Wat kost een wereldreis met gezin

Veel ouders met kinderen dromen van een mooie wereldreis te maken met het gezin voor een langere periode, maar de meeste ouders denken ook dat dit enorm duur is. Dat is niet helemaal terecht. Zo lieten wij al eens in een blog zien dat we in een dag een wereldreis voor ons gezin van zes maanden naar Azië verdiende.

Uiteraard is het lastig om een exacte indicatie te geven van de kosten van een wereldreis met kinderen, aangezien ieder gezin zijn voorkeuren anders zijn. Toch kun je wel een indicatie geven van de kosten en dat zullen wij in dit blog doen. We zullen de belangrijkste kosten van een wereldreis met kinderen op een rijtje voor jullie zetten.

Mooiste stranden Guadeloupe
Wat kost een wereldreis met het gezin

#1: Aanschaf spullen voor de reis

Voor een lange wereldreis met kinderen zul je een aantal zaken moeten kopen voordat je gaat. Het ligt er uiteraard aan wat je allemaal al eens gekocht hebt.

Wijzelf hebben voor onze wereldreis een aantal zaken gekocht zoals een enorm compacte buggy, een vliegtuigbedje, hamamdoeken, packing cubes, Gopro en een ereader, die tijdens onze reis enorm van pas kwamen. Voor een uitgebreide beschrijving van deze spulletjes klik hier.

Je zult begrijpen dat hoe meer spullen je nodig hebt, hoe meer geld het zal kosten. Toch kun je hier uiteraard creatief mee om gaan, door te kijken of vrienden en familie bepaalde spullen hebben liggen die je tijdens de reis kunt gebruiken.

Ook tweedehands is er natuurlijk veel te krijgen op de bekende websites. En laat je ook niet verleiden om allerlei onzinaankopen te doen zoals een kant en klare EHBO tas te kopen voor enorm veel geld, terwijl de helft wat er in zit je nooit nodig zult hebben.

Wij hebben wat medische dingen als pleisters en pillen los gekocht en deze in een packing cube gedaan en we waren nog niet de helft van het geld kwijt wat ze vroegen voor een kant en klare EHBO zak. 

Comuna 13 tour Medellin
Kosten wereldreis met kinderen

#2: Visa

In bepaalde landen zul je een visum moeten kopen. Zo betaal je voor een land als Vietnam ongeveer 35 euro per persoon voor je visum. Ben je met een gezin van 4 personen, dan lopen de kosten al snel op.

Kijk dus vooraf online voor welke landen je allemaal een visum nodig hebt.

Voor veel landen heb je namelijk geen visum nodig of is het visum gratis bij aankomst in het land.

Voor onze wereldreis hadden wij alleen een visum voor Sri Lanka (bij aankomst 35 euro/ dollar en kinderen gratis), Verenigde Staten (ESTA via website, 14 dollar en 2 jaar geldig), Canada (20 euro, Visum online in 1,5 uur geregeld en is 5 jaar geldig) en Cuba (22,50 euro, vooraf geregeld voor het gezin).

Dus voor ons gezin kwamen de kosten op 235 euro aan alle visa die wij nodig hadden. Voor de andere bestemmingen (Dubai, Malediven, Singapore, Nieuw-Zeeland, Fiji, Tonga, Samoa en de Bahama’s) was het visum gratis.

Fastpass Disney

#3: Vaccinaties

Voor de vaccinaties kun je online per land even kijken wat ze voorschrijven en dan maak je een afspraak met de GGD voor de benodigde prikken. Let er wel op dat vaccinaties niet goedkoop zijn!

Het voordeel is dat bepaalde vaccinaties die je in de meeste landen nodig hebt vaak voor een hele lange periode geldig zijn.

Zo hadden wij in de meeste landen de prikken voor DTP en Hepatitus A nodig en is de DTP prik 10 jaar geldig en de Hepatitus A prik 30 jaar (indien je hem voor de 2e keer krijgt).

Hierdoor hoefden wij vooral deze prikken voor onze dochter te halen en de buiktyfus prik voor het gehele gezin (deze is drie jaar geldig). De kosten voor de buiktyfus prik waren 38,95 euro, voor de DTP prik 28,95 en de Hypatitus A prik 58,95, waardoor we in totaal 204,75 euro kwijt waren aan prikken. Houdt hier dus rekening mee in je begroting voor je reis!

