Voorbereiden wereldreis met kinderen

Voorbereiden wereldreis met kinderen! Bij deze het ultieme stappenplan!

En dan is er het besluit van jullie gezin dat je op wereldreis wilt gaan en zal het echte voorbereiden van de wereldreis beginnen. Uiteraard moet je veel zaken vooraf voorbereiden, maar de meeste dingen zijn vooral leuk om uit te zoeken.

Naar welke landen wil je allemaal heen gaan op reis met je kinderen? Welke bezienswaardigheden willen jij en je gezin zeker niet overslaan?

De meeste reizigers zijn hier al jaren vooraf mee bezig. Wijzelf zijn inmiddels drie keer op wereldreis geweest en zijn al druk bezig om te kijken waar we allemaal heen willen gaan op wereldreis nummer vier met onze dochter.

Aangezien je bij het voorbereiden van een wereldreis best wel een bepaalde volgorde van stappen kunt herkennen in het plannen van al die wereldreizen hebben we voor jou het ultieme stappenplan hieronder weergegeven. 

tips goedkope vliegtickets

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 1: hoe lang weg en waar naar toe?

Als eerste is het van belang dat jij en je gezin jullie gaan oriënteren waar jullie allemaal heen willen gaan en voor hoe lang.

De grootste factor die hier zal meespelen is je budget. Heb je bijvoorbeeld 20.000 euro budget kun je in Azië makkelijker een langere periode van rondreizen, dan dat je bijvoorbeeld naar Australië zult gaan. Wij hebben al eens een blog geschreven over hoe we eigenlijk in één dag onze wereldreis bij elkaar hadden verdiend

Zet op een rijtje de landen waar jij altijd van hebt gedroomd. In principe hoef je bij het uitzoeken van de landen niet eens zozeer te kijken naar je kinderen, aangezien je in de meeste landen prima kunt reizen met je kinderen.

Natuurlijk ga je niet zo snel met je kinderen rondreizen in Irak, maar dat doe je zonder kinderen ook niet zo snel. Zet de landen die je wil bezoeken op een rijtje en kijk of je er een mooie route van kunt maken.

Belangrijk bij het maken van een eerste route:

  • Zijn er vliegverbindingen tussen de verschillende landen die je wil bezoeken
  • Wat is het klimaat in de periode dat je het land wil bezoeken. Dit is zeker wanneer je met kinderen reist van cruciaal belang. Je wil niet in een land de hele dag binnen zitten, omdat jij net het land bezoekt als het regenseizoen is begonnen. Kijk naar wat er online wordt aangeraden als beste reistijd, kijk naar hoeveel regen er valt in de maand dat je wil gaan, wat de temperatuur is en wat de kans is dat er in de maand dat jij het land bezoekt orkanen voorkomen. Hiermee voorkom je een hoop ellende. 
  • Wat zijn de kosten van een land globaal. Bezoek je voornamelijk goedkope landen, dan kun je eventueel langer op reis of hoef je minder lang te sparen. Kijk ook eens naar ons reisblog over de kosten van een wereldreis met het gezin.
  • Wat is er allemaal in de landen te zien en hoe makkelijk kun je reizen tussen de verschillende bezienswaardigheden in een land. Hierdoor krijg je een indruk hoeveel tijd je per land ongeveer nodig hebt en wat de reistijd is.
  • Welke vaccinaties en visa heb ik nodig per land. 
Handleiding leerplicht wereldreis met kinderen

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 2: regelen werk en school

Voordat je al dingen gaat boeken, zul je een tijd van te voren gaan informeren bij je werkgever en de school van de kinderen wat mogelijk is.

Bereid je op dit soort zaken vooraf goed voor en bedenk vooraf of er meerdere mogelijkheden zijn die je kunt voorstellen.

Misschien zijn er wel regelingen op je werk, dat je een bepaalde tijd onbetaald verlof kunt nemen.

We adviseren wel dat je ook echt een bepaalde periode volledig vrij bent en dat je niet het bedrijf beloofd dat je iedere avond nog bijvoorbeeld je mail zal checken. Reizen voor een langere periode, geeft juist het gevoel van vrijheid en dat ervaar je op die manier natuurlijk minder.

Daarnaast moet je inschatten wat je gaat doen als bijvoorbeeld je werkgever niet mee wil werken. Heb je dan genoeg geld om ontslag te nemen en wat zijn de kansen om na je wereldreis weer aan de slag te gaan. Denk hier goed vooraf over na.

Ook met de school van de kinderen moet je goede afspraken maken. In dit reisblog hebben wij alles opgeschreven hoe het met de leerplicht van de kinderen zit. 

Reisroutes Nieuw-Zeeland
Fastpass Disney

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 3: vliegtickets

Indien je inmiddels de school van je kinderen en je werk geregeld hebt, kun je eens gaan kijken naar wat de kosten van vliegtickets zijn.

Dit kun je over het algemeen doen in de periode van een jaar tot ongeveer drie maanden voordat je daadwerkelijk gaat. Over het vinden van goedkope vliegtickets hebben we een aparte blog geschreven.

In hoeverre je alles gaat vastleggen zal ook aan je gezin liggen. Het ene gezin zal alleen een heen ticket boeken en voor de rest alles daar gaan uitzoeken en het andere gezin zal vooraf alles vastleggen.

Wij vinden zelf het fijn om alles vooraf vast te leggen, aangezien je dan minder ‘werk’ hebt op je wereldreis. Je hoeft dan niet meer te zoeken naar een accommodatie en kunt je volledig focussen op het genieten van je reis. 

