Utrecht met kinderen

Wat kun je allemaal in Utrecht met kinderen doen? Wij zijn de afgelopen periode een paar keer naar Utrecht afgereisd en het blijkt dat er voldoende kinderactiviteiten in Utrecht te ondernemen zijn om je een paar dagen prima te vermaken met het gezin. Wij hebben voor jullie de leukste tips op een rijtje gezet! 

1. Museum de Speelklok

Je kunt in Utrecht met kinderen naar heel veel leuke musea en museum de speelklok is er hier een van. Wij wisten niet zo goed wat we moesten verwachten van een museum vol met zelfspelende muziekinstrumenten. Maar wij vonden dit echt een heel erg leuk kindermuseum in Utrecht.

Het museum ligt midden in het centrum van Utrecht in de buurt van de Domtoren en is erg gericht op kinderen. Je kunt hier een rondleiding van drie kwartier krijgen, waarbij de gids verschillende instrumenten laat horen, waaronder een aantal grote draaiorgels. Deze rondleiding is ook echt op kinderen gebaseerd. Ze hebben zelfs liedjes van kinderen voor kinderen die ze op de grote draaiorgels kunnen afspelen. 

Provincie Utrecht met kinderen

Daarnaast kunnen kinderen een speurtocht doen door het museum, waarbij ze op zoek moeten gaan naar verschillende aapje die tussen de instrumenten verstopt zitten. Voor de rest van het museum zijn er nog verschillende activiteiten voor kinderen, zoals je eigen orgel samenstellen, verschillende puzzels maken en ook je eigen speelkaart maken voor een orgel. 

Zeker voor een uurtje of twee tot drie kun je je hier prima vermaken in Utrecht met het gezin. Voor meer informatie over tickets klik dan even hier. Wij schreven over dit museum de uitgebreide blog Museum de Speelklok met kinderen, met meer informatie en foto’s van ons bezoek aan het museum. 

Utrecht met kinderen

2. Nijntje Museum

Het tweede museum dat je in Utrecht kunt bezoeken is het Nijntje Museum. Dit museum is voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Onze dochter van 5 jaar vond het daarom ook nog steeds helemaal leuk! Kinderen kunnen hier spelenderwijs leren over het verkeer, dieren, geluiden en nog veel meer. 

Utrecht met kinderen

Dit museum ligt redelijk in het centrum (vanaf de Domtoren is het 10 minuten lopen naar het museum toe) en zorgt voor een ochtend of middag vermaak in Utrecht met kinderen. Dit ligt er ook een beetje aan hoe lang je kinderen overal blijven spelen. 

Het museum voelt niet aan als een echt museum, omdat het voor kinderen eigenlijk één grote speeltuin is. In het museum zit ook een café waar je kunt lunchen of een kopje koffie met een stuk taart kunt eten. 

Wij schreven over dit museum de uitgebreide blog Nijntje Museum Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen

3. Spoorwegmuseum

Het leukste museum dat je in Utrecht met kinderen kunt bezoeken is toch wel echt het Spoorwegmuseum! In het spoorwegmuseum in Utrecht is echt van alles te doen voor kinderen. Het is een mooie combinatie van een echt museum met allerlei historische treinen en een soort van speeltuin voor kinderen. 

Het spoorwegmuseum is nog best groot en we kunnen ons voorstellen dat er gezinnen zijn die zich hier een hele dag kunnen vermaken in Utrecht met kinderen. Wij zijn er een middag geweest en hadden toen nog niet alles gedaan. 

Je kunt met de trein van Utrecht centraal naar het museum toe komen. Ieder uur rijdt er een trein naar het museum toe. Als je binnenkomt dan loop je eerst langs een aantal treinen, waarna je in een soort van centrale hal komt. 

Onze dochter vond vooral de attractie Vuurproef erg leuk. Bij deze attractie moet je in een soort virtuele wereld een trein besturen met de drie personen die naast elkaar zitten en tijdens deze treinrit maken ze gebruik van allerlei special effects. Deze attractie is wel voor kinderen vanaf 4 jaar. Helaas was de achtbaan Stalen Monsters net in onderhoud, maar dat leek ook ons ook een erg leuke attractie in het museum. 

