Wenen met kinderen: 11x doen met het gezin

Je kunt prima een weekend naar Wenen met kinderen. Het is een beetje afhankelijk waar je kinderen van houden, aangezien er vooral veel musea en paleizen zijn en minder activiteiten als klimparken, pretparken of waterparken. Toch is er genoeg vermaak om (ongeacht waar je kinderen van houden) je minimaal twee dagen te vermaken in de hoofdstad van Oostenrijk. Wij maakten een gecombineerde stedentrip naar Wenen en Bratisalava en naar aanleiding van ons bezoek aan de stad zetten we de leukste activiteiten in Wenen met kinderen op een rij. 

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

Wenen met kinderen #1: Paleis Schönbrunn

Één van de bekendste paleizen in Wenen is Schloss Schönbrunn. Het staat ook wel bekend als het zomerpaleis van Sissi en is een enorm paleis met meer dan 1400 kamers in het paleis. Met metrolijn vier ben je zo bij het paleis vanuit het centrum van de stad en je kunt het Paleis ook van binnen bekijken. Wij vonden het leuk om een rondje door het paleis te lopen en de verschillende vertrekken te bekijken. Voor kinderen is het wel minder interessant, omdat het niet echt een traditioneel kasteel is met een gracht, ophaalbrug en torens.

Wat ze wel leuk gedaan hebben bij het slot is dat er een museum speciaal voor kinderen is. Dit is een museum voor vooral jonge kinderen, waarbij de kinderen zich kunnen verkleden als prinses of als ridder en waar vooral het spelen centraal staat. Zo krijgen kinderen ook een beetje gevoel bij hoe het er vroeger aan toe ging in het paleis.

In de tuinen van het kasteel kun je ook prima een wandeling maken en ze hebben bij deze tuin ook een labyrint en een speeltuin. Wel betaal je hier een aparte entreeprijs voor. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen van het paleis en het kindermuseum even op de website van Paleis Schönbrunn

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

Wenen met kinderen #2: Prater

Je kunt in Wenen met kinderen ook naar een soort van pretpark toe. Prater is een park dat gratis toegankelijk is en dat bekend staat om zijn groot reuzenrad. Toch is dat niet de enigste attractie die je hier kunt bezoeken. In dit pretpark liggen tientallen attracties en ook heb je hier genoeg horecagelegenheden. Je kunt het ook wel een beetje vergelijken met een grote kermis in de stad. 

Het reuzenrad in pretpark Prater is 65 meter hoog en vanuit het reuzenrad heb je een mooi uitzicht over de stad. Je hebt hier een aantal spectaculaire attracties en achtbanen, maar ook een aantal attracties voor jonge kinderen. Kijk voor een overzicht van alle attracties in dit pretpark even hier

Zoek je hier in de buurt voor kinderen een leuk restaurant om te eten dan moet je naar het rollercauster restaurant gaan. Dit concept heb je in meerdere steden (in onder andere Duitsland) en bij dit restaurant komt het eten naar de tafel in een achtbaan. Voor kinderen is dat natuurlijk een spectaculair gezicht en het liefst willen ze eten blijven bestellen, zodat er weer een pannetje met eten richting de tafel wordt gelanceerd. 

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

Wenen met kinderen #3: Tiergarten Schönbrunn

Je kunt in Wenen met kinderen ook naar de dierentuin toe. De Vienna Zoo is de oudste dierentuin ter wereld en ligt in de buurt van Paleis Schönbrunn. Deze twee activiteiten zijn prima op een dag met elkaar te combineren. De dierentuin is niet super groot en reken op ongeveer een halve dag vermaak met het gezin. 

Toch heeft de dierentuin een aantal van de grote Afrikaanse dieren zoals de olifant, de leeuw, de giraf, de neushoorn, de zebra en verschillende soorten apen die je hier kunt bewonderen. Een hoogtepunt van deze dierentuin zijn de pandaberen die je hier kunt bekijken. Over het algemeen zitten de dieren er goed bij in deze dierentuin in schone ruime hokken. 

Door de hele dierentuin zijn genoeg horecagelegenheden, waar je wat kunt eten en drinken. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende dieren even op de website van de dierentuin

Wenen met kinderen: Kindvriendelijke musea

Je hebt in Wenen enorm veel musea, maar er zijn er maar een aantal echt geschikt voor kinderen. Daarbij hangt het bij de meeste musea ook een beetje af of je kinderen van musea houden. We zetten een aantal leuke opties op een rij. 

