York met kinderen

Wat te doen in York met kinderen? In deze prachtig bewaard gebleven middeleeuwse stad is naast de prachtige oude gebouwen in het stadscentrum ook genoeg te doen voor gezinnen met kinderen. Zo zijn er verschillende leuke musea, heb je verschillende manieren om de stad te bekijken en kunnen kinderen zich ook uitleven in een klimpark. Je kunt hier uiteraard met het vliegtuig heen (je vliegt dan op Leeds Bradfort Airport), maar ook met een minicruise vanuit Rotterdam. We zetten de leukste activiteiten in York met kinderen hieronder op een rij.  

York met kinderen
York met kinderen

York met kinderen #1: York Castle Museum

Je kunt in York met kinderen naar verschillende leuke musea. Zo heb je het York Castle Museum dat gevestigd is in een kasteel. Dit museum is gevestigd in het centrum van de stad. In het museum zijn allerlei straten en kamers nagebouwd, waardoor het lijkt of je hier terug in de tijd bent. Ze hebben zelfs de geuren van vroeger nagebootst. Voor kinderen is hier ook van alles te doen. 

Een ander museum dat geschikt is voor kinderen is het Yorkshire Air museum dat op een kwartier rijden van het centrum van de stad ligt. Hier kun je zowel binnen als buiten verschillende vliegtuigen, voertuigen en andere voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog bekijken. Houdt er rekening mee dat veel buiten is, waardoor je je kinderen warm moet aankleden als je de stad niet in de zomer bezoekt. 

Zijn je kinderen gek op treinen dan is een bezoek aan het National Railway museum een leuke optie. Dit museum ligt in het centrum van de stad en heeft behoorlijk veel verschillende treinen in het museum staan die je kunt bekijken. Dit museum kun je gratis bezoeken. Wel betaal je voor een ritje met de minitrein, met de stoomtrein en voor de 3d animator. 

Ook heb je nog het Yorkshire museum in het centrum van de stad, waar ze bijvoorbeeld een expositie hebben over dinosaurussen, die interessant kan zijn voor je kinderen als ze gek zijn van dino’s. 

York met kinderen #2: York Minster

De bekendste bezienswaardigheid van York is de kathedraal van de stad, die hoog boven de daken van de huizen uitsteekt in het centrum van de stad. Je kan daarom ook niet om de kathedraal heen als je door het historische centrum van de stad loopt. Uiteraard is een bezoek aan het historische centrum van York een aanrader met kinderen en dan is het ook leuk om deze kathedraal even te bezoeken. 

De kathedraal is zelf al prachtig om te bekijken, maar een leuke activiteit met kinderen is om de toren te beklimmen. In totaal moet je 275 treden beklimmen om boven in de toren te komen. Boven in de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad. 

Bij de ingang van de kathedraal kun je een rugzakje ophalen voor kinderen (Little Explorer Backpack), waarin een verrekijker, kompas, kaart, spiegel, zaklamp, meetlinten, potloden en papier zitten. Er zit ook een I-Spy Challenge in de rugzak, waarmee ze kinderen op een speelse wijze de kathedraal willen laten zien. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de toren even op de website van York Minster

York met kinderen #3: de stad verkennen

Je kunt op meerdere manieren de stad York met kinderen ontdekken. Één van de snelste manieren om de stad snel te leren kennen is met de Hop on Hop off bussen die door de stad rijden. Deze bussen maken een grote ronde door de stad en stoppen op 21 plekken.  Je kunt een ticket voor 24 uur kopen bij deze busmaatschappij, waarbij je gedurende deze 24 uur zo vaak mag in- en uitstappen als je zelf wil. 

Een andere manier om de stad te verkennen is op de fiets. De Nederlandse maatschappij Baja Bikes organiseert fietstochten door de stad, die 2,5 uur duren en langs alle highlights gaan van de stad. Je verkent de stad onder leiding van een Engelstalige gids en deze tour is helaas alleen voor kinderen vanaf 12 jaar. Ze hebben op deze locatie helaas geen kinderfietsen voor jongere kinderen of kinderzitjes voor achterop de fiets. 

York ligt aan de rivier Ouse en je kan daarom ook een citycruise boeken en York vanaf het water bekijken met je gezin. Deze cruises duren 45 minuten en staan onder leiding van een kapitein die ook informatie geeft over de stad. Er zijn mogelijkheden om tijdens de boottocht wat te eten en te drinken aan boord. Ze verkopen voor deze cruises ook familietickets met korting. 

York met kinderen
York met kinderen

York met kinderen #4: York Maze

Één van de bekendste attracties van York is het enorme doolhof van maisvelden dat ten zuidoosten van de stad ligt. Je rijdt hier met de auto in een kwartier naar toe vanuit het centrum. Wat begon als een doolhof voor kinderen van maisvelden is uitgegroeid tot een soort van familiepark waar van alles te doen is voor kinderen. 

