Texel met kinderen

Texel met kinderen: 17 top activiteiten met het gezin!

Een bezoek aan Texel met kinderen is altijd een goed idee! Wij schreven al eerder blogs over de eilanden Ameland , Vlieland , Terschelling en Schiermonnikoog en het was hoog tijd om dit ook over Texel te doen. Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en ook het meest toeristische eiland. Uiteraard is hier dus ook van alles te doen voor gezinnen met kinderen en daarom zetten we de verschillende kindvriendelijke activiteiten op Texel op een rij. 

Texel met kinderen: hoe kom je er?

Ben je van plan om Texel met de auto te bezoeken dan kun je vanaf Den Helder de boot pakken naar het waddeneiland toe. In totaal duurt de overtocht ongeveer 20 minuten en vertrekt de boot ieder uur tussen half zeven in de ochtend en half tien in de avond. Je hoeft vooraf voor de boot niet te reserveren. Uiteraard is het ook mogelijk om de boot te nemen zonder de auto of met de fiets. Op sommige momenten van de week is het tarief voor de veerboot lager en geldt er een daltarief. Kijk voor meer informatie over de overtocht naar Texel even op de website van de veerbootmaatschappij. 

Texel met kinderen
Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog

Texel met kinderen #1: Ecomare

Het bekendste uitje op Texel met kinderen is het natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare. Binnen in het museum kunnen kinderen van alles leren over de verschillende zeedieren aan de hand van verschillende aquaria en spelletjes. Ook vind je in het museum bepaalde skeletten van vissen. 

Kindvriendelijk hotel Nijmegen
Texel met kinderen

Uiteraard kun je er ook zeehondjes zien die hier worden opgevangen. Een aantal zeehonden worden tijdelijk opgevangen en worden later weer uitgezet en sommige zeehonden blijven permanent omdat ze door een aandoening niet meer terug de zee in kunnen. Ook heeft het museum een speeltuin met een klimmuur en wat andere speeltoestellen. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

Bij Ecomare kun je ook wat eten en drinken. Er zit namelijk een restaurant bij het museum en je kunt hier broodjes, gebak en warme snacks eten. Ook een ijsje behoort tot de mogelijkheden. Je kunt zowel binnen als buiten zitten. Zo kun je als het mooi weer is buiten aan  picknicktafels zitten en heb je uitzicht op de speeltuin, de zeehonden en de meeuwen. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en alle activiteiten even op de website van Ecomare. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

Texel met kinderen #2: Sommeltjespad

Wil je een leuke wandeling maken op Texel met kinderen die niet al te lang is voor (kleine) kinderen dan is het Sommeltjespad een leuke optie. Het verhaal is dat er op Texel Sommeltjes leven, wat een soort aardmannetjes zijn. Wanneer een Sommeltje in de zon komt, dan verandert hij in een steen. En wanneer de avond valt en het donker wordt dan komt hij weer tot leven.

Kinderen kunnen hier langs de route van 1,5 kilometer op zoek gaan naar deze stenen. Voor kinderen natuurlijk een leuke activiteit en onze dochter vindt dit soort ‘speurtochten’ altijd erg leuk om te doen. De route start op de Pellikaanweg op Texel en wordt goed vooraf aangegeven. Naast de stenen kom je onderweg ook uit hout gesneden dieren tegen. Sommige zien er echt prachtig uit en zitten verwerkt in de bomen boven je. 

Je kunt de wandeling eigenlijk goed vergelijken met het kabouterpad wat ze in veel bossen hebben.  Op de route zelf kom je ook verschillende picknickbanken tegen (sommige zelfs in de vorm van een paddenstoel) waar je wat kunt eten en drinken met het gezin. Je kunt de auto gratis parkeren bij de route, maar houdt er wel rekening mee dat er geen toiletten zijn op de route. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

Texel met kinderen #3: Catharina Hoeve

Zoek je op Texel met kinderen een plek om te lunchen dan is Catharina Hoeve een leuke optie. Bij dit restaurant hebben ze namelijk zowel een binnen- als buitenspeeltuin voor de kinderen. Ook de menukaart van het restaurant is ingericht op gezinnen met kinderen. Je kunt hier pannenkoeken, frietjes en tosti’s eten. Ook is het mogelijk om gewoon lekker te borrelen hier. 

