Zuid-Holland met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: 22 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt in de provincie Zuid-Holland met kinderen je weken vermaken als je dat wil. Er is enorm veel te doen in deze provincie en we hebben daarom ook al heel wat weekendjes hier doorgebracht met onze dochter. Zo heb je leuke steden, mooie stranden, toffe activiteiten en hele leuke pretparken voor kinderen. Zuid-Holland heeft het allemaal! Op basis van al onze bezoeken aan deze provincie zetten we de leukste activiteiten in Zuid-Holland met kinderen op een rij. 

Leiden met kinderen
Kralingse bos met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: leuke steden

Je kunt in Zuid-Holland met kinderen een aantal leuke steden bezoeken waar enorm veel te doen is voor gezinnen. We zetten hieronder de leukste steden in Zuid-Holland op een rij. 

#1 Rotterdam: dit is de grootste stad van de provincie en hier is ook het meeste te doen voor gezinnen met kinderen. In Rotterdam kun je makkelijk een week op vakantie gaan en je dan nog geen moment vervelen. Zo heb je één van de mooiste dierentuinen van Nederland (Diergaarde Blijdorp), heb je er één van de leukste musea van Nederland (Maritiem museum) en ook nog een heel leuk pretpark (Plaswijckpark) waar je je makkelijk een dag kunt vermaken met het gezin. 

Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over de stad vanaf de Euromast, heb je een super leuk bos wat je kunt bezoeken en is het ook zeker leuk om met kinderen even binnen te kijken bij de markthal. Wil je alle activiteiten van Rotterdam op een rij zien lees dan onze uitgebreide blog Rotterdam met kinderen over de stad. 

#2 Den Haag: dit is de tweede grootste stad van de provincie Zuid-Holland en ook hier kun je je prima een aantal dagen vermaken met het gezin! De stad heeft namelijk twee leuke kindermusea (Kinderboekenmuseum + Museon) die je kunt bezoeken en ook twee verschillende pretparken (Madurodam en Drievliet) die leuk zijn om te bezoeken. Ook kun je in de zomer vanuit de stad Den Haag heel makkelijk naar het strand. Een van de bekendste strandgebieden van Nederland, Scheveningen ligt in Den Haag. Wil je meer weten over wat je allemaal in Den Haag kunt doen met het gezin, lees dan onze blog Den Haag met kinderen

#3 Leiden: dit is één van de leukste steden die je in Zuid-Holland met kinderen kunt bezoeken en dat komt mede door de leuke binnenstad. In de zomer zitten alle terrassen vol en varen er door de grachten overal bootjes. Je kunt door deze binnenstad ook een leuke kinderwandeling maken die in het teken staat van de schilder Rembrandt. Daarnaast heeft Leiden twee topmusea (Corpus en Naturalis) die erg leuk zijn om met kinderen te bezoeken. Voor meer informatie over deze stad lees onze blog Leiden met kinderen.  

Rotterdam met kinderen
Leiden met kinderen

#4 Delft: deze stad staat bekend om zijn blauwe porselein, maar gezinnen kunnen zich hier ook prima een dag (of twee) vermaken. Delft heeft namelijk een aantal hele leuke speeltuinen in de stad die je kunt bezoeken. Zo zijn er verschillende waterspeeltuinen die je kunt bezoeken met kinderen en ook een aantal speeltuinen die op loopafstand liggen van het centrum van de stad. Daarnaast is het centrum van Delft met zijn grachten ook zeker de moeite waard om te bezoeken met het gezin. Wil je uitgebreidere informatie over wat je allemaal in Delft kunt doen, lees dan onze blog Delft met kinderen

#5 Dordrecht: dit is misschien niet de eerste stad, waaraan je denkt als je het over leuke steden in Zuid-Holland met kinderen hebt, maar toch zijn hier genoeg leuke dingen te doen. Zo kun je in Dordrecht nationaal park de Biesbosch bezoeken en ligt hier ook een heel tof klimbos voor kinderen om te bezoeken. Ook Recreatieoord Binnenmaas ligt om de hoek, waar kinderen van alles kunnen doen in deze megaspeeltuin. Ook een bezoek aan Kinderdijk met zijn vele molens is vanuit Dordrecht snel gedaan. Lees onze blog Dordrecht met kinderen voor meer informatie over deze stad. 

