Sri Lanka met kinderen: 8 dingen vooraf!

Sri Lanka wordt steeds meer bezocht door avontuurlijke gezinnen en dat is ook helemaal niet zo raar! Het land is goed te bereizen met kinderen, enorm divers en de inwoners van Sri Lanka zijn alleen al de reden om het land te bezoeken. Wij als gezin zijn dol op Sri Lanka en vinden het één van de leukste landen van Azië. Voordat je naar dit land een ticket gaat boeken met je kinderen, hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet die je vooraf moet weten over dit prachtige land!

Sri Lanka met kinderen
Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka met kinderen #1. De mensen zijn supervriendelijk

Wij zijn echt dol op de bevolking van Sri Lanka. Zeker als je met een kind reist, maak je heel makkelijk contact met de lokale bevolking. Ze vinden het oprecht leuk dat je hun land bezoekt en de mensen zijn ook nog eens dol op kinderen. De mensen maken graag een praatje met je en kinderen staan hier echt op één.

Onze dochter kreeg regelmatig cadeautjes van volstrekt vreemde mensen die het leuk vonden dat je met je kinderen het land bezocht. Voor ons is echt één van de grootste aantrekkingskrachten van het land de gastvrijheid van de bevolking.

Sri Lanka met kinderen #2.het land is makkelijk te bereizen

Zoals we hier al in de introductie schreven is Sri Lanka heel makkelijk te bereizen. Op veel plaatsen kun je met de bus of trein komen en dan betaal je echt heel erg weinig geld. Wij hebben onze route voornamelijk afgelegd met een auto met chauffeur. Dit hebben wij niet vooraf vastgelegd, omdat dit niet nodig is. Overigens zijn er op internet veel verschillende routes door het land te vinden. Zo heb je bijvoorbeeld ook een voorbeeld van een 18-daagse rondreis door Sri Lanka

Wanneer je op een bepaalde bestemming bent en je informeert even rond, is er altijd wel iemand die je wil wegbrengen met de auto of iemand die wel een chauffeur kent. Voor een hele dag betaal je vaak voor een auto met chauffeur rond de 50 euro.  

reisroutes sri lanka
reisroutes sri lanka

Sri Lanka met kinderen #3. De stroom valt regelmatig uit

Zeker als je niet in een heel duur hotel zit (deze hotels hebben vaak een generator), valt de stroom met regelmaat uit en dat kan lastig zijn als daarmee ook de airco van je kamer uitvalt. Soms duurt dit maar een half uur, maar als je pech hebt dan kan het weleens een hele dag duren. Dan is het weleens behelpen als je kind een middagslaapje moet doen en de kamer erg warm is.

Sri Lanka met kinderen
Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka met kinderen #4. er zijn twee regenseizoenen

Houdt er rekening mee dat Sri Lanka een regenseizoen heeft. Ze hebben zelfs twee regenseizoenen!

Wanneer is het regenseizoen in Sri Lanka?

In het zuidwesten van Sri Lanka is het regenseizoen van april t/m oktober/november. Het regenseizoen in het noordoosten is van oktober t/m maart. De regenbuien zijn kort en hevig en vallen meestal in de middag. 

De beste reistijd om Sri Lanka te bezoeken is in februari en maart! Wijzelf hebben het land in maart bezocht en hadden amper last van de regen. 

Kindvriendelijke hotels Sri Lanka
Zwembad Udawalawe Sri Lanka met kinderen

Sri Lanka met kinderen #5. Maak gebruik van de faciliteiten van de grotere hotels

In Sri Lanka kun je met je kinderen heel vaak tegen een bepaald bedrag gebruik maken van de faciliteiten van een groot hotel. Wij hebben dit in verschillende plaatsen, bij verschillende hotels meegemaakt en dat is heel erg fijn. Je kunt dan de gehele dag gebruik maken van het zwembad en betaalt niet de hoge prijs van een kamer van het hotel. Vaak is het al voldoende als je aangeeft dat je bijvoorbeeld luncht met je gezin bij het betreffende hotel.

Ook hebben wij een aantal keer dat we bijvoorbeeld in een airbnb accommodatie zaten gebruik gemaakt van het ontbijtbuffet van een groot hotel in de buurt. Vaak betaal je alleen voor de volwassenen voor dit buffet en zijn de kinderen gratis.

Sri Lanka met kinderen #6. Neem een wereldstekker mee

In Sri Lanka hebben ze een ander stopcontact dan in Nederland (ze hebben hier een stopcontact met drie gaten), dus is het handig om een wereldstekker mee te nemen.

Wij lazen op internet dat er een trucje voor is om wel gewoon met de Nederlandse stekkers stroom te kunnen genereren, door een balpen in het bovenste gat te steken en tegelijkertijd je stekker in de onderste twee gaten te steken, maar wij vonden het toch beter om gewoon een reisstekker aan te schaffen voor onze reis.

Sri Lanka met kinderen
Kindvriendelijke stranden Negombo Sri Lanka

Sri Lanka met kinderen #7. Neem voor een paar uurtjes de trein

Wij hebben in Sri Lanka met onze dochter vooral gebruik gemaakt van een auto met chauffeur, omdat de kosten hiervoor niet zo heel erg hoog zijn en de reistijden een stuk korter zijn, maar de trein wilden wij zeker een keer nemen omdat het een hele belevenis is.

Wij hebben daarom een gedeelte van de route tussen Kandy en Ella per trein afgelegd. Neem een taxi vanaf Ella naar een station die op deze route ligt en reis met de trein terug naar Ella. Het voordeel is dat je spullen al in een hotel in Ella liggen en je dus optimaal kunt genieten van de treinrit zonder op je spullen te hoeven letten.

Sri Lanka met kinderen #8. Restaurants gaan vaak pas laat open

In Sri Lanka is het principe van streetfood nog niet heel erg aanwezig zoals in andere Aziatische landen, waardoor je al snel bent aangewezen op restaurants. Veel restaurants zijn pas open na 19.00 uur en dat kan erg laat zijn voor je kind. Wij aten vaak in de ochtend en in de middag uitgebreid, waardoor we ’s avonds niet meer zoveel hoefden te eten. We kochten dan overdag wat groente en fruit bij de verschillende kraampjes en konden op deze manier nog wat eten op de kamer.

Ella met kinderen
Sri Lanka met kinderen

Scroll naar boven