Zwarte woud met kinderen

Je kunt een prima vakantie houden in het Zwarte Woud met kinderen. Zeker als je van een actieve vakantie houdt in de natuur, is deze regio in het zuiden van Duitsland een uitstekende plek voor een vakantie met het gezin. Het Zwarte Woud heeft zijn naam te danken aan dat de regio van het Zwarte Woud voor zo’n 60 procent bedekt is met bomen. Voor kinderen is hier genoeg te doen om je er minimaal een week te vermaken. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in het Zwarte Woud met kinderen op een rij voor jullie. 

Zwarte Woud met kinderen: zwarte woud kaart

Veel van de onderstaande beschreven bezienswaardigheden en activiteiten zijn gratis, wanneer je in het bezit bent van een Zwarte Woud kaart. Je kunt hierdoor veel geld besparen tijdens je vakantie in het Zwarte Woud met kinderen. We zetten de verschillende kaarten op een rij!

Zwarte Woud kaart: je hebt van de Zwart Woud kaart twee verschillende versies. De basiskaart en de kaart365 . Bij de eerste kaart krijg je voor drie dagen gratis toegang bij meer dan 190 attracties in de regio Zwarte Woud. De tweede kaart is geldig voor het gehele jaar, maar dat is uiteraard voor alleen een vakantie in het Zwarte Woud met kinderen niet nodig. Ook is er een optie om een kaart te kopen voor drie dagen, waarvan je dan een dag naar het pretpark Europapark gaat met het gezin. Kijk vooraf even welke activiteiten jullie willen ondernemen en reken daarna uit of de kaart voordelig voor jullie is. 

Hochschwarzwald Card: een andere kaart die voordelig kan zijn als je naar het Zwarte Woud met kinderen gaat is deze kaart.  Je krijgt deze kaart als je bij één van de 500 accommodaties twee overnachtingen boekt in de regio en de kaart geeft korting of gratis toegang bij meer dan 100 attracties. Het kan dus voordelig zijn om één van de accommodaties te boeken, waarbij de kaart wordt aangeboden als je veel wilt gaan ondernemen met het gezin in het Zwarte Woud.

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Zwarte Woud met kinderen: De natuur ontdekken

Uiteraard heb je in het Zwarte Woud voldoende mogelijkheden om de natuur op te zoeken met het gezin. Wij zetten de leukste activiteiten hier op een rij.

#1 Baumwipfelpfad: dit pad ligt in de bossen en je loopt hier tussen de bomen door. Onderweg kunnen kinderen klimmen en klauteren op een alternatief pad, naast het reguliere pad. Op het einde van het pad kom je bij een toren, die langzaam in rondjes omhoog loopt en waar in het midden een hele lange glijbaan is gemaakt. Voor kinderen natuurlijk heel gaaf om van deze glijbaan naar beneden te glijden. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de bossen. Naast deze toren ligt ook nog een groot avonturenbos,  waar je voor een paar euro echt een megaspeeltuin hebt in de bossen. Ook in dit avonturenbos kun je je prima een aantal uurtjes vermaken. 

#2 Avonturenpad Bächlewald: deze wandelroute is 4,5 km lang en het terrein is iets heuvelachtig. De totale wandeling duurt ongeveer 2 uur.  Tijdens de wandeling kom je langs de ‘Willy-Kern-Hütte’ waar je kunt picknicken. Langs het wandelpad vindt je maar liefst 34 informatieborden en zijn er ook op acht plekken speeltoestellen voor de kinderen waar ze kunnen klimmen en klauteren. Aan het eind van de route kom je bij herberg ‘Waldseeterrasse’, waar je wat kunt eten en drinken. Tevens is bij dit restaurant een speeltuin en kun je er midgetgolven. 