Het is hierbij mogelijk om lekker buiten op het terras te zitten in de zomer en lekker bij het haardvuur in de winter. De speeltuin binnen en buiten is niet super groot, maar groot genoeg voor de kinderen om voor of na het eten lekker te spelen, terwijl de ouders op het gemak kunnen eten. 

Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de menukaart en de prijzen van het eten even op de website van het restaurant. 

Texel met kinderen #4: schapen knuffelen

Op Texel wonen meer schapen dan mensen en bij Schapenboerderij Texel kunnen je kinderen van maart tot en met oktober pasgeboren lammetjes knuffelen. Kinderen gaan zitten op een strobaal en krijgen een lammetje op de schoot, waarmee ze kunnen knuffelen. Uiteraard is er altijd een medewerker in de buurt van de kinderen om te helpen of vragen over de lammetjes te beantwoorden. 

Op de schapenboerderij lopen maar liefst 25 verschillende soorten schapen rond. Naast deze schapen heeft de boerderij ook kippen, geiten, varkens, kalfjes, pony’s, konijntjes en kuikentjes. Kinderen kunnen deze dieren ook bewonderen en op de pony’s van de boerderij kan een ritje gemaakt worden. 

Gezinnen mogen zelf eten en drinken meenemen en kunnen picknicken op de picknickbanken van de boerderij. Ook worden er demonstraties gegeven met het schapendrijven met honden. Houden je kinderen van dieren dan is dit zeker een leuke activiteit als je in Texel op vakantie bent met het gezin!

Kindvriendelijk hotel Texel
Texel met kinderen

Texel met kinderen #5: Ijsboerderij Labora

Wil je op Texel met kinderen een ijsje gaan eten dan is IJsboerderij Labora een leuke optie. Hier wordt het ijs gemaakt met verse, Texelse producten. Tijdens je bezoek aan de boerderij kun je ook een kijkje nemen in de stallen, waar de koeien worden gemolken door melkrobots. Dat gebeurt hier volautomatisch, waarbij de koe zelf kan bepalen wanneer hij gemolken wordt. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

Voor kinderen is er daarnaast een speeltuin met een groot springkussen, een klimtoren en een glijbaan. Ook is er een wei waar hertjes rondlopen en er worden ook regelmatig kalfjes geboren op de boerderij. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de locatie en de verschillende activiteiten even op de website van de boerderij

Texel met kinderen
Texel met kinderen

Texel met kinderen: overige activiteiten

Uiteraard zijn er nog genoeg andere activiteiten die je op Texel met kinderen kunt doen. We zetten ze hieronder kort even op een rijtje.

#6 Kinderspeelparadijs de Krim: dit is de grootste indoorspeeltuin op het eiland Texel en een prima optie als het bijvoorbeeld minder weer is. De speeltuin is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 10 jaar. De indoorspeeltuin is in speciaal eiland thema ontworpen en de toegang van de speeltuin is gratis. Ook is de toegang gratis als je niet op de parken van de Krim Texel verblijft. Terwijl je als ouders kunt genieten van een drankje op het terras kunnen de kinderen spelen op de trampolines, glijbanen en andere speeltoestellen. 

#7 Zwembad de Krim: zoek je een leuk zwembad op het eiland Texel dan is dit zeker een goede optie. Het zwembad heeft zowel een binnen- als buitenzwembad met ligweides en ook drie verschillende glijbanen. Ook vind je in dit zwembad een wildwaterbaan en een indoor spraypark (dit is een interactief waterspeeltuin voor kinderen). De glijbanen zijn een familieglijbaan, interactieve glijbaan met allerlei lichtjes en geluidjes en een glijbaan waar je met een band vanaf moet. Ook hier kun je voor het zwembad losse tickets kopen en hoef je niet te verblijven op het vakantiepark. 

#8 Texel Zoo: je kunt op Texel met kinderen zelfs naar de dierentuin toe. De dierentuin heeft zelfs meer dan 40 verschillende diersoorten. Toch hoef je bij deze dierentuin niet te verwachten dat je grote dieren zoals olifanten of leeuwen tegenkomt. De dierentuin heeft voornamelijk veel vogels en ook een aantal wat kleinere dieren zoals de schildpad, het stokstaartje en de wallaby. Daarnaast kun je bij de dierentuin gaan kijken naar een show met roofvogels. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

#9 Waddenhaven Texel: bij deze haven ligt een leuke buitenspeeltuin voor de kinderen. Zo is er een groot speeltoestel in de vorm van een scheepswrak (Speelwrak Waddenhaven Oudeschild). Hier kunnen kinderen lekker klimmen en klauteren in het schip met netten, touwen en trapjes. Hierbij ligt ook een wat kleiner schip waar kinderen in kunnen spelen. Verder vind je hier een kabelbaan, schommels, een soort van vuurtoren en ook een gedeelte waar met water gespeeld kan worden. Ook ligt op hetzelfde terrein een voetbalveldje waar gevoetbald kan worden. 

