met een totale hoogte van zo’n 60m in de vorm van een waaier is deze waterval echt geweldig om te bezoeken, ook met kinderen.

Je kunt in dit gebied prachtige wandelingen maken. Een rode stippen route volgen. In de zomermaanden kun je het meer bereiken per auto of kabelbaan. In de wintermaanden is het meer alleen bereikbaar per kabelbaan. Er is in de winter zelfs een ijshotel te vinden in de bergen, die ook alleen met de kabelbaan is te bereiken.

Mocht je van een beetje extremen houden kan je in dit ijshotel zelfs overnachten met je kinderen. Bereid je goed voor als je aan deze reis in de winterperiode begint met betrekking tot de auto, winterbanden, sneeuwkettingen en neem een schep mee. Ook moet je checken of de kabelbaan wel daadwerkelijk blijft gaan, want met heel slecht weer is deze ook wel gesloten. En natuurlijk voldoende warme kleding mee.

#3 Vidarumeer

Dit is een groot stuwmeer meer aan de zuidelijke kant van de Transfăgărăşan. Het meer kwam in 1965 tot stand door de bouw van de Vidraru-dam. Het Vidrarumeer is het op één na grootste meer van Roemenië. Hou je van zwemmen of vissen met je kinderen!? Dit kan in het kristalheldere water van het Vidrarumeer.

Ook worden er boot- en vistochten georganiseerd op het meer. Echte avonturiers kunnen bungeejumpen vanaf de 166 m hoge dam. De dam levert ook waterkracht aan miljoenen huizen en bedrijven in Roemenië, waardoor het een essentieel onderdeel is van de infrastructuur van het land.

Transfăgărășan met kinderen

#4 Stan’s Valley Canyon

Vlakbij de Vidraru-dam is een mooie, maar intensieve wandelroute; Stan’s Valley Canyon. Deze route is niet geschikt voor kleine kinderen, tenzij je ze in een rugdrager meeneemt. Maar als je kinderen wat ouder zijn en van wandelen houden is dit een ontzettend gave uitdaging. Je komt onderweg door ruig bos gebied en moet over ijzeren trappen lopen.

De route is zo’n 10km lang. Kies voor deze wandel en klimtocht een zonnige dag uit, want bij regenval kan het glad en gevaarlijk worden op deze wandelroute.

#5 Beren op de weg

Jaja, het leukste op de Transfăgărășan met kinderen, zijn toch wel de beren die hier even wat anders zijn dan wanneer je ze in een dierentuin ziet. Roemenië heeft één van de grootste populaties wilde beren. In het land komen ongeveer 6000 bruine beren voor, met name in de Karpaten.

In de omgeving van de Transfăgărășan heb je dan ook een grote kans om beren tegen te komen. Ze zijn waanzinnig om te zien, maar bedenk wel dat het wilde beesten zijn. Mocht je beren tegenkomen; blijf dan rustig, kom niet in de buurt en ga de beren zeker niet voeren.

Wij zagen een beer over de vangrail kijken en wat meer richting het zuiden nog een keer een moeder met 2 welpen. We bleven in de auto zitten en alle auto’s rijden dan heel zachtjes; dus we konden ze heel erg goed zien. De beer is in deze bossen echt de baas! Prachtig! Dit was voor ons en de kinderen echt een ‘extra kers op de taart’ als je al door zo’n fantastisch mooi gebied rijdt.

Mocht je aan het wandelen zijn en je komt toevallig een beer tegen, dan is de kans groot dat de beer sneller weg is dan jij. Mocht er echter dreiging ontstaan, maak dan geen vreemde geluiden en beweeg langzaam. Keer de beer niet je rug toe maar loop langzaam achteruit.

Transfăgărășan met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Transfăgărășan

Je komt onderweg over de Transfăgărășan langs diverse restaurants en kunt eigenlijk overal heerlijk eten met kinderen. Ik zet er aan aantal op een rij, waar je zoal langs komt op de Transfăgărășan met kinderen: Forest House – Grill and More, Canoe T Urs Food, Restaurant la Cetate, Balea Lac Restaurant, Terasa Zimbru, Transfăgărășan Treehouse Village, Fast Food Transfăgărășan en Gheretă. Er zijn dus genoeg restaurants langs de route, waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Wij hebben geen restaurant bezocht maar je kunt onderweg ook bij kraampjes langs de weg kaas, worst en andere Roemeense specialiteiten zoals honing, maiskolven en bagels kopen. Deze zijn vaak gemaakt van lokale producten en echt heerlijk. Ideaal ook als je geen tijd of zin hebt om naar een restaurantje te gaan. Zo hebben jij en jouw kinderen wat heerlijks te smullen tijdens het rijden.

Transfăgărășan met kinderen

Kindvriendelijk hotel Transfăgărășan

Er zijn verschillende mogelijkheden om bij de Transfăgărășan met kinderen te overnachten. Je hebt verschillende kindvriendelijke hotels op deze route. We zetten er een aantal hieronder op een rij.

Budget accommodatie: Old Court

Middenklasse accommodatie: Hotel THR Center

Luxe accommodatie: Hotel Subcarpati

Zit er bij de bovenstaande 3 opties geen geschikte accommodatie bij? Kijk dan in de gehele lijst van kindvriendelijke accommodaties bij de Transfăgărășan in Roemenië.

Transfăgărășan met kinderen

Over de auteur: Nathan & Geerline hebben elkaar in 2004 ontmoet in Noorwegen. Dit land heeft daardoor een speciaal plekje bij Geerline. Samen met hun 3 zoons hebben ze inmiddels al een heel groot deel van Europa gezien door middel van reizen met een camper of met auto + daktent. Ze houden van avontuurlijk reizen (geen massa toerisme), actief zijn in de natuur en wildkamperen. Geerline is daarnaast ook reisleidster voor avontuurlijke jongerenreizen en houdt erg van andere culturen ontdekken. Ze is te volgen via de Instagrampagina pippi_opreis.

Scroll naar boven