Wat te doen in El Nido met kinderen

Wat te doen in El Nido: alle tours op een rij!

Wat te doen in EL Nido? Dat vroegen wij ons af toen we met onze dochter deze badplaats op het eiland Palawan bezochten. Al snel kwamen we er achter dat je op El Nido vooral heel veel tours kunt doen om de omgeving te bekijken. Wij waren vier dagen in El Nido en hebben verschillende tours gedaan naar verschillende bezienswaardigheden in de omgeving. In deze blog vertellen we jou hier meer over. 

Wat te doen in El Nido
Wat te doen in El Nido

Het dorpje El Nido

Het dorpje El Nido vonden wij erg leuk. Het is eigenlijk helemaal ingericht op toeristen en dat zie je aan de vele restaurantjes, winkeltjes en tourbureautjes. Smaken verschillen hier uiteraard in, aangezien het niet heel veel authentieke plekken heeft, maar gemakkelijk is het wel. Ze hebben echt heel veel leuke restaurants en om een tour te boeken hoef je eigenlijk geen enkele moeite te doen, omdat dit op iedere straat wordt aangeboden. 

Qua vervoer maken de meeste toeristen gebruik van een tricycle motor of ze huren zelf een scooter. In het dorpje zelf kun je prima wandelen, aangezien het maar uit een paar straatjes bestaat. Wij vonden El Nido een veel leuker dorp dan bijvoorbeeld het plaatsje Coron dat aan de overkant van het water ligt. 

EL Nido bezienswaardigheden
EL Nido bezienswaardigheden

Dagtours El Nido

Eigenlijk bieden bijna alle bureautjes in de omgeving van El Nido vier verschillende tours aan die met de letters A, B, C en D worden aangeduid. Uiteraard heeft iedere tour verschillende highlights. Deze tours zijn op traditionele boten en je zit vaak met redelijk wat mensen op een boot. 

Ook een nadeel is dat de meeste boten naar dezelfde plekken gaan, waardoor het erg druk kan zijn op de verschillende plekken. Wat wel een voordeel is van deze tours is de prijs: deze is niet bepaald heel hoog. Je bezoekt met de tours de volgende plekken:

Tour A: Big Lagoon, Secret Lagoon, Shimizu Island & 7 Commando Beach

Tour B: Snake Island, Entalula Beach, Pinagbuyutan Beach, Cudugnon Cave + een snorkelplek 

Tour C: Hidden Beach, Secret Beach, Matinloc Shrine, Helicopter Island & Talisay Beach

Tour D: Ipil Beach, Natnat Beach, Pasandigan Beach, Cadlao Lagoon, Paradise Beach, Bukal Beach

De meest populaire tours onder toeristen zijn tours A en C. Je kan ook een combinatie doen van de eilanden, maar dan moet je een privé motorboot huren en dat is wel erg prijzig. Ben je met meerdere mensen, dan kun je daar de kosten van delen en dan kan dit zeker een goede optie zijn. Voor deze optie zouden we wel aanraden om bij verschillende bureautjes naar binnen te lopen, omdat wij vonden dat de prijzen behoorlijk uit elkaar lagen. 

El Nido tours
El Nido tours

Combinatie van de verschillende tours

Naast het huren van een motorboot, is er nog een andere optie waar wij zelf gebruik van hebben gemaakt en dat zijn de tours van Kraken. Dit is de enige organisatie die ook een combinatie maakt van de twee tours. Zij hebben namelijk een combinatietour van A en B en een combinatietour van C en D. Wij hadden hier online al over gelezen, maar toen we online gingen zoeken naar de website van Kraken kwamen we niet verder dan een Facebook pagina en een heel onduidelijke website. 

In het dorpje El Nido hebben ze een klein bureautje in de buurt van het strand (dit kan je wel vinden op Google), maar hier zijn ze zelf niet altijd aanwezig. De eerste twee dagen dat we in El Nido waren, was het bureautje niet open. Ook adverteren ze niet uitbundig, waardoor je er zo langs loopt. Je kunt het wel op Tripadvisor boeken hadden we gehoord, maar die mensen hadden veel meer dan ons betaald. 

