Wandelingen Noord-Brabant met kinderen

Wandelen in Noord-Brabant met kinderen: 5 leuke wandelingen!

Noord-Brabant met kinderen is altijd leuk! Je hebt hier leuke steden, musea, pretparken en ook een prachtige natuur. De afgelopen tijd hebben we met onze dochter van vijf jaar behoorlijk veel gewandeld hier in de omgeving en op basis van al deze wandelingen hebben we onze top 5 van leukste wandelingen in Noord-Brabant met kinderen voor jullie op een rij gezet! Het is ons tweede blog over de provincie. Eerder schreven we al over de leukste speelbossen in Noord-Brabant met kinderen

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Noord-Brabant met kinderen#1: Loonse en drunense duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen is één van de mooiste gebieden van Nederland. Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en erg populair onder ouders met kinderen. Dat komt mede door het fijne zand wat door het hele park ligt en wat ervoor zorgt dat het net één grote zandbak is. Daarnaast zijn er door de loop van de jaren tal van hutten gebouwd in het nationale park, waardoor het voor kinderen erg leuk is om in de bomen te klimmen en in de hutten te spelen. 

Op de website van natuurmonumenten staan negen verschillende wandelingen door het nationale park, die allemaal korter dan 6 kilometer zijn. Wat een enorme aanrader is om het bezoek aan dit nationale park te combineren met bijvoorbeeld een lunch bij Brasserie het Genieten in Kaatsheuvel. Afgezien van dat je hier lekker kunt eten, is er echt een enorme speeltuin bij op een afgesloten terrein, waardoor je als ouders tijdens het eten goed zicht hebt op je kinderen. Deze Brasserie ligt tegen het nationale park aan. Wij gaan hier regelmatig een middag of ochtend naar toe met vrienden en we vermaken ons hier altijd heel wat uurtjes. 

Wat ook leuk is om te doen met kinderen in dit gebied is om een picknickmand mee te nemen met allemaal lekkere dingen en in het nationale park te ontbijten of te lunchen. Voor meer tips over dit gebied lees ook eens dit reisblog wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Noord-Brabant met kinderen#2: natuurgebied de Flaes

Zoek je echt een wandeling in Noord-Brabant met kinderen die niet te ver is dan is de wandeling naar de Flaestoren echt perfect! De twee kilometer lange wandeling brengt je vanaf de parkeerplaats van herberg den Bockenreyder naar een superleuke uitkijktoren, die echt een fantastisch uitzicht geeft over natuurgebied de Flaes. 

Rondom de toren zijn verschillende wat langere wandelingen door het gebied, dus er zijn ook mogelijkheden om een langere wandeling te maken. Halverweg de route naar de toren kun je ook een stuk langs het water lopen. Deze wandeling is ook goed te combineren met een heerlijke lunch bij herberg den Bockenreyder, die hier in de omgeving echt bekend staat om de heerlijke omeletten die je hier kunt eten. Rondom de herberg is er genoeg plek voor kinderen om te spelen en er zijn verschillende dieren die rondlopen rondom deze herberg.

Let op: indien je de toren wil beklimmen moet je wel losse euromunten hebben om in de geldautomaat te stoppen, anders moet je daar ter plekke met iemand wisselen of helemaal teruglopen. Bij de herberg kunnen ze geld voor je wisselen indien je dit niet hebt. 

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Noord-Brabant met kinderen#3: De biesbosch

Nationaal park De Biesbosch speelt zich allemaal rondom het water af en is zo groot dat het uitstrekt tussen de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zo heb je voor kinderen tot en met 6 jaar bij het Biesboschcentrum in Drimmelen een spel wat je voor een aantal euro kunt spelen en waarbij je op het Dierenvriendjespad op ontdekkingstocht gaat en waarbij de kinderen enkele opdrachten moeten uitvoeren. 

