Terschelling met kinderen

Terschelling met kinderen: 19 leuke activiteiten op een rij!

Een korte vakantie naar Terschelling met kinderen is zeker leuk! Er is op het eiland genoeg te doen om je een paar dagen met het gezin te vermaken. Het eiland dat tussen de eilanden Vlieland en Ameland ligt is een populaire vakantiebestemming onder gezinnen, waarbij fietsen en wandelen op het eiland het populairste zijn. Wij zetten de leukste activiteiten voor gezinnen met kinderen op Terschelling op een rij. 

Terschelling met kinderen: hoe kom je er?

Vanuit de plaats Harlingen vertrekt de boot naar het Waddeneiland Terschelling. In totaal varen er twee verschillende veerboten. Je hebt een reguliere veerboot (waar ook de auto’s op mogen) die er ongeveer twee uur over doet om het eiland te bereiken en je hebt een sneldienst die het eiland in ongeveer drie kwartier bereikt. Uiteraard is de sneldienst een stuk duurder dan de gewone veerboot. Er gaan verschillende boten van en naar het eiland toe. Kijk vooraf even goed in het vaarschema wanneer de boot vertrekt, voordat je een paar uur moet wachten. 

In principe heb je de auto niet persé nodig op het eiland en kun je het merendeel van het eiland goed per fiets verkennen. Daarom parkeren de meeste toeristen de auto op de parkeerplaatsen rondom de haven van Harlingen. Hier betaal je een klein bedrag per dag als je de auto hier parkeert. Meer informatie over het parkeren van de auto vind je hier. 

Ameland met kinderen
Kindvriendelijk hotel Schiermonnikoog

Terschelling met kinderen #1: fietsen huren

Een van de activiteiten die het meeste gedaan wordt op Terschelling met kinderen is fietsen. Er liggen over het hele eiland genoeg fietspaden en je kunt in een dag een prima rondje fietsen over het eiland. Zo kun je in een paar uur vanaf de plaatsen West- Terschelling of Midsland een mooi rondje over het eiland doen met de fiets.

Uiteraard is het leuk om op verschillende plekken op het eiland te stoppen en zo een hele dag onderweg te zijn. Zo hebben wij fietsen gehuurd op de eilanden Schiermonnikoog en Ameland en vonden wij dit een hele fijne manier om ons te verplaatsen over deze Waddeneilanden. 

Houdt er rekening mee dat er behoorlijke wind op de Waddeneilanden kan staan en dat het voor kinderen erg zwaar kan zijn. De meeste verhuurbedrijven bieden verschillende opties aan voor ouders met kinderen, zoals tandemfietsen, bakfietsen, fietsen met een karretje en fietsen met een kinderzitje. Een elektrische fiets is zeker als er wind staat dan wel erg fijn. Een voorbeeld van een verhuurbedrijf is deze aanbieder die al deze verschillende fietsen aanbiedt. 

Ameland met kinderen
Schiermonnikoog met kinderen

Terschelling met kinderen #2: Zeehonden spotten

Één van de bekendste activiteiten op bijna alle Waddeneilanden is het spotten van zeehondjes. Deze zeehonden zijn in grote getalen aanwezig rondom de verschillende eilanden. Ook op Terschelling heb je verschillende opties om deze dieren te bekijken met kinderen. Zo zijn er verschillende aanbieders op het eiland die deze tochten aanbieden. 

Zo kun je met de bootmaatschappij de Riepel op een tocht van ongeveer 1,5 uur de zeehonden gaan bekijken. Ook bij maatschappij de Talisman kun je vanaf een boot naar de zeehonden gaan kijken.

Wil je in een snelle boot over het water dan kun je met de RIB boten van Mooiweer varen. Deze activiteit duurt ongeveer een uur. Ze varen met de boot naar een zandbank, waar de zeehonden liggen te zonnen en je kunt op het gemak de zeehonden bekijken. Soms komen de zeehonden ook naar de boot toe. 

Texel met kinderen
Zeeland met kinderen

Terschelling met kinderen #3: klimbos Klimdaris

Het is mogelijk om met op Terschelling met kinderen vanaf vier jaar te gaan klimmen op het eiland. Bij klimbos Klimdaris hebben ze zowel parcours voor jonge kinderen als voor oudere kinderen. Voor de jongere kinderen hebben ze de juniorparcours die op ongeveer 1 meter hoogte zijn en waarbij de ouders de kinderen kunnen begeleiden. 