#10 Museum Kaap Skil: willen jij en je kinderen wat meer te weten komen over de visserij van vroeger dan kun je in dit museum terecht. Dit museum bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er een openluchtmuseum met een molen en verschillende huisjes (zoals een bakkerij en smederij), waar je ziet hoe het leven er vroeger aan toe ging. Ook is er een gedeelte waar je ziet wat er allemaal gevonden is op het strand in het Juttersmuseum. Je kunt je voorstellen dat er natuurlijk van alles aanspoelt vanuit de zee op het strand. Verder kunnen kinderen op een interactieve manier leren over de visserij, de veerdiensten en over boten. 

#11 Vuurtoren Texel: op de meeste waddeneilanden van Nederland kun je een vuurtoren beklimmen en ook op Texel kun je met het gezin dit doen. Onderweg tijdens het beklimmen kom je verschillende exposities tegen, maar het mooiste is toch op 47 meter hoogte het uitzicht over het eiland. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen
Kindvriendelijk hotel Nijmegen
Texel met kinderen

#12 Paardrijden: je kunt op Texel met kinderen ook gaan paardrijden. Op het eiland zijn diversen ruiterpaden en ook is het mogelijk een bos- of strandrit te boeken. Zelfs voor kinderen vanaf twee jaar is het mogelijk om op een ponny te rijden over het eiland. Er zijn verschillende maneges die de tochten aanbieden en kijk vooraf wat voor jullie de beste aanbieding is om met een paard een mooie tocht over het eiland te maken. 

#13 Golfsurfen: wil je op Texel met kinderen iets actiefs gaan doen dan is golfsurfen een leuke activiteit. Zo worden er voor kinderen aparte surflessen gegeven en leren kinderen onder begeleiding van een instructeur hoe ze moeten golfsurfen. Uiteraard moeten kinderen hierbij wel over een zwemdiploma beschikken. Ook is het mogelijk om zelf een board te huren en het water op te gaan.    

#14 Kartbaan Texel: zijn je kinderen acht jaar of ouder (en 130 cm lang) en vinden ze het leuk om te karten dan is dit ook mogelijk op Texel. De kartbaan ligt net buiten het plaats Den Burg en is ongeveer 500 meter lang. De karts kunnen hier een snelheid van 70 km per uur halen. 

Texel met kinderen
Texel met kinderen

#15 Klimpark Klimmen EnZo: onze dochter is gek op klimparken en je kunt ook op Texel met kinderen een klimpark bezoeken. Kinderen onder de tien jaar mogen alleen onder begeleiding van een ouder klimmen en de minimale lengte om te klimmen is 130 cm. In totaal duurt de activiteit ongeveer 2 uur en je kunt op verschillende verdiepingen tussen de vier en acht meter klimmen en de verschillende hindernissen doorlopen. 

#16 Zwembad Molenkoog: dit is een wat kleiner zwembad dan zwembad de Krim, maar ook zeker een prima mogelijkheid om lekker af te koelen als het warm weer is. De entree is een paar euro per persoon en je hebt een grote familieglijbaan bij dit zwembad. Daarnaast zijn er ligweides en heb je een groot springkussen naast het zwembad liggen. 

#17 Fiets huren op Texel: één van de beste manieren om de Waddeneilanden te verkennen met het gezin is per fiets. Wij maakten al mooie fietstochten over de eilanden Schiermonnikoog en Ameland en uiteraard zijn er ook genoeg verhuurbedrijven op Texel die fietsen aanbieden. Houdt er rekening mee dat het behoorlijk kan waaien op de Waddeneilanden en dat een elektrische fiets eigenlijk wel een must is om je te verplaatsen. 

Schiermonnikoog met kinderen
Ameland met kinderen

Waar overnachten op texel met kinderen?

Je hebt verschillende opties om op Texel met kinderen te overnachten. We zetten een aantal opties op een rij hieronder!

Budget hotel: Stayokay Hostel Texel

Middenklasse accommodatie: So Hum

Luxe Hotel: Grand Hotel Opduin

Scroll naar boven