Gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen: 13x doen!

Het Gardameer is een bestemming waar vele toeristen ieder jaar vakantie gaan vieren. De omgeving van het Gardameer heeft veel te bieden op het gebied van bezienswaardigheden. Voor ieder is er wel wat te doen. Wij hebben inmiddels twee keer het gebied bezocht met onze dochter en beschrijven hier alle bezienswaardigheden rondom het Gardameer. Bij deze 13 bezienswaardigheden rondom het Gardameer.

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen: hoe kom je er?

Met de auto: de meeste Nederlandse gezinnen bezoeken het Gardameer met kinderen met de auto. Vanaf Utrecht is het ongeveer 12 uur rijden naar het Gardameer toe. Dit is uiteraard zonder de files en wegwerkzaamheden die je onderweg tegen kunt komen. Wijzelf hebben het Gardameer twee keer bezocht met onze dochter en beide keren zijn we met de auto naar Italië gereden. We reden steeds in twee dagen heen en twee dagen terug en overnachten onderweg ergens. 

Met het vliegtuig: je kunt ook naar het Gardameer met kinderen vliegen. De beste steden waar je dan op kunt vliegen is Milaan of Verona. Voor de stad Milaan zijn er dagelijks vele rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en naar Verona heb je in de zomermaanden ook rechtstreekse vluchten naar deze stad toe. 

Je kan dan vanuit Milaan of Verona een auto huren en dan rijd je in een uurtje (of twee) naar het Gardameer toe. Sunny Cars waar wij meestal een auto van huren, verhuurt ook in Italië auto’s. Dan ben je met je kinderen binnen een dag op de plaats van bestemming. Je vliegt in ongeveer anderhalf uur naar Milaan of Verona toe. 

Vliegen op Milaan:

Wij kopen altijd al onze vliegtickets via Skyscanner, aangezien dit de website is die wij super overzichtelijk vinden en in één oogopslag alle vluchten op een rij zet. Kijk hier voor alle vluchten naar Milaan.

Kijk hier voor een huurauto in Milaan.

Vliegen op Verona:

Kijk hier voor alle vluchten naar Verona.

Kijk hier voor een huurauto in Verona. 

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen: kindvriendelijke campings!

De meeste Nederlandse gezinnen die naar het Gardameer met kinderen gaan, gaan naar een camping. Je hebt een aantal zeer bekende campings, waar het merendeel van de Nederlanders naar toe gaat. We zetten ze hieronder op een rij.

#1 Camping Bella Italia: dit is de populairste camping onder Nederlanders aan het Gardameer en wijzelf hebben ook drie weken op deze camping doorgebracht met onze dochter. Deze camping is enorm. Je hebt verschillende grote zwembaden en je kan je hier prima een hele dag vermaken aan het zwembad.

Wij hadden hier een bungalow gehuurd en dat was super! Het enige nadeel van deze camping vonden we dat er auto’s over de camping reden, waardoor we met onze dochter soms moesten oppassen waar ze was (als ze voor de bungalow aan het spelen was). 

Ze hebben ook een leuk animatieteam en onze dochter heeft regelmatig op camping Bella Italia mee geknutseld en mee staan dansen met dit team. Er gaat vanaf de camping ook een treintje naar het centrum van Peschiera del Garda. Wij hebben ons hier super vermaakt met ons gezin. 

Kijk voor meer informatie over camping Bella Italia even hier. 

#2 Camping Altomincio Village: dit is de tweede camping die je aan het Gardameer met kinderen kunt bezoeken. Ook deze camping is enorm populair onder Nederlandse gezinnen en ook op deze camping hebben wijzelf een keer drie weken verbleven. Deze camping is iets rustiger dan camping Bella Italia en auto’s mogen niet over de camping rijden. Dit vonden wij wel een groot pluspunt van de camping. 