#4 Natuurhistorisch museum: dit soort musea zie je in de meeste grote steden in Europa en in dit museum staat de natuur en zijn dieren centraal. Dit museum in Wenen is erg groot en je vindt hier erg veel opgezette dieren. Ook kun je hier dino’s bekijken. Ook het gebouw is al prachtig om te bekijken. In het museum zit een café, waar je wat kunt drinken. 

#5 Zoom kindermuseum: dit is een museum voor kinderen, waarbij je vooraf een tijdslot van 1,5 uur reserveert. Voor verschillende leeftijdscategorieën zijn er verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Kinderen kunnen hier workshops volgen en ook zelf interactief aan de slag gaan bij het museum. Dit museum is geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar. 

#6 Museum of Illusions: dit soort musea vinden wij altijd leuk om te bezoeken met onze dochter. Je kunt hier altijd leuke foto’s maken en een aantal illusies zijn in veel van dit soort musea aanwezig zoals de ruimte, waarbij het lijkt of de kinderen groter zijn dan de ouders en de bekende tafel waar je je hoofd doorheen kunt steken en het lijkt of je hoofd los op tafel ligt. 

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

Wenen met kinderen: overige activiteiten

Naast de hierboven beschreven zes activiteiten in Wenen met kinderen, kun je nog een aantal leuke dingen doen in de stad. We benoemen ze hieronder kort. 

#7 Stephansdom: in het centrum van de stad heb je deze kathedraal staan. Je kan de kathedraal gratis bezoeken, maar je kunt ook (tegen betaling) één van de torens van de kathedraal beklimmen. Deze toren heeft meer dan 300 treden die je naar boven kunt lopen. Ook is het mogelijk om met de lift naar boven te gaan. Vanaf de toren heb je een mooi uitzicht over de stad. 

#8 Donauturm: deze 150 meter hoge uitkijktoren hebben wij wel bezocht tijdens onze stedentrip naar Wenen. Helaas was het weer die dag niet super best en hebben we minder mooie foto’s van het uitzicht (zie de foto’s hieronder). Boven zit een restaurant die 360 graden ronddraait, waar je een hapje kunt eten en drinken. De toren ligt in een park en dit park heeft ook een leuke speeltuin met verschillende glijbanen en andere speeltoestellen. 

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

#9 Fietstocht Wenen: je kunt met de Nederlandse maatschappij BajaBikes een fietstocht boeken van ongeveer 3 uur, waarbij je onder leiding van een Nederlandse gids een eerste indruk van de stad krijgt. Wij hebben deze fietstocht in Parijs gedaan en vonden dit heel erg leuk met onze dochter. Ze hebben voor kinderen vanaf vijf jaar kinderfietsen en jongere kinderen kunnen op een kinderzitje achterop bij de ouders. 

#10 Streetart Wenen: je hebt in Wenen prachtige streetart in de straten en wij vinden het altijd wel gaaf om de verschillende kunstwerken door de stad te bekijken. In Wenen organiseren ze hiervoor gratis streetart tours, waarbij je onder leiding van een gids door de straten van de stad wandelt en de verschillende kunstwerken bekijkt. Na afloop is het gebruikelijk dat je de gids een fooi geeft. 

#11 Spaanse Rijschool: dit is één van de bekendste bezienswaardigheden van Wenen en je kunt bij deze rijschool een kijkje achter de schermen nemen. Misschien als je kinderen helemaal gek van paarden zijn, dan is het een leuke optie. Anders zouden wij deze activiteit lekker overslaan. Wijzelf hebben deze Spaanse Rijschool ook niet bezocht tijdens onze stedentrip naar Wenen. 

Wenen met kinderen
Wenen met kinderen

Waar overnachten in Wenen met kinderen?

Je kunt in Wenen met kinderen prima overnachten. De stad heeft honderden accommodaties en ook vele accommodaties zijn geschikt voor gezinnen met kinderen. Wij zetten een aantal goed beoordeelde opties in verschillende prijsklassen op een rij. 

Budget hotel: Hotel Atlanta

Middenklasse hotel: Hotel Brauhof Wien

Luxe hotel: Hotel Spiess & Spiess

Kijk voor het volledige overzicht aan accommodaties in Wenen even hier

Pakketreis Wenen

Je kan uiteraard een reis naar Wenen met kinderen prima zelf regelen, maar soms kan het ook makkelijk zijn om een pakketreis te boeken. Hierbij boek je gelijk de vlucht inclusief hotel. Je kan dan vaak ook nog kiezen vanaf welk vliegveld je in Nederland, Duitsland of België wil vliegen. Kijk voor meer informatie over een pakketreis naar Wenen even hier.

Scroll naar boven