Vantaa met kinderen

Wat te doen in Vantaa met kinderen? Vantaa zegt je misschien niet zo veel, maar de meeste mensen die naar Finland komen, zijn zonder het te weten al in Vantaa geweest. Het vliegveld Helsinki Airport ligt namelijk niet in Helsinki, maar in Vantaa. Vantaa is echter veel meer dan alleen het vliegveld, ook al is het niet zo bekend als Helsinki. In deze blog vertel ik je vijf leuke activiteiten om te doen wanneer je in Vantaa met kinderen bent. Of natuurlijk wanneer je in Helsinki bent, maar daar zo’n beetje alles wel gezien hebt.

Beste reistijd Vantaa met kinderen

De beste reistijd om Vantaa met kinderen te bezoeken is van juni tot en met augustus. In deze periode zijn de temperaturen het hoogst en valt er over het algemeen de minste regen. Dit zijn dus de zomermaanden en dat zijn ook de populairste maanden qua toerisme. De warmste maand is de maand juli en dan is de gemiddelde temperatuur 23 graden.

Houdt er uiteraard rekening mee dat in deze maanden het ook hoogseizoen is in Finland en de dat de prijzen van accommodaties kunnen gaan stijgen.

Vantaa met kinderen

Vervoer naar Vantaa

Met de trein ben je in 10 – 20 minuutjes vanuit Helsinki in Vantaa. Het is een beetje afhankelijk van waar je in Helsinki bent en waar in Vantaa je naartoe wil. Uiteraard is het ook mogelijk om met de eigen (huur) auto vanuit Helsinki naar Vantaa toe te rijden. Je rijdt dan ongeveer een half uurtje vanuit het centrum van Helsinki naar Vantaa toe.

Je kan een auto huren op het vliegveld van Helsinki (Vantaa) met de verhuurmaatschappij Sunny Cars. Bij Sunny Cars werken ze met een all inclusive principe, waarbij de meeste verzekeringen en vaak ook het eigen risico in de prijs zijn inbegrepen. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto op het vliegveld van Helsinki via Sunny Cars even hier.

Wat te doen in Vantaa met het gezin

Kinderactiviteiten Vantaa

#1 Musea in Vantaa

Vantaa heeft veel leuke musea voor kinderen. Het grootste en misschien wel bekendste museum is Heureka. Dit is het eerste museum wat mijn oudste kleuter noemde toen ik hem vroeg wat hij leuk vindt om te doen in Vantaa. Heureka is een wetenschapsmuseum en een beetje vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam of Technopolis in Mechelen.

Er is een vaste expositie, waar kinderen kunnen leren over wetenschappelijke beginselen, maar ook over kunstmatige intelligentie, groene stroom en het menselijk lichaam. Er is ook een planetarium waar 3D-films getoond worden. Ze zijn in het Fins, maar met een headset kun je het ook in het Engels luisteren. Het is helaas niet in het Nederlands beschikbaar.

Let erop dat de films voor kinderen van 5 jaar en ouder zijn. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook altijd twee wisselende tentoonstellingen. Op het moment van schrijven is er een tentoonstelling genaamd The World of Play en deze gaat over spelen, spelenderwijs leren en het nut van spelen, en Our Journey to Space en deze tentoonstelling gaat over de mogelijkheden en moeilijkheden van de mensheid op andere planeten.

Vantaa met kinderen

In het museum zit ook een klein winkeltje met educatief speelgoed en er is een restaurant met lekker en gevariëerd eten. Je bereikt Heureka het makkelijkst met de trein vanuit Helsinki. Kijk voor meer informatie over de openingstijden en de prijzen van tickets even op de website van Heureka.

Een ander museum dat je in Vantaa met kinderen kan bezoeken, is het Luchtvaartmuseum Suomen Ilmailumuseo. Hier kunnen kinderen verschillende vliegtuigen van dichtbij zien of er zelfs in gaan. Je vindt er zowel oude als nieuwe vliegtuigen en zowel commerciële als militaire vliegtuigen. Twee van de hallen zijn niet verwarmd, dus zorg dat je je warm aankleedt als je er in de winter heen gaat.

Het Stadsmuseum Vantaa in Tikkurila, vlak naast Heureka, is ook een aanraden. Het is maar heel klein, maar voor kinderen precies groot genoeg om hun aandacht vast te kunnen houden. De tentoonstelling gaat over de geschiedenis van Vantaa, van de allereerset bewoners tijdens het stenentijdperk tot het heden. Het is een heel kindvriendelijk museum, je mag bijna over aankomen, opzitten of mee spelen.

