Uluru met kinderen

Wat te doen bij Uluru met kinderen? Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock, is een wereldberoemde rode rotsformatie in het midden van Australië. Deze top bezienswaardigheid in Australië heeft een diepe spirituele betekenis voor de Aboriginals en trekt jaarlijks duizenden reizigers van over de hele wereld. Om er te komen is niet zo heel makkelijk, maar het blijft een fantastische bezienswaardigheid. Wij vonden het zeker wel de moeite waard. In deze blog zetten we alle informatie op een rij die je nodig hebt om een bezoek te brengen aan Uluru met kinderen.

Beste reistijd Uluru met kinderen

In Uluru heerst een woestijnklimaat, waardoor het erg warm kan zijn in dit gebied. In de maanden oktober tot en met maart kan de temperatuur daarom makkelijk ver boven de 30 graden uitkomen. Dit kan voor kinderen wel erg warm zijn. De koelere maanden van april tot oktober zijn ideaal om Uluru te bezoeken met kinderen. In deze periode zijn de temperaturen aangenamer en vermijd je de intense hitte van de zomer. De dagen zijn helder en zonnig, waardoor je optimaal kan genieten van de rots en het omliggende gebied.

Uluru met kinderen

Vervoer naar Ayers Rock (Uluru)

Uluru met kinderen

Kindvriendelijke activiteiten Uluru

#1 Bezoek het Cultureel Centrum

Een mooie start van een bezoek aan Uluru met kinderen is een bezoek aan het cultureel centrum. In dit centrum kun je wat meer mee krijgen van de achtergrond van het Uluru-Kata Tjuta National Park. Hier worden ook gratis presentaties gegeven door rangers over het park en over de cultuur van de Aboriginals.

Voor de Aboriginals is Uluru een heilige berg en zij zijn ook eigenaar van het gebied. Ze wonen hier ook al 10,000 jaar. In het verleden konden bezoekers ook Uluru beklimmen, maar dat was in strijd met de tradities van de Aboriginals. Toen wij Uluru bezochten kon dit nog wel (wij hebben dat toen ook niet gedaan), maar tegenwoordig is dat ook verboden.

Uluru met kinderen
Uluru met kinderen

#2 Bezoek Uluru met zonsopkomst of zonsondergang

De rotsformatie Uluru is prachtig om te bekijken en een mooi moment om Uluru met kinderen te bekijken is als de zon opkomt of als de zon ondergaat. Wij zijn er zowel bij zonsopkomst als bij zonsondergang geweest en het mooie van dat moment is, is dat de rots steeds weer een andere kleur heeft. Je kan op de foto’s hieronder zien dat de rots steeds een andere kleur heeft, wat het ook iedere keer weer bijzonder maakt om deze rotsformatie te bekijken.

Je kan overigens een mooie wandeling maken rondom Uluru. Deze wandeling duurt overigens wel 4 uur, dus dat is met kinderen misschien wel te lang. Zeker als overdag de temperaturen gaan stijgen in het gebied en het echt warm kan worden. Je hebt niet op alle plekken evenveel schaduw en loopt dan vaak vol in de zon.

Wat een leuk alternatief kan zijn om bij Uluru met kinderen te doen is om de berg heen te fietsen. Je kan bij Uluru Bike Ride fietsen huren voor het gehele gezin. Je bent dan ongeveer 3 uur aan het fietsen met het gezin rondom Uluru.

Uluru met kinderen
Uluru in de vroege ochtend
Uluru met kinderen
Uluru in de zon

#3 Kata Tjuta

Een andere leuke bezienswaardigheid die je in de omgeving van Uluru met kinderen kan bezoeken is Kata Tjuta (de Olgas). Kata Tjuta betekent vele hoofden in de taal van de Aboriginals en dit komt door de vele rotsformaties die bolvormig zijn. Wij vonden deze rotsformaties ook erg indrukwekkend om te bezoeken en een leuke toevoeging aan ons bezoek aan Uluru.

Mount Olga is 546 meter hoog en een stuk hoger dan de rots van Uluru. In een gedeelte van dit park kun je wandelingen maken tussen de rotsformaties en dat is erg indrukwekkend om te doen. Je hebt hier een wandeling Valley of the Winds Walk die erg mooi is.

Deze wandeling is 7 kilometer lang en duurt ongeveer 2 uur. Je loopt dan door diepe kloven en valleien en soms moet je dan ook best wel wat klimmen. Dit kan voor jonge kinderen wel te pittig zijn. Van de andere kant vinden veel kinderen klimmen ook wel weer leuk en hebben ze niet door dat ze toch heel wat aan het wandelen zijn.

