Zaanstreek met kinderen

De Zaanstreek met kinderen: 11x doen met het gezin!

Een bezoek aan de Zaanstreek met kinderen is leuk! Het is een prachtig gebied, waar genoeg te doen is om je minimaal een paar dagen goed te vermaken! Het gebied ligt iets ten noorden van Amsterdam en vanuit onze hoofdstad ben je binnen een kwartier op verschillende plekken in de Zaanstreek. De regio krijgt dan ook jaarlijks vele toeristen over de vloer. Wij bezochten het gebied al diversen keren en op basis van onze bezoeken zetten we alle leuke activiteiten die je in de Zaanstreek met kinderen kunt doen op een rij. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#1 de Zaanse Schans

De bekendste bezienswaardigheid die je in de Zaanstreek met kinderen kunt bezoeken is de Zaanse Schans. Het gebied staat bekend om zijn vele molens die prachtig aan het water liggen. Het gebied van de Zaanse Schans is gratis toegankelijk, alleen betaal je wel om de molens en musea in het gebied van binnen te bekijken. 

Wij hebben de Zaanse Schans al meerdere keren bezocht en wij vinden het altijd leuk om een rondje te maken door het gebied en wat foto’s te maken met onze dochter en de molens. Bezoek je het gebied met kinderen dan is het leuk om het Zaanse museum te bezoeken. Kinderen kunnen hier de Verkade Experience bezoeken en allerlei interactieve spelletjes doen en ook een eigen wikkel maken die om een chocoladereep gaat. 

Daarnaast kun je verschillende molens van binnen bekijken en is het ook mogelijk om een rondvaart te maken in het gebied. Wij schreven over dit gebied al eens de blog de Zaanse Schans met kinderen, waarin we alle informatie geven die je nodig hebt om deze bezienswaardigheid te bezoeken met het gezin!

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

#2: het Zaantheater

Je kunt in de Zaanstreek met kinderen ook naar het Zaantheater toe in Zaandam. In het Zaantheater worden iedere periode verschillende voorstellingen gegeven, waaronder ook voorstellingen voor kinderen. Het Zaantheater ligt in het centrum van Zaandam en je kunt in de buurt van het theater de auto (betaald) parkeren. 

Wijzelf hebben hier de voorstelling Familie Wolf komt hier wonen bezocht. Deze theatervoorstelling was voor kinderen vanaf zes jaar en er was een hele leuke interactie met de kinderen. De voorstelling duurde in totaal een uurtje, waardoor het voor kinderen ook niet te lang duurde. Onze dochter vond dit een hele leuke voorstelling. 

Ben je een heel weekend in de Zaanstreek en zoek je een leuke activiteit (binnen), kijk dan eens op de website van het Zaantheater of er een leuke voorstelling is. Je kunt via de website van het theater kaarten bestellen voor één van deze kindervoorstellingen. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#3:Baz Bouldergym

Een andere leuke activiteit om in de Zaanstreek met kinderen te doen is een introductie cursus boulderen. Dit kun je doen bij BAZ Bouldergym in Zaandam. Onze dochter heeft hier op zaterdagmiddag lekker geklommen tegen de verschillende wanden die BAZ Bouldergym heeft. De wanden zijn hier ongeveer 4,5 meter hoog en uiteraard liggen er dikke matten onder de verschillende klimwanden. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

Op de wanden zitten allerlei gekleurde greepjes en al die verschillende kleuren geven een moeilijkheidsgraad aan van het klimmen. Hierdoor is het ook voor volwassenen leuk om hier te klimmen, aangezien iedereen op zijn of haar eigen niveau kan klimmen. Onze dochter heeft ongeveer een uur hier geklommen. Uiteraard is dit ook een prima activiteit als het wat minder weer is. 

Je kunt de auto gratis parkeren bij BAZ Bouldergym en klimschoenen hebben ze hier ook voor kinderen en volwassenen. Het boulderen is al voor kinderen vanaf vijf jaar. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de locatie even op de website van BAZ Bouldergym

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#4: rondleiding door Zaandam

Zaandam is een leuke stad en heeft een hele bijzondere architectuur wat betreft de verscheidenheid in huizen. Wij kregen een rondleiding van anderhalf uur van de gids Marene Kok door Zaandam. Marene is al een hele lange tijd gids in deze regio en weet veel te vertellen over de verschillende plekken in dit gebied. 

