Ukunda met kinderen

Wat te doen in Ukunda met kinderen? Op safari in Kenia met kinderen, dit was onze droom, maar wat is nou de ideale manier om met 2 kleine kinderen op reis te gaan in Kenia? Kenia is een bestemming waar het (bijna) altijd mooi weer is en de vlieguren er naar toe valt in verhouding met andere safari bestemmingen reuze mee. Je bent in 8 uurtjes op Nairobi om vervolgens na een korte overstap in 50 minuten door te vliegen naar Mombasa. Wij kozen ervoor om een villa te huren aan de kust, Ukunda (Diani Beach) en vanuit hier onder andere een meerdaagse excursie te boeken naar Tsavo East NP. Op deze manier kun je een rustige strandvakantie met hier en daar wat uitjes perfect combineren met een intensieve safari trip. In deze blog zetten we alle kinderactiviteiten in Ukunda op een rij!

Beste reistijd Ukunda met kinderen

Wat is de beste reistijd om naar Ukunda met kinderen toe te reizen? De temperatuur in Ukunda is eigenlijk altijd warm. Het is er altijd tussen de 25 en 30 graden. Wel kent Ukunda een paar regenmaanden. Dit zijn de maanden april tot en met juni. Wij zaten zelf in de maand april (dus in een regenmaand) in Ukunda en hebben welgeteld 1 keer een goeie regenbui gehad, dus laat dit je vooral niet weerhouden om dan niet te gaan! Je kan er vooraf toch niet zoveel over zeggen.

Vervoer naar Ukunda

Wij hebben zelf geen auto gehuurd in Kenia. We hadden voor de excursies altijd een privé gids en als we rondom ons resort op pad gingen hadden we een Tuk-Tuk chauffeur. In Ukunda hebben Tuk-Tuk chauffeurs een soort van overeenkomst met de resorts en hotels, zodat alleen zij mensen mogen vervoeren vanaf de accommodatie waar je verblijft. Dit voorkomt dus veel opdringerigheid en het is betrouwbaar, heel fijn dus!!

Uiteraard is het ook mogelijk om een auto te huren in Ukunda. Je kan bijvoorbeeld een auto huren via de Sunny Cars. Deze autoverhuurder heeft het principe dat alle verzekeringen in de prijs inbegrepen zijn, waardoor je met een gerust hart op pad kunt gaan in Kenia. Kijk voor meer informatie over het huren van een auto in Ukunda via Sunny Cars even hier.

Ukunda met kinderen

Kinderactiviteiten Ukunda

#1 Tsavo East

De grootste bezienswaardigheid die je in de omgeving van Ukunda met kinderen kan bezoeken is nationaal park Tsavo East. Dit was echt wel het hoofddoel van onze vakantie, want ja Safari! Tsavo East is niet direct het bekendste park van Kenia maar wel het grootste park. Het is opgedeeld in 2 delen, Tsavo East en Tsavo West!

Vanaf Ukunda is het wel een lange tocht naar Tsavo National Park. Het was maar liefst 6 uur rijden. Je moet deze trip dan ook zeker met 1 of 2 overnachtingen in het park boeken. Wij vertrokken ‘s ochtends vroeg en werden bij ons resort opgehaald met een echte safari jeep, super gaaf! Na een lange rit, zonder airco en dwars door de drukke stad van Mombasa zijn we na ongeveer 6 uur aangekomen bij onze lodge, midden in het nationaal park.

We liepen onze lodge binnen en gelijk zagen we tientallen apen en een mega grote olifant aan een waterplas, vlakbij onze lodge, gaaf!! Je kunt in Tsavo East bijna de gehele big 5 spotten op de neushoorn na. Gelukkig hadden wij de luipaard, de leeuw, de olifant en de buffel al snel in de pocket! Tsavo is echt een savanne zoals je ze op televisie in natuurfilms ziet: eindeloze roodkleurige vlaktes met af en toe een Afrikaans boompje.

Ik vond het heel indrukwekkend!! Wij hebben hier 1 overnachting gehad met 2 lange safari’s, 1 bij zonsondergang en 1 bij
zonsopkomst. Dat zijn de beste tijden, aangezien dan de meeste dieren actief worden. Deze beide safari’s waren ongeveer 4 uur. Ik vond deze safari met overnachting echt een dikke aanrader en natuurlijk de kers op de taart van onze reis in Kenia.

