utrecht met kinderen

utrecht met kinderen: 19 toffe tips!

Wat kun je allemaal in Utrecht met kinderen doen? Wij zijn de afgelopen periode een paar keer naar Utrecht afgereisd en het blijkt dat er voldoende activiteiten te ondernemen zijn om je een paar dagen in Utrecht met kinderen te vermaken. Wij hebben voor jullie de leukste tips op een rijtje gezet! 

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen #1: Museum de Speelklok

Wij wisten niet zo goed wat we moesten verwachten van een museum vol met zelfspelende muziekinstrumenten. Maar wij vonden dit echt een heel erg leuk museum in Utrecht met kinderen.

Het museum ligt midden in het centrum van Utrecht in de buurt van de Domtoren en is erg gericht op kinderen. Je kunt hier een rondleiding van drie kwartier krijgen, waarbij de gids verschillende instrumenten laat horen, waaronder een aantal grote draaiorgels. Deze rondleiding is ook echt op kinderen gebaseerd. Ze hebben zelfs liedjes van kinderen voor kinderen die ze op de grote draaiorgels kunnen afspelen. 

Daarnaast kunnen kinderen een speurtocht doen door het museum, waarbij ze op zoek moeten gaan naar verschillende aapje die tussen de instrumenten verstopt zitten. Voor de rest van het museum zijn er nog verschillende activiteiten voor kinderen, zoals je eigen orgel samenstellen, verschillende puzzels maken en ook je eigen speelkaart maken voor een orgel. 

Zeker voor een uurtje of twee tot drie kun je je hier prima vermaken in Utrecht met kinderen. Voor meer informatie over tickets en openingstijden van dit museum klik dan even hier

Provincie Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen #2: Nijntje Museum

Het museum van Nijntje is voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Onze dochter van 5 jaar vond het daarom ook nog steeds helemaal leuk! Kinderen kunnen hier spelenderwijs leren over het verkeer, dieren, geluiden en nog veel meer. 

Dit museum ligt redelijk in het centrum (vanaf de Domtoren is het 10 minuten lopen naar het museum toe) en zorgt voor een ochtend of middag vermaak in Utrecht met kinderen. Dit ligt er ook een beetje aan hoe lang je kinderen overal blijven spelen. 

Het museum voelt niet aan als een echt museum, omdat het voor kinderen eigenlijk één grote speeltuin is. In het museum zit ook een café waar je kunt lunchen of een kopje koffie met een stuk taart kunt eten. 

Voor meer informatie over openingstijden en prijzen van tickets van het museum klik dan hier

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen #3: Spoorwegmuseum

In het spoorwegmuseum in Utrecht is echt van alles te doen voor kinderen. Het is een mooie combinatie van een echt museum met allerlei historische treinen en een soort van speeltuin voor kinderen. 

Het spoorwegmuseum is nog best groot en we kunnen ons voorstellen dat er gezinnen zijn die zich hier een hele dag kunnen vermaken in Utrecht met kinderen. Wij zijn er een middag geweest en hadden toen nog niet alles gedaan. 

Je kunt met de trein van Utrecht centraal naar het museum toe komen. Ieder uur rijdt er een trein naar het museum toe. Als je binnenkomt dan loop je eerst langs een aantal treinen, waarna je in een soort van centrale hal komt. 

Onze dochter vond vooral de attractie Vuurproef erg leuk. Bij deze attractie moet je in een soort virtuele wereld een trein besturen met de drie personen die naast elkaar zitten en tijdens deze treinrit maken ze gebruik van allerlei special effects. Deze attractie is wel voor kinderen vanaf 4 jaar. Helaas was de achtbaan Stalen Monsters net in onderhoud, maar dat leek ook ons ook een erg leuke attractie in het museum. 

Ook rijdt er een kindertreintje rond buiten, waar de kinderen worden rondgereden. Ook zijn er verschillende glijbanen en is er een bootje bij een vuurtoren waar kinderen kunnen spelen en zich kunnen uitleven. 

Er zijn verschillende rondleidingen die je kunt krijgen in het museum met je kinderen, maar in principe kun je ook zelf wel alles ontdekken. 

Ook is er een techlab aanwezig voor kinderen vanaf vier jaar, waarbij ze verschillende proefjes kunnen doen met betrekking tot de wereld van treinen. Ook was er een ruimte toen wij er waren waar de kinderen konden knutselen en een soort van hoed konden maken. 

In het museum zijn verschillende plekken waar je wat kunt eten, dus je hoeft niet perse je eigen lunch mee te nemen van huis. 

Al met al is dit museum echt een heel leuk museum voor kinderen en mag dit museum eigenlijk niet ontbreken op je lijstje als je Utrecht met kinderen bezoekt. 

Tip: veel van de activiteiten in het spoorwegmuseum zijn buiten, dus zeker in de winterperiode is het geen overbodige luxe om een jas aan te hebben. 

