SS Rotterdam met kinderen

SS Rotterdam met kinderen: cruisen aan de kade met kinderen!

Een overnachting op het ss (stoomschip) Rotterdam stond al heel lang op ons verlanglijstje als we weer eens een keer de stad Rotterdam zouden bezoeken. Afgelopen weekend was het dan eindelijk zover! En wat was het leuk! Je hoeft eigenlijk niet eens meer de stad in, aangezien je je prima op het voormalige cruiseschip kunt vermaken. We hebben het schip gelijk opgenomen in ons verslag Rotterdam met kinderen, waarin tientallen kindvriendelijke activiteiten in deze stad worden beschreven. Op basis van onze overnachting op het ss Rotterdam schrijven we deze review!

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Het schip

Als voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn en cruiseschip heeft het ss Rotterdam vele wereldzeeën bevaren. Tegenwoordig ligt het schip in Katendrecht aan de kade en heeft het schip meerdere functies zoals die van hotel, restaurant, museum en locatie voor (bedrijfs) evenementen.

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Wat het leuke is op het ss Rotterdam is dat het nog echt de sfeer van een cruiseschip uitstraalt. Wij hebben (helaas) nog nooit op een cruiseschip mogen varen (als we de ferry naar Sardinië niet meerekenen), maar je krijgt wel een idee hoe dit kan zijn op het schip. Dit zit al in kleine details zoals dat het personeel op het schip ook scheepvaart kleding draagt. Op die manier krijg je het echt cruise gevoel, terwijl je uiteraard gewoon aan de kade blijft. 

Daarnaast vonden wij het leuk dat er op en rondom het schip genoeg te doen is. Uiteindelijk hebben we met alle activiteiten op het schip al een hele dag doorgebracht op het schip zonder de stad Rotterdam in te gaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld op het schip ook een hele kamer vol met playmobil speelgoed. Dit is uiteraard voor kinderen heel erg leuk en onze dochter heeft hier meer dan een uur gespeeld, waarna we haar echt mee moesten slepen om te gaan eten. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

De kamer

Wat ons echt verraste op het schip was de grote van de kamer. Wij hadden een Driepersoons Superior Kamer geboekt en deze was bijzonder ruim. Zoals je op de foto’s kunt zien hieronder hadden wij een tweepersoons bed en Sophie een apart bed en was er een apart gedeelte met een stoel en een bureautje, waar ook nog genoeg ruimte was voor onze koffers. Ook was er nog een kleine zithoek in de hoek van de kamer. Het interieur van de kamer verwijst naar vroegere tijden toen het schip nog dienst deed als cruiseschip. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Door de twee raampjes op de kamer hadden we uitzicht op het water en op de boten die langsvaarden. Daarnaast had de kamer een koelkastje, een flatscreen tv, een goedwerkende WIFI verbinding en uiteraard een badkamer met douche. Ook hingen er aan de muren op de kamer oude foto’s van het cruiseschip, waardoor je een indruk kreeg hoe het er in die tijd aan toe ging. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Lido terras en sunny side terras

Gelijk als we de kamer hebben verkend nemen we de lift naar boven toe naar het Lido terras. Het valt ons gelijk op dat het terras goed vol zit en we begrijpen wel waarom. Het is een aangename plek om wat te eten en drinken met een mooi uitzicht vanaf het schip. Daarnaast kunnen kinderen lekker verkoeling zoeken op warme dagen in het zwembad (40 cm diep). Je kunt dit terras ook bezoeken als je niet overnacht op het ss Rotterdam. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

We komen tegelijkertijd aan met een ander gezin met een dochter van ongeveer dezelfde leeftijd als Sophie, waarna we de dames de rest van de tijd niet meer aan onze tafel zien. Ze spelen in en bij het zwembad en hebben de grootste lol. Overdag drinken we hier een drankje en ’s avonds hebben we hier op het terras ook gegeten. Het restaurant binnen was al helemaal volgeboekt, dus wil je graag eten in het Lido restaurant dan kun je het beste vooraf boeken. 

Aan de kade heb je ook nog het Sunny Side Terrace, waarbij je een drankje kunt doen aan één van de picknicktafels die hier staan en een mooi uitzicht hebt op het schip en op het water. De bar kan wel gesloten zijn als het regent. Toen wij er op zaterdagmiddag waren (en er regen voorspelt was) was deze bar ook dicht. Toch is dit in de zomer op een zonnige dag een prima plek om een lekker drankje te doen!

