Toscane met kinderen

Toscane met kinderen: 11 leuke activiteiten op een rij!

Een vakantie naar de regio Toscane met kinderen is enorm populair onder Nederlandse toeristen. Jaarlijks bezoeken er duizenden gezinnen vooral in de zomervakantie de regio. Dat is ook wel te begrijpen, aangezien het een prachtig gebied is met veel leuke steden en genoeg andere leuke activiteiten om met het gezin te ondernemen. Wij bezochten de regio met de trein en zetten de leukste activiteiten in Toscane met kinderen op een rij. 

Toscane met kinderen
Siena met kinderen

Toscane met kinderen: Leuke steden en dorpjes

Je kunt in Toscane met kinderen een aantal leuke steden en dorpjes bezoeken. In principe is een bezoek aan deze steden niet gelijk voor kinderen het meest aantrekkelijk, maar als je tijdens je vakantie een mooie afwisseling maakt tussen het zwembad en het bezoeken van deze steden, blijft het ook voor kinderen leuk. 

#1 Florence: dit is de bekendste en meest bezochte stad van Toscane. Florence is wereldberoemd en heeft een prachtig oud centrum. De meest bezochte bezienswaardigheden in de stad zijn de kathedraal en de oude brug Ponte Vecchio. Zoals in veel plaatsen in Toscane kun je de stad vanaf grote hoogte bekijken vanuit een toren die in het centrum staat. Daarnaast liggen er ook een aantal prima zwembaden in Florence, waar je lekker kunt afkoelen na een dagje de stad bezocht te hebben. We schreven er al eens een blog over en deze kun je vinden door op het blauwgemaakte kopje Florence te drukken. 

#2 Siena: ook deze stad is leuk om te bezoeken in Toscane met kinderen als je in de buurt van deze stad op vakantie bent. Het is leuk om hier een ochtend of middag te spenderen met het gezin, maar dan heb je het ook wel gezien. Ook in Siena hebben ze een prachtige oude binnenstad met een mooie kathedraal die je kunt bezoeken. Wat dat betreft is het leuk om een rondje door de stad te lopen en een lekker drankje te doen op één van de vele terrasjes van de stad. 

#3 Lucca: in deze stad is het leuk om met je kinderen te gaan fietsen over de brede muren van de stad. Deze stadsmuren zijn maar liefst 4,5 kilometer lang en erg breed. Je kunt overal in de stad (kinder) fietsen huren en het is een leuke manier om de stad te verkennen. Onderweg op deze route liggen er ook nog verschillende speeltuintjes, waar de kinderen kunnen spelen. In de buurt van Lucca heb je ook het Pinokkio park dat voor jonge kinderen geschikt is, maar de recensies over dit park zijn niet heel erg lovend. 

Toscane met kinderen
Toscane met kinderen

#4 Pisa: de meeste toeristen bezoeken deze stad vanwege één ding en dat is de wereldberoemde scheve toren van de stad. Eigenlijk stelt het allemaal niet zoveel voor vonden wij en heb je het in een uurtje allemaal wel gezien, maar uiteraard is het wel leuk om even een leuke foto te maken bij de toren met je kinderen als je in de buurt van Pisa op vakantie bent. Voor kinderen vanaf acht jaar is het ook mogelijk om de toren daadwerkelijk te beklimmen. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over de stad Pisa en de omgeving!

#5 San Gimignano: deze plaats is misschien niet de bekendste plaats in Toscane, maar wij vonden het wel één van de leukste plaatsen om te bezoeken. Deze middeleeuwse stad ligt in de bergen en staat bekend om zijn vele torens. Je kunt hier prima een wandeling maken door het oude centrum en je wanen in de middeleeuwen. Uiteraard is het leuk om één van de torens te beklimmen met het gezin en een prachtig uitzicht te hebben over de stad en de bergen. 

Toscane met kinderen
Toscane met kinderen

Toscane met kinderen: Leuke parken

Uiteraard kun je in Toscane met kinderen niet alleen naar dorpjes en steden toe gaan, maar zijn er ook een aantal leuke parken waar je met kinderen heen kunt gaan. Wij zetten de leukste parken van de regio op een rij. 

#6 Parco Avventura Il Gigante: dit is het grootste klimpark van Toscane en dit park is zowel voor jonge als oudere kinderen leuk. Zo heeft het park verschillende parcours die allemaal een kleur gekregen hebben. Voor de allerkleinste kinderen vanaf drie jaar hebben ze zes gele parcours om te beklimmen. Voor kinderen vanaf zes jaar heb je oranje parcours, voor kinderen vanaf zeven jaar de groene parcours, voor kinderen vanaf negen jaar de blauwe parcours, voor kinderen vanaf tien jaar de rode parcours en voor iedereen die ouder is dan 12 jaar hebben ze de zwarte parcours. Uiteraard verschillende de parcours in hoogte en moeilijkheidsgraad. Dit park ligt op een half uurtje rijden van Florence. 

