Vlieland met kinderen

Vlieland met kinderen: 14 leuke activiteiten op een rij!

Je kunt prima een weekendje weg gaan naar Vlieland met kinderen, maar na twee dagen heb je ook wel het merendeel van het autoluwe eiland gezien. Vlieland is een stuk kleiner dan bijvoorbeeld buureiland Texel, maar er is genoeg te doen om je minimaal twee dagen te vermaken met het gezin. We zetten de verschillende activiteiten op Vlieland met kinderen op een rij. 

Vlieland met kinderen: hoe kom je er?

Vanaf de havenplaats Harlingen vertrekt de veerboot naar Vlieland en de reguliere veerboot doet er een uur en 35 minuten over om het eiland te bereiken. De veerboot vaart dagelijks en minimaal drie keer per dag. Kijk vooraf goed in het schema van de rederij wat de tijden van de boot zijn. 

Daarnaast vaart er een snelboot rechtstreeks naar Vlieland toe en deze doet er ongeveer drie kwartier over. Uiteraard is deze boot wel een stuk duurder dan de reguliere veerboot. Tijdens de boottocht vaart de boot langs zandplaats de Richel, waar je regelmatig zeehondjes kunt spotten die hier liggen te zonnen. 

Aangezien Vlieland een autoluw eiland is en je een speciale ontheffing moet regelen om het eiland met de auto te betreden parkeren de meeste toeristen de auto op de parkeerplaatsen rondom de haven. Hier betaal je een klein bedrag per dag als je de auto hier parkeert. Meer informatie over het parkeren van de auto vind je hier. 

Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog
Ameland met kinderen

Vlieland met kinderen #1: fietsen over het eiland

Het beste vervoersmiddel om het eiland Vlieland met kinderen te ontdekken is op de fiets. Een rondje over het eiland kost je ongeveer een uurtje of twee/ drie en stop je op verschillende punten op de route, dan kun je er zo een mooi dagje van maken op het eiland. De routes die je over het eiland kun fietsen variëren van een klein rondje van ongeveer 10 kilometer tot een grote ronde van ongeveer 25 kilometer.

Waar je wel rekening mee moet houden als je fietsen huurt is dat er vaak vrij veel wind op de Waddeneilanden staat en dat het hierdoor erg zwaar fietsen is. Op het eiland Ameland hadden we een elektrische fiets en een gewone fiets geboekt en je merkt echt heel erg het verschil. Die dag was het nogal stormachtig en kwamen we op de gewone fiets amper vooruit. 

Voor kinderen kun je kinderfietsen huren, maar wij kiezen zelf liever voor een bakfiets of een soort van tandem fiets, waar je kind wel kan trappen, maar het stuur vast staat. Kijk zelf eens bij het overzicht van de fietsverhuurder van Vlieland wat voor jullie een geschikte fiets is. Je kunt er voor kiezen dat de fietsverhuurder bij de aankomst van de veerboot staat en je gelijk weg kunt fietsen. Dat vonden wij altijd wel fijn, aangezien je dan niet een stuk hoeft te lopen en gelijk weg kunt fietsen. 

Ameland met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Vlieland met kinderen #2: Zeehondentocht

Op Vlieland kun je ook met een snelle boot op zoek gaan naar de zeehondjes. Met een motorboot ga je naar twee verschillende zandplaten waar de zeehonden vaak liggen te zonnen. Hierbij probeert de schipper van de boot zo dicht mogelijk bij de zeehonden te komen. Vaak komen de zeehonden (die nieuwsgierig van aard zijn) dan ook bij de boot kijken. 

De boot vaart naar de zandplaat De Richel en de zandplaat Engelschhoek bij Terschelling. De tocht duurt ongeveer 45 minuten. Wel is het een vrij prijzige tocht. Zeker als je met een gezin deze activiteit onderneemt. Vind je de activiteit te duur en wil je toch zeehonden spotten, dan kun je ook goed opletten bij de overtocht met de veerboot, aangezien deze ook langs zandplaat De Richel vaart. Het enige nadeel hiervan is dat je minder dichtbij komt en dat de boot uiteraard niet stopt. 

Uiteraard is het wel tof dat de boten hard over het water gaan en dat is uiteraard voor kinderen (afgezien van de zeehonden) natuurlijk ook een belevenis. Kijk voor de prijzen, de tochten en de verschillende boten even op de website van de aanbieder

Ameland met kinderen
Texel met kinderen

Vlieland met kinderen #3: waddentocht Phoca

Wil je op Vlieland met kinderen een bijzondere ervaring beleven dan is deze waddentocht misschien iets voor jullie. Ongeveer 2 uur voordat het laagwater wordt start de vaartocht van ongeveer drie uur en wordt er onder het genot van een glaasje limonade uitleg gegeven over de tocht. Vanuit de haven van het dorp op Vlieland vaar je langs het dorp naar een drooggevallen plaat en gaat de boot voor anker. 

De deelnemers aan de tour krijgen allemaal een waadpak aan, zodat je geen natte voeten krijgt en dan ga je lopen over de bodem van de zee. Je maakt een korte wandeling, waarna je met de boot naar een volgende stuk wordt gebracht. Hier kun je tot je middel in het water om garnalen te gaan vangen met schep en sleepnet. Deze gevangen garnalen gaan aan boord en worden klaar gemaakt om op te eten. 

