Stellenbosch met kinderen

Een bezoek aan Stellenbosch met kinderen ligt misschien niet gelijk voor de hand als je een rondreis maakt door Zuid-Afrika, maar toch is het een prima bestemming om een dag of twee naar toe te gaan met het gezin! Zeker op zonnige dagen is het heerlijk om lekker tussen de wijnvelden te lopen en uiteraard af en toe ook wat wijn te proeven. Voor kinderen is dit misschien niet de leukste activiteit, maar er is in de omgeving van Stellenbosch genoeg te doen voor kinderen, waardoor je een mooie afwisseling kan maken van wijn proeven en leuke dingen met jouw kinderen. In deze blog zetten we de leukste kinderactiviteiten in Stellenbosch op een rij.

Beste reistijd Stellenbosch met kinderen

In principe kan je Stellenbosch met kinderen het gehele jaar bezoeken. Wel heb je periodes die wat meer en wat minder geschikt zijn. In de periode van november tot en met februari kan het erg benauwd zijn en valt er ook regelmatig een bui. Dit is de zomer in Zuid-Afrika. Dit is misschien wel de minste periode om Stellenbosch te bezoeken, ondanks je ook in deze periode een prima tijd kan hebben met lekker weer en weinig regen.

In de maanden maart/ april en mei heb je het voordeel dat de temperatuur aangenaam is en dat het de meeste dagen ook droog is. Hierdoor is dit een goede tijd om Stellenbosch te bezoeken. In de maanden juni/juli en augustus is het winter in Zuid-Afrika en kan het een stuk frisser zijn overdag. Ook is het dan hoogseizoen in Zuid-Afrika, waardoor de prijzen van accommodaties hoger kunnen liggen en het een stuk drukker is.

Wij bezochten Stellenbosch in deze zomermaanden en toen was het af en toe wel fris. Het was bijvoorbeeld toen niet echt weer om te gaan zwemmen, maar we hoefden ook weer geen winterkleding aan.

De maanden september en oktober zijn ook prima maanden om Stellenbosch met kinderen te bezoeken. Dan beginnen de temperaturen weer te stijgen en begint alles ook weer groen te worden. Helaas zal voor veel gezinnen met kinderen dit wel een periode zijn dat ze vanwege school Zuid-Afrika niet kunnen bezoeken.

Al met al kun je dus gedurende het gehele jaar een bezoek aan Stellenbosch brengen met het gezin, maar zijn sommige maanden iets meer geschikt dan andere maanden.

Stellenbosch met kinderen

Vervoer in Stellenbosch

Wij zijn ook met een huurauto naar Stellenbosch gereden en hebben vanuit daar een tour geboekt langs verschillende wijnvelden, zodat we zelf niet hoefden te rijden en gewoon konden drinken. Zelf rijden en dan ook drinken lijkt ons niet een goede beslissing. We hebben toen we er waren ook verschillende auto’s bij de wijnvelden in de sloot zien liggen. Niet doen dus!

Stellenbosch met kinderen

Wat te doen in Stellenbosch met kinderen

Ondanks dat Stellenbosch misschien niet de eerste bestemming is waaraan je denkt om met kinderen naar toe te gaan, kan het wel prima. We zouden er niet een hele week naar toe gaan, maar om een dagje de sfeer hier te proeven en er een nachtje te slapen kan prima. Uiteraard staat het proeven van wijn in Stellenbosch centraal, maar toch zijn er genoeg dingen die je hier kan doen, waardoor het voor kinderen ook aantrekkelijk kan zijn. We zetten ze hieronder kort op een rij.

#1 Spier Wine Farm

Stellenbosch staat bekend om zijn wijnvelden en als je dan toch één kindvriendelijke wijnboerderij moet kiezen in Stellenbosch dan is het toch wel Spier Wine Farm. Deze wijnboerderij staat er om bekend dat ze zich richten op het gehele gezin. Zo kunnen kinderen hier bij een wijnproeverij ook gewoon meedoen (met uiteraard alcoholvrije druivensap).