#7 Pretpark Cavallino Matte: dit pretpark heeft ongeveer vijfentwintig verschillende attracties, waaronder vier spectaculaire attracties waarbij je onder meer bij eentje over de kop gaat. Ook voor de jongere kinderen zijn er genoeg achtbanen en andere attracties die geschikt zijn. Ook zijn er maar liefst tien verschillende shows die je kunt bezoeken. Je kunt je hier dan ook makkelijk een hele dag vermaken in dit pretpark. Het pretpark ligt aan de kust op ongeveer een uurtje rijden ten zuiden van de stad Pisa. 

#8 Waterpark Acqua Village: in de buurt van pretpark Cavallino Matte ligt ook een heel leuk waterpark dat je in Toscane met kinderen kunt bezoeken. Je hebt hier een aantal spectaculaire glijbanen, waarbij je van de meeste glijbanen met een band van de glijbaan gaat. Daarnaast is er een groot zwembad, waar kunstmatige golven worden geproduceerd en er is ook voor kleine kinderen een apart zwembad met speeltoestellen. Ook zijn er voldoende horecatentjes om tussen de middag lekker te lunchen. Ook in dit waterpark kun je je prima een dag vermaken met je kinderen. 

#9 Dierentuin van Pistoia: je kunt in Toscane met kinderen ook naar de dierentuin toe. Deze dierentuin is te vinden in de plaats Pistoia op minder dan een uur rijden van Florence. Je hebt hier veel verschillende soorten dieren, waaronder ook een aantal grote dieren zoals de kameel, de zebra, de giraf, de krokodil, de tijger en de olifant. Ook een aantal bijzondere dieren vind je in deze dierentuin zoals de rode panda, de tapiro en de vogelspin.

Je kunt op verschillende plekken in de dierentuin voer kopen en op deze manier de dieren voeren. In de dierentuin is vrij veel schaduw, waardoor je de dierentuin ook in de zomer prima kunt bezoeken. De dierentuin is niet super groot en aan een halve dag heb je wel genoeg tijd. Je kunt bij de dierentuin de auto gratis parkeren. 

#10 Aquarium Livorno: de plaats Livorno is een prima optie om een dagje te bezoeken tijdens je vakantie in Toscane met kinderen. Met de trein ben je er vanuit Pisa in minder dan een kwartier. Een van de leukste activiteiten van deze stad is het aquarium dat je kunt bezoeken. Dit aquarium heeft 2000 waterdieren en 300 verschillende soorten waterdieren. Zo heb je hier haaien, schildpadden, allerlei bijzonder vissen en kwallen. Dit aquarium ligt ook in de buurt van een mooi uitzichtpunt over de stad (Mascagni-terras). 

Siena met kinderen
Pisa met kinderen

Toscane met kinderen #11: dagje strand

Je kunt in Toscane met kinderen ook prima naar het strand toe. De regio ligt langs de Tyrreense zee en heeft een aantal prachtige stranden. De regio heeft een soort keurmerken voor stranden ontwikkeld, waarbij een strand een blauwe vlag kan verdienen. Een blauwe vlag betekent dat het strand regelmatig getest wordt op zaken als de kwaliteit van het water en de aanwezige veiligheid voor de gebruikers van het strand. 

Versilia: deze badplaats ligt op ongeveer een half uurtje rijden van Lucca met de auto en heeft lange en brede stranden. Je vindt in de buurt van deze stranden overal bars en restaurants en je kunt hier ook bedjes met een parasol huren met het gezin. 

Livorno: rondom deze plaats liggen ook prima stranden om met het gezin naar toe te gaan. Een van de mooiste stranden in dit gebied is Rosignano Solvay. Hier heb je hele mooie witte stranden en dat komt door de fabriek die in de buurt staat van het strand. Die loost soda in de zee, waardoor het strand als het ware ‘schoongemaakt’ wordt en zo een stuk witter van kleur is. Het schijnt dat het overigens niet schadelijk voor de gezondheid is.

Lago di Bilancino: een andere optie om in Toscane met kinderen in de zomer verkoeling te zoeken is dit meer. Het meer ligt op iets minder dan een uurtje rijden van Florence en heeft ook een eigen strand (Bilancino Beach). Hier kun je bedjes huren op het kiezelsteentjes strand en er is ook een restaurantje waar je wat kunt eten. 

Florence met kinderen
Pisa met kinderen

Waar overnachten in Toscane met kinderen?

Er zijn genoeg leuke accommodaties en campings in de regio van Toscane om met kinderen te verblijven. Wijzelf hebben de regio vooral bezocht vanuit Florence met de trein, omdat deze stad vrij centraal ligt en je vanuit hier makkelijk de meeste bezienswaardigheden kunt bereiken met de auto of de trein. We zetten een aantal goede opties in Florence in de verschillende prijsklassen op een rij. 

Budget hotel: Hotel Bavaria

Middenklasse hotel: Hotel Centro

Luxe hotel: Palazzo Gamba Apartments al Duomo

Kijk voor een overzicht van alle accommodaties in Florence even hier. 

Scroll naar boven