Utrecht met kinderen

Ook rijdt er een kindertreintje rond buiten, waar de kinderen worden rondgereden. Ook zijn er verschillende glijbanen en is er een bootje bij een vuurtoren waar kinderen kunnen spelen en zich kunnen uitleven. 

Er zijn verschillende rondleidingen die je kunt krijgen in het museum met je kinderen, maar in principe kun je ook zelf wel alles ontdekken. 

Ook is er een techlab aanwezig voor kinderen vanaf vier jaar, waarbij ze verschillende proefjes kunnen doen met betrekking tot de wereld van treinen. Ook was er een ruimte toen wij er waren waar de kinderen konden knutselen en een soort van hoed konden maken. 

In het museum zijn verschillende plekken waar je wat kunt eten, dus je hoeft niet perse je eigen lunch mee te nemen van huis. 

Al met al is dit museum echt een heel leuk museum voor kinderen en mag dit museum eigenlijk niet ontbreken op je lijstje als je Utrecht met kinderen bezoekt. 

Veel van deze kinderactiviteiten in het spoorwegmuseum zijn buiten, dus zeker in de winterperiode is het geen overbodige luxe om een jas aan te hebben. 

Kijk voor meer informatie over tickets van het Spoorwegmuseum even hier.

We schreven over dit museum de uitgebreide blog Spoorwegenmuseum Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen

4. De Domtoren

De Domtoren in Utrecht is het meest kenmerkende gebouw van de stad en deze toren kun je ook beklimmen met je kinderen. 

Er is zelfs één keer per dag een beklimming speciaal voor kinderen voor deze toren. De beklimming van de 465 treden is prima te doen met kinderen vanaf een jaar of vier. Onze dochter is niet zo heel erg van het traplopen, maar heeft de hele toren zelf beklommen. De rondleiding zelf vonden wij wat aan de saaie kant voor hele jonge kinderen. De wat oudere kinderen vonden het wel heel interessant en hadden enorm veel vragen voor de gids die de rondleiding gaf. 

Utrecht met kinderen

De rondleiding zelf duurde in totaal een uur en een kwartier, waarbij er op verschillende verdiepingen even werd gestopt en er uitleg gegeven werd en er vragen gesteld konden worden. 

Bovenop de toren heb je uiteraard een schitterend uitzicht over de stad Utrecht. Let er wel op dat het bovenop een toren op hoogte wel wat fris is en dat je dus misschien wel iets van een jas mee moet nemen bij minder weer. 

Voor mensen die slecht ter been zijn of voor mensen met hele kleine kinderen is er ook een optie om de lift naar boven te nemen. Dan sta je in drie minuten boven aan de toren. Wel kan de lift soms buiten werking zijn als er een harde wind staat. 

Voor meer informatie over de verschillende rondleidingen, tickets en openingstijden, kijk dan hier even op de website van de toren. 

Utrecht met kinderen

5. KidZcity Utrecht

Zoek je een leuke binnenspeeltuin om in Utrecht met kinderen naar toe te gaan dan is KidZcity Utrecht zeker een leuke optie. Deze binnenspeeltuin is anders dan andere binnenspeeltuinen. Bij de meeste binnenspeeltuinen heb je de standaard speeltoestellen, maar bij KidZcity heb je hele andere speeltoestellen en daarnaast ook verschillende kleine attracties. 

KidZcity Utrecht

Zo kunnen kinderen hier in de botsauto’s, kunnen ze met een treintje, kunnen ze in de carroussel en kunnen ze in een attractie met een soort van luchtballon. Ook is het mogelijk om bij KidZcity Utrecht met kinderen te gaan lasergamen. Uiteraard is het voor de ouders mogelijk om relaxt te zitten en een hapje en een drankje te doen. Wij schreven over deze binnenspeeltuin de blog KidZcity Utrecht, waarin we uitgebreid verslag doen van ons bezoek aan deze binnenspeeltuin in Utrecht. 

