Tuinroute met kinderen

Het rijden van de Tuinroute met kinderen is zeker één van de hoogtepunten van een rondreis door Zuid-Afrika. Er is van alles te zien op deze route en er is zeker ook genoeg te doen voor kinderen. Stranden, natuur en leuke kinderactiviteiten, je kunt het allemaal vinden op deze route. Er is genoeg te doen om je minimaal 5 dagen goed te vermaken met het gezin. Wij reden de tuinroute met onze huurauto en waren in totaal 5 dagen onderweg! In deze blog zetten we de leukste bestemmingen en kinderactiviteiten van de Tuinroute in Zuid-Afrika op een rij!

Beste reistijd voor de Tuinroute met kinderen

In principe kan je de Tuinroute met kinderen het gehele jaar rijden. In de periode van november tot en met februari is het zomer in Zuid-Afrika en kan het erg warm zijn en valt er ook regelmatig een bui. Dit is misschien wel de minste periode om Zuid-Afrika te bezoeken, ondanks het prima mogelijk is.

In de maanden maart/ april en mei begint het dan een stuk droger te worden in Zuid-Afrika en ook de temperatuur is dan aangenaam. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Een hele goede periode om Zuid-Afrika te bezoeken. In de zomermaanden is het dan een stuk frisser, maar blijft het meestal wel de gehele dag droog. Wij bezochten de Tuinroute in deze zomermaanden en toen was het af en toe wel fris. Het was toen niet echt weer om te gaan zwemmen.

In de maanden september en oktober beginnen dan de temperaturen weer te stijgen en begint alles ook weer groen te worden. Dit is misschien wel de beste periode om de Tuinroute met kinderen te bezoeken.

Vervoer voor de Tuinroute

Er rijden in Zuid-Afrika bussen, maar het merendeel van de toeristen huurt een auto in Zuid-Afrika. Ook voor de tuinroute is dit het meest geschikte vervoersmiddel. Je kunt dan ook met kinderen zelf bepalen hoeveel uur je in de auto zit per dag en wanneer je wil stoppen. De tuinroute is officieel van Mosselbaai tot aan Stormsrivier en is ongeveer 250 kilometer lang. Je kunt dus in een dag deze route rijden, maar dan kun je bijna nergens stoppen.

Wij zijn zelf van Port Elisabeth naar Kaapstad gereden met de huurauto en hebben onderweg in verschillende plaatsen overnacht op deze route.

Bestemmingen Tuinroute

Er is genoeg te doen op de Tuinroute met kinderen en hieronder zetten we de leukste bestemmingen en activiteiten op een rij! Wil je het merendeel van de bestemmingen hieronder bezoeken met kinderen, dan heb je toch wel minimaal 5 dagen nodig. Wil je het rustig aan doen dan kan je ook nog veel langer op deze route zijn met het gezin.

#1 Hermanus

Hermanus is een kleine stad aan het water en vanaf Kaapstad rijd je in ongeveer 2 uur naar dit kustplaatsje toe. Hermanus staat bekend vanwege de walvissen die hier in de zee zwemmen. Dit is de beste plek om deze dieren in het wild te bekijken. Het is zelfs al mogelijk om de walvissen vanaf de kant te spotten. Wij zijn in Hermanus ook niet op tour geweest, maar hadden het geluk dat we zo al verschillende walvissen vanaf de kant zagen.

Verder kun je in Hermanus met kinderen nog meer activiteiten ondernemen. Je kan er namelijk paard rijden, kajakken, paragliden en uiteraard is er ook genoeg strand om een paar uur lekker op het strand te liggen.

Tuinroute met kinderen

#2 Oudtshoorn

Waar de plaats Hermanus bekend staat om de walvissen, staat de plaats Oudtshoorn bekend vanwege de struisvogels. Ook deze bestemming hebben wij bezocht tijdens ons verblijf op de tuinroute in Zuid-Afrika. Eigenlijk hoort Oudtshoorn officieel niet bij de tuinroute, maar het is zeker de moeite om er een stukje voor om te rijden.