Je betaalt hier wel per tour een stuk meer dan bij de andere tours, maar wij vonden dit wel het geld waard. We zijn twee dagen met ze op zee geweest en hebben de meeste hoogtepunten van de A, B, C en D tours wel gezien. Ze hebben een boot van 30 personen, waar er maximaal 18 op gaan, waardoor het heel relaxt is. Daarnaast heb je er de gehele dag eten en drinken bij en daardoor maak je er echt een ontspannen dagje weg van. Ook al zit je op de boot het is toch relaxt. 

Ook de huur van kayaks, waterschoenen en snorkels zit allemaal al in de prijs. Daarnaast doen ze een poging om op de meeste plekken als enige boot te zijn. Toen het bijvoorbeeld bij 7 Commando Beach behoorlijk druk met boten was, zijn we eerst gaan snorkelen en zijn we daarna terug gegaan naar het strand, waarbij we uiteindelijk alleen met de mensen van onze boot op dit strand waren. Dat geeft toch net een iets betere ervaring dan dat er honderden toeristen rondlopen. 

Kraken Tours El Nido
Kraken Tours El Nido

De omgeving van El Nido

Onze dochter was door een wesp gestoken tijdens een tour in de omgeving van Coron tijden de reis, waardoor ze een behoorlijke allergische reactie in haar gezicht had en we de eerste twee dagen weinig hebben kunnen doen. Hierdoor hebben we ook niet een dag besteed aan het verkennen van de omgeving, wat wel in eerste instantie op de planning stond. Er zijn namelijk in de omgeving van El Nido ook echt mooie stranden. We zetten ze hieronder op een rij:

  • Nacpan Beach: dit is één van de mooiste stranden in de omgeving van Palawan en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van het dorpje El Nido. Je kan hier met een scooter of tricycle naar toe. Er zijn hier genoeg voorzieningen om je een dagje te vermaken op dit strand. 
  • Kayakken naar Cadlao: deze tip zagen wij ook online, maar we spraken een Nederlands stel die dit had gedaan en die zeiden dat dit heel erg zwaar was en dat ze zwaar op de benen verbrand waren. Zeker als de golven wat hoger staan is het behoorlijk inspannend om er te komen en slaat er veel water op jouw benen (en dan gaat het in de zon snel). Controleer vooraf dus zeker of het weer goed is. Ben je er dan heb je wel afgelegen stranden tot jouw beschikking. Voor gezinnen met kinderen misschien een iets minder geschikte tip. 
Omgeving van El Nido
Omgeving van El Nido

Waar overnachten in El Nido?

Wij zaten tijdens ons verblijf in El Nido in het El Nido Coco Resort en dat was een prima verblijfplaats, maar er zit wel een groot verschil in de kamers. De villa’s die je hier kunt huren zijn een stuk beter dan de bungalows. Wij hadden ontbijt erbij zitten en dit was erg goed. Je kan van de kaart kiezen uit verschillende menu’s en er staan ook nog wat losse dingen zoals fruit die je kan eten. Ook het zwembad is erg fijn om aan het einde van de dag nog een duik in te nemen.  

Dit hotel ligt wel iets buiten het dorpje wat wel een nadeel is, maar met een tricycle ben je voor weinig geld zo in het centrum. Wel ligt er het toffe restaurant Bella Vita om de hoek en dat is echt een heel leuk restaurant aan het water waar je goed kunt eten. Dit restaurant wordt online ook overal genoemd en het is natuurlijk erg fijn dat je na jouw tour je bij de kamer kan opfrissen en dan gelijk om de hoek lekker kan eten. Kijk voor meer informatie over het El Nido Coco Resort even hier. 

Uiteraard heb je in El Nido erg veel keuzes met betrekking tot een (kindvriendelijk) hotel. Kijk voor een overzicht van alle hotels in El Nido even hier. 

Omgeving van El Nido
Omgeving van El Nido