KidZcity Utrecht

6. Kasteel de Haar

Een ander leuk kinderuitje in Utrecht is een bezoek aan Kasteel de Haar. Dit is het grootste kasteel van Nederland en je kunt het kasteel ook van binnen bekijken. Kasteel de Haar ligt buiten het centrum van Utrecht en met de auto bereik je het kasteel in ongeveer een half uurtje rijden. Bij het kasteel hebben ze twee verschillende speurtochten voor kinderen die je door het kasteel kunt doen. 

Kasteel de Haar

Wij hebben de speurtocht voor de wat oudere kinderen gedaan met onze dochter en wij vonden deze speurtocht erg leuk om te lopen. Onze dochter was fanatiek de vragen aan het beantwoorden en de juiste letters op het blad aan het invullen en wij konden ondertussen op het gemak het prachtige kasteel bekijken. 

Overigens is Kasteel de Haar ook een prima plek om te gaan lunchen in Utrecht met kinderen. Wij hebben hier heerlijk geluncht. Wij bezochten het kasteel toen het wat minder weer was, maar in de zomermaanden kun je hier ook prima wandelen door het park rondom het kasteel en de tuinen van het kasteel. Wij schreven over ons bezoek aan het kasteel de blog Kasteel de Haar, waarin we uitgebreid verslag doen van ons bezoek. 

Kasteel de Haar

7. City Skydive Utrecht

Zoek je een spectaculaire activiteit die je in Utrecht met kinderen kan doen, dan is indoor skydiven een leuk optie. Onze dochter vond dit namelijk een fantastische activiteit. Je kan bij Indoor Skydive Utrecht de auto gratis voor de deur parkeren en je kan kiezen of je 3, 4, 5 of 6 keer wil vliegen in een sessie in de cabine. Omdat we het een vrij prijzige activiteit vonden hebben wij voor onze dochter gekozen om het 3x te doen.

In principe vonden we dit ook wel een goede keuze, omdat je bij 4,5 of 6 keer alleen iets vaker de cabine in gaat met de instructeur voor een sessie, maar dat de totale activiteit net zolang duurt dan wanneer je 3x de cabine in gaat, maar je wel een stuk meer betaalt. We krijgen eerst een instructiefilmpje te zien en daarna nog wat instructies van de instructeur en dan kunnen ze de cabine in.

Je krijgt hierbij een speciaal pak aan en oordopjes in. Je bent meestal met een groep van tussen de 4 en 6 personen en om de beurten mogen de kandidaten de cabine in met de instructeur om te ‘vliegen’ in de cabine. Bij de laatste sessie neemt de instructeur iedereen een keertje helemaal mee naar boven door de kandidaat vast te pakken en dan naar boven te vliegen.

DIt is de spectaculairste deel van de hele tour. Onze dochter van 9 jaar vond het echt een super leuke activiteit, vertelde ze nog heel vaak na afloop in de auto. Wij hadden voor 10 euro ook het videopakket erbij gekocht, maar moeten zeggen dat we dat niet zo heel erg veel vonden voorstellen.

Onze eigen gemaakte foto’s en filmpjes vonden we bijna net zo goed, maar dat is uiteraard iets wat jullie zelf moeten afwegen. In totaal duurt de gehele activiteit 2 uur ongeacht hoe vaak je de cabine in gaat.

Utrecht met kinderen

8. Binnenspeeltuin Utrecht

Zoek je een leuke binnenspeeltuin voor als het minder weer is in de stad Utrecht, dan zijn er naast KidZcity nog twee verschillende opties.

Monkeytown Maarssen: je kunt in de omgeving van Utrecht met kids naar een vestiging van de bekende keten Monkey Town. Wij vermaken ons hier eigenlijk altijd heel erg goed!  

Ballorig Utrecht: ook dit is een prima binnenspeeltuin in Utrecht. Net zoals Monkey Town heb je hier in vele steden verschillende vestigingen van, dus waarschijnlijk ben je weleens bij één van de vestigingen geweest. Zeker bij minder weer is dit een prima optie om je kinderen in Utrecht even wat energie kwijt te laten raken. 

