Wereldreis met kinderen: 9 tips!

Een wereldreis met kinderen is een droom van vele ouders. Toch is een wereldreis met kinderen toch net even anders dan een wereldreis zonder kinderen. Wij hebben twee maal een wereldreis gemaakt zonder kinderen en eenmaal een wereldreis met onze dochter en hebben dus de verschillen ervaren tussen de twee reizen. Daarom zetten wij hier voor jullie een aantal zaken op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een wereldreis met kinderen gaat maken.

wereldreis met kinderen

#1 Reis niet te snel met je kinderen

Bij een wereldreis met kinderen zul je het rustiger aan moeten doen dan toen je nog geen kinderen had. Probeer ook niet de hele reis bezig te zijn met het afvinken van allerlei bezienswaardigheden, maar geniet van het land waar je bent.

Een van de hoogtepunten van onze wereldreis was dat we bijna drie weken op dezelfde plek op Hawaii verbleven en dat we na een dagje strand, nog even gingen spelen met de lokale kinderen in de speeltuin.

Geniet van de landen waar je bent en doe het rustig aan! 

mooiste plekken Sardinië
mooiste plekken Sardinië

#2 Houdt een dagboek bij voor je kinderen

Zeker als de kinderen jong zijn, herinneren ze waarschijnlijk op latere leeftijd weinig meer van de wereldreis die ze gemaakt hebben.

Foto’s en filmpjes zijn leuk, maar een dagboek waarin je beschrijft hoe je de dag hebt ervaren als ouders, kan heel waardevol voor je kind later zijn om een idee te krijgen hoe jullie de reis hebben ervaren.

Wij schreven dagelijks een klein verslagje van de dag en schreven onderaan het verslag ook ieder drie genietmomentjes van de dag.

Dit is niet alleen voor je kind later fijn om terug te lezen, maar zorgt ervoor dat je tijdens je reis even stilstaat bij alle mooie momenten van de dag!

Whistler Canada met kinderen
Curaçao met kinderen
Wereldreis met kinderen

#3 Je kinderen zullen onderweg les moeten krijgen

Wanneer je kinderen ouder dan 4 jaar zijn, zul je te maken krijgen met de leerplicht in Nederland.

In deze blog hebben wij alles met betrekking tot de leerplicht op een rijtje gezet. Je moet daarom rekening houden dat er bepaalde faciliteiten als een laptop en internet aanwezig dienen te zijn, zodat de kinderen zo nu en dan tijd kunnen besteden aan school.

Het kan goed zijn dat jij je kinderen les moet geven. Zorg ervoor dat je vooraf met de school hierover goede afspraken maakt!

nieuw-zeeland camper of auto
Guatape met kinderen
Wereldreis met kinderen

#4 Bekijk de reis door de ogen van het kind

Zorg ervoor dat je in de reisplanning rekening houdt met je kinderen.

Een kind wil niet een hele dag van de ene naar de andere tempel reizen, dus zorg ervoor dat je steeds de afweging maakt of je kinderen dit wel leuk vinden. En wil je toch die ene tempel graag zien, zorg ervoor dat je dit bijvoorbeeld in de ochtend doet en de rest van de dag met ze naar het zwembad gaat.

Zodoende zorg je ervoor dat je kinderen het leuk blijven vinden en dat er geen spanningen ontstaan binnen het gezin.

Rondreis Vancouver met kinderen

#5 Heb lage verwachtingen en geniet van de kleine momenten

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar hoe lager je verwachtingen zijn, hoe minder het kan tegenvallen.

Het kan zijn dat je niet een hele dag op safari kunt en daardoor misschien geen neushoorn ziet, omdat je kind tegen het einde van de dag moe is, maar probeer je juist te focussen op wat je wel hebt gezien met je kind.

Door lage verwachtingen te hebben, voorkom je een hoop teleurstellingen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je qualitytime hebt met je gezin!

#6 Zorg voor afwisseling tijdens je reis

Dit kan op verschillende vlakken gelden. Maak een combinatie van verschillende activiteiten.

Probeer in de verschillende landen strand, cultuur, plezier en leerzame activiteiten te combineren.

Ook een afwisseling in eten, vervoer en accommodaties zorgt ervoor dat je wereldreis steeds weer anders is en dat jij en je gezin geprikkeld blijven.  

wat neem je mee op wereldreis

#7 Zorg voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding van de wereldreis is nog veel belangrijker als je met kinderen reist.

Wij hebben al een eens een blog geschreven over het ultiem stappenplan om je wereldreis voor te bereiden.

Door jezelf goed voor te bereiden sta je minder snel voor verrassingen in het buitenland. Niemand heeft zin om dagenlang in de regen te zitten met zijn kinderen, omdat je geen rekening hebt gehouden met het regenseizoen in het betreffende land.

Er is tegenwoordig zoveel te vinden op het internet over iedere bestemming dat je je wereldreis heel goed kunt voorbereiden. 

Watervallen Guadeloupe
Wereldreis met kinderen

#8 Vermijd zoveel mogelijk bussen

De meeste reizigers die verschillende ontwikkelingslanden hebben bezocht, zijn weleens met de bus van de ene naar de andere bestemming gegaan.

Bussen zijn over het algemeen heel goedkoop, maar ook vaak zeer oncomfortabel. Vaak zijn de ritten met de bus lang doordat de bus overal stopt, enorm koud (vanwege de airco) en ook nog eens overvol (goedkope bussen trekken natuurlijk ook veel lokale mensen die op die manier reizen).

Over het algemeen zijn er in de meeste landen genoeg andere opties. Geef liever iets meer geld uit, zodat je in een land comfortabel kunt reizen, dan dat je hier op gaat bezuinigen. 

Ziplinen Monteverde
Wereldreis met kinderen

#9 Geniet

Voor je het weet is een wereldreis met je gezin alweer voorbij! Probeer in het moment te zijn met je gezin en geniet van je reis. Voor je het weet zijn je kinderen al groot en gaan ze niet meer mee!

Scroll naar boven