Dit is natuurlijk een bijzondere activiteit die je niet alle dagen zult doen met het gezin. Voor kleine kinderen kan deze activiteit natuurlijk wel een stuk minder geschikt zijn. Wil je meer weten over de tocht, de prijzen en de route, kijk dan even op de website van Phoca 

Vlieland met kinderen #4: Golfsurfen bij Paal50

Vlieland staat bekend om zijn mooie golven en daarom is het mogelijk voor kinderen vanaf zes jaar om surflessen te volgen bij Paal50 op Vlieland. Onder begeleiding van een instructeur kun je lessen nemen van 1,5 uur. Wil je liever zelf aan de slag op een surfboard dan kun je ook gewoon een surfboard huren. Deze surflessen worden gegeven van april tot en met november. 

Overigens is het mogelijk om bij Paal50 nog veel meer activiteiten met je kinderen te doen. Zo kun je hier een powerkite (vlieger) huren, waarbij de wind stevig aan de kite kan trekken. Ook is het mogelijk op dit deel van het strand bij Paal50 om een blokart te huren. Je zit hierbij in een karretje met een groot zeil en zeilt zo over het strandzand. De karretjes kunnen een snelheid halen van meer dan 40 kilometer per uur. 

Andere activiteiten die je hier kunt ondernemen zijn boogschieten, beach golf, kanoën en bubble voetbal. Ook zijn er mogelijkheden om een puzzel tocht en een GPS tocht hier te boeken. Kortom genoeg te doen met het gezin! Kijk voor meer informatie over alle activiteiten even op de website van Paal50

Vlieland met kinderen: overige activiteiten

Naast de bovengenoemde activiteiten kun je nog meer op Vlieland met kinderen doen. Hieronder zetten we alle kindvriendelijke activiteiten in Vlieland op een rij.

#5 Vliehors Express: wil je het oosten van Vlieland bezoeken waar weinig mensen wonen en waar het gebied het Sahara van het noorden wordt genoemd dan kun je met deze express mee. Je rijdt met een soort van vrachtauto waar stoelen in geplaatst zijn door dit natuurgebied en maakt een tocht van ongeveer 2 uur. Ook hier is de kans groot dat je zeehonden ziet tijdens deze tocht. Onderweg kom je ook nog het Reddingshuisje tegen wat een soort van Juttersmuseum is en waar je allerlei dingen tegenkomt die zijn aangespoeld. 

#6 Paarden huren: op manege de Seeruyter kun je een paard huren waar je een rit mee kunt maken door de bossen, duinen en langs het strand. Ook voor kinderen zijn er mogelijkheden om te rijden, aangezien de manege ook pony’s heeft. 

#7 Midgetgolf De  Oude Vuurtoren: in Vlieland is het ook mogelijk om te gaan midgetgolfen met het gezin. In Oost-Vlieland kun je in totaal 18 holes lopen met je kinderen.  

#8 Bunkermuseum de Noordwester: op Vlieland liggen ook verschillende bunkers die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog zijn aangelegd en die je kunt bezoeken. 

Vlieland met kinderen
Vlieland met kinderen

#9 Dagje Terschelling: het is mogelijk als je op Vlieland met kinderen bent om een dagje eiland te hoppen. Vanaf de haven van Vlieland vaar je in een half uur met de boot naar Terschelling toe. De rederij die deze boottrips aanbiedt heeft ook arrangementen dat je er gelijk een fiets bij huurt om Terschelling met de fiets te ontdekken. Je vertrekt hierbij in de ochtend met de boot en tegen de middag of avond neem je de boot terug naar Vlieland. 

#10 Kabouterbos: je kunt met kinderen een kabouterspeurtocht door het bos maken. Je kunt bij Informatiecentrum De Noordwester de speurtocht boeken en kinderen krijgen dan een zak met kaboutermuts, kleurtjes en een boekje met opdrachten. Na afloop krijgen de kinderen een lekkere pannenkoek. 

#11 Zwembad Flidunen: op Vlieland zijn er behalve de zee niet zo heel erg veel plekken waar je kunt zwemmen met je kinderen. Bij zwembad Flidunen kan dit wel en voor een paar euro kun je hier binnen zwemmen met het gezin. Je hebt een 25-meter bad met lange glijbaan in dit zwembad. Een prima activiteit als het wat minder weer is op het eiland. 

#12 Vuurtoren beklimmen: het is mogelijk op Vlieland met kinderen een vuurtoren te beklimmen. Zo heb je de 40 meter hoge Vuurboetsduin vuurtoren. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het dorp, de Waddenzee en de Noordzee. Bij helder weer is het zelfs mogelijk om de buureilanden Terschelling en Texel te kunnen zien.  

#13 Dagje strand: Vlieland heeft meer dan 12 kilometer aan strand en bij lekker weer is het natuurlijk heerlijk om een dagje strand te pakken op het eiland. Het strand van Vlieland is al een aantal keer uitgeroepen tot het schoonste strand van de Waddeneilanden. 

#14 Staat Konijn Dwaalpad: Staatsbosbeheer heeft een leuke wandeling op Vlieland met kinderen uit gezet. Je kunt een gratis keutelkaart pakken en onderweg kun je allerlei opdrachten maken met je kinderen. De route loopt door de bossen en de duinen. De kaart kun je vooraf gratis downloaden of gratis ophalen bij VVV Vlieland.  

Waar overnachten in Vlieland met kinderen?

Je hebt op Vlieland niet superveel hotels met familiekamers voor gezinnen met kinderen. We zetten een aantal opties op een rij hieronder. 

Badhotel Bruin

Vlierijck

WestCord Strandhotel Seeduyn

Scroll naar boven