Umbrië met kinderen

Umbrië met kinderen: 8 top bezienswaardigheden!

Je kunt in Umbrië met kinderen in de zomermaanden in Italië een heerlijke vakantie hebben. Umbrië is een regio die tussen de steden Florence en Rome in ligt en die een stuk minder toeristisch is dan de regio Toscane en de regio rondom het Gardameer en wordt ook vaak het groene hart van Italië genoemd. Qua activiteiten voor kinderen is er volop keus in deze regio en het is daarom zeker niet saai voor gezinnen met kinderen. We zetten de leukste activiteiten in Umbrië met kinderen op een rij. 

Umbrië met kinderen
Umbrië met kinderen

Umbrië met kinderen #1: Meer van Trasimeno

Het meer van Trasimeno is het grootste meer van Umbrië en rondom het meer is er genoeg te zien en te beleven. Zo heb je aan het meer een aantal leuke dorpjes liggen zoals Castiglione, Magione en Passignano. Deze dorpjes liggen aan het meer en hebben een mooi oud historisch centrum. In alledrie deze plaatsen is het leuk om een rondje te maken door het dorp en wat te eten en te drinken in de namiddag als je een dag aan het meer hebt doorgebracht. 

Daarnaast is het mogelijk om twee eilanden in het meer te bezoeken. Isola Polvese is het grootste eiland aan het meer van Trasimeno en je kunt dit eiland met de boot bezoeken. Zo vind je hier een oud klooster, een kasteel en een mooie tuin met waterplanten. Vanuit de plaats San Feliciano is het een boottocht van tien minuten. Verwacht niet dat je je uren met je kinderen op het eiland kunt vermaken, maar het is leuk om het eiland even te verkennen. Je kunt ook het eiland Maggiore bezoeken met de boot vanuit Passignano sul Trasimeno.  Hier heb je ook prachtige uitzichten over het meer. 

Het meer leent zich daarnaast ook uitstekend voor allerlei watersporten zoals kitesurfen, kanoën, zeilen, suppen en wakeboarden. Deze activiteiten zijn zeker voor gezinnen met wat oudere kinderen zeker een aanrader om te ondernemen. Een plek waar je een aantal van deze activiteiten aan het meer kunt doen is bij Trasimeno SUP

Umbrië met kinderen #2: Marmore Watervallen

Je kunt in Umbrië met kinderen naar de hoogste watervallen van Europa gaan kijken. De Marmore watervallen zijn door de mens gecreëerd en vallen vanaf 165 meter hoogte naar beneden. Het kan daardoor zijn dat zo nu en dan de waterval ‘uit’ staat. Het kan zijn dat één van de dammen dichtgezet is, waardoor er een stuk minder water naar beneden valt van de waterval. Bekijk vooraf op deze website wanneer de waterval te bewonderen is met water. 

De waterval valt in drie verschillende etappes en er zijn verschillende uitkijkpunten waar je de waterval kunt bekijken. Houdt er wel rekening mee dat je entree betaalt om de watervallen te bekijken. Het gebied rondom deze watervallen staat ook bekend als het gebied voor allerlei activiteiten rondom de rivier. 

Zo kunnen kinderen vanaf vier jaar al raften over de rivier (soft raften) onder de waterval. Ook is er voor kinderen vanaf twaalf jaar een mogelijk om een tocht door de rivier te lopen met pakken onder begeleiding van een gids. Voor kinderen vanaf achttien jaar is er dan ook nog een optie om te raften in een heel heftig stuk van de rivier in de Nera vallei. Kijk voor meer informatie over alle opties even op de Engelse website van Rafting Marmore

Umbrië met kinderen: waterparken

Zeker in de zomermaanden kan het in de regio behoorlijk warm zijn en dan kan het lekker zijn om de verkoeling van het zwembad op te zoeken. Een waterpark is dan natuurlijk zeker voor kinderen helemaal een leuke optie. Je kunt in Umbrië met kinderen naar twee verschillende kleine waterparken toe. We noemen ze hieronder kort. 

#3 Acqua Parc Tavernelle: dit waterpark ligt een half uurtje rijden met de auto ten zuiden van Perugia. Verwacht geen spectaculair waterpark met tientallen glijbanen, maar een wat kleiner waterpark met enkele glijbanen. Het waterpark is vooral geschikt voor wat jongere kinderen. Oudere kinderen zullen snel uitgekeken zijn bij dit waterpark. Daarnaast is er ook een zwembad voor kleine kinderen met een aantal speeltoestellen in het water. Houdt er wel rekening mee dat je in het zwembad zoals in de meeste Italiaanse zwembaden een badmuts op moet. 