Klimbos Dordrecht met kinderen
Leiden met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: pretparken

Je kunt in Zuid-Holland met kinderen ook naar een aantal leuke pretparken. We zetten de leukste pretparken hieronder op een  rij!

#6 Duinrell: dit vinden wij veruit het leukste pretpark van deze provincie. Het pretpark heeft enorm veel attracties voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen en je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken. Wij hebben een nachtje geslapen op de camping bij het pretpark en we kunnen ons heel goed voorstellen dat gezinnen hier een heel weekend naar toe gaan. Naast het pretpark met al zijn attracties is er ook nog een super leuk waterpark bij, waar je een paar uur naar toe mag. Dit waterpark heeft enorm veel verschillende glijbanen en is ook zeker een aanrader om te bezoeken. Kijk voor meer informatie over dit park op onze blog Duinrell met kinderen

#7 Drievliet: dit pretpark in Den Haag, heeft veel attracties die je op de kermis ook tegenkomt. Dit pretpark is vooral leuk voor wat jongere kinderen en de meeste attracties zijn ook voor deze doelgroep bedoeld. Een groot voordeel van het pretpark is dat kinderen in alle attracties mogen (al dan niet onder begeleiding van de ouders). Ook zijn er genoeg speeltoestellen voor de kinderen aanwezig in het pretpark. Wij hebben het park verschillende malen bezocht en vermaken ons hier iedere keer de hele dag.

Duinrell met kinderen
Den Haag met kinderen

#8 Madurodam: een exacte beschrijving van Madurodam vinden wij lastig te geven, maar wij zetten hem in het rijtje van leukste pretparken in Zuid-Holland met kinderen. Dit komt omdat naast dat je Nederland in het klein kunt bewonderen er ook genoeg attracties zijn bij dit park. Zo kunnen kinderen met een kanon schieten, voetballen in een veld met led verlichting en een vluchtje maken in een vliegtuig. Daarnaast zijn er in het park verschillende speeltuinen, waardoor je je hier prima een hele ochtend of middag kunt vermaken met het gezin. 

#9 Plaswijckpark: dit park ligt in Rotterdam en wij hadden er in eerste instantie nog nooit van gehoord. Dat is eigenlijk onterecht want dit is een heel leuk pretpark, waar je met kinderen een hele dag kunt vermaken. Zo heeft dit park zowel binnen als buiten enorm leuke speeltuinen (vooral de binnenspeeltuin vonden wij origineel en leuk om te bezoeken). Ook kun je er wat dieren in het park bewonderen en kunnen kinderen bootje varen en op skelters rijden op een groot verkeersplein. In de zomer is het ook mogelijk om in de waterspeeltuin van het park te spelen. Wij waren er toen het park open ging en verlieten het park in de namiddag toen het park ging sluiten. 

Rotterdam met kinderen
Den Haag met kinderen

Zuid-Holland met kinderen:musea

Wij moeten eerlijk toegeven dat wij niet zo van de musea zijn, maar je kunt in Zuid-Holland met kinderen toch naar een aantal hele leuke musea. We zetten de leukste (die we ook allemaal bezocht hebben) op een rij. 

#10 Maritiem Museum: dit museum staat zeker in onze top 3 van meest kindvriendelijke musea van Nederland. Zo is er in het museum veel ruimte voor kinderen om te spelen, waardoor het bijna niet meer als museum aanvoelt. Zeker in het gedeelte van professor Plons kunnen kinderen zelf aan de slag met een hijskraan, pakketten en wagentjes. Ook in de rest van dit museum in Rotterdam is het gelukt om kinderen te blijven boeien. Hierbij heeft het museum verschillende activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Ook kun je net buiten het museum een hele leuke speurtocht doen bij de schepen. 