Zijn je kinderen groter dan 1,30 meter dan kunnen ze ook de highrobe parcours afleggen. Voor kinderen tot 12 jaar moet dat wel onder begeleiding van een volwassenen. Het is ook mogelijk om wat te drinken en een gebakje te eten bij het klimbos. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de prijzen en de parcours even op de website van Klimdaris

Terschelling met kinderen
Terschelling met kinderen

Terschelling met kinderen #4: Wrakkenmuseum Formerum

Het Wrakkenmuseum is misschien wel één van de bekenste activiteiten op Terschelling met kinderen. Hier vind je een hele tentoonstelling van aangespoelde spullen die op het eiland terecht zijn gekomen. Je komt hier bijzondere dingen tegen met voorwerpen uit vroegere tijden. Ook is het mogelijk om een speurtocht door het museum te maken.

Het museum noemt zichzelf ook een prettig gestoord museum vol spannende verhalen. In de afgelopen jaren zijn er maar liefst 150 scheepswrakken opgespoord in het gebied en hieruit zijn allerlei voorwerpen opgedoken. Een bezoek aan het museum is ook een prima uitje als het wat minder weer is op het eiland. 

Het museum heeft ook een speeltuin die gemaakt is van spullen die zijn aangespoeld. Dit is gemaakt in de vorm van een piratenschip. De entreeprijs is een paar euro. Kijk voor meer informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de verschillende wrakken even op de website van het museum

Terschelling met kinderen
Terschelling met kinderen

Terschelling met kinderen: overige activiteiten

Naast de vier hiervoor genoemde activiteiten zijn er uiteraard nog veel meer activiteiten die je op Terschelling met kinderen kunt doen. We benoemen ze hieronder kort. 

#5 Natuurmuseum en zee-aquarium: in het museum staat de natuur van Terschelling centraal. In de verschillende aquaria die het museum heeft kun je de dieren vinden die in de Noordzee zwemmen. Daarbij zijn de meest opvallende dieren die je hier tegenkomt (honds) haaien en roggen. Er zijn bakken waar kinderen deze stekelroggen kunnen aaien. Deze roggen zijn voor kinderen (en volwassenen) ongevaarlijk. 

#6 Natuurreservaat Boschplaat: je kunt dit natuurgebied verkennen met het gezin tijdens een huifkartocht. Deze tocht gaat door het bos en de duinen en over het strand van Terschelling. Er worden verschillende tochten aangeboden van een hele dag tot maximaal twee uurtjes. Zeker de kortere tochten zijn geschikt voor kinderen. Je komt hier langs verlaten stranden en mooie kwelders. 

Je kunt het gebied ook wandelend verkennen. Je fiets naar het dorpje Oosterend en loopt vanuit het dorp zo het natuurgebied in. Je kunt hier wandelingen maken van een uurtje of twee uurtjes. Je hebt wandelpaden en schelpenpaden dwars door het gebied lopen die je kunt volgen. 

#7 Restaurant Zonneweelde: een leuk restaurant om met het gezin te gaan lunchen. Bij dit restaurant zit namelijk een prima speeltuin. De speeltuin heeft schommels, een wip, een kabelbaan, een springkussen en nog een aantal andere klimtoestellen. Op de menukaart staan tosti’s, poffertjes en hamburgers met frietjes. 

#8 Dagje eilandhoppen: het is mogelijk om vanuit Terschelling met kinderen een dagje een ander Waddeneiland te bezoeken. Zo kun je een dagje naar Ameland varen. Deze overtocht kan alleen in het hoogseizoen bij hoogwater, dus kijk vooraf goed wanneer de boot in de ochtend en de middag/ avond vertrekt. Je kunt dan vroeg in de ochtend vertrekken en ’s avonds weer de boot terug nemen. Kijk hier voor de tijden van de boot.  

Ook is het mogelijk om vanuit Terschelling een dagje naar Vlieland te gaan. Rederij Doeksen biedt dagarrangementen aan, waarbij je in de ochtend vanuit Terschelling vertrekt en in de middag weer terugkeert vanaf Vlieland. 