9. VR Room Utrecht

In deze virtual reality hal kunnen kinderen een spel spelen, terwijl ze een virtual reality headset op hebben. Zo krijg je bij binnenkomst een uitleg door een expert en kun je daarna uit verschillende opties kiezen.  Zo kun je voor verschillende spellen kiezen bij de All You Can Play optie, kun je lasergamen, kun je een escape room spelen of in een team tegen elkaar spelen. De minimale leeftijd is wel 7 jaar.

10. Kaapse Bossen

Wil je de stad even ontvluchten dan is een wandeling door de Kaapse bossen bij Utrecht met kinderen een prima optie om je kinderen even te laten uitrazen. 

Natuurmonumenten heeft verschillende routes opgezet in deze bossen, waarbij je tochten kunt lopen van iets meer dan een uur tot wel drie uur. In deze bossen kun je bij uitkijktoren De Kaap behoorlijk ver uitkijken over de omgeving. 

Er zijn twee verschillende parkeerplaatsen (Kaapse Doorn en bij het theehuis) vanaf waar je verschillende wandelroutes kunt lopen met je kinderen. Zit je in een rolstoel of wil je met de buggy rijden, dan is er een prima route vanaf het theehuis te volgen van 1,8 kilometer. 

11. Fietstocht Utrecht

Het is ook mogelijk om de stad Utrecht te verkennen met de fiets. De Nederlandse maatschappij BajaBikes organiseert fietstochten door de stad Utrecht onder leiding van een Nederlandstalige gids. In 2,5 uur fiets je langs verschillende bezienswaardigheden in het centrum van de stad.  Voor kinderen zijn deze fietstochten ook prima toegankelijk, aangezien ze ook kinderfietsen en kinderzitjes verhuren voor de fietstochten. Wij vinden dit een leuke manier om een stad te verkennen en zo hebben wij dit via BajaBikes ook in Parijs gedaan. Kijk voor meer informatie over deze georganiseerde fietstochten in Utrecht even hier. 

12. Militair Museum Soest

Er zijn ook nog musea die je in omgeving van Utrecht met kinderen kunt bezoeken.

In het Militair Museum Soest staat allerlei materieel van de landmacht. Vliegtuigen, jeeps en tanks staan er uitgestald en kinderen kunnen een aantal van deze voertuigen beklimmen. Op de begane grond is een apart kindergedeelte met allerlei spelletjes en buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan.

Daarnaast worden er kinderactiviteiten georganiseerd zoals een helm maken met camouflagekleuren en zijn er familierondleidingen. Daarnaast heeft het museum twee verschillende eetgelegenheden. Wij vonden dit een erg leuk museum om te bezoeken en zijn er een hele ochtend zoet geweest. Het museum ligt op een half uur rijden van Utrecht af. 

Overige kinderactiviteiten Utrecht

Er zijn nog veel meer activiteiten te ondernemen in Utrecht met kinderen. Voor ons zeker nog een reden om Utrecht nog eens aan te doen. 

#13 Domunder: dit is een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar en is een archeologische ontdekkingstocht onder het Domplein. Je kijkt naar archeologische Romeinse opgravingen met je zaklamp in het donker. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in het verleden kan dit een leuke optie zijn.   

#14 Universiteitsmuseum: het universiteitsmuseum van Utrecht is helaas dicht tot 2022, vanwege een grote verbouwing in het museum.  De drie verdiepingen die het museum rijk is staan bol van de kinderactiviteiten. 

#15 Waterlinie museum: op iets meer dan 10 minuten rijden van het centrum van Utrecht ligt het waterlinie Museum. Dit museum is voor kinderen vanaf 8 jaar en ze hebben verschillende vaste tentoonstellingen voor kinderen over de Romeinen en uiteraard water.  Daarnaast is het museum interactief en kun je er bijvoorbeeld een virtuele parachutesprong maken. Ook hebben ze er familiespeurtochten en kun je er in de buurt wandelingen maken met het gezin. 