Met Marene begonnen we bij het stadhuis van de stad en maakten we een mooie wandeling door het centrum. We hadden prachtig weer dus dat was ook nog eens extra fijn! We liepen door de Russische buurt van de stad en ook langs de rivier de Zaan. Onderweg stopten we bij verschillende bezienswaardigheden in de stad. 

De rondleiding duurde in totaal anderhalf uur, maar de tijd kun je in samenspraak met de gids zelf bepalen. Kijk voor meer informatie over de wandeltochten en fietstochten die je in de regio Zaanstreek met kinderen kunt doen even op de website van Gids aan de Zaan. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#5: Hemlab

Houden jouw kinderen van het doen van proefjes dan is het Hemlab in Zaandam een hele leuke activiteit! Hemlab is een wetenschapslaboratorium voor kinderen en hier worden verschillende workshops gegeven aan kinderen die in het teken staan van chemie en natuurkunde. 

Dit is een activiteit voor kinderen van zeven tot en met dertien jaar en wij hebben hier de workshop Proefjes met Snoepjes gedaan. Dit was op zaterdagmiddag van 15.00-17.00 uur. Hemlab werkt met verschillende vrijwilligers en met kleine groepjes kinderen, waardoor er genoeg hulp is bij de verschillende proefjes. 

In totaal doen we een achttal proefjes en bij ieder proefje staat een duidelijk blad met een uitleg over het proefje. Onze dochter vond dit super leuk en het is natuurlijk erg spannend om te zien wat er bijvoorbeeld gebeurt met suiker als je het boven een gasbrander houdt. Zo blazen we chocozoenen op, maken we zelf met suiker een lolly, mengen we verschillende gekleurde skittels en maken we een soort van lamp van zuren matten. Kijk op de website van Hemlab voor meer informatie over de verschillende workshops die worden gegeven!

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#6: POelboerderij

Een leuke activiteit die je in de Zaanstreek met kinderen kunt doen is om een rondvaart te maken door het Wormer en Jisperveld. Bij de Poelboerderij is dit mogelijk. Je kan de auto gratis parkeren op een parkeerplaats in de buurt van de Poelboerderij en vandaar is het een klein stukje lopen naar de boerderij toe. 

Bij deze boerderij hebben ze een hele leuke waterspeeltuin liggen voor kinderen. Deze is behoorlijk groot en bevat meerdere speelelementen voor kinderen. Daarnaast liggen er allerlei bootjes, waarmee ze kunnen varen en ook zijn er verschillende emmertjes waarmee kinderen in het water kunnen spelen. Zeker in de zomermaanden is dit erg leuk en verkoelend voor kinderen. 

Poelboerderij Zaanstreek
Poelboerderij Zaanstreek

De rondvaart vanaf de Poelboerderij door het natuurgebied duurt twee uur en staat onder leiding van een schipper en een gids. Kinderen (en ook volwassenen) kunnen met een verrekijker op zoek gaan naar allerlei dieren (voornamelijk vogels en ganzen) onderweg en je hebt ook verschillende bladen op de boot, waarop de verschillende dieren afgebeeld staan, zodat je precies kan zien wat je gezien hebt. 

Houdt er wel rekening mee dat het op de boot fris kan zijn. Wij waren de enige die vrij sober gekleed waren, omdat het vrij goed weer was, maar op de boot zelf merk je dan toch dat het behoorlijk fris is. Wel hadden ze op de boot zelf dekentjes, dus dat was wel fijn. Na afloop hebben we nog een drankje gedaan bij de Poelboerderij. Kijk voor meer informatie op de website van de Poelboerderij

Poelboerderij Zaanstreek
Poelboerderij Zaanstreek

#7: Fietstocht met de molenaar

Een vrij nieuwe kinderactiviteit in de Zaanstreek is een fietstocht die georganiseerd wordt door de Zaanstore in Zaandam en waar je onder leiding van een molenaar een mooie tocht gaat fietsen door de omgeving van de Zaanstreek. De tocht start in Zaandam bij de Zaanstore en in drie uur rijd je dan naar de Zaanse Schans toe. 