Je hebt in Oudtshoorn verschillende struisvogel boerderijen, die je kan bezoeken. Wij bezochten zelf de Safari Ostrich Farm, waar meer dan 3000 struisvogels aanwezig zijn. Het is leuk om meer te weten te komen over deze grappige dieren en het is zelf mogelijk om een stukje te rijden op een struisvogel, mits je niet al te zwaar bent. We hebben het toen wel gedaan, maar weten niet of we dat laatste nu nog zouden doen. Ook kunnen kinderen de dieren voeren.

Tuinroute met kinderen

Je kunt ook nog in dit gebied naar de Cangoo Caves gaan met kinderen. Je kunt in deze grotten met stalagmieten en stalagtieten twee verschillende tours boeken. De avontuurlijke tour gaat allemaal door smalle doorgangen en de algemene tour maakt een rondje door de grotten waar je niet door deze smalle gangetjes hoeft. Bedenk dat het vrij fris kan zijn in de grotten, dus wat warme kleding meenemen in de auto is zeker aan te raden.

Oudtshoorn met kinderen

#3 George

George is een leuke bestemming, waar je ook verschillende activiteiten met kinderen kunt ondernemen. Zo kunnen kinderen hier surflessen nemen op de stranden van George en is het ook mogelijk om te kajakken naar een waterval toe in een familiekano. Ook kun je in George met kinderen naar een spoorwegmuseum toe. Hier vindt je verschillende oude treinen, maar ook brandweerauto’s en oldtimers. Het is ook mogelijk om een ritje met de trein te maken, maar dat moet je wel ver vooraf reserveren.

Daarnaast is het leuk om met kinderen naar George Redberry Farm te gaan. Je betaalt geen entree om deze boerderij te bezoeken, maar je betaalt wel per activiteit die je hier onderneemt. Kinderen kunnen hier zelf aardbeien plukken, maar er is ook een doolhof, een speeltuin en je kan met een reuze aarbei op de foto.

#4 Knysna

Knysna is één van de populairdere kustplaatsen aan de tuinroute en in het centrum van dit plaatsje vind je leuke restaurants en winkeltjes. Het dorpje bestaat uit niet meer dan één toeristische straat en het is leuk om hier de Knysna Lagoon te bezoeken. De Knysna lagoon heeft blauw water en er liggen meerdere strandjes.

Ook kun je gaan wandelen in Knysna Forrest met kinderen. Het is zelfs mogelijk dat je in Knysna Forrest een olifant in het wild tegenkomt. Daarnaast is het mogelijk om te kajakken of een boottochtje te maken in Knysna. Je kan hier op tour gaan om dolfijnen of walvissen te spotten.

Knysna met kinderen

#5 Plettenberg Bay

Daarnaast is het mogelijk om in Plettenberg Bay nog meer dieren te spotten. Zo heb je ook hier ook een groot wild reservaat (Plettenberg Bay Game Reserve) waar je op zoek kan gaan naar de Big Five. Wel zijn hier de roofdieren gescheiden van de overige dieren, omdat het reservaat niet super groot is. Je kunt hier met een gids in 2 uur dit reservaat verkennen en de verschillende grote Afrikaanse dieren spotten.

Plettenberg Bay met kinderen

Ook heb je in Plettenberg Bay Monkey Land en Birds of Eden, waar je aapjes en vogels kunt gaan bekijken. Kortom je hebt hier in een klein gebied heel veel verschillende parken waar je met kinderen heen kan gaan.

Voor de echte waaghalzen is het ook nog mogelijk om in de buurt van Plettenberg Bay te gaan bungeejumpen. Dit kan vanaf de Bloukrans Bridge. De minimumleeftijd om te springen is hier 14 jaar en het is hoogste bungeejump van Afrika. Je springt van een hoogte van 216 meter omlaag. Joep heeft van deze brug gesprongen en vond het een super toffe ervaring!