Het grote maisdoolhof is de grootste van Europa en beslaat maar liefst acht voetbalvelden. Daarnaast zijn er nog ongeveer twintig andere attracties bij dit doolhof te vinden. Zo is er ook een doolhof met dinosaurussen, een doolhof met optische illusies, een doolhof van Mineshaft van hout, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren en een doolhof, waar kinderen de vingers moeten kleuren. 

Daarnaast zijn er ook nog verschillende speeltoestellen voor kinderen, zoals verschillende luchtkussens, een klimvulkaan, houten speeltoestellen en een grote toren met verschillende glijbanen. York Maze is wel alleen in de zomer open, dus kijk voordat je de stad York met kinderen bezoekt of het open is. Kijk voor alle activiteiten en de openingstijden van het doolhof even op de website van York Maze

York met kinderen: overige activiteiten!

Naast de hierboven beschreven activiteiten kun je nog meer activiteiten in York met kinderen ondernemen. We zetten de leukste activiteiten hieronder kort op een rij.

#5 Jorvik Viking Centre: dit museum staat in het teken van de Vikingen. De stad York heeft een lange geschiedenis waar de Vikingen en de Romeinen een grote rol hebben gespeeld. In het museum ga je als eerste in een soort karretje met zes personen (dat lijkt op een soort van Vikingschip) en zie je onderweg allerlei taferelen, waarbij je een inzicht krijgt in hoe het leven van Vikingen in York geweest is. Je kunt hier zelf met audio je eigen taal kiezen. Daarna kun je nog een tentoonstelling bekijken over de Vikingen. Zeker met jonge kinderen is de rit in het karretje erg leuk. 

#6 Wandelen over stadsmuur: York is een middeleeuwse stad en heeft nog behoorlijk wat muren rondom de stad staan. Over deze muren kun je een wandeling maken. In totaal kun je een wandeling maken van maar liefst 3,4 kilometer over deze muren heen. Je doet hier in totaal een uur of twee over. Met kinderen is dit misschien wat aan de lange kant, maar je kunt uiteraard ook een deel van de route lopen. Het is namelijk gratis en je hebt vijf verschillende punten waar je op de muur kunt klimmen. 

#7 Web Adventure Park: dit familiepark ligt ten noorden van de stad York en heeft verschillende attracties die geschikt zijn voor jonge kinderen. Zo is er een draaimolen, een theekopjes attractie, een minireuzenrad, een zweefmolen, een glijbaan rondom een vuurtoren en nog wat kleine elektrische attracties. Verder is er in de zomer ook een waterattractie, worden er magic shows gegeven en is er een soort van kinderboerderij op het park. Verder is er ook een klimparcours op hoogte voor wat oudere kinderen en is er een binnenspeeltuin voor wanneer het minder weer is. Genoeg te doen dus om je toch minimaal een halve dag te vermaken hier op dit park. 

#8 York Chocolate Story: je kunt midden in het centrum van York naar een soort van chocolade museum toe. Bij Chocolate Story krijg je informatie over de geschiedenis van chocolade, de bereiding van chocolade en de betekenis van chocolade voor de stad York. Sommige delen zijn interactief en sommige delen worden door een gids vertelt. Voor kinderen is het leuk dat ze zelf een chocoladelolly mogen maken en dat ze uiteraard zelf chocolade mogen proeven. 

York met kinderen: mini cruise + York Vip Pass

Je kunt net als naar de stad Newcastle, ook naar York met een cruise vanuit Nederland. Je vertrekt dan vanuit de haven van Rotterdam met een cruiseschip en komt de volgende ochtend aan in Hull. Vanuit daar is het nog een uurtje met de bus naar York dat inbegrepen zit bij de cruise. Op de boot slaap je dan zowel op de heen- als de terugweg in een kamer met eigen badkamer. Kijk eens op de website van Proferries voor meer informatie over deze cruises. 

Je kunt in York met kinderen ook een York pass kopen, waarmee je voor één of meerdere dagen gratis toegang krijgt voor verschillende attracties, musea en monumenten in York en waarbij je ook 24 uur lang gebruik mag maken van de Hop on Hop off bussen. Kijk vooraf wat je allemaal met je gezin wil bezoeken en of de kaart voor jullie gezin een voordeel geeft of niet. 

Waar overnachten in York met kinderen?

Je kunt in York met kinderen prima overnachten. Er zijn genoeg accommodaties waar je met het gezin kunt overnachten. Wij hebben een selectie gemaakt van de beste hotels in iedere prijsklasse. 

Budget hotel: Holiday Inn Express York, an IHG Hotel

Middenklasse hotel: Moxy York

Luxe hotel: Park Inn by Radisson York City Centre

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in York even hier. 

Scroll naar boven