Spoorwegmuseum review

Spoorwegmuseum review: onze bevindingen op een rij!

In dit spoorwegmuseum review zetten we al onze bevindingen over dit kindvriendelijke museum in Utrecht op een rij. Het Spoorwegmuseum is misschien wel het meest kindvriendelijke museum van Nederland en staat zeker in onze top 3 van musea in Nederland. Uiteraard hebben we het treinmuseum in Utrecht ook in onze blog Utrecht met kinderen opgenomen, waarin we alle kinderactiviteiten in de stad op een rij hebben gezet. Naast dat we over het Spoorwegmuseum een review schrijven, geven we ook wat algemene informatie over dit museum in Utrecht. 

Spoorwegmuseum review
Spoorwegmuseum review

Bereikbaarheid Spoorwegmuseum Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is makkelijk te bereiken met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Wij bezochten het museum met de auto en je kan de auto parkeren op een parkeerplaats bij het museum parkeren. Wel zijn er maar 200 parkeerplekken beschikbaar, dus op drukke dagen kan het zijn dat er geen plek meer is. Je betaalt hier een vast bedrag per dag. 

Je kan het Spoorwegmuseum ook prima met de bus en de trein bezoeken. Neem vanaf Utrecht Centraal bus nummer 4, 8, 28, 50, 55, 73, of 77 en stap uit bij de bushalte Stadsschouwburg en vanaf daar is het een klein stukje lopen naar het Spoorwegmuseum. Het Spoorwegmuseum heeft ook een eigen treinstation, waardoor je vanaf Utrecht centraal de trein kan nemen naar Utrecht Maliebaan en dan ben je ook gelijk bij het museum. 

Spoorwegmuseum tickets

Je kan heel eenvoudig via de website van het Spoorwegmuseum tickets kopen voor het museum. Ook is dit overigens mogelijk bij de kassa van het museum zelf. Kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis en vanaf 4 jaar betaal je de volledige prijs voor het museum.

Wijzelf hadden de Bankgiro Loterij Vipkaart, waarmee we gratis toegang hadden tot het museum. Wij bezochten verschillende musea in die weken en toen was een lidmaatschap van de loterij met de pas voordelig. Ook met een museumkaart heb je gratis toegang tot het museum. 

Spoorwegmuseum korting

Je hebt regelmatig voor het Spoorwegmuseum een kortingsactie. Zo heb je vaak verschillende kortingsacties lopen voor het Spoorwegmuseum. Leden van de ANWB krijgen regelmatig korting en deze korting kan soms wel oplopen tot 50% korting. Zeker als je met meerdere gezinsleden bent, dan kan dat enorm in geld schelen. 

Ook op verschillende websites die uitsluitend deals hebben met partijen, komt het Spoorwegmuseum regelmatig terug. Zoek dus vooraf altijd even op de zoekterm Spoorwegmuseum en korting en probeer goedkoper kaartjes te bemachtigen. 

Spoorwegmuseum vanaf welke leeftijd

Het Spoorwegmuseum is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar. Kinderen vanaf een jaar of tien moeten wel echt geïnteresseerd zijn in treinen, anders kan het voor deze leeftijdsgroep wel al wat saai zijn. Onze dochter was 5 jaar toen we het museum bezochten en voor deze leeftijd was het museum uitermate geschikt. Het museum richt zich dan ook specifiek op jonge kinderen. 

Spoorwegmuseum Utrecht
Spoorwegmuseum Utrecht

Het spoorwegmuseum

Voor het Spoorwegmuseum in Utrecht kun je makkelijk een halve dag uittrekken, maar we kunnen ons voorstellen dat je er een gehele dag bent. Wijzelf hebben er een hele middag rondgelopen, maar hadden toen nog niet alles gezien toen het museum ging sluiten. Het museum is behoorlijk groot en er zijn heel veel verschillende onderdelen die je kan bekijken en die je kan doen. Uiteraard staat wel alles in het teken van de trein. 

Zo kun je verschillende rondleidingen krijgen, maar kun je het merendeel ook zelf bekijken. Je ziet de historie van verschillende treinen die je kan bezoeken, je kan een seinhuis bezoeken en ook zijn er steeds wisselende tentoonstellingen over de geschiedenis van de trein (bijvoorbeeld over het vervoer van Joden in de Tweede Wereldoorlog). 

Maar kinderen kunnen niet alleen kijken, want er is buiten bijvoorbeeld een speeltuin waar ze kunnen spelen en ook een treintje, waarmee ze kunnen meerijden. Ook heeft het museum een theater, waar kinderen een voorstelling over de Oriënt Express kunnen bekijken. Deze show wordt meerdere keren per dag gespeeld. 

Een ander gedeelte van het museum is een Techlab, waar kinderen kunnen leren over de techniek van de trein. Kinderen kunnen hier proefjes doen en ervaren hoe bepaalde techniek werkt. Ook zijn er verschillende attracties, waarbij kinderen zelf een trein gaan besturen, met een lift de mijnen in gaan en ook een attractie, waar je in een kleine wagon een route rijdt. 

Daarnaast was er ook een plek waar kinderen konden knutselen, waardoor als je alle onderdelen wil doen van het Spoorwegmuseum, je best wel wat uurtjes nodig hebt. 

Eten en drinken bij het spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum heet een restaurant waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Hier hebben wijzelf ook geluncht. Je kunt hier zowel broodjes als hele menu’s bestellen en alles wordt vers gemaakt. Wij hebben hier zelf ook wat gegeten en gedronken en wat dat betreft kun je hier dus prima terecht voor de lunch. Ook is het mogelijk om zelf eten en drinken mee te nemen naar het museum toe. 

Spoorwegmuseum Utrecht
Spoorwegmuseum Utrecht

Overnachten in Utrecht

Je kan een bezoek aan het Spoorwegmuseum prima combineren met bijvoorbeeld leuke musea zoals het museum van Nijntje en het Speelklokmuseum. Of je kan bijvoorbeeld de Domtoren beklimmen. Je kan er daarom prima een stedentrip van maken, waarbij je in Utrecht overnacht met kinderen. Wij hebben al verschillende keren in prachtige kindvriendelijke hotels geslapen in Utrecht en schreven over deze hotels de blog kindvriendelijk hotel Utrecht

Kindvriendelijk hotel Utrecht
Utrecht met kinderen

Spoorwegmuseum review: conclusie

Wij hebben echt genoten van ons bezoek aan het Spoorwegmuseum in Utrecht. Zelf zijn wij niet hele grote museumliefhebbers, maar hier is zoveel te doen voor kinderen, dat je ook niet echt het idee hebt dat je in een museum rondloopt. Wij hebben er een hele middag rondgelopen en hadden achteraf best wel een volle dag willen uittrekken voor het museum, zodat we alles op het gemak konden bekijken. Kijk voor meer informatie over tickets, de verschillende attracties en tentoonstellingen even op de website van Spoorwegmuseum Utrecht

Scroll naar boven