Daarnaast heb je bij deze wijnboerderij een speeltuin, waar kinderen lekker kunnen spelen en kunnen ze zich ook vermaken met de dieren van de kinderboerderij. Op die manier wordt het voor kinderen ook heel aantrekkelijk. Je kan hier ook lunchen en dineren in het restaurant en in het restaurant zijn ook faciliteiten voor kinderen aanwezig zoals bijvoorbeeld kleurplaten en kleurtjes.

Ook kun je bij Spier WIne Farm gaan picknicken met het gezin. De wijnboerderij in Stellenbosch verkoopt picknickmanden die je vooraf online moet bestellen. Hierbij is ook weer naar kinderen gekeken, aangezien ze ook een picknick menu voor kinderen hebben. Daarnaast is het mogelijk om bij de boerderij wandelingen te maken en ook kun je een tour op een segway boeken door de wijnvelden.

Wijn proeven in Zuid-Afrika met kinderen

#2 Fietstocht door Stellenbosch

Een leuke manier om Stellenbosch met kinderen te verkennen is op de fiets. Met de organisatie Bike & Wine Tours is het mogelijk om zo’n fietstocht door Stellenbosch met kinderen te maken. Je hebt hier namelijk de Stellenbosch Familiy Tour die je kan boeken en deze tour duurt in totaal 3,5 uur. Deze tour houdt rekening met de kinderen en zorgt ervoor dat de kinderen tijdens deze tour ook kunnen proeven van non alcoholische druivensap, terwijl de ouders wijn proeven. Je gaat bij deze fietstour langs drie verschillende wijnboerderijen.

Stellenbosch met kinderen

#3 Giraffe House

Je kunt in de omgeving van Stellenbosch ook naar een leuk dierenpark toe. Op ongeveer 20 minuten rijden van Stellenbosch ligt Giraffe House, dat naast de Giraf verschillende andere dieren heeft die je kan bekijken. Zo heeft dit dierenpark ook struisvogels, zebra’s, slangen, apen, krokodillen en verschillende boerderij dieren.

Kinderen kunnen bij Giraffe House de dieren voeren en erg dichtbij de verschillende dieren komen. Je hebt hier ook een reptielenshow, waar het voor kinderen mogelijk is om bepaalde reptielen vast te houden. Op deze manier zorgt Giraffe House er voor dat kinderen echt in aanraking komen met verschillende dieren.

#4 Vergenoegd Wine Estate

Een andere wijnboerderij die leuk is om te bezoeken met kinderen in Stellenbosch is Vergenoegd Wine Estate. Dit komt door de vele eenden die te vinden zijn op deze boerderij. Er zijn meer dan 1000 eenden te vinden op het terrein en een aantal keer per dag doen ze een soort van parade van eenden, waarbij de eenden van de stallen naar de wijngaarden lopen.

Ook bij deze wijnboerderij is het mogelijk om een picknickmand te bestellen en tussen de middag te gaan picknicken. Ook heeft de boerderij een restaurant met speelkamer voor de kinderen. Bij het restaurant is het ook mogelijk om lekker te eten buiten op het terras.

Stellenbosch met kinderen

#5 Wonderdal

Een andere bestemming die een perfecte mix geeft van wijnproeven en kinderactiviteiten is bij wijnboerderij Hazendal. Deze wijnboerderij heeft op zijn complex Wonderdal liggen, wat een plek is waar kinderen heel veel kunnen ontdekken. Kinderen mogen hier 1 of 2 uur spelen (ligt er aan wat voor kaartje je bij de kassa koopt) en als ouders kun je ervoor kiezen bij jouw kinderen te blijven of zelf wijn te gaan proeven bij de wijnboerderij.

Wonderdal heeft verschillende zones, waar kinderen dingen kunnen leren. Zo hebben ze bijvoorbeeld een boom van licht, een wonder tuin, een gezonde keuken, een Brain Teaser eiland en ook een gedeelte waar kinderen gewoon kunnen klimmen en klauteren. Wonderdal is geschikt voor kinderen tussen de 5 en 13 jaar oud. Houdt er rekening mee dat op maandag Wonderdal gesloten is.