#4 Flex beach waterpark: op iets meer dan een kwartier rijden van de plaats Assisi ligt dit waterpark. Ook dit is een klein waterpark met enkele glijbanen die vooral leuk zijn voor de wat kleinere kinderen. Bij het waterpark zit een prima restaurant om tussen de middag te lunchen en houdt ook hier rekening er mee dat je een badmuts op moet in het zwembad. 

Umbrië met kinderen #5+6: Asissi + Gubbio

Je kunt in Umbrië met kinderen ook twee leuke historische plaatsen bezoeken. Zo ligt in Umbrië het bedevaartsoord Assisi. Deze plaats ligt op een berg en trekt jaarlijks maar liefst vijf miljoen bezoekers. Dit komt omdat Assisi een pelgrimsoord is en de meeste bezoekers komen voor de basiliek en de kerk van het plaatsje.

Assisi is een mooi plaatsje met een oud centrum. Houdt er wel rekening dat het centrum heuvelachtig is en dat het voor kleine kinderen best zwaar lopen kan zijn. Ga daarom ook niet in de zomermaanden midden op de dag hier wandelen, maar ga in de vroege ochtend of in de late middag. Drink een drankje op het centrale plein van de stad (Piazza del Comune) en geniet tijdens een wandeling door het centrum van de historische gebouwen, mooie fonteinen en de kleurige bloemen.

Een andere plaats dat een mooi historisch centrum heeft is Gubbio. Je ziet hier nog veel van de middeleeuwen terug in het centrum. Ook in dit plaatsje is het af en toe flink klimmen. Wel rijdt er in de zomermaanden een toeristentreintje rond door het plaatsje. Daarnaast is het leuk om met de kabelbaan de berg op te gaan. Je zit hier in een soort van kooi, waarmee je de berg op gaat. Een niet alledaagse kabelbaan. Uiteraard kun je hier boven op de berg genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving!

Umbrië met kinderen
Umbrië met kinderen

Umbrië met kinderen: overige kinderparken

Naast de hierboven beschreven zes activiteiten die je in Umbrië met het gezin kunt ondernemen, zijn er nog twee leuke parken die heel geschikt voor kinderen zijn. We benoemen ze hieronder kort. 

#7 Citta della Dominica: dit familiepark ligt op tien minuten rijden van de stad Perugia. Het is een soort van enorme  kinderboerderij. Door de bossen van het park lopen de wilde schapen en herten vrij rond. Daarnaast zijn er genoeg boerderijdieren te vinden en ook een aantal wat grotere dieren zoals de Indiase buffel, de dromedaris en de Amerikaanse bizon.

Ook rijdt er een treintje door het park heen, is er een kartbaan en hebben ze een grote glijbaan voor de kinderen. Ook kun je in het park naar verschillende shows kijken, waaronder eentje met roofvogels. Ook is hier een gedeelte met reptielen, waar je onder meer krokodillen kunt bewonderen. 

#8 Nahar Adventure Park: dit klimpark ligt op ongeveer acht kilometer afstand van de Marmore watervallen bij de Nera vallei. Ze hebben hier voor zowel kinderen als volwassenen verschillende parcours die je kunt beklimmen tussen de bomen op verschillende hoogte. Dit park is al voor kinderen vanaf zes jaar en is geopend in de zomermaanden van maart tot en met november. 

Umbrië met kinderen
Umbrië met kinderen

Waar overnachten in Umbrië met kinderen?

Je kunt in Umbrië met kinderen prima overnachten. We zetten voor de plaats Assisi en de overige plaatsen in Umbrië een aantal goede opties op een rij in verschillende prijsklassen. Deze hotels hebben allemaal een zwembad en worden allemaal met een acht of hoger beoordeeld uit vele beoordelingen. 

Assisi:

Budget hotel: Hotel Bellavista

Middenklasse hotel: Country House Tre Esse

Luxe hotel: Castello Di Petrata

Overige plaatsen Umbrië:

Budget hotel: Parkhotel Montigeto

Middenklasse hotel: Hotel Umbria

Luxe hotel: Perugia Plaza Hotel

Kijk voor alle accommodaties in Umbrië even hier

Scroll naar boven