Reis Havana met kinderen

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 4: route maken per land

Nu de eerste vliegtickets geboekt zijn kun je een route gaan maken in het land zelf en kijken wat je allemaal wil zien. Het advies hierbij is dat je met kinderen een stuk rustiger moet reizen, dan zonder kinderen en dat het vooral gaat om de beleving met het gezin dan dat je alle hoogtepunten van een land hebt afgevinkt.

Wanneer je een langere reis maakt, is het sowieso verstandig om iets rustiger te reizen, anders ben je na twee tot drie maanden helemaal kapot.

Het voordeel van een langere reis is juist dat je de tijd hebt om rustig een land te verkennen.

Wil je weten wat de hoogtepunten van een land zijn, kijk dan eens naar de routes van georganiseerde reizen en van andere reizigers die al geweest zijn. Zij weten vaak het beste wat wel en niet leuk is in een land en zij hebben zich er al in verdiept.

Maak voor jezelf wel hierbij steeds de afweging wat je zelf leuk vindt. Wat vinden jullie als gezin leuk? Is dat vooral lekker op het strand liggen, wandelen, cultuur snuiven of een combinatie hier van. 

mooiste plekken Sardinië

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 5: wat is er te doen?

Nu je inmiddels een aantal bestemmingen per land hebt uitgezocht is het van belang om per bestemming te gaan bekijken wat je hier allemaal kunt doen.

Zeker met jonge kinderen is het ook van belang waar bijvoorbeeld speeltuinen zijn en waar je kinderen kunnen zwemmen.

Zorg ervoor dat je per bestemming vooraf een heel document maakt met dingen die je kunt doen op de bestemming. Je hoeft uiteraard uiteindelijk niet alles te doen, maar dan ben je wel op de hoogte wat de mogelijkheden zijn.

Zoek ook per bestemming naar alternatieven als het bijvoorbeeld zou gaan regenen op de bestemming. Hierdoor heb je een alternatief programma voor je kinderen als er een gehele dag regen wordt voorspelt. 

mooiste plekken Sardinië

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 6: Boeken accommodaties

Ook dit ligt er natuurlijk aan wat je wil als gezin. Er zijn voor- en nadelen aan het vooraf vastleggen van accommodaties.

Zo is een nadeel dat je minder vrijheid hebt. Op sommige plaatsen in Nieuw-Zeeland hadden we achteraf wat korter kunnen blijven, maar heel veel nadeel hebben wij er niet van ondervonden.

Als voordeel heb je dat je thuis alles op je gemak kunt uitzoeken en op je reis dus niet steeds naar accommodaties hoeft te zoeken.

Waar je bij accommodaties op moet letten kun je in deze blog lezen. Daarnaast zijn de beste accommodaties over het algemeen al volgeboekt als je niets vooraf boekt en pas op de dag zelf gaat informeren of je met je gezin in het betreffende hotel kunt overnachten.

Daarnaast bieden veel booking websites als booking.com mogelijkheden aan om een paar dagen van te voren nog te annuleren, waardoor je je vrijheid hierin weer vergroot. 

tips goedkope vliegtickets

Voorbereiden wereldreis met kinderen

Stap 7: visa, vaccinaties, medicijnen

Zorg ervoor dat je goed kijkt voor welke landen je allemaal een visum nodig hebt en hoe je aan dit visum kunt komen.

Bij sommige landen krijg je een visum bij aankomst en bij sommige landen moet je vooraf al een visum aanvragen. Bij visumdienst.nl vind je hierover alle informatie en kun je ook visa laten regelen voor je gezin.

Daarnaast maak je een afspraak met de GGD om indien je vaccinaties nodig hebt voor sommige landen. Kijk ook even of de zorgverzekering dit vergoed.

Indien je al een hele tijd weet dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt, kun je op basis van deze vergoedingen ook je zorgverzekeraar aan het begin van het jaar kiezen.

Daarnaast is het van belang dat als je medicijnen slikt dat je vooraf bij de apotheek een voorraad gaat halen voor een langere periode en dat je van de dokter misschien een verklaring nodig hebt, omdat je anders met je medicijnen bij de douane problemen kunt krijgen. 

wat te doen in rotorua
Bezienswaardigheden Medellin
Bezienswaardigheden Medellin

Stap 8: administratie thuis

Welke abonnementen kunnen we tijdelijk stopzetten, aangezien we er toch geen gebruik van maken.

Je kunt met de verschillende maatschappijen bellen en kijken of je bijvoorbeeld bepaalde abonnementen tijdelijk kunt stopzetten. Vaak is er best wel een deal te maken en het scheelt jou weer een hoop onnodige kosten tijdens je reis.

Het zou ook kunnen zijn dat je recht hebt op extra zorgtoeslag omdat je veel minder zult verdienen als je op reis bent.

Kijk daarnaast naar je bank. Toen wij op wereldreis gingen hebben we een rekening afgesloten bij de KNAB bank omdat pinnen in het buitenland via deze bank een stuk goedkoper was. Daarnaast is het handig om een creditcard bij je te hebben voor het geval.

Tip! Maak van allerlei passen ook een foto en zorg dat je die ergens online terug kunt vinden. 

Stap 9: afscheidsfeestje

Je gaat de mensen om je heen een tijdje missen, omdat je met je gezin iets heel gaafs gaat ondernemen, dus plan een afscheidsfeestje en vier het leven!

Scroll naar boven