Wij vonden dit echt een prachtige fietstocht, waarbij we weer een mooi stuk gezien hebben van deze prachtige omgeving. Uiteraard stop je bij verschillende molens, waar je uitleg krijgt, waaronder de zaagmolen op de Zaanse Schans. Onderweg wordt er ook gestopt voor een lekker taartje. Wij hadden prachtig weer, dus was het sowieso al heerlijk om te fietsen, maar de omgeving maakten het nog net wat leuker!

Onze dochter heeft het gehele stuk gefietst en heeft af en toe een duwtje in de rug gekregen van ons. Het tempo van de fietstocht was prima voor kinderen. Wij hadden zelf geen fietsen bij en die hebben we gehuurd in de buurt van het centraal station van de Zaanse Schans. Vanuit daar zijn we eerst naar Zaandam toe gefietst, voordat we met de tocht begonnen. Doordat de fietstocht eindigden op de Zaanse Schans konden we de fietsen daarna dus gelijk weer inleveren. 

Fietstocht Zaanse Schans
Fietstocht Zaanse Schans

overige kinderactiviteiten zaanstreek

Er zijn nog meer dingen die je kunt doen in de Zaanstreek met kinderen. We zetten ze hieronder kort op een rij!

#8 HEMbrug terrein: Op het HEMbrugterrein in Zaandam zit ook een leuk tentje voor gezinnen met kinderen: BIND. De huiskamer van BIND is gevestigd in een oud transformatorhuisje op het HEMbrugterrein en hier worden regelmatig allerlei workshops gegeven. Je kunt hier ook prima een hapje eten en drinken en voor kinderen is er ook genoeg ruimte om lekker buiten te spelen. 

#9 Zwembad Zaangolf: je kunt in de Zaanstreek met kinderen ook lekker gaan zwemmen. Bij zwembad Zaangolf  dat in Koog aan de Zaan ligt kun je de auto gratis voor de deur parkeren en het zwembad heeft een snelle glijbaan met licht en geluid in de glijbaan, twee whirlpools, een stoombad, allerlei speelmaterialen, een peuterbad en een groot recreatiebad met een stroomversnelling en ook nog een wedstrijdbad. Dit is een zwembad waar je prima wat uurtjes kunt doorbrengen als het wat minder weer is bijvoorbeeld en je wil toch iets gaan doen met de kinderen.  

#10 Avonturenspeeltuin Twiske: in deze omgeving in Oostzaan is van alles te doen voor kinderen. Kinderen kunnen hier spelen in de avonturenspeeltuin. Zo kunnen Kinderen hier spelen in klimtorens, in buizen, ze kunnen van de kabelbaan af gaan en met verschillende pondjes naar de overkant van het water. Ook is er een groot piratenschip waar kinderen kunnen spelen. Daarnaast heb je hier ook een klimpark, waar je met je kinderen kunt gaan klimmen. In totaal heeft dit klimpark zeven verschillende parcours met allemaal verschillende hoogtes. 

#11 Stadboerderij Darwinpark: in 1967 schonk Albert Heijn de grootste kinderboerderij in Nederland aan de Zaanse jeugd en nog steeds is deze stadsboerderij een geliefde plek voor gezinnen met kinderen om naar toe te gaan. Je hebt hier een grote verscheidenheid aan (kleine) gezelschapsdieren en (grote) landbouwhuisdieren. Op deze boerderij is een leuke speeltuin. Daarnaast kun je hier een ijsje eten en een snoepje en wat te drinken kopen. Natuurlijk zijn er echte boerderijproducten te koop zoals eieren, wol, honing, hooi, stro en soms dieren. Tijdens een rondwandeling tref je er -naast de boerderijdieren-  ook een bijenstal en een natuurmuseum aan.

Zaanstreek met kinderen: eten en drinken

Uiteraard zijn er genoeg plekken waar je goed kunt eten en drinken in de Zaanstreek met kinderen. Wij noemen de drie restaurants waar wij in Zaandam allemaal gegeten hebben. We benoemen ze hieronder kort. 

#1 BAZ Bouldergym: het eerste restaurant is misschien een verrassende plek, maar bij dit sportcentrum kun je naast klimmen ook heel erg lekker eten. Het restaurant grenst aan de Bouldergym en heeft een relaxte uitstraling! Er liggen op de tafels verschillende spelletjes en ook is er een grote treinbaan waar de kinderen mee kunnen spelen. De menukaart is behoorlijk uitgebreid en ook voor kinderen hebben ze verschillende opties!