#11 Naturalis: dit museum in Leiden kenden we eigenlijk door Freek Vonk, maar die is in het museum nergens te bekennen met een onderdeel of zoiets. Dat maakt niet uit, want ook zonder Freek is het een leuk museum om te bezoeken. Je loopt in het museum door zeven verschillende zalen en kinderen kunnen in het museum een leuke speurtocht doen. Zeker de zaal met opgezette dino’s ziet er heel erg tof uit. Daarnaast kunnen kinderen hier veel activiteiten ondernemen zoals bijvoorbeeld bepaalde natuurvoorwerpen natekenen. Wij waren hier in de ochtend en hebben ons een hele ochtend uitstekend vermaakt in het museum. 

#12 Corpus: dit museum ligt ook in Leiden en staat in het teken van het menselijke lichaam. Je maakt hierbij een route door het menselijke lijf (de buitenkant van het museum ziet er al heel tof uit). Doordat je verschillende onderdelen levensgroot ziet en er ook bij de verschillende onderdelen beeld en geluid zit, maakt het ook voor kinderen (en ouders) heel aantrekkelijk om te bekijken. Wij vonden dit misschien wel het meest verrassende museum dat we bezocht hebben. 

Zuid-Holland met kinderen
Zuid-Holland met kinderen

#13 Kinderboekenmuseum: dit is ook een heel leuk museum om in Zuid-Holland met kinderen te bezoeken. Het klinkt misschien een beetje suf een kinderboekenmuseum, maar dat is het zeker niet. Kinderen kunnen hier ook weer veel spelen en je ziet hier in verschillende ruimte bekende kinderboeken terug zoals Dikkie Dik en Vos en Haas. Naast dat kinderen veel kunnen spelen in de verschillende ruimtes, kunnen ze zich ook verkleden. Er is in het museum genoeg te doen om je een hele ochtend of middag te vermaken met je kids. 

#14 Museon: dit is het wetenschapsmuseum van Den Haag en het doet wel een beetje denken aan het wetenschapsmuseum van Amsterdam: Nemo. Ook hier kunnen kinderen allerlei proefjes doen op het gebied van water, wetenschap, geschiedenis, ruimtevaart, geluid,  klimaat, mens en dier, vulkanen en aardbevingen, Romeinen en nog veel meer. Doordat kinderen zelf veel kunnen doen in dit museum vervelen ze zich hier niet snel. Wij hebben ons hier uitstekend vermaakt!

Den Haag met kinderen
Den Haag met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: leukste stranden

Je kunt in Zuid-Holland met kinderen ook prima naar het strand. Zo heeft de provincie meer dan 65 kilometer aan kustlijn. We zetten de leukste stranden hier op een rij van de provincie. 

#15 Scheveningen: dit is het bekendste strand dat je in Zuid-Holland met kinderen kunt bezoeken. Aan het strand liggen tientallen strandtenten en op de boulevard van Scheveningen is genoeg te doen voor kinderen. Zo kun je in het reuzenrad en is er ook een groot trampolinepark. Ook kun je hier een bezoek brengen aan Sea Life. Daarnaast kun je Legoland hier bezoeken. Hierdoor kun je een mooie afwisseling maken van spelen op het strand, lekker eten en drinken en een activiteit met het gezin ondernemen. 

#16 Noordwijk: ook op het strand van Noordwijk heb je genoeg leuke strandtenten om je te vermaken met kinderen. Toen wij het strand van Noordwijk bezochten hebben we geluncht bij de strandtent (Strandplaats), die aan de leuke speeltuin Speelzandt ligt. Een prima plek voor de kinderen om te spelen, terwijl de ouders op het gemak kunnen eten en drinken. 

#17 Katwijk aan Zee: ook hier heb je genoeg leuke strandtenten liggen aan het strand voor een hapje en een drankje. Vlakbij het strand kun je ook nog het Panbos in om een leuke wandeling te maken van ongeveer vier kilometer!

Renzy GPS tour met kinderen
Renzy GPS tour met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: overige activiteiten

#18 Natuurgebied de Biesbosch: dit is een van de mooiste natuurgebieden die je in Zuid-Holland met kinderen kunt bezoeken. Bij Biesboschcentrum Dordrecht kunt je fluisterbootjes huren en op deze manier het natuurgebied verkennen. Dit is wel één van de leukste manieren om het prachtige gebied te verkennen. Ook kun je een roeiboot, kano of SUP board huren om het gebied te verkennen. Bij het bezoekerscentrum in Dordrecht kun je ook nog wat meer informatie vinden over de bever en kunnen kinderen spelletjes doen. Voor meer informatie lees onze blog Biesbosch Dordrecht met kinderen. 

