Waitomo met kinderen: alle mogelijkheden om de bekende gloeiwormen te zien op een rij!

Waitomo met kinderen: alle informatie over grotten!

Waitomo is een dorp die helemaal in het teken staat van de gloeiwormen die je hier met je kinderen kunt bewonderen. Aangezien de meeste tours maar een paar uur duren zou je deze tour ook vanuit Hamilton kunnen doen, aangezien er in Hamilton meer te beleven valt voor kinderen dan in het dorpje Waitomo zelf. Wij zullen de verschillende mogelijkheden om de gloeiwormen te bewonderen op een rijtje zetten. 

Waar kun je de gloeiwormen zien in de Waitomo grotten?

Er zijn twee verschillende Waitomo grotten waar je de gloeiwormen kunt zien.

De Glowworm Caves. Deze grot is al 130 jaar geopend voor toeristen. In deze grot kun je de gloeiwormen per boot bezichtigen. De tour met de boot duurt ongeveer 45 minuten en aangeraden wordt om warme kleding te dragen, aangezien het in de grot vrij fris is.Helaas kun je tijdens deze tour geen foto’s of video’s maken van de wormen. Kinderen tot 4 jaar zijn gratis. Je zit met 23 personen in de boot.

De tour wordt iedere dag aangeboden en gaat vanaf 9 uur in de ochtend ieder half uur. Genoeg mogelijkheden dus om de gloeiwormen in deze grot per boot te bewonderen. Voor meer informatie over de prijzen van deze tour klik hier.

Deze tour kun je vooraf online boeken.   

De Ruakuri Caves. Dit is de grootste grot in het Waitomo gebied en deze grot kun je ook met een buggy bezoeken. Je gaat hier met een enorme wenteltrap omlaag en je ziet de wormen van heel erg dichtbij.

Deze tour hebben wij ondernomen. Bij deze tour mag je wel foto’s nemen, ondanks dat in de donkerte met die kleine wormpjes wel aardig lastig is als je geen professioneel fotograaf bent.

Deze tour duurt 1,5 uur en dat vonden wij met onze dochter van vier jaar wat aan de lange kant. Voor meer informatie over de prijzen van deze tour klik hier

In een derde grot kun je door het gebrek aan water de gloeiwormen niet zien, maar zijn er wel spectaculaire bruine, roze en witte stalactiet en stalagmiet bewonderen. Bij deze tour mag je ook fotograferen en filmen. Voor meer informatie over deze tour klik hier

Je kunt een combinatieticket kopen voor deze drie grotten en zodoende korting krijgen. 

Waitomo grotten
Waitomo grotten

Is het de moeite waard?

Wij zijn alleen naar de Ruakuri Caves geweest met onze dochter en wij vonden het eigenlijk best tegenvallen. De wormen zijn niet meer dan wat lichtjes in het donker. Natuurlijk is het voor iedereen verschillend, maar wij zouden de volgende keer deze bestemming zelf overslaan. 

Raften door de waitomo grotten

Voor ouders met kinderen vanaf 12 jaar is er wel een mogelijkheid om te gaan raften door de grot en deze drie uur durende tour ziet er wel spectaculair uit. Wel is dit een prijzig uitje als je dit met de hele familie wil doen. 

Waar kun je de wormen in Nieuw-Zeeland nog meer zien?

Overigens zijn er in Nieuw-Zeeland op meerdere plekken gloeiwormen te zien, dus kun je dit ook combineren met een bezoek aan een andere plaats zoals als je in de plaats Te Anau bent voor de bekende Milford Sounds. 

Waar verblijven in Waitomo met kinderen?

In Waitomo zaten wij op de Waitomo Top 10 Holiday park in een huisje met twee slaapkamers. Bij de kleine camping zit een klein zwembadje met hottub en een kleine speeltuin. Je zit bijna op loopafstand van de grotten. Accommodaties voor gezinnen starten er vanaf 75 euro.  

Waitomo grotten

Is er nog meer te beleven in Waitomo met kinderen?

Toen ik (Joep) de Tongariro Alpine Crossing aan het lopen was, hebben mijn vrouw en dochter de Trollencave bezocht. Dit is een soort van voorstelling waarin kinderen op zoek gaan naar een trol. Onze dochter van vier jaar vond het best spannend, maar achteraf was het toch wel heel erg leuk. De activiteit duurt een uur. Voor meer informatie over deze activiteit klik dan hier

Waitomo grotten

Scroll naar boven