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#2 JP 1886: bij dit hippe restaurant in Zaandam hebben we geluncht op zondagmiddag. Ook dit restaurant ziet er prachtig uit van binnen en je kunt hier ook echt heerlijk eten. De gerechtjes die je hier krijgt zien er echt super mooi opgemaakt uit en zijn daarnaast ook echt heerlijk. Wij hebben echt genoten van de lunch hier. Je kunt hier ook een aantal Zaanse Favorites proeven 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

#3 Novels Zaandam: midden in het centrum van Zaandam ligt dit gezellige restaurant. Het ligt in de buurt van het Zaantheater. Je zit hier met het terras op een gezellig pleintje met nog een hele hoop andere restaurants. Wij zaten lekker buiten onder de warmtekachel en ook hier kun je heerlijk lunchen met je kinderen. 

#4 De Fabriek: dit restaurant ligt bij Filmptheater de Fabriek en je kan bij dit restaurant lekker aan het water zitten. Ze hebben hier genoeg lekkere opties (ook voor kinderen) en wij hebben hier heerlijk gedineerd ’s avonds. Vanaf het centrum van Zaandam loop je in een paar minuten naar dit restaurant toe. 

Zaanstreek met kinderen
Kindvriendelijk restaurant Zaandam

Waar overnachten in de ZAanstreek met kinderen?

Inntel Hotel Amsterdam Zaandam

Zoek je een leuk hotel in de Zaanstreek met kinderen om te overnachten dan is het Inntel Hotel Amsterdam Zaandam een leuke optie. Het hotel ziet er aan de buitenkant echt prachtig uit met allemaal op elkaar gestapelde Zaanse huisjes en het hotel ligt midden in het centrum van Zaandam langs het treinstation. 

We parkeren de auto in de parkeergarage bij het hotel en staan zodoende in een paar minuten in de lobby van de receptie. Dit is niet alleen een prima uitvalbasis om de Zaanstreek met kinderen te verkennen, maar ook de stad Amsterdam. Je bent namelijk met de trein binnen een kwartier in het centrum van Amsterdam. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

Wij hadden in het hotel een ambacht Deluxe Twin kamer geboekt en op de kamer was een extra bed bij gezet voor onze kamer. Deze kamer was behoorlijk groot en had een badkamer met zowel een bad als een douche. Daarnaast had de kamer een bureautje met stoel en een zitje. De kamer had bovendien alle faciliteiten die je op een kamer wil hebben zoals een koelkastje, een kluisje, een flatscreen tv en een goedwerkende WIFI verbinding. 

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

Daarnaast heeft het hotel een fitnessruimte en ook een wellness. Met name van de wellness hebben we zowel in de avond als in de ochtend gebruik gemaakt. In de wellness hebben ze een sauna en een stoombad en ook een zwembad om daarna lekker af te koelen en om even in te zwemmen. Wij vinden dat ook een groot pluspunt van het hotel. Het is altijd lekker om na een hele dag op pad geweest te zijn nog even lekker te kunnen relaxen in de wellness van het hotel. En ook om de dag mee te starten is een wellness heerlijk!

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen

Bij het hotel kun je ook lekker eten. Zo heeft het hotel een restaurant (restaurant Puur Saen), waar je drie keer per dag kunt eten met je kinderen. Zelf hebben wij gebruik gemaakt van het ontbijt van het hotel. Dit ontbijtbuffet was erg uitgebreid met heel veel verschillende soorten broodjes, beleg, zoetigheden, eiergerechten, fruit, yoghurt met granen, sapjes en dan vergeten we waarschijnlijk nog een hele hoop dingen. 

Daarnaast is het mogelijk om bij het ontbijt een bubbeltje te drinken! Wat dat betreft vonden wij het ontbijt echt een aanrader en verlieten we met een goedgevulde buik het hotel. Wil je meer informatie over dit hotel, kijk dan even op de website van Inntel Hotel Amsterdam Zaandam.

Deze blog is mede tot stand gekomen door een samenwerking met de marketingafdeling van Zaanstreek.

Zaanstreek met kinderen
Zaanstreek met kinderen
Scroll naar boven