Overigens zijn er in totaal 15 verschillende wandelingen te maken voor ieder wat wils. Wil je meer weten over deze verschillende wandelingen kijk dan even op deze pagina

Toch blijft het leukste om het prachtige natuurgebied de Biesbosch per bootje te verkennen met je kinderen. Wij hebben al een aantal keren met een aantal kinderen een bootje gehuurd bij Bootjegezond in Raamsdonksveer. De elektrische bootjes zijn prima te besturen en je kunt een mooie route varen van een paar uur en bij verschillende strandjes aanmeren. Je krijgt van de eigenaar een kaart mee, waarop ook aangegeven staat welke gedeelten van het water ondiep zijn, zodat je niet vast komt te zitten met je boot (gebeurt toch nog regelmatig ;)). Op die manier kun je er een leuk dagje weg van maken in Noord-Brabant met kinderen op een zomerse dag!

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Noord-Brabant met kinderen#4: Bruggenroute moerputten

In de buurt van de plaats Den Bosch ligt de bruggenroute Moerputten. Het is één van de weinig overgebleven laagveenmoerassen in Zuid-Nederland. Het uitzicht op de Moerputtenbrug is mooi en kinderen vinden het heel erg leuk om van biels naar biels te lopen. Je hebt hier de mogelijkheid om twee verschillende routes te lopen van 1,4km en 5km. Onze dochter van vijf jaar is niet echt een enorme wandelaar, maar de vijf kilometer waren precies genoeg.

Wij vonden de route die je loopt best afwisselend. Zo loop je over de brug, door weilanden, over vlonders en door een drassig stuk weiland. Let dus wel op dat je bij minder weer niet je beste schoenen aan doet, want die kunnen behoorlijk vies worden. Er is een parkeerplaats bij deze wandeling, maar die is niet zo heel erg groot. 

Let op: wat verwarrend is dat op de website van Staatsbosbeheer het adres voor deze route het adres is van een overdekte parkeergarage die nog 12 minuten lopen vanaf het vertrekpunt ligt. We snappen dat ze de parkeerproblematiek rondom de route willen voorkomen, maar voor kinderen is het dan heen en terug nog 25 minuten extra lopen.  Je kunt dus het beste de Deuterseweg nog een stuk volgen richting Cromvoirt, dan kom je langs de parkeerplaatsje bij het begin van de route. 

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Den Bosch met kinderen

Noord-Brabant met kinderen#5: Oisterwijkse bossen en vennen

De Oisterwijkse bossen en vennen zijn onder wandelaars in Brabant erg populair en dat is niet voor niets. Je hebt hier verschillende korte en lange routes die je langs meerdere prachtige vennen leiden. Het is echt zo’n prachtig gebied. Natuurmonumenten adviseert vier wandelroutes voor ouders met kinderen, die tussen de 3 en 4,5 kilometer lang zijn. Voor meer informatie over deze wandelingen kijk even op de website van natuurmonumenten

De start van de meeste routes is bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, waar ook een speeltuin voor de kinderen aanwezig is. Hier is ook de speelnatuur van Oerrr, waar een gedeelte van het bos helemaal toegankelijk is gemaakt voor kinderen. Voor kinderen onder de vier jaar is er een zandbak, boomstammenpaadje en apart bosje. 

In het dorp Oisterwijk kun je je makkelijk een dag vermaken met je kinderen. Zo heb je verschillende kindvriendelijke eetgelegenheden, waar je kunt lunchen. Zo hebben wij al verschillende keren bij het Boscafé in Oisterwijk uitgebreid geluncht, terwijl onze dochter aan het spelen was in de speeltuin voor het terras. Daarnaast heb je bij restaurant ’t Klauterwaut een indoorspeeltuin bij het restaurant zitten. 

Verder heb je nog natuurspeeltuin klein Oisterwijk en kun je bij warm weer ook nog een middagje naar het openluchtzwembad het Staalbergven, waardoor je makkelijk een dag kunt vertoeven in Oisterwijk. Lees voor een uitgebreid verslag ons reisblog de Oisterwijkse bossen en vennen met kinderen

Wandelen Noord-Brabant met kinderen
Wandelen Noord-Brabant met kinderen

Scroll naar boven