Tirana met kinderen: 5 leuke activiteiten

Is een stedentrip naar Tirana met kinderen de moeite waard? Dat vroegen wij ons af toen we Tirana toevoegden aan onze reis door het oosten van Europa. Je kunt in Tirana prima een weekendje doorbrengen met het gezin, maar dan heb je de stad ook echt wel gezien. Wat dat betreft is er voor gezinnen met kinderen niet super veel te doen, maar wij hebben ons toch een hele dag prima vermaakt en hadden graag nog een dagje langer willen blijven achteraf. Vandaar dat we de vijf leukste activiteiten in Tirana met kinderen op een rij zetten. 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Tirana met kinderen #1: met de Kabelbaan naar Mount Djati

Wij bezoeken Tirana met onze eigen auto en we merken gelijk dat we in een grote stad zijn en dat het behoorlijk hectisch is. Overal komen auto’s, scooters en voetgangers vandaan en we komen ogen tekort bij het rijden. De leukste activiteit in Tirana met kinderen is toch wel met de kabelbaan naar de top van de berg Djati, dus rijden we naar het kabelbaanstation onderaan de berg. 

We kunnen de auto gratis parkeren bij het kabelbaanstation en staan gelijk bij het loket waar we een kaartje kunnen kopen voor de kabelbaan. Ook met het openbaar vervoer is het makkelijk om het kabelbaanstation te bereiken. Op de website van de kabelbaan staan precies de mogelijkheden die er zijn om de kabelbaan te bereiken. Er staat zelfs een nummer van een taxibedrijf die je voor een paar euro vanuit het centrum afzet bij de kabelbaan. Ook de prijzen voor een retourtocht met de kabelbaan zijn schappelijk (zoals dat bij de meeste dingen in Albanië het geval is). 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

De kabelbaan neemt je in een minuut of twintig mee naar boven en onderweg heb je een mooi uitzicht over het landschap en de stad. Ben je boven dan kom je gelijk bij het hotel, restaurant en café bovenop de berg. De bar die je hier vindt draait om de zoveel tijd 360 graden om zijn as, waardoor je een mooi uitzicht hebt (mits het niet te mistig is) tijdens het nuttigen van je drankje. 

Wanneer we even van het uitzicht hebben genoten, gaan we de omgeving verder verkennen en komen we als eerste de speeltuin tegen. De speeltuin is niet super groot, maar leuk genoeg om even te verkennen. Na een minuutje of tien lopen we verder, omdat we graag het klimpark op de berg willen bezoeken. Deze ligt vanaf het kabelbaanstation verder weg dan we vooraf dachten. We moeten ongeveer een minuut of tien lopen voor we het park bereiken. 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Onderweg komen we nog een schiettent tegen, een soort van buggy’s waarmee je kunt rijden en paarden waar een ritje op gemaakt kan worden. Bij het klimpark beslissen we dat zowel Sophie als ik (Joep) gaan klimmen. De kosten van het klimmen zijn een paar euro en met de lengte van Sophie mag ze de drie kinderparcours doen. Als we willen beginnen, blijkt dat volwassenen deze parcours helemaal niet mogen doen, waardoor ik eigenlijk voor niets hebt betaald en ben gezekerd. Ik kan uiteraard wel de parcours doen voor de volwassenen, maar dat vinden we niet zo heel gezellig. 

Kinderen vanaf vijf jaar mogen hier klimmen en de parcours zijn vergeleken met sommige parcours in Nederland vrij makkelijk. Toch blijft het leuk voor kinderen om te klimmen en te klauteren en we zijn toch snel al een uurtje bezig met de drie verschillende parcours die Sophie meerdere keren doet. Bij het horecatentje drinken we nog wat en dan gaan we weer richting de kabelbaan. Voor volwassenen en kinderen vanaf acht jaar hebben ze moeilijkere parcours tot een hoogte van 10 meter. 

Een andere activiteit die je op deze berg in Tirana met kinderen kunt doen is minigolf. Ze hebben een baan hier liggen met 18 holes. Verder is er een mogelijkheid om te paragliden, te klimmen, te mountainbiken en wandelingen te maken in de bergen. 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Tirana met kinderen #2: Skanderbegplein

Nadat we een ochtend ons vermaakt hebben op de berg, wilden we ook wat meer zien van het centrum van de stad. Wij waren er hartje zomer en dan kunnen de temperaturen behoorlijk hoog zijn. Dat was ook het geval toen wij er waren. Hierdoor is het qua activiteiten overdag erg rustig in de stad. Je ziet dat wanneer de temperatuur zakt in de avonduren dat er meer leven op straat komt en ook dit plein is dan een stuk drukker met straatartiesten en mensen die dingen verkopen. 