Stellenbosch met kinderen

#6 Exotic Animal World

Een ander dierenpark dat je in de omgeving van Stellenbosch met kinderen kan bezoeken is Exotic Animal World. Dit dierenpark ligt op 20 minuten rijden van Stellenbosch en heeft 700 kleine dieren die je kan komen bekijken. Dit zijn vooral veel verschillende soorten vogels, maar ook spinnen, aapjes, slangen, schildpadden en nog veel meer van dit soort kleinere dieren.

Kinderen kunnen hier ook verschillende dieren voeren en er is veel informatie te vinden over de verschillende dieren. Hierdoor is het ook een leerzaam uitje. Exotic Animal World geeft daarnaast iedere dag om 11 uur en om 2 uur demonstraties met dieren, waarbij je sommige dieren van dichterbij kan bekijken. Ook heeft het dierenpark een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje.

#7 Wiesenhof Adventurepark

Je kunt in de omgeving van Stellenbosch met het gezin ook naar een leuk waterpark toe. Wiesenhof Adventurepark ligt op iets meer dan een kwartier rijden met de auto van Stellenbosch. Dit waterpark heeft zes verschillende zwembaden, waaronder ook een zwembad speciaal voor de jongste kinderen. Ook heeft het waterpark 8 verschillende glijbanen, waarbij er een aantal spectaculaire glijbanen zitten. Bij sommige van deze glijbanen ga je met een opblaasbare band van de glijbaan af.

Daarnaast heeft het park nog verschillende andere kinderactiviteiten die je kan doen. Zo is er een klimmuur voor kinderen, heb je een trampolinepark en ook een speelgedeelte voor kinderen. Daarnaast kunnen je kinderen gedurende de dag een ritje maken op een tractor. Kortom er is genoeg vermaak hier om je minimaal een halve dag te vermaken.

Wiesenhof Adventurepark verhuurt daarnaast 55 braai bbq’s en picknickplekken, waar je als gezin gebruik van kan maken. Je moet dit wel vooraf reserveren op de website. Je kan daarom prima in de ochtend een wijnboerderij bezoeken en dan in de middag nog even lekker gaan zwemmen en dan de dag afsluiten met een bbq met het gezin.

Kinderactiviteiten in Stellenbosch

Kindvriendelijk restaurant Stellenbosch

Je hebt in Stellenbosch verschillende kindvriendelijke restaurants. Dit zijn vaak de wijnboerderijen, waar je wat kunt eten en waar ook gedacht is aan kinderen. We zetten een aantal kindvriendelijke restaurants in Stellenbosch op een rij.

Bodego Dornier: bij deze wijnboerderij is het mogelijk om tapas te eten met het gezin. Ook bij deze wijnboerderij zit een speeltuin voor de kinderen. Een groot voordeel bij dit soort locaties is de ruimte die kinderen hebben om te spelen. Bij Bodego Dornier heb je ook een groot grasveld, waar kinderen zich kunnen uitleven. Ook dit is een erg geschikte plek om te lunchen of te dineren met kinderen.

Middelvlei Estate: je hebt hier het Boerebraai restaurant liggen en naast lekker eten is er bij dit kindvriendelijke restaurant in Stellenbosch ook genoeg te doen voor kinderen. Zo is er een zandbak en een ruim grasveld om te spelen en lopen er ook dieren van de kinderboerderij rond voor de kinderen. Daarnaast is het mogelijk dat kinderen hier marshmallows roosteren en kunnen ze hun eigen proeverij van verschillende sapjes houden.

Kindvriendelijk restaurant Stellenbosch

Kindvriendelijk hotel Stellenbosch

Je kunt in Stellenbosch met kinderen prima een nachtje overnachten. Zeker als jullie wijn gaan proeven, dan kan het niet handig zijn om dezelfde dag nog verder te rijden naar de volgende locatie en kan het beter zijn om een nachtje in Stellenbosch te blijven.

Je hebt verschillende kindvriendelijke hotels in Stellenbosch. Wij zetten in iedere prijsklassen de best beoordeelde hotels op een rij hieronder. Al deze accommodaties hebben een zwembad, wat met kinderen uiteraard ook erg fijn is. Klik op de blauwe link voor meer informatie.

Georganiseerde reis Stellenbosch

Scroll naar boven