#3 Watervallen van Triberg: deze watervallen zijn één van de populaire bezienswaardigheden in het Zwarte Woud met kinderen. De watervallen van Triberg zijn één van de grootste watervallen van Duitsland. Bij de watervallen kun je een mooie wandeling maken van 2,5 kilometer met je kinderen. Onderweg heb je een aantal punten waar je een mooi uitzicht hebt. In de buurt van de watervallen is ook nog een klimpark met hangbruggetjes en een klimwand. Houdt er rekening mee dat je moet betalen om de watervallen te kunnen zien. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

#4 Avonturenpad Schlühüwanapark: deze 2,6 kilometer lange wandeling gaat langs verschillende speeltoestellen en tijdens de wandeling kom je allerlei kabouters en andere figuren tegen. Er is een kiosk bij dit park waar je wat drinken kunt kopen en in de zomer kunnen kinderen zwemmen in de zwemvijver. 

#5 Waterpad Sulzbachtal: in de buurt van het dorp Sulz vindt je het waterpad Sulzbachtal. Deze wandeling is 4,5 km lang en prima te wandelen met kleine kinderen. Tijdens de wandeling kom je allerlei leuke obstakels en interactieve informatieborden tegen. Kinderen leren tijdens deze wandeling alles over de omliggende natuur. Je kunt deze route alleen bewandelen van mei tot en met september. Via allerlei loopbruggen loop je naar het einde van de route dat ligt bij de Rennweghütte. Tijdens de route kunnen kinderen bij vijf water werkstations proefjes doen.

#6 Baumkronenweg Waldkirch: ook dit is een wandeling tussen de bomen, waarbij je ook tijdens de wandeling meer informatie krijgt over de natuur en de omgeving. Je hebt tijdens de wandeling ook een prachtig uitzicht over de stad Waldkirch. Ook is er een speeltuin met veel houten speeltoestellen, waar kinderen kunnen spelen. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Zwarte Woud met kinderen: leuke steden in de regio

De regio van het Zwarte Woud heeft twee grote steden die we hieronder bespreken. 

#7 Karlsruhe: in deze groene stad kun je je makkelijk een tot twee dagen vermaken met je kinderen. Er zijn in deze stad veel parken met leuke speeltuinen, zwembaden, een leuke dierentuin dat net lijkt op een groot stadspark en ook een leuke berg waar je veel met de kinderen kunt doen en een prachtig uitzicht hebt met je kinderen. Lees onze aparte blog over deze stad. 

#8 Freiburg: vooral de oude binnenstad is leuk om te bezoeken. De oude binnenstad van Freiburg is volledig autovrij. Er rijden alleen trams door de winkelstraat Kaiser Joseph Strasse. Je vindt hier veel middeleeuwse gebouwen en ook veel gezellige terrasjes. 

Karlsruhe met kinderen
Karlsruhe met kinderen

Zwarte Woud met kinderen: Pretparken

Er zijn tijdens een vakantie naar het Zwarte Woud met kinderen meerdere opties wat betreft pretparken. We zetten hieronder de belangrijkste op een rij. 

#9 Badeparadies Schwarzewald: aangezien weinig hotels een zwembad hebben, is er in de regio een samenwerkingsverband opgestart en hebben ze één groot tropisch zwembad gebouwd voor de gehele regio van het Zwarte Woud. Dit grote zwembad in de buurt van het meer Titisee heeft maar liefst 18 zwembaden en in totaal 23 glijbanen. 

Er zijn verschillende glijbanen voor verschillende leeftijdscategorieën. Bij sommige glijbanen moet je met een band van de glijbaan af en bij sommige glijbanen met een matje. Wat dat betreft kun je je hier makkelijk een hele dag vermaken met de kinderen. Dit zwembad is ook zeker een goede optie als het wat minder weer is en je toch iets wil gaan doen in het Zwarte Woud met kinderen. 

Het is echt een prachtig zwembad en je hebt er ook heel veel ligbedjes om even een boekje te lezen binnen of buiten. Ook bij dit zwembad kun je een paar uur gratis naar binnen met de Hochschwarzwald card.

#10 Europapark: het grootste pretpark wat je in het Zwart Woud met kinderen kunt bezoeken is het Europapark. Het is één van de grootste en mooiste pretparken van Europa. Om het pretpark volledig te bezoeken, moet je eigenlijk wel twee dagen uittrekken. 

