Varen in Amsterdam met eigen boot: leuk kinderuitje

Varen in Amsterdam met een eigen bootje dat stond al heel lang op ons lijstje om te doen in Amsterdam met onze dochter. We hebben nu de stad al tientallen keren bezocht, maar varen door de Amsterdamse grachten met een eigen boot hadden we nog niet gedaan. Amsterdam blijft een prachtige kindvriendelijke stad en we schreven over de stad al eens de blog Amsterdam met kinderen, waarin we alle activiteiten die je in de stad met een gezin kan ondernemen op een rij hebben gezet. Inmiddels hebben we ook de activiteit dat we zelf met een bootje varen in Amsterdam aan deze lijst toegevoegd. Naar aanleiding van deze activiteit schrijven we deze uitgebreide review. 

Varen in Amsterdam met eigen boot-
Varen in Amsterdam met eigen boot-

Boot huren in Amsterdam

Je hebt verschillende organisaties waar je een boot kunt huren. Wij hebben op het internet rondgekeken en kwamen uit bij het bedrijf van Canal Motorboats. Hier was de prijs voor twee uurtjes varen schappelijk, konden we vanuit het centrale station van Amsterdam zo naar de bootjes lopen en verhuren ze elektrische bootjes die geen uitstoot hebben en weinig lawaai maken. 

Daarnaast kon onze dochter bij het bedrijf tijdens het varen ook nog plastic vissen, wat we naast dat het goed is voor het milieu ook nog een leuke activiteit voor onze dochter vonden. We hadden de boot gehuurd op zondagochtend en vanaf het centrale station van Amsterdam lopen we in ongeveer een kwartiertje door een leuk deel van de Jordaan naar de bootjes toe. 

Wij hadden een bootje voor acht personen, dus je kan hier met grotere gezinnen ook prima een bootje huren. Ook kun je uiteraard met twee gezinnen een boot huren en dan de kosten splitsen, zodat het nog eens de helft goedkoper is. 

Nadat we wat uitleg hadden gekregen over hoe we het bootje moesten besturen en het bootje voorzien was van kussens konden we op pad gaan. We kregen een overzichtelijke plattegrond mee, waarop verschillende routes stonden die we konden varen. Deze waren erg simpel, waardoor je bijna niet verkeerd kunt varen. 

Varen in Amsterdam met eigen boot-
Varen in Amsterdam met eigen boot-

Varen door de Amsterdamse grachten met eigen boot

We varen een mooie route door de Amsterdamse Grachten met ons bootje en starten op de Prinsengracht. Door deze gracht varen we kilometers lang en we genieten volop van de prachtige stad Amsterdam. We komen langs verschillende kerken zoals bijvoorbeeld de Westerkerk, maar ook langs het Anne Frank huis waar het enorm druk is met toeristen. Ook al is het zondagochtend toch is er in de stad al genoeg te zien.  

Ondanks het geen zonnige dag was, waren we blij dat het niet regende. Hierdoor was het wel lekker rustig op de grachten zelf, waardoor we weinig voor andere boten hoefden uit te wijken. Onze dochter was druk op zoek naar al het plastic in het water wat ze er met een groot schepnet uit het water kon vissen en in een vuilniszak kon doen. 

Toen we de gehele Prinsengracht bijna hadden afgevaren, kwamen we bij de Amstel uit en hebben we daar de boot gekeerd en zijn we via de Keizersgracht teruggevaren. Het is ook mogelijk als je de boot huurt om een grotere ronde te maken en ook bijvoorbeeld langs dierentuin Artis te varen, maar wij vonden met onze dochter twee uurtjes lang genoeg.

Wij hadden al eerder in Amsterdam met een rondvaartboot gevaren, maar zo varen door de Amsterdamse grachten met een eigen bootje vonden wij ook wel heel erg leuk om te doen in Amsterdam. Voor we het wisten waren de twee uurtjes voorbij gevlogen en waren we alweer terug bij het verhuurbedrijf van de bootjes. 

Varen in Amsterdam met eigen boot-
Varen in Amsterdam met eigen boot-

Conclusie

Wij vonden het super leuk om eens door Amsterdam te varen met een eigen bootje. We hadden een geruisloos elektrisch bootje wat makkelijk zelf te besturen was en waarbij we de stad Amsterdam mooi vanaf het water konden bekijken.

Onze dochter vond het leuk om tussendoor het plastic uit het water te vissen en was aan het einde trots dat ze een hele vuilniszak vol met rotzooi uit het water had gehaald. Wij hebben het bootje in de wintermaanden gehuurd, maar we kunnen ons voorstellen dat dit in de zomermaanden ook heel tof is om te doen. 

Kijk even op de website van Canal Motorboats voor meer informatie over het huren van een bootje in Amsterdam met het gezin!

Scroll naar boven