Kinderactiviteiten Vantaa

#2 De natuur in

Wie Finland zegt, zegt natuur en Vantaa is geen uitzondering. Je kan hier eigenlijk niet meer dan een paar kilometer lopen voordat je in een bos staat. Of bij een meer of op een veld. Het mooie aan Finland is dat de natuur hier van iedereen is. Ik zou je dus zeker aanraden om er gebruik van je maken.

De meeste bossen hebben een vuurplaats met hout en een gril, dus neem wat worstjes of groente en een aansteker mee wanneer je op pad gaat met het gezin. In het najaar kan je kanterellen plukken en in augustus bosbessen. Het Finse bos, met alles erin, is van iedereen, dus je mag naar hartenlust plukken, proeven en genieten.

Als wij de natuur in willen, gaan we meestal naar Kuusijärvi. Hier heb je een meer om in te zwemmen en een bos om in te wandelen. Er is ook een restaurant en je kan er een sauna huren. ’s Winters wordt er een stukje van het meer opengehouden voor de echte die-hards die na een bezoekje aan de sauna willen afkoelen in het meer.

Er is een afgesloten, ondiep gedeelte voor kinderen. Hier is ook een zandstrandje. Aan Kuusijärvi grenst ook het nationaal park Sipoonkorpi. Hier kan je ook uren wandelen en ontdekken. Vergeet in de winter je sleetje niet mee te nemen! Je bereikt Kuusijärvi met de (huur)auto of de bus.

Kinderactiviteiten Vantaa

#3 Buitenactiviteiten Vantaa

Kinderen in Finland spelen elke dag buiten. Minstens een uur, maar liever drie. En het maakt niet uit of het goed weer of slecht weer is. En dat zie je terug op straat. In elke straat vind je wel een speeltuintje. Kleinere speeltuintjes, bedoeld voor kinderen die in die straat of flat wonen, maar ook grotere buurtspeeltuinen.

Alle speeltuinen hebben een naam, dus ze zijn makkelijk op te zoeken op Google Maps. Ze zijn ook allemaal omheind, dus je hoeft niet bang te zijn dat je kind achter een bal aan de straat oprent. De meeste speeltuinen hebben veel bomen en bankjes, dus ook op warmere dagen is het goed vertoeven voor ouders.

Het handige aan Finse speeltuinen is ook dat je geen buitenspeelgoed mee hoeft te nemen, de meeste speeltuinen hebben dat al klaarliggen. Emmers, schepjes, vormpjes, auto’s, maar soms ook loopfietsen of voetballen. Dit is niet een voorziening vanuit de stad, maar van de mensen die er komen. Wanneer je kinderen niet meer met hun zandbakspeelgoed spelen, laat je het in de speeltuin achter voor de volgende generatie.

In tegenstelling tot Nederlandse speeltuinen, hebben de meeste Finse speeltuinen geen gras of kunststof matten, maar grind. Hou daar dus rekening mee: liever een lange broek dan een korte broek aan in verband met kapotte knietjes. In de winter wordt er in de speeltuinen geen sneeuw geruimd, dus dan is het er vaak lastig spelen.

Schommelen kan bijvoorbeeld niet wanneer de sneeuw hoger ligt dan het zitje van de schommel hangt. Op zoek naar een leuke speeltuin in de buurt van je hotel? Zoek op Google Maps dan op ‘leikkipuisto’. De speeltuinen van scholen en kinderdagverblijven mag je natuurlijk na sluitingstijd ook gewoon gebruiken.

Vantaa met kinderen

#4 HopLop

Mocht je toch liever een dagje binnen doorbrengen, dan zijn er ook genoeg plekken om te spelen. De grootste binnenspeeltuinen zijn die van HopLop. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Monkey Town in Nederland. Ouders hoeven geen entree te betalen, zolang er voor elke volwassenen maar minstens één kind is.

Elke HopLop ziet er ongeveer hetzelfde uit: een gedeelte voor de kleintjes, een gedeelde voor de grotere kinderen met tampolines, fietsjes en electrische autootjes. Sommige grotere HopLops hebben ook een hindernisbaan en grote bouwblokken. Je kan bij HopLop eten, maar houd er rekening mee dat er weinig vegetarisch of gezonds is qua eten. De koffie is buitengewoon slecht.

Iedereen die binnenkomt, moet de schoenen uitdoen, ook de volwassenen. Sokken zijn verplicht, maar die kan je daar ook kopen als je ze vergeten bent. Ouders kunnen in het restaurantje zitten, met uitzicht op de spelende kinderen, maar verspreid door de hal staan ook banken waar je net wat comfortabeler kan zitten.