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

De speurtocht ss Rotterdam

Nadat we een drankje hadden gedaan op het Lido terras, is het tijd voor de speurtocht van het ss Rotterdam. We krijgen bij de receptie een envelop mee met een vragenlijst, plattegrond en een kompas. Ook hebben we onze telefoon nodig tijdens de speurtocht om QR codes te scannen die verstopt zitten tijdens de route. Als je de QR code scant krijg je een filmpje te zien met informatie over het schip. De filmpjes staan los van de drie vragen die we moeten beantwoorden op de vragenlijst. 

We vinden bijna alle QR codes, ondanks we af en toe goed moeten zoeken. De wandeling leidt ons langs een toffe speeltuin, vlakbij het schip en de Fenix Food Factory. Tijdens de wandeling langs het water heb je een mooi uitzicht over de stad Rotterdam. De vragen die we moeten beantwoorden staan los van de route die we lopen. Bij terugkomst krijgt Sophie een frietje als beloning voor het beantwoorden van de vragen en ook krijgen kinderen een presentje. In totaal zijn we ongeveer 1,5 uur bezig met de speurtocht. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

De rondleiding Uitwaaien en Zwaaien

De volgende ochtend zouden we de rondleiding doen en we wisten eigenlijk niet zo goed wat we hiervan moesten verwachten. Maar wat bleek het een leuke rondleiding te zijn. Vooraf werd gezegd dat de rondleiding ongeveer een uur tot anderhalf uur zou duren, maar je moet minstens op 1,5 uur rekenen als je de gehele route loopt. Dit komt mede door de vrijwilligers die je tijdens de rondleiding enthousiast voorzien van informatie. 

Je kunt uit verschillende rondleidingen kiezen op het schip en ons wordt verteld dat de rondleiding ‘Uitwaaien en Zwaaien’ het meest geschikt is voor kinderen. We krijgen alledrie een audiotour mee, waarmee we bij twaalf punten op het schip informatie krijgen over hoe het er hier vroeger aan toe ging. 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

We krijgen informatie tijdens de tour wat een groot cruiseschip allemaal in huis heeft en hoe het leven aan boord er vroeger uitzag. We bezoeken de hooggelegen dekken, de boeg en de brug en we nemen een kijkje in het stuurhuis en in de achterliggende ruimten. Op verschillende punten staan gepensioneerde vrijwilligers ons op te wachten om ons van extra informatie te voorzien. 

Wij vonden het heel leuk om te zien hoe het er vroeger op het schip aan toe ging. De ruimtes zien er nog steeds zo uit als toen en we vonden het in de jaren dat het schip naar New York vaarde het schip er erg sfeervol uitzien. Ook Sophie vond het leuk om de tour te lopen. Ze luisterde aandachtig naar de audio en vond het leuk om de punten te zoeken waar ze weer informatie kreeg. Wat ons betreft echt een aanrader op het schip!

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Eten en drinken

Je hoeft de stad Rotterdam niet in om lekker te eten en te drinken. Op het schip is dit namelijk goed mogelijk. Zoals we hiervoor al vermeld hebben kun je bij het Lido Terras prima borrelen en wil je echt uitgebreid eten dan kun je vooraf online reserveren in het Lido Grill Restaurant. Doe dit op tijd zoals we al aangeven, want toen wij na de speurtocht wat wilden eten in het restaurant was het al volledig vol geboekt. Je kunt hier overigens voor de lunch en het diner terecht.

In hetzelfde restaurant werd in de ochtend het ontbijt geserveerd. Dit ontbijt was erg uitgebreid en lekker. Veel verschillende broodjes, broodbeleg, vers fruit, verschillende sapjes en bij de keuken kunnen ze voor je een omelet of een pannenkoek bakken. Wat dat betreft is het ontbijt echt een aanrader bij het hotel. Het enige nadeel is dat er zoveel lekkere dingen liggen dat je uiteindelijk veel te veel eet en de rest van de dag geen honger meer hebt ;). 

SS Rotterdam met kinderen
SS Rotterdam met kinderen

Conclusie

Wij hebben echt genoten van onze overnachting op het ss Rotterdam. We hadden een ruime kamer voor ons gezin, er was aan boord van alles te doen voor ons en we hebben heerlijk ’s avonds en ’s ochtends gegeten. Wat dat betreft kunnen we een overnachting op het voormalige cruiseschip van harte aanraden. Wil je meer weten over het schip, de kamers en de prijzen van de kamer, kijk dan even hier

Deze blog is tot stand gekomen door een samenwerking met het betreffende hotel.

SS Rotterdam met kinderen
Kindvriendelijk hotel Rotterdam
Scroll naar boven