#9 Pony en paard rijden: je kunt met kinderen over Terschelling een tocht maken met een pony. Je houdt als ouder de pony vast, terwijl je kind er een ritje op kan maken. Als je kinderen wat ouder zijn, is het ook mogelijk om een tochtje te maken met een paard over bijvoorbeeld het strand bij deze aanbieder. Deze tochten worden begeleid door een ervaren gids. 

#10 Bunkermuseum: dit complex bestaat maar liefst uit zeven hectare, waar honderd verschillende bunkers te vinden zijn. Voor het museum kun je vier van deze bunkers bezoeken met je kinderen om een indruk te krijgen hoe deze tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt. Je kunt een rondleiding boeken van ongeveer twee uur en deze worden gegeven door vrijwilligers. 

Ameland met kinderen
Kindvriendelijk hotel Ameland

#11 Golfsurfen: voor een actieve activiteit op Terschelling met kinderen moet je gaan golfsurfen. Kinderen kunnen lessen krijgen van 1,5 uur van een ervaren instructeur. Ze leren hierbij de basis van het golfsurfen. Ook is het mogelijk om alleen een surfboard te huren. 

#12 Midgetgolfen: het is ook mogelijk om op Terschelling een potje midgetgolf te spelen. Bij midgetgolfbaan De Molenbaan heb je 18 verschillende holes en je kunt een hapje eten en drinken bij de snackbar van de golfbaan. Ook is er voor de allerkleinste kinderen een klein speeltuintje met een zandbak bij. 

#13 Zwembad De Dôbe: zoek je een activiteit voor binnen, omdat het wat minder weer is, dan is dit binnenzwembad op Terschelling een prima optie. Het binnenzwembad ligt in de bossen van het dorp West-Terschelling en heeft een familiebad met hierin een glijbaan, stroomversnellingen en een bubbelbad.

#14 Kabouterpad: een leuke wandeling die je op Terschelling met kinderen kunt doen is het Kabouterpad dat Staatsbosbeheer heeft aangelegd. Deze wandeling duurt een tot twee uur en je kunt een opdrachtenboekje kopen voor een euro bij het VVV van Terschelling. De route is ongeveer 2 kilometer. 

#15 Wadlopen: je kunt op Terschelling met kinderen onder leiding van een gids gaan wadlopen. De tijden zijn afhankelijk van het getij. De wandeltocht duurt ongeveer twee uur en onderweg is er tijd voor een consumptie en een versnapering. Uiteraard is het belangrijk dat je bij deze tocht de kinderen warm aankleedt. Schoenen/ laarzen krijg je van het bedrijf dat de tochten organiseert. 

#16 Eco safari met elektrische auto’s: onder leiding van een gids ga je gedurende 2,5 uur op safari in elektrische auto’s. De tochten worden gehouden in de vroege ochtend of in de avond. In de auto’s liggen standaard een paar verrekijkers waardoor je eventuele dieren makkelijker kunt spotten. 

#17 Duinmeertje Hee: je hoeft niet persé naar de zee om te zwemmen in de buitenlucht, aangezien er op het eiland ook een recreatieplas is genaamd het Duinmeertje Hee. Het meer ligt tussen de twee grootste plaatsen (West-Terschelling en Midsland) van het eiland in. 

#18 Strandbus: tijdens een tocht van ongeveer twee uur rijd je in een grote vrachtauto met in de bak stoelen voor passagiers over het strand van Terschelling. Onderweg breng je een bezoek aan het drenkelingenhuisje. Hier krijg je ook wat te drinken van de gids. 

#19 Stranden: uiteraard mag een bezoek aan een van de brede stranden van het eiland ook niet ontbreken tijdens je vakantie in Terschelling met kinderen. Of het nu zomer of herfst is, het is altijd leuk om met de kinderen even naar het strand te gaan. Doordat de stranden zo breed zijn en je vele kilometers strand hebt, is er altijd de ruimte voor jullie gezin om lekker je uit te leven op het strand. 

Waar overnachten op Terschelling met kinderen?

Je hebt een aantal hotels op Terschelling die familiekamers hebben voor gezinnen met kinderen. We zetten een aantal opties hieronder op een rij.

Budget hotel: Stayokay Hostel Terschelling

Middenklasse hotel: WestCord ApartHotel Boschrijck

Luxe hotel: WestCord Hotel Schylge

Voor een overzicht van alle kindvriendelijke accommodaties op Terschelling klik dan even hier. 

 

Scroll naar boven