De HopLop in Vantaa heet Vantaanportti en is per bus te bereiken. Op de grens met Helsinki vind je HopLop Outlet (leuk te combineren met een bezoekje aan het Outlet Centre!) en ook hier kan je het beste met de bus heen vanuit Helsinki. Sinds Covid moet je hier een tijd reserveren, maar dit kan je ook eventueel aan de kassa doen.

Voor wat oudere kinderen is SuperPark wellicht leuker dan HopLop. SuperPark heeft namelijk nog veel meer trampolines, skelters, klimwanden, allerlei sportvelden en een skatepark. Genoeg dus voor een actief dagje met kinderen. SuperPark is ook het makkelijkst te bereiken met de bus.

Kinderactiviteiten Vantaa

#5 Shoppen in Vantaa

Heb je na een paar drukke dagen in Helsinki even geen zin om heen en weer te reizen naar verschillende activiteiten, maar wil je er wel uit? Bezoek dan het Jumbo winkelcentrum. Hier vind je niet alleen bekende winkels zoals H&M en Rituals, maar ook voor de Finse klassiekers als Marimekko en Iitttala kan je hier terecht.

Tussendoor kan je een kopje koffie drinken in één van de vele koffietentjes in het winkelcentrum en als je trek krijgt, zijn er genoeg restaurants te vinden. Er zijn verspreid door Jumbo drie speelplaatsen voor kinderen. Er is ook een aparte ruimte met verschoontafels, kleine toiletjes, kinderstoelen, een magnetron en afgeschemde leunstoelen waar je rustig je kindje kan voeden.

Het winkelcentrum is verbonden door een gang met ‘entertainmentcentrum’ Flamingo. In deze gang vind je trouwens ook de leukste speelgoedwinkel van Finland: Iloinen Heppu. Een aanrader, zeker als je van duurzaam, houten, open einde speelgoed houdt. Aan de andere kant van de gang begint Flamingo.

Je hebt hier nog enkele restaurants en een HopLop-achtige (betaalde) speelplaats, maar ook een bioscoop, escaperoom en lasergamecentrum. Flamingo heeft ook een subtropisch zwembad met dezelfde naam. Aan het zwembad zit ook een spa, maar daar mogen kinderen niet in. Dat is alleen voor volwassenen van 18 jaar of ouder.

‘Bovenop’ Flamingo staat ook een hotel, en jij mag raden hoe dat hotel heet. Inderdaad, Flamingo! Sokos Hotelli Flamingo voluit. Jumbo heeft goede busverbindingen met de rest van Vantaa en met het dichtstbijzijnde treinstation Aviapolis, dus dit is zeker een geschikte uitvalsbasis als je in een hotel wil verblijven.

Je vindt in Vantaa geen prachtige architectuur zoals in Helsinki (tenzij Soviët-chique en brutalistische flatgebouwen jouw ding zijn) en je kan ook niet naar de zee, maar het is zeker de moeite waard om het een keer te bezoeken als je in de buurt bent. Tervetuloa Vantaalle, welkom in Vantaa!

Wat te doen in Vantaa met het gezin

Kindvriendelijk hotel Vantaa

Je kan in Vantaa met kinderen prima overnachten. Er zijn verschillende kindvriendelijke hotels waar je kan overnachten met het gezin. We zetten een aantal goed beoordeelde opties op een rij in de verschillende prijsklassen. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Budget accommodatie: Pilot Airport Hotel

Middenklasse accommodatie: Scandic Helsinki Aviacongress

Luxe accommodatie: Clarion Hotel Aviapolis

KIjk voor een geheel overzicht van kindvriendelijke accommodaties in Vantaa even hier.

Je kan natuurlijk ook gewoon in Helsinki overnachten met het gezin. In Helsinki heb je uiteraard een stuk meer keuze. Ook voor Helsinki zetten we een aantal kindvriendelijke accommodaties op een rij.

Budget hotel: Inn Tourist Hotel & Hostel

Middenklasse hotel: Scandic Pasila

Luxe hotel: Radisson Blu Aleksanteri Hotel, Helsinki

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Helsinki even hier

Over de auteur: Hi lieve lezer! Ik ben Annelieke. Samen met mijn Finse man en onze twee kleuters wonen we in Vantaa. Je kan dus wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben als het om deze stad gaat, ook al woon ik hier pas acht jaar. Wil je meer zien van ons leven in Finland, neem dan een kijkje op mijn Instagram-pagina @mamainfinland .

Scroll naar boven