Stuttgart met kinderen

Is het leuk om de stad Stuttgart met kinderen te bezoeken? In Stuttgart kun je je minimaal twee dagen goed vermaken met het gezin. De stad ligt op zes en half uur rijden van Utrecht en is wat dat betreft een ideale tussenstop voor Nederlandse toeristen die bijvoorbeeld op vakantie gaan in de zomer naar het noorden van Italië, zoals het Gardameer. De stad ligt ongeveer halverwege deze route van Nederland naar Italië. We zetten de leukste bezienswaardigheden en activiteiten in Stuttgart met kinderen voor jullie op een rij. 

Stuttgart met kinderen #1: dierentuin stuttgart

In het noordwesten van Stuttgart op iets minder dan 20 minuten met het openbaar vervoer ligt de dierentuin van Stuttgart. Het is een redelijk grote dierentuin waar je je makkelijk een halve dag kunt vermaken. De dierentuin heeft veel van de bekende grote dieren zoals de olifant, de giraf, de zebra, de tijger, de neushoorn en ook verschillende apen. Daarnaast zijn er nog voldoende andere kleinere dieren. Ook kun je hier de ijsbeer bewonderen. 

De dierentuin is behoorlijk groen en soms lijkt het net of je door een park heen loopt. Zo heeft de dierentuin ook een botanische tuin, een aquarium, een terrarium en een serre met vlinders. Het park wordt ook heel goed bijgehouden en de dieren hebben over het algemeen ruime verblijven. Daarnaast heeft de dierentuin op drie plekken een speeltuin met behoorlijk veel houten speeltoestellen, waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren.

De prijzen van de dierentuin zijn een stuk lager dan die van de Nederlandse dierentuinen. Kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang in de dierentuin en verder is het mogelijk om een familiekaart met korting te kopen met het gezin. Er zijn voldoende horecagelegenheden door de hele dierentuin om iets te eten en te drinken. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Stuttgart met kinderen #2: stadspark Killesberg

Het stadspark Killesberg is het grootste stadpark van Stuttgart en met het openbaar vervoer ben je hier binnen 20 minuten. Het stadspark heeft twee redelijk grote speeltuinen en ook een waterspeeltuin. Zeker in de zomer is het hier prima vertoeven in Stuttgart met kinderen. 

Verder vindt je in dit park een kinderboerderij, verschillende eettentjes waar je lekker buiten op een terrasje kunt zitten en een buitenzwembad. Dit buitenzwembad is in de zomer zeker een aanrader. Je kunt hier op een grote ligweide lekker in de zon liggen en zeker op een warme dag is het heerlijk om hier even een uurtje of twee verkoeling te zoeken. 

Verder is er in dit park een uitkijktoren, waar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. De 42 meter hoge toren ziet er van de buitenkant tof uit en je moet geen hoogtevrees hebben om de toren te beklimmen. De toren is namelijk vrij open. De entree voor het gehele gezin is maar een paar euro. Ook is het mogelijk om van mei tot en met oktober een toeristentreintje te nemen door het park. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Stuttgart met kinderen #3: Mercedes Benz museum

Dit museum ligt in het noordoosten van de stad en is met het openbaar vervoer binnen twintig minuten bereikbaar vanaf het centrum. Het museum staat uiteraard in het teken van het automerk Mercedes Benz en het museum is in een futuristisch gebouw gehuisvest. In het museum zie je de geschiedenis van de auto en aan het begin van de 20e eeuw gaat ook Mercedes zijn eerste auto’s produceren. Uiteraard zie je veel van deze oude modellen terug in het museum. Maar ook de nieuwe elektrische modellen zijn terug te vinden in het museum, net als bijvoorbeeld andere soorten voertuigen zoals bussen, brandweerauto’s en raceauto’s. 

Het museum heeft ook voor kinderen wat te bieden, ondanks dit wel beter kan. Er zijn niet zoveel interactieve elementen in het museum en uiteraard staat de informatie voornamelijk in het Duits en in het Engels. Wel is er een ruimte waar kinderen kunnen knutselen in het museum. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen het museum gratis bezoeken. Kijk voor informatie over de openingstijden, de entreeprijzen en de exposities even op de website van het museum. 

Tevens heb je in Stuttgart ook het museum van Porsche liggen. Dit museum heeft eigenlijk een beetje dezelfde opzet. Ook dit is een leuke optie als jij en je kinderen van auto’s houden. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Stuttgart met kinderen: de stad verkennen

Je kunt op meerdere manieren de stad Stuttgart verkennen met het gezin. We zetten de leukste manieren hier op een rij.

#4 Wandelen door de binnenstad: het bekendste plein in Stuttgart is het Schlossplatz. Aan dit grote plein zitten twee kastelen (het nieuwe en het oude kasteel). Het plein is ruim en er staan een paar mooie fonteinen. Het is een prima plek om op een terrasje te zitten en wat te eten en te drinken. Vanaf dit plein loop je zo de winkelstraat (Köningstrasse) van Stuttgart in, wat de langste autovrije winkelstraat van Europa is. Het is een prima manier om een eerste indruk te krijgen van de stad. 

#5 Hop on Hop off bussen: heb je weinig tijd en wil je veel van de stad Stuttgart met kinderen zien, dan zijn deze bussen een ideale oplossing. Je hebt maar liefst drie verschillende routes die de bussen door de stad rijden. De blauwe route rijdt een rondje van 100 minuten, waarbij het op 9 plekken in de stad stopt. De groene route duurt ongeveer een uur en stopt op 8 verschillende plekken in de stad. Ook is er nog een wijnroute, die voor gezinnen met kinderen wat minder geschikt is. 