Het pretpark is ingedeeld in landenthema’s, waaronder veel landen uit Europa (ook Nederland is vertegenwoordigd). In het gebied van een bepaald land is alles in het thema. Zo is het personeel gekleed in de stijl van het land en zijn ook de gebouwen, restaurants en zelfs de prullenbakken in stijl van het betreffende land. 

In het pretpark vindt je meer dan 100 attracties. Zo zijn er bijvoorbeeld al 13 verschillende achtbanen. Bij de aanschaf van de Zwarte Woud kaart, krijg je korting bij dit pretpark.  

Karlsruhe met kinderen
Karlsruhe met kinderen

#11 Ravenburger Spieleland: dit is een pretpark voor vooral de jongere kinderen (tot 12 jaar). In totaal heeft het pretpark meer dan 70 attracties verdeeld over acht themagebieden. Het is eigenlijk gewoon één grote speeltuin met verschillende kleinere attracties zoals een treintje, achtbaan, waterbootjes en rodelbaan. Voor jonge kinderen is dit pretpark echt fantastisch en je hebt minimaal een dag nodig om alles te doen wat er in het pretpark wordt aangeboden. Een hele leuke activiteit wanneer je in het Zwarte Woud met kinderen bent!

#12 Alternativer Wolf- und Bärenpark Schwarzwald: dit is een park met wolven en beren die worden opgevangen, omdat ze niet meer in het wild kunnen leven. Je kunt van vrij dichtbij de verschillende beren en wolven zien die hier opgevangen worden. Daarnaast zit bij het dierenpark een leuke natuurspeeltuin voor de kinderen. 

#13 Steinwasen Park: dit is een combinatie van een pretpark en een dierenpark. Je hebt hier een grote speeltuin liggen voor de kinderen. Daarnaast zijn er verschillende attracties zoals een rodelbaan, een glijbaan waar je met een piranha bootje vanaf gaat, een achtbaan treintje, kleine bootjes en nog meer kleine attracties voor kinderen. Ook heeft het pretpark een binnenspeeltuin, voor wanneer het wat minder weer is. De dieren die je hier vindt zijn in de categorie boerderijdieren zoals geiten, varkentjes en herten.  Wat dat betreft kun je hier makkelijk een halve dag vermaken. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Zwarte Woud met kinderen: speelplezier

Zoals je hierboven al hebt gelezen zijn er genoeg speeltuinen in de regio Zwarte Woud. Toch is er in het Zwarte Woud met kinderen nog meer te beleven op het gebied van spelplezier en we zetten de leukste twee activiteiten hier op een rij. 

#14 Kletterwald op de Feldberg: dit is een activiteit met kinderen waar je ook makkelijk een dag voor kunt uittrekken. Zo heb je hier Fundora klimbos met zes verschillende parcours voor kinderen van alle leeftijden. Kinderen vanaf drie jaar kunnen hier klimmen en klauteren tussen de bomen. Zij kunnen een route klimmen, waarbij ze een meter boven de grond zijn. Voor de oudere kinderen wordt er op hogere hoogte geklommen. Vooraf krijgen de kinderen een instructie van een instructeur en kunnen ze oefenen. Deze activiteit duurt ongeveer 2 uur. Bij het kletterwald ligt ook nog een kleine speeltuin voor kinderen. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Ook bij slecht weer kun je hier prima naar toe gaan, omdat er ook een heel indoorklimpark voor kinderen bij zit. Hier zijn ook verschillende trampolines in de ruimte en ze hebben hier ook een indoorschaatsbaan. Ook met de Zwarte Woud kaart kun je deze activiteiten gratis ondernemen met je kinderen. 