Ook deze camping heeft twee grote zwembaden, waaronder ook een zwembad voor kinderen. Ook heeft het zwembad twee glijbanen voor de kinderen. Je kan je hier ook prima een gehele dag vermaken met het gezin. Eigenlijk is deze camping te vergelijken met camping Bella Italia en ook op deze camping is zowel overdag als in de avond genoeg entertainment.  

Kijk voor meer informatie over camping Altomincio Village even hier. 

#3 Piani Di Clodia: deze camping ligt niet in Peschiera del Garda, maar in de populaire plaats Lazise. Deze camping is erg kindvriendelijk, doordat er een heel waterpark bij deze camping ligt met maar liefst zeven verschillende glijbanen. De camping heeft een Nederlands animatieteam en ook een miniclub voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. 

Kijk voor meer informatie over camping Piani Di Clodia even hier. 

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #1: Funivia Malcesine Monte Baldo

Het letterlijke hoogtepunt van het Gardameer is Monte Baldo.

Je hebt hier een prachtig uitzicht over het Gardameer vanaf deze berg. Met de kabelbaan https://funiviedelbaldo.it/en/ kun je hier omhoog vanuit het plaatsje Malcesine. Er zijn verschillende wandelingen te maken hier en uiteraard is het ook mogelijk om de route van de berg naar beneden te lopen. 

Naast wandelen kun je hier ook mountainbiken en in de winter zelfs skiën. Het eerste jaar dat we het Gardameer bezocht hebben, hebben we hier de kabelbaan genomen naar boven en genoten van het mooie uitzicht. Houdt er wel rekening mee dat het fris kan zijn bovenop de berg.

Het tweede jaar zijn we hier wederom naar boven gegaan, maar nu om te paragliden! Wij vonden dit een fantastische ervaring, omdat je echt een prachtig uitzicht hebt en je letterlijk over het Gardameer heen zweeft.

Er zijn verschillende organisaties die deze vluchten aanbieden.

Tandem paragliding: Hier kost een vlucht 170 euro per persoon. 

Roberto paragliding: op de website konden wij de prijs niet vinden van een vlucht. 

In principe hoef je bij de meeste organisaties niet veel zelf mee te nemen. Je krijgt meestal een windjack van de organisatie zelf. Wel is het makkelijker om schoenen aan te doen dan slippers, aangezien je die onderweg kunt verliezen. Over het algemeen krijg je in de mail van de organisatie waarbij je boekt, precies omschreven wat je allemaal mee moet nemen.

Je gaat met de instructeur samen in de lift en dan spring je samen van de berg af. Sanne heeft bij ons hoogtevrees, maar vond dit absoluut niet eng. Je krijgt er wel een rustgevend gevoel van als je zo van de berg afzweeft.

Uiteindelijk land je in een weiland aan het meer bij het plaatsje Malcesine. In dit dorpje kun je ook prima een hapje eten voor of na je vlucht.

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #2: Sirmione

Sirmione is de plaats aan de zuidkant van het Gardameer dat het meest bezocht wordt door toeristen en dat is ook wel terecht. Als je deze plaats inloopt, lijkt het of je een kasteel binnenwandelt. Het dorpje is ook gebouwd rondom het kasteel in de vijftiende eeuw.

Dit kasteel kun je bezoeken tegen betaling en ook hier heb je bovenop het kasteel een prachtig uitzicht over het Gardameer. Kinderen en tieners mogen gratis naar binnen.

Zeker in de zomer is het erg druk in het plaatsje en sta je richting het dorpje zeker in de file. Er zijn net buiten het plaatsje drie verschillende betaalde parkeerplaatsen waar je de auto kunt parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je zo het dorp in.

Er is een toeristentreintje die door het plaatsje gaat, maar wandelen langs het water en de verschillende strandjes is ook een prima optie.

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #3 Milaan

Milaan ligt niet aan het Gardameer, maar met de auto ben je er in minder dan twee uurtjes. Je kunt ook vanuit de plaats Peschiera del Garda de trein nemen en die doet er minder dan een uur over. Je stapt dan uit in het centrum van Milaan.