#6 Fietstour Stuttgart: je kunt de stad Stuttgart met kinderen ook op de fiets verkennen. De Nederlandse maatschappij BajaBikes organiseert fietstours door Stuttgart. Deze tours duren twee uur en je gaat onder leiding van een gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het bedrijf heeft fietsen voor kinderen vanaf 6 jaar en ook is het mogelijk om een fietsstoeltje achter op je fiets te reserveren voor je kinderen. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Stuttgart met kinderen: overige kinderactiviteiten

Je hebt in Stuttgart nog een aantal kinderactiviteiten die je kan ondernemen. We zetten ze hieronder kort op een rij!

#7 Fernsehen Toren: wil je een mooi uitzicht over de stad Stuttgart met kinderen dan moet je zeker de televisietoren van de stad bezoeken. Deze televisietoren is 217 meter hoog en je hebt bij de toren een uitkijkplatform en ook zit er een restaurant. Vanuit het platform en het restaurant heb je een 360 graden uitzicht over de stad Stuttgart. 

#8 Slot Ludwigsburg: dit kasteel ligt in het noorden van de stad en met het openbaar vervoer doe je er iets meer dan een half uur over om bij het kasteel te komen vanuit het centrum. Je kunt een rondleiding krijgen door het kasteel en er is een apart kindergedeelte in het kasteel. Hier kunnen kinderen vanaf vier jaar op een interactieve manier kennismaken hoe het er in het kasteel in het verleden aan toe ging. 

#9 Sensapolis: zoek je een activiteit in Stuttgart met kinderen wanneer het minder weer is, dan is dit zeker een goede optie. Dit is een grote indoorhal (10.000 vierkante meter), waar van alles voor gezinnen met kinderen te doen is. Zo zijn er klimtoestellen, een sprookjeskasteel, glijbanen, een piratenschip, een kartbaan, een waterpark, een ruimteschip, een klimpark, een klimwand en nog veel meer. Je kunt je hier makkelijk een hele dag vermaken met het gezin. 

#10 Kindermuseum Junges Schloss: dit museum ligt midden in het centrum en de entree is maar een paar euro. Kinderen kunnen hier spelen en ontdekken en ze hebben steeds wisselende tentoonstellingen en thema’s. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

#11 Natuurhistorisch museum: dit museum bereik je met het openbaar vervoer in zeven minuten vanaf het centrum. Je vindt hier veel opgezette dieren en ook een aantal skeletten van dino’s. Nadeel van het museum is wel dat veel van de informatie in het Duits is. Dit is echt een museum, waar je kinderen liefhebbers van moeten zijn, anders kun je het museum gerust overslaan tijdens je stedentrip. 

#12 Das Leuze Mineralbad: dit grote zwembad heeft een binnen- en buitengedeelte en is vanaf het centrum in twintig minuten te bereiken met het openbare vervoer. Het heeft niet echt spectaculaire glijbanen, maar is een prima zwembad om je een halve dag in Stuttgart met kinderen te vermaken. 

#13 Pretpark Tripsdrill: wil je echt een pretpark bezoeken in de buurt van Stuttgart dan is dit een hele mooie optie. Het pretpark ligt op drie kwartier rijden van Stuttgart en is het oudste belevenispark van Duitsland. Het park bestaat voor de helft uit een pretpark en de andere helft uit een dierenpark. 

Het pretpark is open van april tot en met oktober en het dierenpark is het gehele jaar open. Het is ook mogelijk om bij het park te overnachten en voor een gereduceerd tarief kun je een tweede dag naar het park gaan. 

Het pretpark heeft genoeg attracties voor jonge en oudere kinderen. Het dierenpark heeft voornamelijk boerderijdieren, met een aantal andere dieren zoals bijvoorbeeld de wolf. Ook zit er een mooie grote houten speeltuin bij het park, waar kinderen kunnen klimmen en klauteren. Kijk op de website van het park voor de toegangsprijzen, de openingstijden en de plattegrond van het park. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Waar slapen in Stuttgart met kinderen

Budget hotel: B&B hotel Stuttgart-Vaihingen

Middenklasse hotel: Hotel Azenberg

Luxe hotel: Aparthotel Cosy

Voor het zoeken naar andere hotels in Stuttgart met kinderen klik dan hier voor de hele lijst met hotels. 

Stuttgart met kinderen
Stuttgart met kinderen

Verdere informatie Stuttgart met kinderen

Kerstmarkt Stuttgart: uiteraard kun je een stedentrip naar Stuttgart met kinderen combineren met een bezoek aan de kerstmarkt. De kerstmarkt start ongeveer een maand voor kerst en eindigt met kerstavond. In totaal vindt je in de stad 280 prachtig versierde kerstkramen en voor kinderen is er een levende kerststal en een kinderland, waar ze kunnen knutselen, schilderen en kaarsen maken. 

Stuttgart kaart: het toeristenbureau van Stuttgart heeft een kaart te koop waarmee je gratis toegang hebt tot alle musea van de stad en je ook korting krijgt op andere bezienswaardigheden en activiteiten in de stad. Je kunt de kaart aanschaffen voor 1, 2 of 3 dagen en je kunt kiezen of de kaart inclusief of exclusief gratis openbaar vervoer is. Bekijk vooraf even waar je allemaal naar toe wilt gaan met je gezin en kijk dan of de kaart voldoende voordeel biedt voor jou en je gezin. 

Milieusticker: bezoek je de stad Stuttgart met kinderen met de auto dan heb je een milieusticker nodig. Deze zijn te bestellen op de website van de ANWB en worden binnen 5 dagen opgestuurd naar je.  Je moet hiervoor het kenteken en de meldcode van de auto opgeven (staat op het kentekenbewijs) en dan wordt de juiste kleur geselecteerd.

Scroll naar boven