De weg van Ukunda naar Tsavo is echt prima te doen, dit is tevens de hoofdweg die dwars door Kenia loopt van Mombasa tot Nairobi, volledig geasfalteerd. De kosten van deze 2 daagse trip inclusief safari, lodge, transfers en eten waren €1250 voor 4 personen. Voor meer informatie over het bezoeken van dit nationale park vanuit Ukunda in een dagtrip, kijk even hier. Voor een meerdaagse georganiseerde tour naar dit nationale park kijk even hier.

Ukunda met kinderen

#2 Colobus Observation

Je kan in Ukunda met kinderen ook naar het Colobus Obersvation. Het Colobus Observation is een kleine apenopvang in Ukunda, volledig gerund en opgezet door vrijwilligers. Er worden hier verschillende apensoorten uit het hele continent Afrika opgevangen. Normaal gesproken kun je hier prima een halve dag rondlopen, maar helaas hadden wij net die ene enigste harde lange regenbui van onze reis op het moment dat we hier rondliepen..

We liepen dus beide met een kind op de arm door de modder in de stromende regen, super gezellig… jullie snappen dus vast dat wij het hier snel bekeken hadden! Ik had vooraf aan onze reis allemaal leuke reviews gezien over Colobus Observation dat de apen hier echt een soort speeltuin hebben met trampolines en klimtoestellen, maar volgens mij hadden ze op het moment dat wij er waren hier allemaal niet zo’n zin in. Dit had vast te maken met de keiharde regen!

De kosten waren €2,- entree per persoon. Het was ongeveer 20 minuten rijden met de Tuk-Tuk vanaf ons resort in Ukunda.

Kinderactiviteiten Ukunda

#3 Mombassa

De stad Mombassa ligt 45 km (1,5 uur met taxi) van Ukunda af. Mombasa is een erg chaotische drukke stad. Al het verkeer gaat hier kris kras door elkaar. Wij vonden het niet de moeite waard om hier een dag door te brengen. Wat wel een bijzondere en leuke ervaring voor vooral de kinderen is dat wanneer je naar Ukunda reist je dwars door Mombasa rijdt.

Hier moet je het water over met de veerpont en alle vrachtwagens, auto’s, scooters, je kunt het zo gek niet bedenken gingen op een groot plateau het water op om zo in ongeveer 15 minuten de oversteek te maken. Het gaat hier wel echt op z’n Afrikaans, de terugweg vlogen wij om 6:00 ‘s ochtends terug naar Nederland, waardoor we rond 1:00 ‘s nachts het water met de veerpont over moesten, maar net toen we aankwamen rijden vonden ze het wel even genoeg geweest, waardoor de eerst volgende boot pas om 2:30 weer vertrok.

Lichtelijk in de stress en erg gezellig met 2 kindjes die moe zijn midden in de nacht, maar gelukkig zijn we op tijd aangekomen op de luchthaven. Houdt hier dus rekening mee mocht je ‘s nachts door Mombasa moeten reizen.

Kinderactiviteiten Ukunda

#4 Shimba Hills

Dit nationaal park ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Ukunda. Shimba Hills is een totaal ander park dan Tsavo East. Waar Tsavo East een uitgestrekte savanne is, heeft Shimba Hills een beetje de look van een dichtbegroeide jungle. Het is ook best heuvelachtig waardoor je soms super mooie uitzichtpunten hebt.

Helaas zijn er in dit park geen leeuwen, luipaarden, maar dat mag de pret niet drukken, want er leven wel heel veel andere dieren, onder andere de giraf, de olifant, de buffel en verschillende soorten apen. Deze excursie is vanaf Ukunda met kinderen prima te doen voor een halve of hele dag.

Wij werden ‘s ochtends om 8:00 opgehaald en hebben ongeveer 4 uurtjes rondgereden met een jeep door de wildernis. We hebben veel mooie dieren gezien en het was leuk om weer in een totaal andere omgeving op zoek te gaan naar dieren. Dit is in een dichtbegroeid gebied wel echt moeilijker dan op de uitgestrekte savannes in Tsavo East NP, maar zeker de moeite waard om hier dag naar toe te gaan! De kosten van deze safari waren €200,- in totaal voor 4 personen.

Kinderactiviteiten Ukunda

#5 Diani Beach

Uiteraard kun je ook het centrum van Ukunda bezoeken. Je moet hier zeker geen grote bruisende stad verwachten, maar een klein rustig dorpje aan de kust. Ukunda staat bekend om zijn prachtige zandstranden, Diani Beach! Voor ons was in Ukunda ondanks dat het klein was wel alles wat we nodig hadden. Verschillende souvernirwinkels (I love it) en verschillende supermarkten.