Bungeejumpen in Zuid-Afrika met kinderen

#6 Mosselbaai

Mosselbaai wordt ook wel het begin of eindpunt genoemd van de tuinroute en in Mosselbaai zijn er ook verschillende activiteiten die je kan ondernemen met het gezin. Bij Mosselbaai ligt op 2 kilometer uit de kust Seal Island, waar duizenden zeehonden zitten. Uiteraard kun je hier met een boot naar toe.

Daarnaast is het mogelijk om met een bootje op zoek te gaan naar onder meer dolfijnen en walvissen en is hier kooiduiken met haaien ook een mogelijkheid. Ook is het mogelijk om op safari te gaan in de buurt van Mosselbaai bij het Botlierskop Private Game Reserve.

Duiken met haaien Zuid-Afrika

#7 Tsitsikamma

Een bezoek aan het Tsitsikamma National Park mag je ook zeker niet overslaan tijdens je rondreis langs de tuinroute met kinderen. In dit nationale park kun je mooie wandelingen maken, waarbij je wandelt over indrukwekkende hangbruggen. Je hebt hier al wandelingen van een uurtje (Mouth Trail) die ook met jonge kinderen prima te maken zijn.

Bij Mouth Trail kom je ook over een hele grote hangbrug die over stormrivier heen gaat. Je hebt in dit nationale park verschillende routes die je kan wandelen en als je wil kun je een gehele dag hier een trail lopen.

Daarnaast kun je het park met een kajak verkennen. In groepjes ga je dan onder de hangbrug door en op die manier de natuur ontdekken. Voor ouders met kinderen die van actie houden kun je in Tsitsikamma ook nog gaan ziplinen. Je hebt hier 10 verschillende ziplines, waar je door het regenwoud gaat ziplinen. De langste zipline is hier meer dan 200 meter lang.

#8 Jeffrey’s Bay

Is jullie gezin helemaal gek van surfen, dan is Jeffrey’s Bay de place to be. Dit dorpje staat helemaal in het teken van surfen. Ook heb je hier verschillende stranden die je kan bezoeken en het is zelfs mogelijk om vanaf deze stranden dolfijnen te zien zwemmen. Ook in deze plaats organiseren ze boottochten om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen.

#9 Addo National Park

Het Addo National Park hoort eigenlijk niet meer bij de tuinroute, maar wordt toch vaak als uitstapje op deze route genoemd. Het Addo Nationale Park is één van de grootste nationale parken van het land en uiteraard kun je hier op safari gaan met kinderen om uiteraard de olifant in het wild te bekijken.

Er zijn meer dan 500 olifanten in het Addo National Park, waardoor de kans groot is dat jullie de beesten zien. Verder kun je hier ook gewoon op safari gaan om de bekende Big5 te bewonderen, want die zijn allemaal in het park aanwezig. Je kan kiezen om met de eigen auto door het park te rijden of mee te gaan op één van de gamedrives in het park. Meestal zie je met een gamedrive wel meer dieren, omdat de gidsen vaak in contact staan met elkaar en ook beter dieren spotten.

Krugerpark met kinderen

Aan de andere kant is het uiteraard ook spannend om met de eigen auto het park in te gaan en zelf dieren te spotten. Dat is een stuk goedkoper en dan ben je niet met een hele groep toeristen op pad. Je kan je hier prima een gehele dag vermaken en je kunt verschillende routes rijden door het park.

Je hebt in het park verschillende gebieden waar water is en zeker in de droge periode in de maanden juni/ juli en augustus zijn dat goede plekken om dieren te spotten. Dit kan een mooie start of einde van jouw reis zijn van jullie reis langs de tuinroute met kinderen.

Georganiseerde reis met kinderen

Scroll naar boven