#19 Renzy GPS tour: een leuk vervoersmiddel om Zuid-Holland met kinderen te verkennen zijn de elektrische auto’s van Renzy. Wij huurden ze voor een paar uur en verkenden het gebied rond Lisse en Noordwijk. Je komt hier in de zomermaanden prachtige tulpenvelden tegen en het is super leuk om met deze kleine autootjes de weg op te gaan. Kinderen kunnen onderweg een fotospeurtocht doen, waarbij ze moeten proberen om een puzzel op te lossen. Onderweg krijg je allerlei informatie via audio in de auto over de omgeving. Wij schreven er de blog Renzy GPS tour met kinderen over. 

#20 Kralingse bos: dit bos in Rotterdam is zeker een aanrader om te bezoeken. Zo heb je in het bos een strand en een kikkerbadje, waar kinderen in de zomer verkoeling kunnen zoeken. Daarnaast heb je een kinderboerderij die je kunt bezoeken en is er ook een klimbos, waar kinderen tussen de bomen los kunnen gaan. Ook zijn er verschillende speeltuinen in het bos te vinden, waardoor je er prima een ochtend of een middag kunt doorbrengen als je de provincie Zuid-Holland met kinderen bezoekt. Wij schreven er de blog Kralingse Bos met kinderen over. 

Biesbosch met kinderen in Dordrecht
Renzy GPS tour met kinderen

#21 Klimbos Dordrecht: een van de leukste klimbossen die je in Zuid-Holland met kinderen kunt bezoeken is het klimbos van Dordrecht. Kinderen met een lengte van minimaal 1,20 meter kunnen hier verschillende parcours door de bomen afleggen. Wat wij zo leuk vinden aan dit klimbos is dat ook de wat jongere kinderen al vrij hoog in de bomen mogen klimmen, waardoor het voor hen ook een uitdaging is. Wij schreven er de blog Klimbos Dordrecht met kinderen over. 

#22 Diergaarde Blijdorp: de leukste dierentuin die je in Zuid-Holland met kinderen kunt bezoeken is de dierentuin in Rotterdam. De dierentuin is ingedeeld in verschillende werelddelen en naast het bekijken van dieren zijn er voor kinderen genoeg speeltuintjes en speeltoestellen om zich lekker uit te leven. Ook is er een binnenspeeltuin in de dierentuin voor wanneer het wat minder weer is. Lees voor meer informatie over deze dierentuin onze blog Diergaarde Blijdorp met kinderen. 

Diergaarde Blijdorp met kinderen
Klimbos Dordrecht met kinderen

Zuid-Holland met kinderen: waar slapen?

De provincie Zuid-Holland is uiteraard behoorlijk groot en je hebt hier natuurlijk genoeg accommodaties voor gezinnen om te overnachten. We zetten van een aantal leuke steden in de provincie verschillende opties op een rij om te overnachten met je kinderen. 

Rotterdam

Budget hotel: Hostel Room Rotterdam

Middenklasse hotel: SS Rotterdam

Luxe hotel: Urban Residences

Kijk voor een overzicht van alle hotels voor gezinnen in Rotterdam even hier.  

Den Haag:

Budgethotel: Easyhotel Den Haag

Middenklasse hotel: Hotel Ibis Den Haag City Centre

Luxe hotel: Marriott Hotel The Hague

Kijk voor het hele aanbod aan accommodaties voor gezinnen in Den Haag even hier. 

Leiden:

Budget hotel: Hilton Garden Inn Leiden

Middenklasse hotel: Tulip Inn Leiden Centre

Luxe hotel: Van der Valk Hotel Sassenheim – Leiden

Voor het hele aanbod van accommodaties in Leiden met kinderen kijk dan even hier. 

Urban Residences Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Scroll naar boven