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen #4: Beklimmen Domtoren

De Domtoren in Utrecht is het meest kenmerkende gebouw van de stad en deze toren kun je ook beklimmen met je kinderen. 

Er is zelfs één keer per dag een beklimming speciaal voor kinderen voor deze toren. De beklimming van de 465 treden is prima te doen met kinderen vanaf een jaar of vier. Onze dochter is niet zo heel erg van het traplopen, maar heeft de hele toren zelf beklommen. De rondleiding zelf vonden wij wat aan de saaie kant voor hele jonge kinderen. De wat oudere kinderen vonden het wel heel interessant en hadden enorm veel vragen voor de gids die de rondleiding gaf. 

De rondleiding zelf duurde in totaal een uur en een kwartier, waarbij er op verschillende verdiepingen even werd gestopt en er uitleg gegeven werd en er vragen gesteld konden worden. 

Bovenop de toren heb je uiteraard een schitterend uitzicht over de stad Utrecht. Let er wel op dat het bovenop een toren op hoogte wel wat fris is en dat je dus misschien wel iets van een jas mee moet nemen bij minder weer. 

Voor mensen die slecht ter been zijn of voor mensen met hele kleine kinderen is er ook een optie om de lift naar boven te nemen. Dan sta je in drie minuten boven aan de toren. Wel kan de lift soms buiten werking zijn als er een harde wind staat. 

Voor meer informatie over de verschillende rondleidingen, tickets en openingstijden, kijk dan hier even op de website van de toren. 

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Utrecht met kinderen overige activiteiten

Er zijn nog veel meer activiteiten te ondernemen in Utrecht met kinderen. Voor ons zeker nog een reden om Utrecht nog eens aan te doen. 

#5 The VR Room Utrecht: in deze virtual reality hal kunnen kinderen een spel spelen, terwijl ze een virtual reality headset op hebben. Zo krijg je bij binnenkomst een uitleg door een expert en kun je daarna uit verschillende opties kiezen.  Zo kun je voor verschillende spellen kiezen bij de All You Can Play optie, kun je lasergamen, kun je een escape room spelen of in een team tegen elkaar spelen. De minimale leeftijd is wel 7 jaar.

#6 De Kaapse bossen: wil je de stad even ontvluchten dan is een wandeling door de Kaapse bossen bij Utrecht met kinderen een prima optie om je kinderen even te laten uitrazen. Natuurmonumenten heeft verschillende routes opgezet in deze bossen, waarbij je tochten kunt lopen van iets meer dan een uur tot wel drie uur. In deze bossen kun je bij uitkijktoren De Kaap behoorlijk ver uitkijken over de omgeving. Er zijn twee verschillende parkeerplaatsen (Kaapse Doorn en bij het theehuis) vanaf waar je verschillende wandelroutes kunt lopen met je kinderen. Zit je in een rolstoel of wil je met de buggy rijden, dan is er een prima route vanaf het theehuis te volgen van 1,8 kilometer. 

#7 Domunder: dit is een activiteit voor kinderen vanaf 8 jaar en is een archeologische ontdekkingstocht onder het Domplein. Je kijkt naar archeologische Romeinse opgravingen met je zaklamp in het donker. Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in het verleden kan dit een leuke optie zijn.   

#8 Universiteitsmuseum: het universiteitsmuseum van Utrecht is helaas dicht tot 2022, vanwege een grote verbouwing in het museum.  De drie verdiepingen die het museum rijk is staan bol van de kinderactiviteiten. 

#9 Waterlinie museum: op iets meer dan 10 minuten rijden van het centrum van Utrecht ligt het waterlinie Museum. Dit museum is voor kinderen vanaf 8 jaar en ze hebben verschillende vaste tentoonstellingen voor kinderen over de Romeinen en uiteraard water.  Daarnaast is het museum interactief en kun je er bijvoorbeeld een virtuele parachutesprong maken. Ook hebben ze er familiespeurtochten en kun je er in de buurt wandelingen maken met het gezin. 

#10 Dierenpark Amersfoort: Wil je naar een dierentuin in de omgeving van Utrecht, dan kun je hier in Amersfoort naar toe. Op iets meer dan 10 minuten met de trein van Utrecht centraal ligt Amersfoort. Deze dierentuin staat helemaal in het teken van kinderen. Zo kunnen kinderen dwars door het verblijf van beren lopen via een touwbrug, kunnen ze met de waterfiets langs de zebra’s en giraffen fietsen en kunnen ze de papegaaien voeren in hun kooi. Daarnaast zijn er heel veel speeltoestellen en is er ook nog een Dinobos voor kinderen. Een prima dagje uit dus. 

#11 Verkeerstuin Amersfoort: deze verkeerstuin voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar ligt in de buurt van het dierenpark en is op woensdag en zondagmiddag open. Kinderen stappen hier op een skelter en kunnen rondjes rijden op het plein. Een activiteit die te combineren is met het zojuist genoemde dierenpark. 