De accomodaties in Ukunda liggen vrijwel allemaal met de ingang aan een behoorlijk drukke straat zonder stoep, waardoor wij besloten om altijd een Tuk-Tuk te pakken in plaats van te voet op pad gaan. Wij hadden op dag 1 het nummer van een Tuk-Tuk chauffeur gekregen en hebben hier alle dagen mee rond gereden, we hoefden hem maar te appen en hij kwam voor ons resort rijden, perfect!

We zijn 1 middag met hem op pad geweest naar een echt Afrikaans dorpje vlakbij Ukunda. Ik raad dit iedereen aan te doen!! Neem een zak lolly’s mee en binnen no time, alsof er een alarm af ging heb je het hele dorp om je Tuk-Tuk heen staan. Prachtig en indrukwekkend om te zien hoe intens
gelukkig deze mensen zijn met vrijwel niks.

We hebben na deze middag ook besloten dat 3/4 van onze bagage wat we bij ons hadden vanuit Nederland naar de chauffeur ging zodat hij kon zorgen dat alles goed terecht zou komen bij de mensen die dit echt nodig hebben. Zelfs onze oudste zoon Lev vond het een goed idee om zijn speelgoed achter te laten in Kenia!

Verder zijn er veel wateractiviteiten in Ukunda. Dit hebben wij zelf niet gedaan, omdat Lev (3jaar) en Vik (1 jaar) hier uiteraard echt te klein voor waren. Denk hierbij aan snorkelen , dolfijnen spotten, met een boot met glazen bodem het water op, kajakken en duiken. Dus reis je met wat oudere kinderen dan kun je dit soort kinderactiviteiten in Ukunda ook prima doen.

Kinderactiviteiten Ukunda

Kindvriendelijk hotel Ukunda

In Ukunda hadden wij een Vila gehuurd bij Leopard Beach Resort en Spa. Dit is echt een super mooi resort met een goed restaurant en een leuk zwembad inclusief peuterbad en animatie voor kinderen. Verwacht van de animatie niet al te veel, maar ze doen oprecht hun best. Zo mochten Lev en Vik samen met iemand van het personeel dagelijks de visjes in de vijvers op het resort voeren.

Wij zaten zelf een beetje afgelegen op het resort in een super ruime villa met privé zwembad, doordat het best een stukje lopen was naar het restaurant, wat niet altijd een succes was in de hitte met onze kleintjes. Er reden constant golfkarretjes rond die je dan heen en weer reden. Je kon deze ook bellen vanaf je huisje en dan kwamen ze je ophalen, ideaal!

Lev en Vik waren helemaal onder de indruk van de tientallen apen die hier rondom onze Vila liepen. Pas op met deuren open laten want ze zitten zo binnen, ik spreek uit ervaring….. Ik geef dit resort echt een dikke 10, super vriendelijk en behulpzaam personeel, altijd in voor een dansje of high five met de jongens. Ze hebben ook een dagopvang op het resort ( hebben wij geen gebruik van gemaakt ) maar de mogelijkheid is er wel.

Kijk voor meer informatie over het Leopard Beach Resort en Spa even hier.

In Tsavo east verbleven wij in Ashnil Aruba Lodge. Dit is een prima lodge, maar echt niet gemaakt voor 4 personen.. we hebben de nacht doorgebracht in 3 aan elkaar geschoven bedden met z’n vieren zonder airco, heerlijk met 30 graden haha!! Het is voor 1 nacht prima te doen, maar we waren wel blij toen we weer terug in onze villa in Ukunda waren. Het restaurant van de Ashnil Aruba Lodge was hier overigens echt top. Kijk voor meer informatie over dit kindvriendelijke hotel bij Tsavo East even hier.

Kindvriendelijk hotel Ukunda

Kosten reis Ukunda met kinderen

De totale prijs van onze reis, 15 dagen inclusief vluchten was €6500. Onze jongste zoon was nog 1 jaar dus hij was volledig gratis. Ik raad overigens overigens niet aan om 10 uur te vliegen met een kind van bijna 2 op schoot maar dat terzijde haha. Een tip die ik zelf altijd fijn vind om van te voren te weten of ik wel of geen geld moet wisselen in Nederland. Wij hebben de keus gemaakt om dit wel te doen, maar de mogelijkheid om te pinnen is er in Ukunda op veel plekken zeker wel!

Over de auteur: Wij zijn zoals vast al duidelijk was geworden een gezin van 4! Elise (33), Gert (44), Lev (4) en Vik (3). Ons motto is: je kan beter spijt krijgen van dingen die je doet, dan van dingen die je niet gedaan hebt! Op naar nog veel leuke reizen met ons gezin!!

Scroll naar boven