De bekendste bezienswaardigheid in Milaan is de dom van Milaan. Dit is de derde grootste kathedraal van Europa. Je kunt op het dak lopen van de kathedraal en wil je de lange wachtrij skippen in de zomer, dan kun je deze vooraf online boeken.

Op hetzelfde plein waar de dom van Milaan te vinden is, ligt het Galleria Vittorio Emanuel II. Dit is een winkelcentrum met alle duren merken.

Voor voetballiefhebbers mag een bezoek aan San Siro niet ontbreken. Toen wij er waren, moest toevallig Inter Milaan net spelen en konden we in het centrum van de stad overal kaartjes voor de wedstrijd kopen.

Benieuwd wat er allemaal in Milaan te doen is? Lees dan het reisblog Milaan bezienswaardigheden. Dit is een redelijk volledig lijstje met alle bezienswaardigheden. 

Wil je graag een nachtje blijven slapen in Milaan en zoek je een hotel klik dan hier

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #4 Verona

Verona is een prachtige stad en staat voornamelijk bekend vanwege Romeo en Juliet. Het huis uit de veertiende eeuw is hier ook te bewonderen (Casa di Giulietta).

Ook is er aan het begin van de stad een groot amfitheater, waar je op de foto kunt met mannen die als gladiator verkleed zijn en een centje proberen bij te verdienen. Je kunt dit amfitheater ook van binnen bekijken met een tour.

In dit amfitheater is het zelfs mogelijk om naar de opera te gaan. 

Verona is een compacte stad en de meeste bezienswaardigheden zijn makkelijk te voet te bereiken. 

Er is een mogelijkheid om gratis te parkeren in Verona. De parkeerplaats aan Viale Colonnello Gailliano, tegenover Porta Palio is gratis en het is vanaf hier nog een minuut of twintig lopen naar het centrum toe.

Wil je overnachten in Verona, klik dan hier. 

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #5 Venetië

Op 1,5 uur rijden van het Gardameer ligt het wereldberoemde plaatsje Venetië. Venetië is bekend vanwege de kanalen, gondels en de romantische steegjes.

Ben je van plan om veel bezienswaardigheden in Venetië te bezoeken dan kun je de Venice City Pass aanschaffen. Met deze pas kun je gebruik maken van het openbaar vervoer, de watertaxi’s en heb je toegang tot verschillende kerkjes, musea en het Dogepaleis.

Het bekendste plein in Venetië is het San Marco plein met de beroemde San-Marcobasiliek. Het plaatsje is leuk om doorheen te lopen en mooie foto’s te maken in de verschillende straatjes. De bekendste brug is de Rialto-brug in het centrum van Venetië.

Wij vonden zelf de gondels wat te prijzig, maar zijn wel met de watertaxi door de grachten gevaren. In Venetië kun je je prima een dag vermaken, maar dan heb je het plaatsje ook wel gezien.

Wil je graag een nacht in Venetië blijven slapen klik dan hier. 

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #6 Gardaland

In het zuiden van het Gardameer dicht bij de plaats Peschiera del Garda ligt het pretpark Gardaland. Het pretpark heeft maar liefst veertig verschillende attracties en heeft attracties voor de allerkleinste kinderen, maar ook spectaculaire attracties voor oudere kinderen.

Het park is in drie verschillende thema’s opgedeeld. Je hebt het gedeelte Fantasy voor de kleinste kinderen, adventure voor alle leeftijden en adrenaline is meer voor de wat oudere kinderen.

Naast het pretpark is er ook nog een groot aquarium. In maar liefst 40 verschillende tanks, zijn meer dan honderd verschillende dieren te vinden en in totaal zijn er 5000 zeedieren.

Heb je een kaart voor het pretpark gekocht, dan betaal je voor het aquarium 5 euro extra en zonder pretparkticket betaal je 10 euro per persoon.

