Zagreb met kinderen: 5 leuke activiteiten

Je kunt in Zagreb met kinderen prima een weekend doorbrengen zonder je te vervelen, maar dan heb je ook wel alles gezien in deze hoofdstad van Kroatië. Wij bezochten Zagreb als onderdeel van onze reis door Kroatië en bezochten de hoofdstad dan ook twee dagen. Toen hadden we ook alles wel gezien. Voor gezinnen met kinderen zijn er een aantal leuke activiteiten die je in de stad kunt ondernemen. We zetten de leukste activiteiten in Zagreb met kinderen op een rij. 

Zagreb met kinderen
Zagreb met kinderen

Zagreb met kinderen #1: rondje door het centrum

Afgezien van de verschillende activiteiten die je in Zagreb met kinderen kunt ondernemen is het ook leuk om een rondje door het compacte stadscentrum te maken met je gezin. Zo heb je in de stad de kortste kabelbaan ter wereld, die je in een blauwe wagon in 55 seconden van de winkelstraat in de onderstad naar het historische centrum in de bovenstad vervoert. In dit oude stadscentrum is het leuk om bijvoorbeeld de oude Sint Stefanus-kathedraal en de Sint-Marcuskerk (met het beroemde dak) te bekijken.

Ook is het leuk om in het stadscentrum de tientallen streetart schilderingen op de verschillende gebouwen te bekijken. Vooral in de wijk Donji Grad in de buurt van de straat Jukićeva heb je mooie kunstwerken die je kunt bekijken op de veelal afgebrokkelde betonnen muren. Zo heb je hier bijvoorbeeld het 6 meter hoge kunstwerk van een mens met een uilenhoofd.

Ook is het leuk als je in het centrum van de stad bent om even een rondje te lopen over het Dolac marktplein. Dit is een dagelijkse markt die zowel binnen als op het plein is en waar de boeren uit de omgeving hun producten verkopen.  Je hebt verschillende leuke andere pleinen in het centrum van de stad waar je een hapje en een drankje kunt doen op één van de terrassen. Een leuk en overzichtelijk plein is bijvoorbeeld het Petar Preradovic plein dat ook in het centrum van de stad ligt. 

Zagreb met kinderen
Zagreb met kinderen

Zagreb met kinderen #2: Zagreb Zoo

Je kunt in Zagreb ook naar de dierentuin toe. De dierentuin van Zagreb ligt in het noordoosten van de stad en met het openbaar vervoer ben je er in twintig minuten. De dierentuin is ruim opgezet en er liggen in de dierentuin ook verschillende meren. Je kunt je hier prima een halve dag vermaken als je alle dieren goed wil bekijken.

Je hebt hier verschillende grote dieren die je kunt bekijken zoals de leeuw, het nijlpaard, de krokodil, de zebra, de beer en verschillende apen. Ook heeft de dierentuin een mooi reptielenhuis. Om bij de dierentuin te komen moet je door het Maksimir Park lopen. Voor de entreeprijs hoef je het niet te laten, want die is echt maar een paar euro en kinderen tot en met zeven jaar mogen gratis naar binnen. 

Je kan het bezoek aan de dierentuin combineren met een bezoek aan het Maksimir Park. In het park zit namelijk een grote speeltuin voor de kinderen en in de zomer is het ook mogelijk om pony te rijden in het park. Zeker in de zomermaanden is het lekker om even de drukte van de stad te ontvluchten en een wandeling te maken door het park en een ijsje te eten bij één van de verkopers in het park. Kijk goed in de meertjes van het park, aangezien daar schildpadden te vinden zijn. 

Zagreb met kinderen #3: stad verkennen op de fiets

Het is altijd fijn om door een stad te lopen en op deze manier de stad te ontdekken. Met (kleine) kinderen is dit soms wat minder prettig als je hele stukken gaat lopen door de stad. Zagreb is een vrij grote stad en je loopt al snel behoorlijke afstanden. Uiteraard zijn er ook andere manieren om de stad te bekijken.

Zo organiseert de Nederlandse maatschappij Baja Bikes fietstochten door de stad Zagreb. Deze fietstochten duren 2,5 uur en je fietst hierbij onder leiding van een Engelstalige gids langs de hoogtepunten van de stad. De afstand die tijdens deze fietstocht wordt afgelegd is ongeveer zes kilometer en ze hebben voor kinderen vanaf zes jaar kinderfietsen. Ook hebben ze kinderzitjes (tot 18 kilo), waardoor kinderen ook achterop kunnen bij de ouders. 