#16 Dierenpark Amersfoort: Wil je naar een dierentuin in de omgeving van Utrecht, dan kun je hier in Amersfoort naar toe. Op iets meer dan 10 minuten met de trein van Utrecht centraal ligt Amersfoort. Deze dierentuin staat helemaal in het teken van kinderen. Zo kunnen kinderen dwars door het verblijf van beren lopen via een touwbrug, kunnen ze met de waterfiets langs de zebra’s en giraffen fietsen en kunnen ze de papegaaien voeren in hun kooi. Daarnaast zijn er heel veel speeltoestellen en is er ook nog een Dinobos voor kinderen. Een prima dagje uit dus. 

#17 Verkeerstuin Amersfoort: deze verkeerstuin voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar ligt in de buurt van het dierenpark en is op woensdag en zondagmiddag open. Kinderen stappen hier op een skelter en kunnen rondjes rijden op het plein. Een activiteit die te combineren is met het zojuist genoemde dierenpark. 

#18 Museum Hoge Woerd: het is ook mogelijk om in Utrecht met het gezin een archeologiemuseum te bezoeken. Museum Hoge Woerd is gratis te bezoeken. Het museum is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Het museum gaat vooral over de Romeinse tijd en ook voor kinderen zijn er activiteiten zoals een speurtocht. 

#19 Sonneburgh Sterrenwacht: zijn je kinderen heel erg geïnteresseerd in het heelal, dan kan dit museum in Utrecht met kinderen weleens leuk zijn. Er staan verschillende telescopen, je kunt een speurtocht doen en ook proefjes. Dit museum wordt aangeraden voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. 

#20 Bosspeeltuin Maximapark: zoek je een leuk stadspark in Utrecht dan is dit park een leuke optie. In dit park heb je een leuke speeltuin met tal van houten speeltoestellen voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Bij deze speeltuin zit een kindvriendelijk restaurant met terras met uitzicht op de speeltuin. 

#21 Botanische tuinen Utrecht: deze tuinen zijn te vinden bij de Universiteit van Utrecht. Wij vinden het altijd wel lekker om te gaan wandelen met onze dochter door een mooie tuin. Kijk op de website voor de agenda met kinderactiviteiten. Ook kunnen kinderen hier een speurtocht ondernemen. 

#22 Tochtje maken door de grachten: je kunt Utrecht met kinderen ook vanaf het water bekijken. Utrecht heeft verschillende grachten waar je met je kinderen op verschillende manier doorheen kunt varen:

  • Elektrische sloep: bij Greenjoy kun je een sloep huren voor 6 tot 8 personen. 
  • Kano: wil je wat actievers in Utrecht met kinderen doen, dan kun je eventueel een kano huren met je gezin. 
  • Waterfiets: een andere actieve manier om Utrecht met kinderen te bekijken vanaf het water. 
  • Sup board: dit kun je eventueel met wat oudere kinderen doen, als je je door de grachten voortbeweegt op een SUP board. 

#23 Rondvaartboot: je kunt Utrecht met kinderen ook vanaf een rondvaartboot bezichtigen. Utrecht staat bekend om zijn grachten en in anderhalf uur maak je een mooie tocht over deze grachten. Uiteraard krijg je tijdens de overtocht informatie over de stad Utrecht van een audiogids.

Kindvriendelijk restaurant Utrecht

Je hebt genoeg kindvriendelijke restaurant in Utrecht! Tijdens een stedentrip naar Utrecht met kinderen wil je toch ergens gezellig kunnen eten met de kinderen en dan is het wel fijn als er restaurants zijn die gericht zijn op kinderen of waar je met kinderen makkelijk kunt eten. We zetten een aantal kindvriendelijke restaurants in Utrecht op een rij hieronder!

Restaurant Hygge: dit Deense restaurant kun je in Utrecht met kinderen zowel in de zomer als in de winter bezoeken. Zo heeft het restaurant een prima buitenterras, waar de kinderen kunnen spelen en in de winter kun je lekker binnen eten en kunnen de kinderen spelen in de speelhoek van het restaurant met allerlei speelgoed!

Restaurant Leen: ook dit is een kindvriendelijk restaurant in Utrecht met een speeltuin. Er is in dit Aziatische restaurant zowel binnen (speelhoek) als buiten vertier voor de kinderen. Waardoor je hier ook prima voor de lunch of het diner in Utrecht met kinderen naar toe kunt gaan. 