In 2021 is de planning dat er ook nog een groot Legoland waterpark bij komt. Hierdoor wordt het gehele complex rondom het pretpark steeds groter en is een dag niet meer genoeg om alles te bezoeken.

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #7 Lazise

Het dorpje Lazise mag zeker niet ontbreken in de lijst met Gardameer bezienswaardigheden. Het oude centrum van Lazise is geheel autovrij en je kunt hier heerlijk wandelen door de middeleeuwse straatjes.

Wanneer je de auto aan de zuidkant van de stad hebt geparkeerd, kun je door de oude stadspoort naar het kleine haventje lopen. In het centrum heb je het oude kerkje van San Nicole (Chiesa di San Nicolo) wat je kunt bezoeken. Ook in dit plaatsje zijn er genoeg terrasjes om lekker te eten!

Vind je het leuk om op je vakantie marktjes te bezoeken, dan is er op woensdag een markt bij het plaatsje.

Om te overnachten in deze plaats klik dan hier. 

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #8: Bardolino

Ook dit plaatsje ligt aan het zuidoosten van het Gardameer. Ook dit plaatsje heeft een leuke haven met een wandelpromenade.

Vanuit de haven kun je lopen over een groot plein naar de Kerk Santi Nicole e Severo.

Wij bezochten deze plaatsjes meestal tegen de namiddag. Na een dag op het zwembad geweest te zijn, was het leuk om in de namiddag het plaatsje te bezoeken en hier wat te eten. Op die manier zorgde we ervoor dat we op de camping ook niet meer hoefde te koken. Het is tenslotte wel vakantie ;).

Wij vonden het oude centrum van de meeste plaatsen wel op elkaar lijken. Meestal autovrij en kronkelige wegen met vaak losse stenen met voornamelijk toeristische winkeltjes en gezellige pleintjes waar je iets kunt eten en drinken.

Voor de mensen die van wijn houden is een bezoek aan het wijnmuseum van Bardolino aan te raden. Bij wijnhuis Zeni kun je een rondleiding boeken met een gids en wijntjes proeven. In de buurt van Bardolino (op een paar minuten rijden met de auto) kun je ook een hapje eten aan het water bij Locanda San Vigilio, waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. 

Om te overnachten in dit plaatsje klik dan hier

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #9: Isola del Garda

Isola del Garda is een eiland in het Gardameer, wat je kunt bezoeken met een bootje. Vanuit verschillende bestemmingen aan het Gardameer vertrekken er bootjes naar dit eiland toe. Hierdoor kan het zeker in de zomer af en toe best druk zijn. 

Wij vonden het varen met de boot over het meer een fijne bezigheid, maar het bezoek aan het eiland wat langdradig. Zeker met onze jonge dochter die weinig geduld heeft.

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #10: Peschiera del Garda

Peschiera del Garda wordt ook wel het Venetië van het Gardameer genoemd en dat is lichtelijk overdreven. Het is zeker een leuk plaatsje om even te bezoeken en een hapje te eten en voor een paar uurtjes kun je je hier prima vermaken.

Vanuit de camping Bella Italia konden we met een heel toeristisch treintje van de camping naar het centrum van Peschiera del Garda toe.

Op het plein Piazza Ferdinando di Savoia kun je de kerk van San Martino bezoeken. Bij Viale Cordigero heb je een aantal terrasjes waar je lekker aan het water kunt eten en drinken. Ook dit plaatsje is leuk om een paar uur te bezoeken.

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #11: Mantova

Mantova ligt niet aan het Gardameer en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het Gardameer (Peschiera del Garda). De stad wordt aan drie kanten omgeven door drie grote meren.

De stad is niet super groot en makkelijk te bewandelen. De bekendste bezienswaardigheid is het paleis Ducale. Het is één van de grootste paleizen van Europa.