Toen wij er waren was het dus vrij leeg en afgezien van dat het een groot plein is, is er niet super veel te zien. Ook zijn er aan het plein weinig restaurants of cafés waar je een lekker hapje of drankje kunt doen. Wel zijn deze er genoeg als je een stukje doorloopt het centrum in vanaf het plein. Het is daarom leuk om even het plein te bezoeken als je toch in het centrum van de stad bent, maar verwacht er niet teveel van. 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Tirana met kinderen #3: Piramide van Tirana

Één van de bekendste gebouwen in de stad Tirana is de piramide van Tirana. Deze piramide staat in het centrum van de stad en was altijd een soort van klimtoestel voor kinderen. Deze piramide was behoorlijk verouderd en zag er eigenlijk niet meer uit.

Toen wij de stad in 2021 bezochten waren ze de piramide aan het verbouwen en de plaatjes van de nieuwe piramide zagen er veelbelovend uit. Deze piramide wordt helemaal gerenoveerd en als dit gebeurd is, dan is het zeker leuk om de piramide even te bezoeken. Helaas hebben we deze piramide dus deze keer niet kunnen bezoeken en hebben we er ook geen foto’s van kunnen nemen. 

Wil je volgen hoe het staat met de piramide in de stad, bekijk dan even deze link

Tirana met kinderen #4: Wijk Blloku

De wijk Blloku is tegenwoordig de hippe wijk van Tirana, waar je genoeg leuke tentjes hebt waar je wat kunt eten en drinken. In de tijd van het communisme was dit het deel van Tirana waar de meeste villa’s stonden van de politieke leiders van Albanië, maar na de val van het communisme zijn vele Albanezen hier begonnen met bars en restaurants te vestigen. 

Breng je een bezoek aan Tirana met kinderen dan is het leuk om een wandeling te maken door deze wijk. Wij hebben hier geluncht in een heel leuk Italiaans restaurant wat er van binnen vrij exclusief uitzag en waar ze heerlijk eten serveerden, maar waar de prijzen heel schappelijk waren. Wat dat betreft zijn er genoeg leuke tentjes in deze wijk waar je wat kunt eten en drinken en daardoor is deze wijk bezoeken zeker een aanrader. 

Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Tirana met kinderen #5: Bunk’Art1 Tirana

Je kunt in Tirana met kinderen twee bunkers bezoeken. Deze bunkers hebben de namen Bunk’Art1 en Bunk’Art2 gekregen. Bunk’Art2 ligt in het centrum van de stad, in de buurt van het Skanderbegplein en je kunt hier zien hoe de geheime diensten vroeger werkten. Ook zie je hier verschillende martelpraktijken en afluistermethoden.  Het merendeel van de expositie is vertaald in het Engels en het geeft goed weer hoe het er vroeger aan toe ging. 

Het is niet een heel groot museum en je moet je afvragen of het een leuk museum is voor kinderen, maar het geeft wel een goed beeld van de geschiedenis van de stad en het land. 

De tweede bunker (Bunk’Art 1) zit in de buurt van het kabelbaanstation (vijf minuten lopen). Je ziet in deze bunker de ondergrondse verblijven van de Albanese regering en legerstaf ten tijden van het communisme. Ook deze bunker is misschien niet de eerste activiteit die je met kinderen in de stad zult ondernemen, maar het zijn wel een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. 

Waar overnachten in Tirana met kinderen?

Je kunt in Tirana met kinderen goedkoop overnachten. De prijzen voor een familiekamer beginnen al bij een paar tientjes per nacht en de keuze is behoorlijk groot. Hierdoor is het niet moeilijk om voor ieder zijn budget een geschikt hotel te vinden. Wij zetten een aantal opties op een rij in verschillende prijsklassen die dicht in het centrum zitten en die door vele recensies met minimaal een acht worden beoordeeld. 

Budgethotel: Hotel Pandora Residence

Middenklasse hotel: Golden City Hotel & Spa, Tirana

Luxe hotel: Hotel Opera

Kijk hier voor de hele lijst met accommodaties in Tirana. 
 
Tirana met kinderen
Tirana met kinderen

Georganiseerde reis Tirana met kinderen

Scroll naar boven