Tokyo DisneySea
Wat kost een wereldreis met kinderen

#4: Welke landen wil je bezoeken

Wat uiteindelijk de kosten van jullie wereldreis met het gezin zullen zijn, ligt ook voor een deel aan welke landen jullie zullen gaan bezoeken. Zo heb je landen waar je goedkoper kunt reizen dan in andere landen. Hier een overzicht van welke populaire reislanden goedkoop zijn en welke landen een stuk duurder zijn.  

Goedkoopste landen om te reizen: India, Sri Lanka, Laos, Nepal, Vietnam, Nicaragua, Guatemala, Bolivia en Cambodja. Dit is ook één van de redenen, waarom reizen door Zuidoost Azië zo populair is. 

Goedkope landen: 

In Azië: Maleisië, Indonesië, Thailand, HongKong, China, Jordanië, 

In Zuid- en Midden-Amerika: Mexico, Guatemala, Peru, Honduras en Ecuador.

In Afrika: Marokko, Zimbabwe, Egypte, Madagascar en Ethiopië

In Europa: de voormalige Oostbloklanden.

Relatief dure landen in vergelijking met de buurlanden zijn:

 • In Azië: Japan, Taiwan, Singapore, Israël.
 • In Zuid Amerika: Argentinië, Brazilië en Chili
 • In Afrika: Zuid-Afrika, Mali en Botswana.
 • In Europa: Scandinavië en Groot-Brittannië.

Ook de meeste eilanden als Hawaii, Malediven en Fiji zijn duur en ook westerse landen zoals de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland zijn niet goedkoop.

Zeker als jullie niet een al te hoog reisbudget hebben dan kun je kijken welke landen over het algemeen goedkoop zijn, waardoor je minder dagbudget nodig hebt.

Zo zul je in India al voor een paar euro per nacht met je gezin kunnen overnachten, terwijl je in Singapore weinig overnachtingen zult vinden onder de 50 euro.

Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je naar landen als Singapore reist, je een veel hoger budget nodig zult hebben. Toch is het mogelijk om in de meeste landen vrij low budget te reizen.

Zo hebben wij een week op de Malediven gezeten en was dit echt niet zo duur als mensen denken. Wijzelf zaten voornamelijk op dure bestemmingen (Dubai, Singapore, Nieuw-Zeeland, Fiji, Hawaii, Canada, Florida, Bahama’s) en waren ongeveer voor slapen en ons dagbudget rond de 200 / 250 euro per dag kwijt met drie personen. 

Wat te doen in Guadeloupe

#5: Vliegtickets

Vliegtickets bepalen ook voor een groot gedeelte hoeveel kosten je kwijt zult zijn voor een wereldreis met kinderen. Het ligt er ook maar net aan hoeveel je gaat vliegen. Ga je 6 maanden naar Zuid- Amerika of Zuidoost Azië, heb je in principe alleen een vliegticket nodig van Nederland naar het continent en zullen de kosten voor een gezin ongeveer rond de 3000 euro liggen.

Een goede website om vliegtickets met elkaar te vergelijken is deze website van Skyscanner.nl. Hier zie je precies welke maatschappijen allemaal vliegen, op welke tijden en tegen welke prijs. 

Lees ons reisblog tips voor goedkopere vliegtickets eens om goedkoop te kunnen vliegen met je kinderen. 

Wijzelf hebben maar liefst 15 keer gevlogen tijdens onze wereldreis en waren in totaal 10.552 euro kwijt aan de tickets. Hierbij een overzicht van de kosten voor drie personen die wij aan onze vluchten gemaakt hebben inclusief koffers, reserveren van stoelen etc.:

 1. Amsterdam – Dubai                           594 euro                     Transavia
 2. Dubai – Colombo (Sri Lanka)            350 euro                     Flydubai
 3. Colombo – Malediven                        413 euro                     Southern China Airlines
 4. Malediven – Singapore                      542 euro                     Flyscoot Singapore
 5. Singapore – Auckland                        1964 euro                   Singapore Airlines
 6. Auckland – Tonga                              554 euro                     Air New Zealand
 7. Tonga – Fiji                                        446 euro                     Fiji Airways
 8. Fiji – Samoa                                       549 euro                     Fiji Airways
 9. Samoa- Hawaii                                  878 euro                     Fiji Airways
 10. Hawaii – Vancouver                           925 euro                     Westjet
 11. Vancouver- Toronto                           659 euro                     Air Transat
 12. Toronto- Orlando                               530 euro                     Air Transat
 13. Fort Laderdale – Bahama’s                210 euro                     Bahamas Air
 14. Bahama’s – Cuba                               684 euro                     Bahamas Air
 15. Cuba – Dusseldorf                              1254 euro                   Eurowings

Het is natuurlijk logisch dat hoe meer je vliegt naar verschillende bestemmingen, hoe hoger de kosten zullen zijn. Dus wil je de kosten van een wereldreis beperken, kies ervoor om naar één continent te vliegen (Zuid-Amerika of Zuidoost Azië) en het bedrag wat je aan vliegtickets kwijt bent zullen een stuk lager zijn.

Samarkand met kinderen

#6: Overnachten

De prijzen van overnachtingen verschillen erg per land. Kijk voor verschillende bestemmingen op websites als booking.com bij welke prijzen de accommodaties beginnen.

Wij hebben voor een aantal toeristische bestemming een zoekopdracht verricht op booking.com en gekeken naar de laagste prijs voor een accommodatie voor een gezin met twee kinderen (leeftijd 5 en 8 jaar):

Kandy (Sri Lanka) 14 euro per nacht

Tokyo (Japan) 60 euro per nacht

Bagan (Myanmar) 24 euro per nacht

Sucre (Bolivia) 19 euro per nacht

Singapore 55 euro per nacht

Hoi’an (Vietnam) 6 euro per nacht

Honolulu (Hawaii) 136 euro per nacht

Vancouver (Canada) 73 euro per nacht

Boekarest (Roemenië) 25 euro per nacht

Delhi (India) 8 euro per nacht

Buenos Aires (Argentinië) 19 euro per nacht

Kaapstad (Zuid- Afrika) 20 euro per nacht      

Leon (Nicaragua) 27 euro per nacht

Bangkok (Thailand) 13 euro per nacht

Lima (Peru) 14 euro per nacht

Het zelfs mogelijk om met je gezin onder de tien euro per nacht te slapen. Kijk dan in dit reisblog van ons.

Door op deze manier te zoeken op de verschillende bestemmingen krijg je een vrij goede indruk hoeveel geld je kwijt bent aan een accommodatie.  Waar je allemaal op moet letten als je een kamer boekt online hebben we een aparte blog geschreven. 

Kinderactiviteiten Tblisi

#7: Vervoer

Het vervoer in de verschillende landen is ook verschillend geregeld, maar over het algemeen is het openbaar vervoer het goedkoopste en dan met name de bus. Bekijk per land goed wat de vervoersmiddelen zijn en waar je je als gezin fijn bij voelt. Wij wilden zelf op onze reis niet in de lokale bus van de ene bestemming naar de andere bestemming, omdat het vaak erg lang duurt, de bussen erg vol zitten en je niet onderweg kunt stoppen als je kind naar het toilet zou moeten. 

Wij hebben gebruik gemaakt in de verschillende landen van de verschillende vervoersmiddelen:

Dubai (metro, steeds een paar euro per rit)

Sri Lanka (auto met chauffeur, ongeveer 50 euro voor een hele dag)

Malediven (motorboot)

Singapore (metro, steeds een paar euro per rit)

Nieuw- Zeeland (huurauto)

Fiji, Samoa, Tonga (lokale bus, aangezien het maar kleine afstanden waren. Soms de taxi)

Hawaii (huurauto)

Canada (huurauto en in Vancouver en Toronto de metro)

Florida (huurauto)

Bahama’s (taxi, kleine afstanden)

Cuba (taxi, deze zijn over het algemeen ook 50 euro per dag)

In Sri Lanka hadden we gebruik kunnen maken van de treinen en dan waren we steeds maar een paar euro kwijt geweest. Bedenk dat als comfort je niet al teveel uitmaakt of wanneer je met grote kinderen reist dat je echt voor heel weinig geld met de bus of de trein in veel landen kunt reizen en dat de kosten voor vervoer niet hoog hoeven te zijn.

