Trier met kinderen

Is het leuk om Trier met kinderen te bezoeken? Wij vinden het een lastige vraag. De stad Trier staat in het teken van de oude Romeinen die er vroeger geleefd hebben en daar zijn ook de meeste bezienswaardigheden aan gekoppeld. Wij bezochten de stad als dagtrip vanuit Luxemburg Stad en dat was voor ons voldoende. Zijn jij en je kinderen geïnteresseerd in de Romeinse geschiedenis dan kun je in een weekend wel alle bezienswaardigheden van de stad zien. We zetten de bekendste bezienswaardigheden en activiteiten in Trier met kinderen op een een rij voor jullie. 

Trier met kinderen #1: het gezellige centrum

Het centrum van Trier was de eerste plek waar we aankwamen in de stad, toen we de auto hadden geparkeerd. Het hoofdplein van de stad is gezellig met voldoende terrasjes waar je lekker kunt eten en drinken. Op het plein zelf is genoeg te zien. Je loopt vanuit dit plein in 1 minuut naar de dom van Trier. De dom van Trier ziet er indrukwekkend uit en je kunt de dom van binnen bezoeken. De dom heeft ook een binnentuin, waar je naar toe kunt gaan. 

Wil je een indruk van de stad krijgen, maar heb je geen zin om te lopen dan kun je met het toeristentreintje van Trier de stad verkennen. Dit treintje maakt in 35 minuten een rondje door de stad en passeert hierbij alle belangrijke bezienswaardigheden van de stad. Het is hierbij mogelijk om in het Nederlands informatie te krijgen tijdens deze rondrit. Kijk op de website op welke tijden het treintje rijdt. Trier is een plaats die in het Moezelgebied ligt. Voor meer informatie over deze regio lees ons uitgebreide reisblog over de Moezel met kinderen

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Trier met kinderen #2: uitzichtspunt Mariensäule

Mariensäule is een tof uitzichtpunt over de stad Trier dat nog niet zo heel toeristisch is. Het is vanuit het centrum ongeveer tien minuten rijden met de auto de berg op. Hier kun je de auto parkeren en dan is het nog maar een paar trappen op lopen voor een mooi uitzicht.

Je kunt ook in drie kwartier lopen vanuit het centrum van Trier naar dit uitzichtpunt, maar met (kleine) kinderen is dit te zwaar. Je stijgt namelijk tijdens deze wandeltocht ongeveer 300 meter en sommige stukken zijn behoorlijk steil. Dit is alleen te doen als je een ervaren wandelaar bent.

De Mariazuil die hier op de berg staat is niet super interessant, maar het uitzicht over de stad is dat wel. Het schijnt dat het uitzicht als het donker is nog mooier is met alle lichtjes van de stad erbij. Het beeld zelf is vanuit de stad bijna vanaf iedere plek goed te zien, dus missen kun je het niet. 

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Trier met kinderen #3: Porta nigra

Porta Nigra is één van de oude stadspoorten uit de Romeinse tijd van Trier. Het is ook één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad en voor kinderen zeker een prima bezienswaardigheid, omdat ze hier kunnen klimmen en klauteren en dat je boven een mooi uitzicht hebt over de stad. Toen wij er waren was er net voor de oude stadspoort een heel podium opgebouwd, waar ’s avonds een concert gegeven zou worden. 

In een half uur heb je ook alles wel gezien. De entreeprijs is ook maar een paar euro en kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen. Als je dan toch iets van de Romeinse tijd wil laten zien aan je kinderen, dan is dit een prima optie. 

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Trier met kinderen #4: Palastgarden

In het centrum van de stad op zeven minuten lopen van het hoofdplein van Trier heb je een leuk stadpark liggen, genaamd Palastgarden. In dit park ligt een grote speeltuin met een soort van houten kasteel met bruggetje, glijbaan, draaitoestel en schommels. Kinderen kunnen hier overal op klimmen. Daarnaast is er naast dit ‘kasteel’ nog een speeltuin voor kleinere kinderen met huisjes, een wip en ook een grote zandbak. De twee speeltuinen bij elkaar zijn echt leuk om met je kinderen een uurtje of twee je te vermaken. 

In hetzelfde park ligt ook een leuke biergarten, waar in de zomer een hoop relaxte stoelen buiten staan en waar je lekker een drankje kunt doen met je gezin. Daarnaast is er in het park genoeg gelegenheid om te picknicken op het gras.

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Trier met kinderen: overige kinderactiviteiten

#5 Amfitheater: je kunt in Trier met kinderen ook een oud Amfitheater bekijken. We hebben in verschillende steden wel mooiere exemplaren gezien dan deze, maar wat ons betreft een tweede prima optie om je kinderen wat bij te brengen over de Romeinse tijd. Je kunt in de arena zelf kijken en ook in de gangen onder de arena. Ook hier hoef je geen uren te spenderen en het ligt redelijk dicht in het centrum (vanaf Palastgarden is het tien minuten lopen). Zo kun je in principe een prima rondje wandelen langs de verschillende bezienswaardigheden van de stad en kun je in een dag tijd toch behoorlijk wat zien. 

#6 Kaiserthermen: deze oude Romeinse badhuizen liggen tegen het Palastgarden stadspark aan. Je vindt hier vooral veel ruïnes en op plaatjes kun je zien hoe het er vroeger heeft uit gezien. Onder de ruïnes zit een heel gangenstelsel waar je ook een kijkje kunt nemen. Er is ook nog een klein museum bij. Het voordeel van deze bezienswaardigheden is dat de toegangsprijs vrij laag is (je kunt een kaart aanschaffen voor alle Romeinse bezienswaardigheden) en dat het bezoek voor kinderen ook niet te lang duurt.

#7 Thermen am Viehmarkt: deze thermen zijn volledig overdekt, dus een prima optie als het bijvoorbeeld slecht weer is in Trier en je toch iets wil gaan bekijken. Ook hier vindt je weer veel ruïnes uit de Romeinse tijd. Jij en je kinderen moeten hier echt van houden om al deze bezienswaardigheden te willen zien. Ook deze thermen liggen in het centrum en vanaf de Kaiserthermen is het ongeveer 8 minuten lopen naar deze thermen toe. 

#8 Landesmuseum: in dit museum staat de geschiedenis van de stad Trier centraal. Het museum is vooral kijken naar de exposities over de stad en er is weinig interactief voor kinderen. Je kinderen moeten echt heel erg geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur, anders kun je dit museum zeker overslaan als je Trier met het gezin bezoekt.

Trier met kinderen
Trier met kinderen

Waar slapen in Trier met kinderen

Budget hotel: Berghotel Kockelsberg

Middenklasse hotel: ante porta DAS STADTHOTEL

Luxe hotel: Park Plaza Trier

Voor het zoeken naar andere hotels in Trier met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Verdere informatie Trier met kinderen

Trier kaart: er zijn twee versies van de kaart beschikbaar. Je hebt een Antiken Basic en Premium Card. Bij de Basic Card mag je uit de hiervoor beschreven Romeinse bouwwerken er twee gratis bezoeken en bij de Premium Card mag je ze allemaal gratis bezoeken. Bij beide heb je ook gratis toegang tot het Landesmuseum. Het ligt er dus een beetje aan wat je allemaal in Trier met kinderen wil bezoeken of de kaart voordelig is voor jullie en welke kaart je dan moet kiezen. 

Scroll naar boven