Zaanse Schans met kinderen

Zaanse Schans met kinderen: alle informatie op een rij!

Een bezoek aan de Zaanse Schans met kinderen is leuk! Wij hebben de Zaanse Schans nu al een paar keer bezocht en iedere keer schieten we hier mooie plaatjes met onze dochter en genieten we van de prachtige omgeving. We bezochten de Zaanse Schans al eens met onze dochter toen er (vanwege corona) bijna niemand was, alleen toen was ook alles dicht en hebben we alleen een wandeling langs de molens gemaakt.

Afgelopen weekend hebben we ook de molens en het museum bezocht en in deze blog zetten we alle informatie op een rij die je nodig hebt voor een leuke dag naar de Zaanse Schans met kinderen. 

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

Zaanse Schans Card

Wij hebben tijdens ons bezoek aan de Zaanse Schans gebruik gemaakt van de Zaanse Schans Card. Deze kaart geeft ‘gratis’ toegang tot de verschillende musea op de Zaanse Schans. Je kunt dan onder andere een bezoek brengen aan het Zaanse Museum en de Verkade Experience en verschillende molens. Het is ook mogelijk om deze musea individueel te bezoeken en een los kaartje te kopen. 

Overigens is een bezoek aan de Zaanse Schans gewoon gratis en betaal je alleen als je de verschillende musea en molens in wil. Kijk vooraf even goed wat jullie allemaal precies willen bezoeken en of de kaart voor jullie gezin dan voordeel oplevert. Je kan de kaart online aanschaffen. Kijk voor meer informatie over de kaart en wat allemaal inbegrepen bij de kaart zit even hier

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

Zaans museum

We reden op zaterdagochtend vanuit onze woonplaats in de buurt van Tilburg naar de Zaanse Schans toe en parkeren de auto (betaald) voor het Zaans museum. We zijn er om 10 uur wanneer de Zaanse Schans open gaat en zien dat het al behoorlijk druk is. We willen als eerste het Zaanse Museum bezoeken, aangezien een bezoek aan dit museum al een tijdje op ons lijstje stond en de recensies over dit museum erg goed zijn. 

Doordat we het museum in de sinterklaasperiode bezoeken, starten we als eerste met een workshop speculaas maken. Onze dochter vindt dit soort activiteiten altijd helemaal leuk en binnen no-time heeft ze een mooie speculaaspop in de mal gemaakt en kan deze de oven in om afgebakken te worden. Ondertussen gaan wij het museum verder ontdekken. 

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

In het Zaans museum krijg je informatie over de regio en wordt er verteld waar de molens allemaal voor werden ingezet. Toen wij dit deel bezochten met sinterklaas was er ook een sinterklaas speurtocht, waardoor onze dochter helemaal opging in deze speurtocht. Ze moet verschillende sinterklaaszakken zoeken met de daarbij behorende getallen en woorden, waarmee ze een zin kon maken. Ondertussen konden wij op het gemak even rondkijken in het museum. 

Voor kinderen is de Verkade Experience het leukste van het museum. Je ziet hier het hele proces van het maken van koekjes en chocolade. Kinderen kunnen hier op displays spelletjes doen waarbij ze koekjes en chocolaatjes moeten inpakken en zo meewerken in de Verkade fabriek. Overigens worden hier niet echt chocoladerepen geproduceerd (het ziet er zo echt uit, dat we dat in eerste instantie wel dachten). 

Kinderen kunnen hier een eigen design voor een wikkel maken voor een chocoladereep en dan kun je in het winkeltje hier een reep voor kopen, waarom de wikkel past. Zo hebben kinderen een ‘eigen chocoladereep’. Toen wij er de eerste keer waren (met sinterklaas) konden kinderen een zakje versieren, waarin de speculaaspop kon en de laatste keer dat we er waren hebben we de wikkel voor de chocoladereep gemaakt. Beide kinderactiviteiten vond onze dochter erg leuk!

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

de overige bezienswaardigheden

Nadat we het Zaans museum bezocht hadden, zijn we uiteraard ook een rondje gaan lopen langs de verschillende molens. Het is en blijft een prachtig gebied om te wandelen en ondanks dat het behoorlijk druk is genieten we van de omgeving. We kijken bij de klompenmakerij hoe ze klompen maken, bij de kaasboerderij hoe ze kaas maken en bij de weverij hoe mensen vroeger weefden. 

Daarnaast heb je verschillende molens die je kan bezoeken. Je kunt overigens bij het Zaans museum een plattegrond van de omgeving ophalen, waarmee je je heel makkelijk kunt oriënteren op het terrein van de Zaanse Schans. We bezoeken de verfmolen de Kat en de houtzaagmolen ’t Jonge Schaap. Sophie vindt het leuk om een kijkje in de molens te nemen en via de smalle trappen naar boven te klimmen. Vanuit de molens heb je een mooi uitzicht over de omgeving.  

Zaanse Schans met kinderen
Zaanse Schans met kinderen

bereikbaarheid Zaanse schans met kinderen

Je kunt de Zaanse Schans met kinderen makkelijk bereiken. Met de auto kun je de auto naast het Zaanse museum parkeren en loop je zo de Zaanse Schans op. Ook met het openbaar vervoer kom je makkelijk bij de Zaanse Schans. Het dichtstbijzijnde treinstation voor de Zaanse Schans is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit station bereik je met de stoptrein vanaf het treinstation Amsterdam centraal in 17 minuten. Vanuit dit station loop je in een kwartier naar de Zaanse Schans toe.

Ook kun je de bus nemen vanuit Amsterdam naar de Zaanse Schans. Deze bus brengt je in ongeveer veertig minuten naar de Zaanse Schans toe. Uiteraard is het ook leuk om bijvoorbeeld een fiets te huren in Zaandam en dan in iets meer dan een kwartier naar de Zaanse Schans te fietsen. 

Kindvriendelijk restaurant Zaanse Schans

Je kunt op de Zaanse Schans met kinderen ook prima eten en drinken. Zo heb je op het terrein van de Zaanse Schans pannenkoekenrestaurant de Kraai liggen, waar je lekker een pannenkoek kunt eten met je kinderen. Dit restaurant ligt praktisch naast het Zaans Museum en je kan hier zowel binnen als buiten zitten. Wij hebben hier ook pannenkoeken gegeten en dat was erg lekker! We zaten buiten op het terras in het zonnetje en dat was echt genieten!

Ook heb je restaurant de Hoop op D’Swarte Walvis liggen waar je een hapje kunt eten en drinken. Daarnaast zijn er bij de verschillende molens ook kleine kraampjes waar je een kopje koffie, warme chocolademelk en een koek of wat snoep kunt kopen. Wat dat betreft zijn er mogelijkheden genoeg in dit gebied!

Kindvriendelijk restaurant Zaanse Schans
Zaanse Schans met kinderen

conclusie

Wij vinden de Zaanse Schans met kinderen zeker een aanrader. Zeker op een zonnige dag is het leuk om er rond te lopen. Het gebied is prachtig en je kunt hier leuke foto’s maken. Zeker het Zaanse museum is ook erg leuk om met kinderen te bezoeken. Reken er op dat je een uurtje of drie kwijt bent met deze activiteit. Uiteraard is het vrij druk met buitenlandse toeristen, maar we moeten zeggen dat we ons daar niet aan hebben gestoord. Kijk voor meer informatie over de Zaanse Schans even op de website van de Zaanse Schans

Scroll naar boven