Ook kun je met een toeristentreintje het centrum van Zagreb verkennen en dit treintje is ook nog gratis. Je kunt tijdens dit ritje met de trein op verschillende plekken in- en uitstappen en over het algemeen vinden kinderen het altijd al een attractie op zich om in een dergelijk treintje te rijden door de stad. Een ontspannen manier om een stad te bekijken. 

Ook kun je in Zagreb met kinderen de Hop on Hop off bus nemen. Deze bussen rijden een bepaalde route door de stad en stoppen bij verschillende bezienswaardigheden in de stad. Je kunt bij de bussen zo vaak in- en uitstappen als je zelf wil gedurende een bepaalde periode. Dit is een snelle manier om veel van een stad met kinderen te zien. 

Zagreb met kinderen
Zagreb met kinderen

Zagreb met kinderen #4: Zagreb 360

Zoek je een plek waar je een mooi uitzicht hebt over de stad met je gezin, dan is Zagreb 360 een mooie optie. Deze 182 meter hoge toren staat midden in het centrum en je betaalt een paar euro entree om de toren te bezoeken. Ze verkopen hierbij ook speciale tickets met korting voor gezinnen met kinderen. 

In de buurt van het uitzichtplatform zit ook een bar, waar je een drankje op hoogte kunt doen met je gezin. Je hebt hier onder meer een prachtig uitzicht op de kathedraal van de stad en bij helder weer kun je ver weg kijken. 

Een ander uitzichtpunt in de stad is de Lotrscak Tower. Ook deze toren ligt midden in het centrum en je moet heel wat trappen beklimmen voordat je van het uitzicht kunt genieten. Iedere dag wordt vanuit deze toren om 12 uur een kanon afgeschoten. Het is zeker leuk om juist dan de toren te beklimmen, aangezien dan ook nog eens alle klokken luiden. Toegang tot de toren kost maar een paar euro. 

Zagreb met kinderen
Zagreb met kinderen

Zagreb met kinderen #5: Museum of illusions

Je kunt in Zagreb met kinderen naar verschillende musea in de stad. Niet alle musea zijn even geschikt voor kinderen, maar er zijn zeker een aantal leuke opties te bezoeken. Zo heb je het Museum of Illusions. Dit museum ligt in het centrum van de stad en je hebt hier veel (bekende) illusies die je met je kinderen kunt bekijken. 

Zo heb je de bekende ruimte waarin je kunt staan en waar het lijkt of de kinderen groter zijn dan de ouders, heb je een ruimte waar het lijkt of alles op zijn kop staat en heb je een gat in een tafel waar kinderen het hoofd doorheen steken en het lijkt of het hoofd op bord ligt. Kinderen vinden over het algemeen dit soort musea heel leuk en je kunt ook leuke foto’s maken met het gezin in dit museum. 

Een ander museum dat geschikt is voor kinderen in Zagreb is het Techniekmuseum. Dit museum ligt ook vrij centraal en ook naar dit museum kun je wandelen. Je kunt hier allerlei oude vervoersmiddelen bekijken. Wil je een museum met opgezette dieren bekijken, dan heb je ook nog het Natuur Historische museum dat in het centrum ligt en waar je voor een paar euro naar toe kunt.

Zagreb met kinderen: zagreb card

Zoals in de meeste grote steden kun je ook hier een kaart aanschaffen die toegang geeft tot verschillende attracties en musea in de stad. Ook kun je met deze kaart gratis gebruik maken van de bussen en de trams in de eerste zone. De Zagreb Card geeft bijvoorbeeld toegang tot de dierentuin en Zagreb 360. De kaart kan dus voordeel geven voor jullie gezin, maar over het algemeen moet je dan wel behoorlijk wat dingen willen bezoeken. Kijk vooraf waar je allemaal met je kinderen naar toe wil gaan en bereken dan of deze kaart voordelig is voor jullie gezin of niet.

Zagreb met kinderen
Zagreb met kinderen

Waar overnachten in Zagreb met kinderen?

Je kunt in Zagreb met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties in de hoofdstad van Kroatië die geschikt zijn gezinnen. Wij zetten de beste opties voor de verschillende prijsklassen op een rij. 

Budget hotel: Timeout Heritage Hotel Zagreb

Middenklasse hotel: MANDA Heritage Hotel

Luxe hotel: Canopy by Hilton Zagreb City Centre

Kijk voor een lijst met alle accommodaties in Zagreb even hier

Scroll naar boven