Aan paleizen is er in deze stad geen gebrek, aangezien je nog twee paleizen kunt bezoeken. In Castello di San Giorgio kun je mooie fresco’s bewonderen en in Palazzo Te kun je het paleis ook van de binnenkant bewonderen. Dit laatste paleis ligt wel aan de rand van de stad en is ongeveer een half uur lopen vanaf het centrum.

Je hebt twee grote pleinen (Piazza Mantegna en Piazza del Erbe) die het hart van de stad vormen. Aan beide pleinen staan verschillende mooie gebouwen zoals de basiliek di Sant’Andrea.

Op donderdag staat er altijd een markt in de stad.

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #12: Salo

In het westen van het Gardameer ligt het plaatsje Salo en staat bekend om de lange boulevard dat het plaatsje heeft. Aan deze boulevard zitten heel erg veel gezellige cafeetjes met uitzicht op het meer.

In het plaatsje Salo staat de grootste kerk van het Gardameer, de Duomo Santa Maria Annunziata. De kerk kun je gratis bezoeken, maar tussen de middag is de kerk wel gesloten. Ook mag je geen foto’s binnen maken.

Ook hier heb je wederom een autovrije winkelstraat, waarbij je rekening moet houden dat de winkels van 1 tot half vier gesloten zijn.

Tip: in Salo kun je ook een beachclub Mokai Beach bezoeken.  Je kunt hier ligbedden huren en op het terras een drankje doen. In de avonduren is er vaak live muziek. Ook kinderen kunnen hier prima eten, aangezien ze ook tosti’s, pizza’s en frietjes verkopen.

gardameer bezienswaardigheden
gardameer bezienswaardigheden

Gardameer bezienswaardigheden met kinderen #13: Het noorden van het Gardameer

Het noorden van het Gardameer wordt een stuk minder bezocht door toeristen, maar ook hier heb je verschillende mooie plaatsjes liggen. Wij hebben zelf deze plaatsjes niet bezocht, maar wilde jullie ze toch niet onthouden. We maken hieronder een korte opsomming van de verschillende plaatsjes.

  • Riva del Garda: dit is het meest noordelijke dorpje van het Gardameer. Dit dorpje ziet er anders uit dan de andere dorpjes rondom het Gardameer. Het gebied is een stuk bergachtiger en mountainbiken is hier een populaire bezigheid. Ook hier is een burcht en het centrum is ook autovrij.
  • Arco: bij dit plaatsje ligt op een heuvel een middeleeuws kasteel. Ook hier staat het dorp in het teken van activiteiten als wandelen en fietsen. Er liggen rondom het plaatsje verschillende wandelpaden, waar je mooie wandelingen kunt maken.
  • Torbole: in dit dorp draait het om de activiteit windsurfen. Zeker in de namiddag kan het hier stevig waaien, waardoor ook de gevorderde surfers en zeilers aan hun trekken komen.
  • Canale di Tenno: dit middeleeuwse plaatsje heeft veel fonteinen, kleine binnenplaatsjes en smalle straatjes.
  • Lago di Tenno: dit meer ligt op 15 minuten rijden van Riva del Garda. Het meer is vooral bekend om zijn blauwe water. Je kunt hier mooie wandelingen maken door de natuur.

Je kunt in theorie in vijf uur een rondje maken rondom het Gardameer, maar zeker in de zomer is dit lastig haalbaar. Het is dan erg druk met toeristen en bij veel dorpjes kan er file ontstaan.

Beste reistijd Gardameer met kinderen

De beste reistijd voor het bezoeken van het Gardameer zijn de zomermaanden. Het weer is dan over het algemeen erg goed. In de maanden juli en augustus is het wel heel erg druk rondom het Gardameer en heb je grote kans dat je bij het bezoeken van sommige bestemmingen in de file komt te staan. Heb je de kans om buiten deze twee maanden op vakantie te gaan dan zijn de maanden juni en september nog prima maanden om het meer te bezoeken. Je hebt dan over het algemeen nog prima weer en er zijn een stuk minder toeristen.

Scroll naar boven