Restaurant Buurten: dit restaurant heeft twee vestigingen waar je in Utrecht met kinderen kunt gaan eten. Restaurant Buurten heeft een prima menukaart, waarbij er ook genoeg opties zijn voor kinderen op het speciale kindermenu. 

Restaurant Jozef: ook bij dit kindvriendelijke restaurant in Utrecht staan er genoeg lekkere opties voor kinderen op de menukaart.  Ook in dit restaurant is er een speelkamer aanwezig in het kindvriendelijke restaurant. 

Theehuis Rhijnauwen: Uiteraard kan in deze lijst met kindvriendelijke restaurants in Utrecht een pannenkoekenrestaurant niet ontbreken. Met onze dochter is dit altijd een succes.  Dit restaurant ligt in het bos en heeft ook verschillende dieren. 

Loft88: ook bij dit kindvriendelijke restaurant in Utrecht is er een speciale menukaart voor kinderen, waar genoeg lekkere gerechten op staan voor de kinderen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om bij dit restaurant in Utrecht met kinderen te gaan knutselen. 

Kindvriendelijk hotel Utrecht

Ibis utrecht

Tijdens een van onze stedentrips naar Utrecht met onze dochter sliepen we in hotel Ibis Utrecht. In dit hotel hadden we een familiekamer geboekt, die bestond uit twee tweepersoonskamers die verbonden waren met een tussendeur. Onze dochter vond dit uiteraard fantastisch, want hierdoor had ze haar ‘eigen kamer’. 

Ibis Utrecht heeft ook een eigen restaurant waar je in de ochtend lekker uitgebreid kunt ontbijten en in de avond kunt dineren. Wij schreven over dit hotel een uitgebreide review met de blog Ibis Utrecht met kinderen

IBIS Utrecht met kinderen
Hotel IBIS Utrecht

Hampton by Hilton Utrecht Central Station

Een goede optie  wanneer je in Utrecht met kinderen een hotel zoekt is het Hilton Hotel Utrecht centraal. Dit kindvriendelijke hotel in Utrecht ligt naast het station en in een paar minuten loop je van het hotel naar het centrum van de stad. 

De familiekamers van het hotel zijn ruim en luxe en het zijn communicerende kamers. Dat wil zeggen dat twee twee persoonskamers verbonden met elkaar zijn. Hierdoor heb je dus op deze kamer ook maar liefst twee badkamers! In het hotel serveren ze tevens een heerlijk ontbijt! Voor een uitgebreid verslag over onze overnachting in dit hotel lees onze blog Hilton Utrecht met kinderen

Voor meer informatie over dit kindvriendelijke hotel in Utrecht kijk even hier

Kindvriendelijk hotel Utrecht
Kindvriendelijk hotel Utrecht

Carlton president hotel

Na acht dagen reizen door Nederland was het tijd voor ontspanning en hebben we het er even van genomen in het Carlton President Hotel in Utrecht. We hadden een heerlijk ruime kamer met een aparte kamer voor onze dochter Sophie. Lekker relaxen op de kamer, heerlijk ontbijten en dineren in het restaurant en lekker ontspannen in de privé welless. We konden hier echt even lekker uitrusten in dit hotel.

We hebben een aparte reisblog geschreven over dit hotel, dus wil je meer weten over onze bevindingen van dit hotel klik dan even hier

Kijk voor meer informatie over dit kindvriendelijke hotel in Utrecht even hier. 

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Fletcher hotel Amersfoort

Op 25 minuten rijden van Utrecht ligt het Fletcher hotel in Amersfoort. Wij hebben hier overnacht toen we een weekendje weg waren en verschillende musea in de omgeving bezochten. Wil je met een klein budget ergens overnachten, dan is dit hotel zeker een optie. Wij hebben een uitgebreid verslag geschreven over het hotel, wat je hier kunt vinden. 

Kijk voor meer informatie over dit kindvriendelijke hotel in de omgeving van Utrecht even hier

Kindvriendelijk hotel Amersfoort
Kindvriendelijk hotel Amersfoort
Scroll naar boven