Kata Tjuta met kinderen
Uluru met kinderen

#4 Uluru Kamelentocht

Je kan in Uluru ook op een kameel rijden. Uluru Camel tours organiseert deze kameeltochten en de tochten duren 1,5 uur. Deze tochten vertrekken op meerdere tijdstippen gedurende de dag. De rit op de kameel duurt ongeveer 45 minuten en onderweg wordt er gestopt, zodat je eventueel foto’s kan maken.

Je hebt ook kamelentochten die starten een uur voordat de zon ondergaat. Je rijdt dan op de kameel als de zon ondergaat en je ziet de kleuren van het landschap langzaam veranderen. Je kan deze kamelentocht doen met kinderen die 5 jaar of ouder zijn. Kinderen tussen de 5 en 16 jaar moeten altijd worden begeleid door één van de ouders.

Het is weer eens een andere manier om Uluru te bekijken met het gezin. Een ander spectaculair vervoersmiddel om de rotsformaties te bekijken is met een helikopter. Je vliegt dan vanaf Ayers Rock airport met een helikopter over het gebied heen. Deze tour duurt 15 minuten en meer informatie over deze tour kun je hier vinden.

Uluru bezienswaardigheden

#5 Field of Light

Deze bezienswaardigheid kun je in Uluru met het gezin bezoeken als het donker is. Op een heel groot terrein zie je een veld met allemaal lichtjes. Het is een tuin met in totaal wel 50.000 lichtjes. Een tour door de Field of Light duurt 1,5 uur en kinderen betalen voor de toegang een stuk minder dan volwassenen. Door het wandelen over het ruige terrein is het niet toegestaan om met een kinderwagen de tour te doen.

Je ziet dus dat er verschillende activiteiten rondom deze wereldberoemde rotsformatie worden georganiseerd en dat je je hier prima een dag of 2 je kan vermaken. Je kan natuurlijk in 1 dag het merendeel bekijken en dan daarna gelijk het vliegtuig terugnemen, maar dan kun je het gebied niet op het gemak verkennen.

Uluru met kinderen

Kindvriendelijk restaurant Ayers Rock

Je hebt in de omgeving van Ayers Rock verschillende restaurants waar je met kinderen prima kan eten. Uiteraard is het aanbod van kindvriendelijke restaurants niet super groot, maar toch zetten we hieronder een aantal restaurants op een rij.

Gecko’s Cafe: je hebt bij dit restaurant de keuze uit verschillende gerechten zoals salades, frietjes, pizza’s, pasta’s en verschillende vleesgerechten. Bij dit kindvriendelijke restaurant hebben ze ook een speciaal menu voor kinderen met verschillende opties, waaronder ook een aantal gezonde opties.

Mangata Bistro & Bar: dit restaurant ligt op hetzelfde terrein als het Gecko’s Cafe bij Ayers Rock Resort. Je kunt hier al vanaf het ontbijt naar toe en ze serveren hier ook burgers, pasta’s, salades en poke bowls.

Tali Wiru: dit is misschien niet super kindvriendelijk, maar wel het meest speciale om te dineren. Je dineert namelijk in de buurt van de Uluru rotsformatie. Je krijgt dan een speciaal 4 gangen menu en dit diner start een uur voordat de zon ondergaat en duurt ongeveer 4 uur. Dit is natuurlijk een hele speciale ervaring, maar er hangt uiteraard ook een behoorlijk prijskaartje aan.

Uluru bezienswaardigheden

Kindvriendelijk hotel Uluru

Overnachten in de buurt van Ayers Rock is behoorlijk duur. Er zijn weinig accommodaties en er komen wel veel bezoekers ieder jaar. De vraag is dus groot en hierdoor zijn de prijzen behoorlijk hoog. De kindvriendelijke accommodatie die je kan boeken is het Sails in the Desert hotel. Dit is wel een prachtig hotel, waar ze familiekamers hebben voor gezinnen met kinderen. Kijk voor meer informatie over dit hotel even hier.

Je kan ook naar Alice Springs vliegen en dan vanuit daar een dagtrip maken naar Uluru. Er rijden speciale bussen vanuit Alice Springs naar Uluru, maar je zit al snel wel 5 uur in de bus om er te komen. In Alice Springs hebben ze wel veel meer kindvriendelijke accommodaties waar je kan overnachten. Kijk voor een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties in Alice Springs even hier.

Scroll naar boven