#12 Museum Hoge Woerd: dit is het archeologiemuseum van Utrecht en is gratis te bezoeken.  Het museum is iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend. Het museum gaat vooral over de Romeinse tijd en ook voor kinderen zijn er activiteiten zoals een speurtocht. 

#13 Militair museum Soest: in dit museum staat allerlei materieel van de landmacht. Vliegtuigen, jeeps en tanks staan er uitgestald en kinderen kunnen een aantal van deze voertuigen beklimmen. Op de begane grond is een apart kindergedeelte met allerlei spelletjes en buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan. Daarnaast worden er kinderactiviteiten georganiseerd zoals een helm maken met camouflagekleuren en zijn er familierondleidingen. Daarnaast heeft het museum twee verschillende eetgelegenheden. Wij vonden dit een erg leuk museum om te bezoeken en zijn er een hele ochtend zoet geweest. Het museum ligt op een half uur rijden van Utrecht af. 

#14 Sonnenburgh Sterrenwacht: zijn je kinderen heel erg geïnteresseerd in het heelal, dan kan dit museum in Utrecht met kinderen weleens leuk zijn. Er staan verschillende telescopen, je kunt een speurtocht doen en ook proefjes. Dit museum wordt aangeraden voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. 

#15 Bosspeeltuin Maximapark: in dit park heb je een leuke speeltuin met tal van houten speeltoestellen voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar. Bij deze speeltuin zit een restaurant met terras met uitzicht op de speeltuin. 

#16 Botanische tuinen Utrecht: deze tuinen zijn te vinden bij de Universiteit van Utrecht. Wij vinden het altijd wel lekker om te gaan wandelen met onze dochter door een mooie tuin. Kijk op de website voor de agenda met kinderactiviteiten. Ook kunnen kinderen hier een speurtocht ondernemen. 

#17 Kasteel de Haar: vinden je kinderen het leuk om een kasteel te bezoeken, dan is dit een goede optie. Het prachtige kasteel heeft drie verschillende speurtochten voor verschillende leeftijdscategorieën en ze hebben een doolhof voor kinderen. Daarnaast heeft het prachtige tuinen om een wandeling te maken. 

#18 Binnenspeeltuinen Utrecht met kinderen: is het tijdens je bezoek aan Utrecht met kinderen slecht weer dan is een binnenspeeltuin een goed alternatief om de kinderen toch even wat stoom te laten afblazen. Dit zijn dan een paar opties:

#19 Tochtje maken door de grachten: Utrecht heeft verschillende grachten waar je met je kinderen op verschillende manier doorheen kunt varen:

  • Electrische sloep: bij Greenjoy kun je een sloep huren voor 6 tot 8 personen. 
  • Kano: wil je wat actievers in Utrecht met kinderen doen, dan kun je eventueel een kano huren met je gezin. 
  • Waterfiets: een andere actieve manier om Utrecht met kinderen te bekijken vanaf het water. 
  • Sup board: dit kun je eventueel met wat oudere kinderen doen, als je je door de grachten voortbeweegt op een SUP board. 
Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Waar slapen in Utrecht met kinderen?

Hampton by Hilton Utrecht Central Station

Een goede optie wanneer je in Utrecht met kinderen een hotel zoekt is het Hilton Hotel Utrecht centraal. Het hotel ligt naast het station en in een paar minuten loop je van het hotel naar het centrum van de stad. De familiekamers van het hotel zijn ruim en luxe en het zijn communicerende kamers. Dat wil zeggen dat twee twee persoonskamers verbonden met elkaar zijn. Hierdoor heb je dus op deze kamer ook maar liefst twee badkamers! In het hotel serveren ze tevens een heerlijk ontbijt! Voor een uitgebreid verslag over onze overnachting in dit hotel lees onze uitgebreide review over het hotel

Hilton Utrecht Centraal met kinderen
Hilton Utrecht Centraal met kinderen

Carlton president hotel

Na acht dagen reizen door Nederland was het tijd voor ontspanning en hebben we het er even van genomen in het Carlton President Hotel in Utrecht. We hadden een heerlijk ruime kamer met een aparte kamer voor onze dochter Sophie. Lekker relaxen op de kamer, heerlijk ontbijten en dineren in het restaurant en lekker ontspannen in de privé welless. We konden hier echt even lekker uitrusten in dit hotel. We hebben een aparte reisblog geschreven over dit hotel, dus wil je meer weten over onze bevindingen van dit hotel klik dan even hier

Utrecht met kinderen
Utrecht met kinderen

Fletcher hotel Amersfoort

Op 25 minuten rijden van Utrecht ligt het Fletcher hotel in Amersfoort. Wij hebben hier overnacht toen we een weekendje weg waren en verschillende musea in de omgeving bezochten. Wil je met een klein budget ergens overnachten, dan is dit hotel zeker een optie. Wij hebben een uitgebreid verslag geschreven over het hotel, wat je hier kunt vinden. 

Artikelen andere steden

thema's

SOCIAL CHECK-IN