Voor een huurauto kijken wij altijd als eerste op de website van Sunny Cars, aangezien deze gewoon het beste pakket hebben. Soms misschien ietsje duurder, maar qua verzekeringen, service en hulp is deze maatschappij moeilijk te overtreffen!

Baku met kinderen

#8: Eten

Voor eten maakt het een stuk minder uit dan bij accommodaties in welk land je reist. In veel duurdere landen zoals Nieuw- Zeeland en de Verenigde Staten hebben we gekeken voor accommodaties met een keuken erbij en hebben we zelf gekookt. Dit scheelt uiteraard enorm in de kosten.

Wij zijn weinig echt uit eten geweest, omdat onze dochter van 4 jaar daar meestal niet het geduld voor heeft.

Ook ‘s middags kozen wij ervoor om in de duurdere landen vaak iets bij de supermarkt te kopen en dan te lunchen in het park of aan het strand.

Op die manier is het eten in duurdere landen ook zeer zeker betaalbaar. In ontwikkelingslanden als Sri Lanka en Tonga aten wij wel iedere avond in een eettentje, aangezien de winkels hier minder goed zijn en de prijzen voor uit eten zo laag zijn, dat het niet de moeite is om zelf te koken. 

Sneeuwapen in Japan

#9: Activiteiten

Het is erg leuk om dingen te ondernemen met je gezin. En op de meeste bestemmingen heb je best veel activiteiten die je gratis kunt ondernemen. Maak vooraf voor jezelf een lijstje met activiteiten die je heel graag wil ondernemen met je gezin en kijk vooraf wat de prijzen zijn.

Van de meeste activiteiten kun je de prijzen op internet vinden en zo kun je dit in je budget opnemen. Wij wilden heel graag naar Disney world in Florida met onze dochter, dus hebben we de kaartjes vooraf in onze begroting apart opgenomen. 

Raften in Maleisië

#10: Vaste lasten thuis

Een kostenpost waar veel mensen geen rekening mee houden is dat een aantal vaste lasten thuis ook gewoon doorlopen.

Uiteraard kun je deze vaste lasten stevig beperken door bijvoorbeeld je huis onder te verhuren gedurende de tijd dat jullie in het buitenland zitten (neem wel vooraf contact op met de hypotheekverstrekker, aangezien dit niet altijd mag) of zelfs te verkopen.

Zet al je vaste lasten op een rijtje en kijk kritisch naar welke vaste lasten je tijdens jullie reis kunt schrappen. Zo kun je bijvoorbeeld het abonnement van de sportschool of je tv tijdelijk bevriezen, zodat je hier geen maandelijkse kosten over hebt.

Een aantal vaste lasten zoals je reisverzekeringen, verzekeringen voor het huis, zorgverzekering en het abonnement voor je telefoon zullen wel door blijven lopen. Onze vaste lasten tijdens onze wereldreis waren ongeveer 1250 euro, dus moesten wij in onze begroting 1250 euro x 6 maanden = 7.500 euro reserveren voor onze vaste lasten thuis. 

Je ziet dat er dus bij de verschillende kostenposten veel geld te besparen valt en daardoor zie je ook verschillende bedragen wat je kwijt zou zijn aan verschillende bestemmingen.

Toch kun je daar lastig iets over zeggen, omdat ieder gezin een andere invulling hier aan zal geven. Het ene gezin slaapt in een accommodatie van nog geen 10 euro en het andere gezin zal in een accommodatie van 50 euro slapen.

Hierdoor liggen de bedragen wat je dan per maand kwijt zou zijn al enorm uit elkaar (300 euro of 1.500 euro). Kijk dus wat je budget ongeveer is voor een bepaald aantal maanden en ga dan zelf per kostenpost kijken hoeveel geld je hieraan kwijt wil zijn.

Alles bij elkaar kun je dus echt voor weinig geld op wereldreis met kinderen gaan, als je deze kosten dekt door je huis te verhuren. 

Scroll naar boven