Wat ook leuk is om hier te doen is om met de kabelbaan op hetzelfde terrein naar boven te gaan en de uitkijktoren boven op de berg te bezoeken. Vanaf de kabelbaan is het nog twee minuten lopen boven naar de toren en ook de toren kun je met je kaart gratis bezoeken. Daarnaast kun je ook nog een wandeling maken van 1,8 kilometer op het Wichtelfpad, waar je tijdens de wandeling overal kabouters tegenkomt. Op het terrein ligt ook Haus der Natur, wat een bezoekerscentrum is met veel informatie over het natuurpark Süd Schwarzwald. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

#15 Rodelbanen: je hebt verschillende rodelbanen die je in het Zwarte Woud met kinderen kunt aan doen. Uiteraard is het geen activiteit in het Zwarte Woud met kinderen dat je een halve of hele dag doet, maar desondanks is het leuk om met je kinderen van één van de banen af te gaan een keer. We zetten er een aantal op een rij: 

Rodelbaan Poppeltal: deze baan is 1500 meter lang en er zitten weinig bochten in, waardoor je behoorlijk snelheid maakt. Je hebt bij deze rodelbaan ook een midgetgolf baan en ook een klimbos. 

Rodelbaan Gutach: deze rodelbaan is 1150 meter lang en heeft redelijk veel bochten. Voorafgaand aan iedere bocht staat duidelijk aangegeven als je moet afremmen. Je kunt een kaart kopen voor zes ritjes en dan krijg je korting op de enkele ritprijs. Bij de rodelbaan zit ook een kleine speeltuin. 

–  Rodelbaan Todtnau: dit is de langste en meest spectaculaire rodelbaan van het Zwarte Woud. De rodelbaan is 2,9 kilometer lang en heeft veel steile bochten en plotselinge hoogteverschillen. Kinderen vanaf drie jaar met een lengte van minimaal 95 cm mogen onder begeleiding van één van de ouders de baan af en kinderen vanaf acht jaar met een minimale lengte van 1,40 meter mogen alleen van de baan af. 

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Zwarte Woud met kinderen: overige activiteiten

De laatste twee activiteiten in het Zwarte Woud met kinderen konden we niet echt ergens onder de andere thema’s indelen en hebben we dus bij overige geplaatst. 

#16 Varen op Titisee en Schluchsee: op beide meren kun je zelf met een boot varen of een rondvaart boeken. Titisee is het hoogstgelegen meer van Duitsland. Het meer is prachtig en naast de rondvaarten van een half uur die je kunt boeken, kun je ook electrische bootjes en waterfietsen huren. Bij Titisee is een hele grote parkeerplaats en er zit een toeristisch dorpje bij. Aan de andere kant van het meer kun je eventueel zwemmen. Bij het meer Schluchsee is het eigenlijk precies hetzelfde als bij Titisee qua voorzieningen. Hier heb je ook nog een klein waterparkje met een flinke glijbaan. Het is aan het meer en je kunt hier prima in het zonnetje liggen. De meeste van de rondvaarttochten die hier aangeboden worden zijn gratis met de Zwarte Woud kaart. 

#17 Openluchtmuseum Gutach: dit is een klein openluchtmuseum met een aantal boerderijen, waar ze oude ambachten laten zien. Kinderen kunnen onderweg spelletjes spelen of een speciale route nemen waar volwassenen niet mogen komen. Ook is er een leuke speeltuin met waterspeelplaats bij het museum. Je leert hier hoe mensen hier vroeger leefden en de medewerkers zijn ook gekleed in traditionele kleding.  

Zwarte Woud met kinderen
Zwarte Woud met kinderen

Waar slapen in het Zwarte Woud met kinderen

Budget hotel: Berggasthof & Hotel Brend

Middenklasse hotel: Hotel Das Landhaus

Luxe hotel: Hotel Rebenhof

Voor het zoeken naar andere hotels in het Zwarte Woud met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Zwarte Woud met kinderen

Milieusticker: houdt er rekening mee dat op sommige plaatsen en delen van de regio het Zwarte Woud je een milieusticker nodig hebt als je met de auto het gebied bezoekt.  Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Klimaatinformatie voor een vakantie naar het Zwarte Woud met kinderen

Beste reistijd voor een vakantie naar het Zwarte Woud met kinderen

Scroll naar boven